Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Hükümete çağrı: AB sürecine sahip çıkın

Aralarında gazeteci, akademisyen ve sanatçıların bulunduğu bir grup aydın, yayınladıkları deklarasyonda hükümete, “Son üç yıldır ihmal ettiğiniz AB projesine dört elle sarılmamak için artık hiçbir bahaneniz kalmadı. 2008 AB yılı olacaksa, sizden söz değil, somut adımlar bekliyoruz” çağrısında bulundu.

100’den fazla aydın, Avrupa Birliği konusunda hükümete somut adım atma çağrısında bulundu. Yayınlanan deklarasyonda, hükümete “Kaybedilen zamanı telâfi etmenizi istiyoruz” denildi. Aralarında gazeteci, akademisyen ve san’atçıların da bulunduğu bir grup aydın, yayınladıkları deklarasyonda hükümete, “Son üç yıldır ihmal ettiğiniz AB projesine, dört elle sarılmamak için artık hiçbir bahaneniz kalmadı. 2008 AB yılı olacaksa, sizden söz değil, somut adımlar bekliyoruz” çağrısında bulundu.

Deklarasyonda, AB üyeliğinin, Türkiye’de laik demokrasi ve istikrarın güvencesi olduğu da vurgulandı. Aydınlar ayrıca hükümete, “Özgürlük anlayışınızın sadece türbanla sınırlı olmadığını, çoğulcu demokrasinin gereği olan tüm hak ve özgürlüklere sahip çıktığınızı, bunları belirli hedeflere ulaşmak için bir araç değil, amaç olarak gördüğünüzü, laiklikten taviz vermeden, Türkiye’yi Batı’dan ve dünyadan uzaklaştırma niyetiniz olmadığını kanıtlayacak icraat bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

301 DEMOKRASİ AYIBI

Deklerasyonda ifade özgürlüğü ve TCK’nın 301. maddesi konusunda uyarılar da yer aldı: “AB’yi bir dış politika meselesi olarak görmekten vazgeçilmelidir. AB, toplumsal yaşamın tüm alanlarını düzenleyen bir yeniden yapılanma sürecidir. Başlı başına bir iç politika meselesidir. Ve sadece 2008 yılında değil, üyeliğe kadar her yıl için öncelikli gündem maddesi olmalıdır.

Siyasî reformlar hızla hayata geçirilmeli, ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı, 301 gibi sembolleşmiş demokrasi ayıplarından kurtulunmalıdır. Aşağıda imzası olan bizler, hükümeti göreve çağırıyoruz. Kamuoyunun geniş desteği ile iktidara gelmiş, Meclis’te çoğunluğa sahip bir hükümetin, verdiği sözleri tutmamasının hiçbir izahı olamaz.

Eğer AB üyeliği hedefini gerçekten benimsiyorsanız, bunu kanıtlamanın tam zamanıdır. Sözünüzü tutun, 2008’i ve takip eden yılları birer AB yılı yapın.”

/ İSTANBUL

03.03.2008


 

Mecliste yoğun hafta

Meclis, gündemindeki önemli düzenlemeler için yoğun çalışacağı bir haftaya giriyor. TBMM Genel Kurulunun bu haftaki en önemli gündemi, nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılmasını ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı olacak.

Geçen hafta TBMM İçişleri Komisyonunda tartışmalara yol açan tasarıyla, çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahalleler birleştirilerek 43 yeni ilçe kuruluyor. Tasarı, büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak diğer ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmalarını da düzenliyor.

Genel Kurulda, geçen hafta görüşülmeye başlanan, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi ve şef yardımcılığı atamalarını yeniden düzenleyen yasa teklifinin görüşmelerine de devam edilecek.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, gümrük kapıları dışında; mektupla, elektronik ortamda veya yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmesine imkân sağlayan tasarının görüşmelerine de TBMM Genel Kurulunda devam edilecek. Geçen hafta ele alınan tasarının tümü üzerindeki görüşmeler yarım kalmıştı. Bazı yatırım ve hizmetlerin yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılmasını içeren yasa tasarısının da Genel Kurulda görüşülmesi bekleniyor. Genel Kurul, gündemindeki tasarı ve teklifler için gece geç saatlere kadar çalışacak.

Meclisin önemli bir gündem maddesi de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı olacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda geçen hafta görüşülmeye başlanan tasarının 16 maddesi kabul edilmişti. Komisyon, tasarıyı yarın günü ele alacak.

/ ANKARA

03.03.2008


 

Rektörden provokatif açıklamalar

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, bazı öğrencilerin ders ortasında laboratuvarda ve sınıflarda namaz kıldıklarını iddia etti.

Yerel bir televizyonda canlı yayına katılan Rektör Hilmioğlu, ilginç açıklamalar yaptı. 1984 yılı ile 1998 yılları arasında yasak olmasına rağmen başörtüsüne göz yumulduğunu iddia eden Rektör Hilmioğlu, bu süre içerisinde üniversitelerin yapısı ve görüntüsünün değiştiğini ileri sürdü. Hilmioğlu, “Öğrenciler dersliklerde ayrı ayrı oturmaya başladılar. Yemekhanelerde erkekler ve kızlar ayrı ayrı oturmaya başladı. Kantinlerde, kafelerde haremlik selâmlık, toplu taşıma araçlarında haremlik selâmlık uygulanmaya başladı. İranlaşan bir Türkiye tablosu ortaya çıktı” iddiasında bulundu.

Rektör Hilmioğlu üniversitelerde başlarını örten öğrencilerin yüzde 80’inin aile ve çevre baskısı ile kapanmak zorunda kaldığını iddia etti. Kendi kişisel tercihi ile örtünen yüzde 20’lik öğrenci grubunun ise kurallara uyması gerektiğini söyleyen Rektör Hilmioğlu, “Üniversiteler inançların sergilendiği yerler olamaz. Dinleri, mezhepleri akademik alanda tartışabilirsiniz. Ama bir dinsel anlayışın üniversite ile bağdaşması mümkün değildir” dedi.

Rektörlerin yüzde 90 itibari ile kararı uygulamama yönünde mutabakata vardığını ileri süren Rektör Hilmioğlu, uygulayan rektörlerin de hukukî anlamda ceza alacaklarını söyledi. Başörtüsünün Kur’an’ın emri olmadığını da iddia eden Rektör Hilmioğlu, bu tezinin birçok ilahiyat profesörü tarafından da doğrulandığını ileri sürdü.

Programa telefonla katılan Hukukçular Derneği Malatya Şube Başkanı Necati Karabay ise, öğrencilerin ders ortasında sıranın üzerinde namaz kılmasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, rektörü bu tür provokatif açıklamalardan kaçınması yönünde uyardı.

/ MALATYA

03.03.2008


 

ÖSS’ye başvurular başladı

ÖSS, Yabancı Dil Sınavı ve meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş için başvurular, bugün başlıyor.

2008-ÖSYS’ye, 2007-2008 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açıköğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar ile ortaöğrenimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumları belirtilen unsurlara uyanlar başvurabilecek.

Ayrıca, durumları bunlardan birine uyan yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar da sınava başvurabilecekler. Ancak, bu adaylar ÖSS sonuçları ile 2008-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleştirilemeyecek.

2008-2009 Öğretim yılında yükseköğretimin bütün lisans ve önlisans (meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız geçiş dahil) programlarına girmek veya yurt dışında öğrenim görmek isteyen adaylar da 2008-ÖSYS’ye girecekler.

Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adayların katılacağı YDS’ye başvurular da ÖSS gibi yarın başlayacak ve 7 Nisan’da sona erecek.

KILAVUZ NASIL TEMİN EDİLECEK?

Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okumakta olan öğrenciler okullarının bağlı olduğu başvuru merkezinden, mezun durumdaki adaylar ise diledikleri başvuru merkezlerinden, içinde 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formu da bulunan ‘’2008-ÖSYS Kılavuzunu’’ 2 YTL karşılığında edinebilecekler. Adaylar, sınava başvurmak için başvuru merkezlerinden randevu almaları gerekiyor.

Ortaöğretim okul müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları ÖSYS’de başvuru merkezi olarak görev yapacak. Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar ise başvurularını, okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacak.

Mezun durumdaki adaylardan 2007-ÖSYS’ye başvurmamış olanlar ile 2007-ÖSYS’ye başvurmuş olanlardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecek.

Mezun durumdaki adaylardan 2007-ÖSYS’ye başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını, isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine başvurabilecek.

ÖSS’ye girecek adayların kılavuzda belirtilen bankalardan birine 40 YTL, YDS’ye katılacak adaylar da ek olarak 10 YTL daha ödemeleri gerekiyor. Adaylar, bankaya ücreti ödedikten sonra randevu aldıkları başvuru merkezlerine giderek başvurularını gerçekleştirecekler.

ÖSS ve YDS ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş için başvuru süresi 7 Nisan Pazartesi günü sona erecek.

ÖSS 15 Haziran 2008, YDS ise 22 Haziran 2008 tarihlerinde yapılacak.

/ ANKARA

03.03.2008


 

İstanbul’da bombalı gece

Küçükçekmece ve Fatih’te 3 ayrı patlama meydana geldi. Patlamalara ses bombasının sebep olduğu belirlendi.

Sefaköy Tevfik Bey Mahallesi Muammer Aksoy Caddesi Mehmet Ali Bey Sokakta, mahalle muhtarlığı önündeki çöp konteynerine kimliği belirsiz kişilerce bırakılan ses bombası patladı. Bu patlamadan kısa bir süre sonra, aynı yerin yakınlarında bir patlama daha oldu. Bu patlamaya da park halindeki bir aracın arkasına bırakılan ses bombasının sebep olduğu anlaşıldı. Her iki olayda da yaralanan olmadı. Fatih’te ise Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Hizmet Binasının Zeyrek Caddesine bakan arka duvarının önünde patlama meydana geldi. Patlama sebebiyle hizmet binasının bazı camları kırıldı. Patlamaya, kimliği belirsiz kişilerce bırakılan ses bombasının sebep olduğu kaydedildi. Bu arada, Adana’da otobüs durağına bırakılan plâstik patlayıcı madde düzeneği imha edildi.

/ İSTANBUL

03.03.2008


 

Kocaeli ve İstanbul’da 5 araç yandı

Kocaeli ve İstanbul’da kundaklandığı belirtilen 5 araç kullanılmaz hale geldi.

Edinilen bilgiye göre, Kocaeli’nin Körfez ilçesi 95 Evler Mahallesinde bulunan Muratlar Otomotiv’e ait araç parkına gelen ve kimliği bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından 41 P 13 plâkalı minibüse molotofkokteylli saldırı düzenlendi. Minibüsün alev aldığını gören vatandaşlar durumu itfaiye ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen Körfez ve Derince itfaiye ekipleri yanan araçlara müdahale ederek söndürdü. Minibüs tamamen yanarken, yangında parkta bulunan 2 araç daha hasar gördü. Küçükçekmece İnönü Mahallesi’ndeki boş bir arazide park halindeki 57 EC 378 plakalı minibüste gece saatlerinde yangın çıktı. Sefaköy itfaiye ekiplerinin söndürdüğü yangında, minibüste maddi hasar oluştu. Kâğıthane Örnektepe Cami Sokak’ta ise park halinde bulunan midibüs kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kundaklandı. Yoldan geçen bir vatandaş yangını fark ederek itfaiyeye haber verdi. İtfaiye ekipleri yanlış adrese gidince midibüs alev alev yandı.

/ KOCAELİ

03.03.2008


 

Emekli komutanların rantiye bağlantılarını göremedik

Refahyol hükümetinin Adalet Bakanı Şevket Kazan, o dönemde rantiyenin musluklarını kesmek için birtakım ekonomik tedbirler aldıklarını belirtirken, “Biz, emekli olmuş üst düzey komutanların rantiyenin yönetim kurullarına geldiklerini gözden kaçırdık” dedi.

Biz iktidara gelince, ekonomide darbe yaptık. Paradan para kazanmanın yollarını kapattık. IMF’yi kapının önünü koyduk. Devletin kurumları özel bankalara para yatırmayacak dedik. Paralar, paraya ihtiyacı olan kurumlara verilecek dedik. TEK’in parası var, Koç’un bankasına yüzde elli faizle yatırıyor. Sümerbank’ın parası yok, gelip Koç’un bankasından yüzde elli faizle borçlanıyor. Sümerbank batıyor, TEK’e bir şey olmuyor.

Bundan, rantiye dünyanın parasını kazanıyor. Üst düzey beş yüz sermayenin üyesi olduğu TÜSİAD üyelerinin yıllık gelirinin yüzde seksen yedisi faizden geliyordu. Bizim ekonomik anlamda düzenlemelerimiz bazı çevreler için darbeydi.

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

Hasan Hüseyin KEMAL

03.03.2008


 

Genelkurmay, detayları bugün bildirecek

Genelkurmay Başkanlığı, Irak’ın kuzeyindeki hava ve kara operasyonları hakkında bilgi vermek için bugün basın yayın kuruluşlarının Ankara Temsilcilerini Genelkurmay Karargahı’na dâvet etti.

Genelkurmay Başkanlığında bugün saat 14.30’da yapılacak bilgilendirme toplantısında, Irak’ın kuzeyindeki PKK unsurlarına yönelik yapılan hava harekâtları ve ardından 8 gün süren sınırötesi kara harekâtıyla ilgili detaylar aktarılacak.

/ ANKARA

03.03.2008


 

Derince faciası aynı gün anıldı

Kocaeli İskelesi’nden hareket ettikten sonra, Derince açıklarında kötü hava şartları sebebiyle batan Üsküdar Vapuru’nda vefat eden yaklaşık 500 kişi, törenle anıldı.

Kocaeli’nin tarihinde 17 Ağustos Depremi’nden sonra en büyük facia olarak bilinen 1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası, tam 50 yıl önce yine bir Cumartesi günü yaşanmıştı. Yolcularının çoğu İzmit Lisesi ile Gölcük Barbaros Hayrettin Paşa Lisesi öğrencilerinden oluşan Üsküdar Vapuru, 1 Mart 1958 yılında saat 12.23’te İzmit İskelesi’nden hareket ettikten kısa bir süre sonra, Derince açıklarında dalgalara yenik düşerek, batmıştı. Yaklaşık 500 kişinin öldüğü kazada, 40 kişi sağ olarak kurtulmuştu.

Yeni Asya

03.03.2008


 

Doğu'da Mart kapıdan baktırıyor

Doğu Anadolu Bölgesi’nde en düşük sıcaklık, eksi 15 derece olarak Ardahan’da ölçüldü. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Doğu Anadolu Bölgesi’nin alçak basıncın etkisinde olduğunu, bölge genelinde bugün aralıklarla kar yağışı beklendiğini bildirdiler.

Yetkililer, hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyrettiğini belirttiler. Bölgede en düşük sıcaklığın sıfırın altında 15 derece olarak Ardahan’da ölçüldüğünü ifade eden yetkililer, diğer illerde gece ölçülen sıcaklıkların ise yine sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 8, Erzincan’da 1, Kars’ta 14, ve Iğdır’da 3 derece olduğunu söylediler. Yetkililer, vatandaşları don ve buzlanmaya karşı uyardılar. Kar kalınlığının Erzurum’da 16, Kars’ta 37, Ardahan’da 23, Erzincan’da 2 santimetre olarak ölçüldüğü bildirildi.

Bu arada, il özel idareleri yetkilileri, Erzurum’da 21, Muş’ta 10 olmak üzere toplam 31 köyle ulaşım sağlanamadığını, kapalı yolların açılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirttiler.

/ ERZURUM

03.03.2008


 

Lodos esti, böyle oldu

Bursa’da, saatteki hızı şehir merkezinde 80, yüksek kesimlerde 100 kilometreyi bulan lodos sebebiyle hayat olumsuz etkilendi.

Ağaçlar devrildi, dev reklam panoları yerinden söküldü, ev ve okulların çatısı uçtu, elektrik telleri koptu, park halindeki çok sayıda araç zarar gördü. Belediye ve TEDAŞ ekipleri kopan tel ve devrilen ağaçlara müdahelede zaman zaman güçlük yaşadı. Bazı mahallelerde elektrikler kesildi.

Saatteki hızı şehir merkezinde 80, yüksek kesimlerde 100 kilometreyi bulan lodos sabah saatlerinde yerini yağmura bıraktı. Bursa Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri yağmurun Bursa ve civarında yarına kadar sürmesinin beklendiğini bildirdi.

/ BURSA

03.03.2008


 

Çatı uçuran rüzgâr

Şiddetli rüzgâr Sultanbeyli’de bir evin çatısını uçurdu, bazı yerlerde ise ağaçları kökünden söktü.

Marmara Denizi’nde ve İstanbul Boğazı’nda yükselen dalgalar kıyıları dövdü. Gece boyunca etkili olan şiddetli rüzgâr Sultanbeyli’de bir evin çatısının uçmasına sebep oldu. Mehmet Akif Mahallesi Akabe Caddesi üzerinde bulunan 2 katlı evin çatısı elektrik direklerinin üzerine uçtu. Olayda can kaybı ve yaralanma olmadı. Uçan çatı bazı binalarda hasara sebep oldu. Ev sahipleri, çatının, şiddetli rüzgâr sebebiyle uçtuğunu söyledi. Çatısı uçan binanın yanında bulunan evin sahibi Mehmet Kara, “Şiddetli bir ses duyduk. Deprem olduğunu sandık. Dışarı çıkınca çatının uçtuğunu gördük” dedi. Kartal Soğanlık’ta ise cadde üzerindeki 3 çam ağacı aşırı rüzgârdan devrildi. Belediye görevlileri ağaçları kaldırana kadar cadde trafiğe kapandı. Şiddetli rüzgârın etkisi denizlerde de görüldü. Kıyıya vuran dalgaların yüksekliği 3 metreyi buldu.

03.03.2008


 

PKK, 2 ayda 713 kilo patlayıcı kullandı

Terör örgütü PKK, patlayıcılara sığınıyor. Teröristler, 2 ayda güvenlik güçleri için kurdukları mayın tuzaklarında 713 kilogram patlayıcı kullandı.

2007 yılında güvenlik güçlerine yönelik kurduğu 455 tuzakta toplam 2 ton 640 kilo 2 gram patlayıcı madde kullanan terör örgütü, 2008 yılında da patlayıcı kullanmaya devam ediyor. Terör örgütü mensupları tarafından gerçekleştirilen patlayıcı madde ve mayın kullanma olaylarında TNT, A-4, C-4, C-3 plastik patlayıcı maddelerin yanında son dönemde ağırlıklı olarak amonyum potasyum nitrat kullanılmaya başlandı. Güvenlik güçleri, teröristlerin araziye döşediği patlayıcılara karşı da büyük mücadele veriyor. Hava sıcaklığının eksi 30 dereceye kadar düştüğü bölgede Mehmetçik, arazide patlayıcı tuzaklarını bir bir tesbit edip imha ediyor. Teröristler, güvenlik güçlerine karşı 2008 yılının ilk 2 aylık döneminde toplam 21 patlayıcı tuzağı kurdu. Mehmetçiğin, 2008 yılının ilk iki aylık döneminde terör örgütü mensupları tarafından hazırlanan ve patlama gerçekleşmeden etkisiz hale getirdiği patlayıcı madde sayısı 19 oldu. Terör örgütü mensupları tarafından hazırlanan ve patlatılan patlayıcı madde sayısı ise 2 oldu. Patlama gerçekleşmeden etkisiz hale getirilen 19 olayda ele geçirilen patlayıcı madde cins ve miktarları şöyle: “3 kilo TNT, 8 kilo 700 gram A-4 patlayıcı, 3 kilo 24 gram C-4 patlayıcı, 4 kilo 1 gram C-3 patlayıcı, 692 kilo 5 gram amonyum potasyum nitrat.”

/ DİYARBAKIR

03.03.2008


 

Suriye’deki mültecilere Türkiye’den yardım eli

Irak ve Filistin’deki işgaller sebebiyle Suriye’ye sığınan 2 milyonu aşkın mülteci zor şartlar altında hayat mücadelesi veriyor. İnsanlık dramının yaşandığı Tenf Kampı’na Türkiye’den gıda ve giysi yardımı ulaştırıldı.

Irak’taki Amerikan işgali sebebiyle Suriye’ye büyük bir mülteci akını yaşanıyor. İşgalden kaçan Iraklı ve Filistinli mülteciler, çareyi Suriye’ye sığınmakta buluyor.

Ülkede 25 mülteci kampı var. Bu kamplarda 500 bin Filistinli mülteci ile 2 milyon Iraklı mültecinin yaşadığı ifade ediliyor. Kamplarda pek çok acıdan büyük bir insanlık dramı yaşanıyor.

TENF’TE İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR

Tenf Kampı ise şartların en kötü olduğu kamp olarak dikkat çekiyor. Kampta 660 mülteci kalıyor. Bu kamp iki yıl önce Irak işgali sebebiyle Suriye’ye sığınan mülteciler tarafından kurulmuş. Filistinli mülteciler, derme çatma çadırlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Suriye ile Irak sınırı arasında sıkışmış durumdalar. BM Mülteci statüleri olmadığı için kampın dışına çıkıp Suriye’ye geçmeleri yasak. Çalışma hakları da yok. Dışarıdan gelen gıda yardımlarıyla ayakta durmaya çalışıyorlar.

Kampta acil tedâvi olabilecekleri bir klinik veya hastane yok. Bir böbrek hastasıyla bir kalp hastası hastaneye gidemediği için vefat etti. Çocuklar “çadır ilkokul”da öğrenim görüyorlar. Kampın elektriği jeneratörlerle sağlanıyor. Her iki saatte bir elektrikler kesiliyor. Çöl fırtınalarının etkin olduğu bölgede mülteciler, ısınma problemi yaşıyor. Birçok ailenin çadırı çöl fırtınaları ile kar yağışlarında çökmüş. Aileler geceleri elektrikle veya motorinle çalışan sobaların başında ısınmaya çalışıyor.

TÜRKİYE’DEN İNSANÎ YARDIM

Tenf Kampı’ndaki mültecilere Türkiye’den yardım eli uzatıldı. İHH İnsanî Yardım Vakfı, kampta hayata tutunma mücadelesi veren Filistinli mültecilere gıda ve giysi yardımında bulundu. Kampta kalan 660 mülteciye; 60 adet yatak, 360 adet eşofman, 250 adet şapka, 2 bin 300 adet erkek kazağı, 5 bin adet bayan kazağı, bin adet kot pantolon ve bin adet mont olmak üzere toplam 90 bin YTL’lik yardım dağıtıldı. Bunun yanı sıra patlıcan, patates, soğan, sarımsak, salatalık, karnıbahar, portakal, elma, ıspanak, maydanoz, nane ve marul gibi yeşilliklerden oluşan 5 bin YTL’lik sebze ve meyve yardımı da yapıldı. Yardımları alan mülteciler, kendilerini unutmayan hayırsever Türkiye halkına teşekkür ettiler.

Yeni Asya / İSTANBUL

03.03.2008


 

Balıkçılara buz engeli

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan Beyşehir Gölü’nün kıyı kesimlerinin buz kütleleriyle kaplı olması sebebiyle tekneleri limanda mahsur kalan balıkçılar, yaklaşık 2 aydır avlanamıyor.

Balıkçılar, sabahtan akşama kadar, tekne motorlarının yardımıyla buzları kırıp Eşrefoğlu Köprüsü’nün altında mahsur kalan teknelere yol açmaya çalışıyor. Buz kalınlığının yaklaşık 25 santimetre olması, balıkçıların işini daha da zorlaştırıyor.

Balıkçı Ali Doğu, gölün donması sebebiyle yaklaşık 1,5 aydır avlanamadığını belirterek, ‘’Aslında bir bakıma iyi de oldu. Kendiliğinden bir avlanma yasağı dönemi oluştu. Balıkçılar avlanmaya çıkamıyor’’ dedi.

/ BEYŞEHİR

03.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri