Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Demokrasimizin “yüz”ü

Her yıl Mart ayını Bediüzzaman’a ayıran Genç Yaklaşım, bu özel yıldönümü münasebetiyle, Said Nursî’nin meşrûtiyet, cumhuriyet ve demokrasi anlayışını konuşan bir kapak dosyası hazırladı.

Resmî tarih bize Osmanlı’yı “astığı astık, kestiği kestik” padişahlarla yönetilen bir monarşi olarak anlatırken, cumhuriyeti bu yönetime son veren, “halkın kendi kendini yönettiği” bir rejim olarak sunar. Demokrasiyi içermeyen cumhuriyet rejimindeki bu eksiklikten hiç bahsedilmediği gibi, Osmanlı’nın meşrutiyet tecrübesi de göz ardı edilir. Demokratik meşrûtiyet de, halkın kendi kendini yönetemediği cumhuriyet de yoktur bu tezlerde.

Her yıl cumhuriyetin yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlarız, ama cumhuriyetin öncesini unutur ya da yeterince önemsemeyiz. Cumhuriyetin 100. yıldönümünde yapılacak kutlamaların görkemini tahmin etmek de zor olmasa gerek.

Oysa bu yıl, cumhuriyetin değil, ama cumhuriyete öncülük etmiş olan meşrûtiyetin 100. yıldönümü. Demokrasi ile cumhuriyetin çoğu zaman bir birine zıt kavramlar olarak kullanıldığı ülkemizde, meşrûtiyetle başlayan demokratikleşme sürecinin cumhuriyetle sekteye uğradığını söylemek de abartı sayılmaz.

Latif Salihoğlu’nun “Meşrutiyet’in Bediüzzaman’ı”nı anlattığı bu sayımızda, Mesut Toplayıcı, Meşrûtiyet’ten günümüze demokrasi serüvenimizi, demokratikleşme sürecinin nasıl dikdatöryaya dönüştüğünü aktarıyor.

Görüşlerine başvurulan isimlerden emekli savcı Gültekin Avcı, derin devlet içinde askerin rolünün fotoğrafını çekiyor.

Aykut Tanrıkulu, Said Nursî’nin “Dindar cumhuriyetin reisleri” dediği 3 halifeye “cumhuriyet” yönüyle yaklaşıyor.

Meryem Tortuk’un hazırladığı “Gazete başlıklarında ihtilaller”, medya-devlet ilişkileri açısından ibretlik manzaralar sunuyor.

Kapak dosyası dışında yine zengin bir muhteva karşılıyor okuyucuları.

Umut Yavuz, “Büyük filozoflar dizisi”ne bu ay “Mantığın kurucusu Aristo” ile devam ediyor.

Mehtap Yıldırım, kâinatın cemreleri ile Bediüzzaman’ın hayatının üç dönemindeki paralellikleri gözler önüne seriyor.

Agos gazetesi yazarlarından Markar Eseyan da Genç Yaklaşım’ın bu ayki konuklarından. Eseyan ile toplumun kendi gerçekleri ile yüzleşmesi ve milliyetçilik üzerine söyleşilmiş.

Vehbi Kara, bu ayki yazısında farklı bir gelecek perspektifi sunuyor.

“Hakan Şükür’ü nasıl bilirsiniz?” Cüneyt Üstün, ünlü futbolcunun attığı ve kaçırdığı goller üzerinden bir Hakan Şükür portresi aktarıyor.

Fotoğraf Yarışmamızda dereceye girenler de belli olmuş. Sonuçlar Genç Yaklaşım’da.

03.03.2008


 

600 yıllık hamam onarılıyor

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilen 600 yıllık Seferşah Hamamı, aslına uygun olarak restore ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, hamamın restorasyon ihalesini 446 bin YTL bedelle alan Detay İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ekipleri, onarım çalışmalarını sürdürüyor.

Müteahhit firmanın temsilcisi Serdar Kılıçoğlu, yaklaşık 2 ay önce başladıkları restorasyon çalışmasında, 2 bin 400 metre karelik alana sahip, kadın ve erkek kısmı bulunan hamamı aslına uygun olarak restore edeceklerini söyledi.

Hamamın kubbesinin kurşunla kaplandığını, içindeki sıvaların, su ve makine tesisatlarının, mermerlerinin, ahşap doğrama ve saunasının yenilendiğini belirten Kılıçoğlu, restorasyonu Mayıs ayında tamamlamak istediklerini bildirdi.

Kılıçoğlu, hamamın en son 1973 yılında onarımdan geçirildiğini, çalışmalar sırasında orijinal kemerlerin ortaya çıkarıldığını kaydetti.

SEFERŞAH HAMAMI

Ezine’nin Köprübaşı mevkisinde bulunan hamam, Yıldırım Bayezid döneminde yaptırılan Sefer Şah Camisi’nin yanında bulunuyor. Yapı tekniği yönünden hamamda, camiden daha muntazam bir işçilik göze çarpıyor.

Osmanlı mimarisindeki çifte hamamlar gurubundan olan hamam, soğukluk, ılıklık ve halvet bölümlerinden oluşuyor.

Kesme taş ve tuğladan yapılan hamamda, kadınlar kısmı ile erkekler kısmının birbirinin eş plan düzeninde olması dikkat çekiyor.

03.03.2008


 

Öğrencilerin hayali koleksiyona dönüştü

Tekirdağ Özel Derya İlköğretim Okulu öğrencileri ilginç bir koleksiyon sergisi açtı. Hayallerini koleksiyona dönüştüren öğrenciler, birbirinden ilginç çalışmaları ile sergiyi gezenlerin beğenisini kazandı.

İlginç ve sıra dışı bir koleksiyonlar yapan öğrenciler, hayallerini takılara, taşlara ve kullanılmayan eşyalara yansıttı. Öğrenciler yıllardır biriktirdikleri ve tasarladıkları el emeği göz nuru koleksiyonlarını, okulun konferans salonunda sergiledi. Öğrencilerin iç dünyasını dışa vuran koleksiyonlar, veliler ve ziyaretçiler tarafından ilgiyle incelendi. Öğrenciler deniz taşları, oyuncak arabalar, bilyeler, tarihî paralar, ilginç pullar, tokalar, peçeteler, tarihi kitaplar 108 koleksiyon sergiledi.

/ TEKİRDAĞ

03.03.2008


 

İzmir’in simgeleri restore ediliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzun yıllardır ihmal edilen “şehrin simge yapılarını” teker teker restore ederek şehir kültürüne kazandırıyor.

Tarihî dokuları korumak için çeşitli projeler geliştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin tarihî mirası durumundaki yapıları tekrar işlevsel hale getiriyor. 8500 yıllık tarihî ile en eski medeniyetlere evsahipliği yapan İzmir, restorasyon ve yenileme projelerinin tamamlamasının ardından, turizm pastasından önemli bir paya da sahip olacak. Tarihî doku şehir ve şehirli ile kucaklaşacak. Şahirdeki tarihî mimarî mirası korumaya büyük önem verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Bu tür eserler kentimizin kimliğini oluşturan özel örnekler. Bulundukları yerde atıl, kullanılmayan durumda bulunmalarına seyirci kalamazdık. Elde kalan örneklerin, yapıların korunmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor ve bunlar en kısa zamanda şehrin tarihî ve kültürel mirasına kazandırılacak” açıklamasını yaptı.

/ İZMİR

03.03.2008


 

Diyarbakır’da sinema buluşması

“Ankara Uluslararası Film Festivali’’ Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşacak.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfından yapılan yazılı açıklamada, vakıf tarafından düzenlenen ‘’Ankara Uluslararası Film Festivali’’nin 22-28 Mart tarihleri arasında Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşacağı bildirildi.

Diyarbakır Sanat Merkezi ve Yenişehir Belediyesi işbirliğiyle ile ‘’Ankara Uluslararası Film Festivali’’ programının bir bölümünün Diyarbakırlı sinemaseverlerin izleyebileceği aktarılan açıklamada, şunlara yer verildi:

‘’Festivalin öne çıkan filmlerinin yanı sıra pek çok belgesel film de sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Diyarbakır Sanat Merkezi Avrupa Sineması ve Yenişehir Galeria Sinemasında yapılacak gösterimlerde, sinemaseverler bazı filmlerin yönetmen ve oyuncularıyla bir araya gelme olanağı bulacak.’’

03.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri