Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail saldırısına karşı Fetih-Hamas dayanışması

İsrail askerleri, Gazze’de 48 saat aralıksız süren kara operasyonunun ardından çekilirken, Batı Şeria’daki Filistinliler, Gazze’de 100’ün üzerinde Filistinlinin öldüğü operasyonu protestolarını sürdürdü.

Batı Şeria’nın birçok kentinde Filistinliler, İsrail askerleri ile araçlarına taşlarla saldırdı. Edinilen bilgiye göre, Batı Şeria’nın Ramallah şehri yakınlarındaki Yahudi yerleşiminde, bir İsrail kamu otobüsü taşlı saldırıya uğradı, yolculardan biri Filistinli bir genci vurarak öldürdü.

Ordu radyosu, yaklaşık 200 kadar Filistinli’nin aracı sardığını ve taşlarla saldırdığını belirtti, yolculara dayandırdığı haberinde, araç içindekilerin linç edilmekten korktuklarını bildirdi. Radyo, Filistinli genci vuran İsrailli’nin de sorgulandığını kaydetti. Ramallah’ın Ni’lin köyü yakınlarında askerlerin, Filistinli gençlerin taşlı saldırısı sonrasında köyün bütün girişlerini kapattığı belirtildi.

Batı Şeria’nın Nablus kentinin güney girişinde, Havara askerî kontrol noktası yakınında da sınır polisleri taşlı saldırıya uğradı. Bir sınır polisinin atılan taşlardan hafif yaralandığı bildirildi. Kalkilya’da da yine sınır polislerine taşlarla saldıran Filistinli gençlerin bir diğer sınır polisini yaraladığı belirtildi.

/ KUDÜS

04.03.2008


 

Katliama büyük tepki

İsrail askerleri, Gazze’de 48 saat aralıksız süren kara operasyonunun ardından çekilirken, Batı Şeria’daki Filistinliler, 100’ün üzerinde Filistinlinin öldüğü operasyona protestolarını sürdürdüler. Batı Şeria’nın birçok kentinde Filistinliler, İsrail askerleri ile araçlarına taşlarla saldırdı. Ramallah kenti yakınlarındaki Yahudi yerleşiminde bir İsrail kamu otobüsü taşlı saldırıya uğradı, yolculardan biri Filistinli bir genci vurarak öldürdü.

Gazze Şeridi’ne giren İsrail birlikleri, gece yarısından sonra bölgeden çekilmeye başladı.

Amerikan AP ajansının haberine göre, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, militanlarla çatışmaya giren ve tutuklamalar yapan kara birliklerinin gece yarısından sonra çekilmeye başladığı bildirildi. Açıklamada, gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında 5 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

Bu arada, Reuters ajansı da Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde tutan Hamas’ın, bölgenin kuzeyinde mevzilenen askerlerin sınıra çekilmesinin ardından ‘’zafer’’ ilân ettiğini duyurdu. Hamas sözcüsü, ‘’Düşmanı bozguna uğrattık’’ dedi.

Hamas’ın hafta içinde düzenlediği roket saldırısında bir İsraillinin ölmesinin ardından İsrail Gazze Şeridi’nde saldırılar başlatmıştı. İsrail’in saldırılarında 100’den fazla Filistinli vefat etti.

Bu arada, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kara birliklerini çeken İsrail, bölgedeki hava saldırılarına devam ediyor.

İsrail hava kuvvetlerinin sabah erken saatlerde en az 3 füze saldırısı düzenlediği, 1 kişinin öldüğü, yaralılar bulunduğu bildirildi.

Cebaliye Belediye Başkanı İsa Dahır, yerel Şahap radyosuna yaptığı açıklamada, askerlerin tanklar ve zırhlı araçlarda mevzi aldığı Cebaliye’nin dış kesimlerinde binlerce ailenin yaşadığını ve buraların tümüyle harap olduğunu anlattı.

Belediye Başkanı, burada mahsur kalan ailelerin operasyon sırasında evlerinden çıkamaması sebebiyle yiyecek temininde zorlandıklarını, altyapının bozulması sebebiyle sularının da bulunmadığını belirtti. Dahır, yüzlerce evin hasar gördüğünü ifade etti.

Bu arada, İsrail füzeleri, akşam saatlerinde Gazze’de 3 gün önce öldürülen bir militanın evini vurduğu, olayda yaşlı bir Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gazze şehrinin batısındaki Şati kampında, iki gün önce öldürülen, Halk Direniş Komiteleri’nin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları’nın bir üyesinin evi, art arda iki hava saldırısına uğradı. Evin önünde yas çadırının bulunduğu belirtilirken, füzelerden birinin buradaki Filistinli yaşlılardan birini yaraladığı, diğer füzenin ise şans eseri patlamadığı öğrenildi.

Nasır Selahaddin Tugayları’nın komutanlarından olduğu bildirilen Halil Ehil, daha önce Şati kampındaki evinin bombalanması sırasında ölmüştü.

Filistinliler, ölümlerin ardından duruma göre, ya evlerinin önünde ya geniş bir alanda yas çadırı oluşturarak 3 gün süreyle taziyeleri kabul ediyorlar.

/ GAZZE

04.03.2008


 

Medvedev Başkan, Putin Başbakan

Rusya’da önceki gün yapılan devlet başkanı seçiminde, Putin’in desteklediği Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitriy Medvedev açık farkla seçimi kazandı. Bu sonuçlar çerçevesinde Rusya, Mayıs ayından itibaren Medvedev’in Devlet Başkanı, Putin’in de Başbakan olduğu bir ülke olacak. Batılı gözlemciler, seçiminin “tam demokratik ve âdil olmadığını’’ savundular.

Rusya’da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 99,45’inin sayımının tamamlandığı, Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitriy Medvedev’in açık farkla seçimi kazandığı bildirildi. Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov, yaptığı açıklamada, oyların yüzde 99,45’inin sayıldığını ve Medvedev’in yüzde 70,23’lük oy oranıyla seçimi kazandığını söyledi. Çurov, sayımı yapılmayan yarım puanlık oyların ülkenin uzak doğu bölgesindeki sandıklara ait olduğunu ve bunların sayımının da birkaç gün içinde tamamlanacağını kaydetti.

Medvedev’in en yakın rakibi Komünist Parti lideri Gennadiy Züganov’un da yüzde 17,76’lık oy oranıyla ikinci geldiğini ifade eden Çurov, seçime katılım oranının da yüzde 69,65 olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada, Batılı gözlemciler, Rusya’da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ‘’tam demokratik ve adil olmadığını’’ belirtmekle birlikte, ‘’sonucun halkın iradesini büyük oranda yansıttığını’’ açıkladılar. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM) Rusya’daki seçimi izlemekle görevli heyetinin başkanı Andreas Gross, düzenlediği basın toplantısında, devlet başkanlığı seçimi sonucunu, ‘’demokratik potansiyeli ne yazık ki gözetilmeyen seçmenlerin tercihinin yansıması’’ diye nitelendirdi. Gross, seçimin ‘’mevcut devlet başkanına güven oyu’’ şeklinde geçtiğini belirterek, ‘’Sonucun önceden belirlendiğini söylemek çok basit olur. Geçen yıl sonunda yapılan Rus parlamentosu seçimlerindeki eksiklerin bir çoğu yeniden yaşandı. Adayların medyadan eşit yararlanması sağlanmadı. Ancak biz hâlâ seçim sonuçlarının halkın iradesini yansıttığına inanıyoruz’’ dedi.

/ MOSKOVA

04.03.2008


 

Bağdat’ta onlarca ölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 21’e yükseldiği bildirildi.

Polis, Bağdat’ın merkezindeki Babil-Mudham semtinde bir yola park edilen aracın havaya uçurulması sonucu 43 kişinin de yaralandığını söyledi. Polis ölenler arasında bir polisin de olduğunu belirtti.

Amerikan ordusu bombalı bir aracın bölgede patladığını doğrulayarak, olayın soruşturulduğunu bildirdi.

Bağdat’ın doğusundaki Zayuna mahallesinde dün sabah bomba yüklü araçla düzenlenen başka bir saldırıda da 2 kişi ölmüş, 6 kişi yaralanmıştı.

Bu arada, Irak’ın güneyindeki Basra şehrinde üst düzey bir polis yetkilisinin öldürüldüğü bildirildi.

Şiilerin çoğunlukta olduğu şehrin Emniyet Müdürlüğü sözcüsü, Zikar vilayetinin genel polis müfettişi Albay Kasım Ubeyd’in bulunduğu konvoyun sabah saatlerinde şehir merkezinde pusuya düşürüldüğünü açıkladı.

Sözcü, Albayın vefat ettiği saldırıda 3 korumasının da öldüğünü belirtti.

/ BAĞDAT

04.03.2008


 

Kur’ân karşıtı filme yasak

Hollanda’da Telegraaf gazetesi, Hollandalı vekil Geert Wilders’in Kur’ân-ı Kerim karşıtı filminin yayınlanmasını yasaklamak için çalışma yapıldığını yazdı.

Gazete, hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, hukukçuların, filmi yasaklamak için kanunî zemin olup olmadığına baktığını belirtti. Hükümet ise, resmî bir açıklama yapmadı. Ayrıca, gazete, hükümet ortaklarının filmin yasaklanmasına ilişkin girişime farklı baktığını yazdı. Ortaklardan Hıristiyan Demokratlar, filmin yasaklanmasını isterken İşçi Partililer filmi “ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirip yayınlanmasını savunuyor. İslâm ve Kur’ân-ı Kerim’e karşıt ifadeleri ile popülerlik kazanan Wilders, “Fitne” isimli 15 dakikalık bir film çekti. Kısa filmin yapımının bittiğini belirten Wilders, yayınlanması için televizyonlarla görüşüyor. Wilders, filmi internette de yayınlamayı planlıyor.

/ AMSTERDAM

04.03.2008


 

Çad’da kayıpları soruşturma komisyonu kuruldu

Çad’da isyancıların başşehir N’Camena’ya saldırısını ve saldırı sırasında kaybolan muhaliflerin akıbetini soruşturmak üzere uluslararası bir komisyon kuruldu.

Devlet radyosu, Fransa, AB ve Afrika Birliği temsilcilerinden oluşan komisyonun Çadlı yetkililer tarafından kurulduğunu duyurdu. Soruşturma komisyonunun, kaybolan kişiler, devletin ve isyancıların işgal ettiği yerlerdeki halkın maruz kaldığı zararlara ilişkin bilgi toplama amacıyla kurulduğu belirtildi. Eski başbakan ve çoğunluk üyesi olan Çad Ulusal Meclis Başkanı Nasun Uaydu’nun başkanlık ettiği komisyon 11 kişiden oluşuyor. Kızılhaç, tarafsızlık ilkesi sebebiyle komisyonda yer almıyor.

/ N’CAMENA

04.03.2008


 

Suriye’de, İsrail’e Gazze protestosu

Suriye’nin başşehri Şam’da binlerce kişi, İsrail’i protesto etti. Kentin merkezinde, hükümetin desteğinde düzenlenen gösteriye katılanlar, “İsrail’in Gazze’de işlediği suçları” kınadı.

Aralarında öğrencilerin de bulunduğu göstericiler, tekbir getirdi ve “İsrail’e ölüm. Gazze’de öldürülen çocukların intikamı alınacak” şeklinde sloganlar attı. “İsrail’in işlediği suçlara son. Amerika şeytan” yazılı pankartlar açan göstericiler, Filistin ve Suriye bayraklarını dalgalandırdı ve Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın resimlerini taşıdı.

/ ŞAM

04.03.2008


 

Kıbrıs’ta görüşmeler başlıyor

BM’nin Kıbrıs özel temsilcisi Michael Möller, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın bu ayın ikinci yarısında bir araya gelmelerinin beklendiğini söyledi.

Möller, Rum kesiminde Hristofyas ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Talat ve Hristofyas’ın adanın yeniden birleştirilmesi görüşmelerini nasıl başlatabileceklerini değerlendirmek üzere Mart ayının ikinci yarısında bir araya gelebileceklerini belirtti. BM temsilcisi, “Muhtemelen bu ayın ikinci yarısının sonunda yapılacak toplantının hazırlıklarına başlayacağım” dedi.

Möller, Cuma günü yaptığı açıklamada, Talat ile Hristofyas arasında görüşme yapılmasına ilişkin sürecin devam ettiğini söylemişti.

/ LEFKOŞA

04.03.2008


 

Rusya, Kosova İcra Kurulu’nu protesto etti

Rusya, Kosova Uluslararası İcra Grubu (ISG) kurulmasını protesto ederek, bunun BM kararlarının ihlâli olduğunu ve ‘’beklenmedik’’ sonuçlara yol açabileceğini savundu.

Dışişleri Bakanılğı sözcüsü Mihail Kamınin, yaptığı açıklamada, ‘’Bu kurulmasının BM Güvenlik Konseyinin 1244 sayılı kararına ve üzerinde mutabık kalınan uluslararası ilkelere aykırı olduğunu düşünüyoruz’’ dedi. Kamınin, “keyfi dayatma’’ olarak nitelendirdiği grubun yanlış bir şekilde BM ile kendisini irtibatlandırdığını belirterek, “BM dışında Kosova’daki gerginliği azaltmaya yönelik herhangi bir girişim Kosova çevresindeki durumu daha da karmaşık hale getirdiği gibi, tahmin edilemeyecek sonuçlara da yol açabilir’’ diye konuştu.

/ MOSKOVA

04.03.2008


 

Cidde’ye İslâm merkezi

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) yeni ve modern binasına kavuşma yolunda ilk adımını attı. Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde yapılan törenle binanın inşaatı resmen başlatıldı. Yeşil alanları, havuzları, konferans salonları ve minareden esinlenerek yapılmış devasa gökdeleniyle yeni İKT kompleksi bir bütünlük arz ediyor.

İKT’nin açtığı yarışma sonunda birinci seçilen Avusturya’dan Thomas Pucher Atölyesine ait bina tasarımının inşasına karar verilmişti. Avusturyalı ve Suudi mimarların bulunduğu bir grup tarafından hazırlanan projeye, Thomas Pucher ve Alfred Bramberger başkanlık etti.

Açılış münasebetiyle Cidde Hilton otelinde yapılan olan törene İKT Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Cidde Belediye Başkanı Adel Faqeeh, Mekke bölgesi valisi Prens Halit Al Faysal bin Abdulaziz El Saud ve diğer yetkililer katıldı.

İLK İSLÂM DÖNEMİ

MİNARELERİNDEN ESİNLENİLDİ

Yeşil alanları, havuzları, konferans salonları ve minareden esinlenerek yapılmış devasa gökdeleniyle yeni İKT kompleksi bir bütünlük arz ediyor. 160 metre yüksekliğine rağmen sadece 26 kat tasarlanan yapıda tabiî ışıktan faydalanılıyor. 50 bin metrekare kapalı alana sahip olan komplekste yeşil alan kullanımına büyük önem veriliyor. Gökdelen yapısı içerisinde de ağaçlar ve büyük bitkilerle bu etki sürdürülüyor.

Bugün ilk örneklerine özellikle Samarra’da rastlanan İslâm mimarisinin ilk minarelerinden esinlenerek tasarlanan yeni binanın aynı zamanda gelenek, kültür ve modernliğin bir sembolü olması amaçlanıyor. Bu sembol, herkes tarafından kolayca görülüp anlaşılabilecek olan ışıkla temsil edilecek. Bina tamamlandığında sahip olduğu ışıklandırması sayesinde bir binadan çok büyük bir “lamba”yı andıracak. Bu parlaklığı ise binanın dış cephesini kaplayacak altın sarısı metal sağlayacak.

BİNANIN GİRİŞ KISMI BÜYÜK BİR KUBBE GİBİ

Yeni İKT kompleksi, iki parçadan oluşuyor. Birincisi ofislerin bulunacağı 26 katlı bina, diğeri ise yeşillik alanların ve konferans salonlarının bulunduğu bahçe kısmı. İslâm mimarisinden esinlenerek tasarlanan binanın giriş kısmı ise büyük bir kubbe şeklinde olacak. Binanın ortasında bulunacak boşluktan ise yaz günlerinde güneş ışınları doğrudan bu girişe ulaşabilecek.

/ CİDDE

04.03.2008


 

Cimri koca 124 bin gül alacak

İran’da bir kadın “çok cimri” olduğu için kocasına dâvâ açtı, kocaya 124 bin kırmızı gül alma cezası verildi.

Hengame adlı kadın, İtimad gazetesine yaptığı açıklamada, 10 yıllık evliliğin ardından “çok cimri olan kocasını cezalandırmak istediğini” belirtti.

Mahkeme, yaklaşık 200 bin dolar değerindeki 124 bin gülün tamamı alınana dek Şahin’in 64 bin dolarlık evine el koydu. İran yasalarına göre evlilik sırasında kadın çeyiz bedelini isteyebiliyor, kocaysa karısının getirdiği çeyizin bedelini vermekle yükümlü.

/ TAHRAN

04.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri