Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Gideceğiniz yola mayın döşerseniz sonu feci olur

ANAYASA 69. madde değiştirilerek, Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili hükümleri, yapılacak değişikliklere göre düzenlenmez ise, mevcut hükümler karşısında AKP’nin kapatılması ihtimali çok kuvvetlidir. Çünkü:

Başsavcı Refah ve Fazilet Partilerinin kapanma kararlarını emsal gösteriyor. Anayasa Mahkemesi’ni etkilemeye Çalışıyor. Bu iki parti de 69. madde hükümlerine dayanılarak kapatılmıştı. Fazilet Partisi döneminde, sayın Ecevit Başbakan iken Meclis’e 69. maddenin değiştirilmesi için (beş artı beş) ismiyle anılan, bir kanun teklifi getirmişti. Ama bu teklifi, o günlerde Fazilet Partisinden ayrılmayı düşünen, AKP’yi kurmaya kararlı olan yenilikçiler tarafından red oyu verilmişti.

Şayet bu teklife red oyu verilmeyip de kanunlaşsa idi, bugün AKP’lilerin ayağına 69. madde mayını takılmayacak, Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya kapanma davasını açamayacaktı. (...)

Ne yazık ki AKP eline geçen fırsatları isabetli olarak değerlendirememiştir. Eğer AKP işleri önemine göre sıraya koyma metoduna riayet ederek hayati meseleleri öne almış olsaydı, şu YÖK Kanunu’nu, 2002 senesinde değiştirerek, başörtüsü sorununu iktidarının en güçlü olduğu zaman diliminde çözerdi. Bu işi sürüncemede bırakmazdı. Bu ihmal ise başka bir mayınlama olayıdır.

Bir başka yanlış da, AKP Türk Ceza Yasası’nı değiştirme konusunda CHP ile sıkı ve samimi bir konsensüs sağlama yoluna gittiği halde, ondan çok daha önemli olan Anayasa değişikliği konusunda, yeni bir siyasi bahar havası estirerek iyi netice alabilirdi. Alması gerekirdi. Çünkü üst üste yapılmış olan darbelerin ortaya koyduğu çoğu hükmü, Batı standartları karşısında antidemokratik duruma düşmüş, halihazır Anayasa’nın hüküm ve kuralları içerisinde mayın gibi hak ve hürriyetleri berhava edecek sayısız metinler vardı.

Başka bir planlama hatası ise yeni Anayasa değişiklik tasarısından önce başörtüsü hakkında 2 maddelik bir Anayasa değişikliği teklifi getirilerek aceleci davranılmış olmasıdır. Zira bu acelecilik, yeni Anayasa’nın bile ayakbağı olmuştur. Zira Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinin değiştirilmesine ait yasanın iptali için CHP’ye penaltıdan gol atacak kadar kolay bir fırsat sağlamıştır. Anayasa Mahkemesi, şayet 367 nisabıyla ilgili kararında olduğu gibi, menfi bir karar verirse, meclise indirilecek yeni Anayasanın da bahtı şimdiden bağlanmış olacak.

Vakit/26.3.2008

Süleyman Arif Emre

27.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cheney barış değil, savaş için geldi

  Bombanın izi

  Gideceğiniz yola mayın döşerseniz sonu feci olur

  Bedel


 Son Dakika Haberleri