Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail Gazze’yi vurarak barış yapacak

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail’in Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmelerinin, Gazze’deki durumu değiştirmeyeceğini, Gazze’deki İsrail operasyonlarının barış görüşmelerini engellemek bir yana bu görüşmelere yardımcı olduğunu söyledi.

Livni, Kudüs’te düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, “İsrail ordusunun Gazze’de yürüttüğü operasyonların, barış görüşmelerinin ileri götürülmesi için gerekli olduğunu” savundu. Livni, bu operasyonlara rağmen, Filistin Yönetimi ile görüşmelerin sürdürüleceği beklentisinde olduğunu da belirtti. Livni, El Fetih ile Hamas arasındaki olası yakınlaşmanın, İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki ilişkilerin geleceğini olumsuz etkileyeceğini de vurguladı. Livni, müstakbel Filistin devletinin, Filistinli mülteciler sorununa tek çözüm olacağını ifade ederek, İsrail’in Filistinlilerin bu konudaki taleplerinden vazgeçmeleri ve imzalanacak bir barış anlaşmasının bir parçası olarak, çatışmalara son verileceğini açıklamaları yolundaki ısrarlı tavrını sürdüreceğini kaydetti. İsrail Dışişleri Bakanı Livni, dünya kamuoyunda İsrail’in varlığının meşruiyetini kabul etmeme yolunda bir eğilimin olduğuna yönelik endişelerini dile getirdi.

Hamas’ın bir lideri yakalandı

İsrail askerlerinin dün sabah Batı Şeria’da Hamas’ın önde gelen askeri liderlerinden birini yakaladığı bildirildi. Filistinli güvenlik kaynakları, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın Tulkarim bölgesi sorumlusu 50 yaşındaki Ömer Caber’in, Balaa köyündeki evinde İsrail askerleri tarafından yakalandığını belirtti. Aynı kaynaklar, Caber’in 33 yaşındaki yardımcısı Hani Barabra’nın da yakalandığını kaydetti.

27.03.2008


 

Emevi Camiinde asırlık İslâm hoşgörüsü

Suriye'nin başşehri Şam’daki Emevi Camiinde bulunan vaftiz kuyuları, 13 asırdır İslâm dininin diğer dinlere olan hoşgörüsünü gösteriyor. Camiye namaz için gelenler Hıristiyanlığın simgesi olan vaftiz kuyularıyla karşılaştıklarında şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Dinlerarası diyalog ve çatışma kavramlarının çok tartışıldığı günümüzde herkes kendi bakış açısından bir fikir ortaya koyadursun, bu hoşgörünün simgeleri yüz yıllardır ayakta duruyor. Kültürler arası çatışma senaryolarını yazılmasına, fikir hürriyeti adı altında Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm) ile ilgili çirkin karikatürlerin yanlanmasına ise en iyi cevabı Emevi Camisinde yüz yıllardır korunan vaftiz kuyuları veriyor. Sadece bir kilisede görmeye alışkın olunan bu kuyular; İslâm’ın hoşgörüden yoksun, şiddet dini olduğunu iddia edenleri asırlar öncesinden yalanlıyor.

Yüz yıllar geçmesine rağmen gerek vaftiz kuyuları gerekse cami içerisindeki Hz. Yahya türbesi ilk günkü gibi korunuyor. Camiye ibadet için gelenler Hz. Yahya’nın mübarek başının bulunduğu makamda Fatiha okuyarak duâ ediyor. Ardından vaftiz kuyularının bulunduğu bölüme geçiyor. Özellikle Suriye dışından gelen ziyaretçiler İslâm dininin sevgi ve barış dini olduğunun altını çizerek hoşgörünün simgesi olan kuyuların yanında fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyor.

/ ŞAM

27.03.2008


 

Maliki’den Basra'da Şiî milislere ültimatom

Irak Başbakanı Nuri Maliki, Şii milislerine silâhlarını güvenlik güçlerine teslim etmek için 72 saat mühlet verdi. Basra’da Maliki imzasıyla yayımlanan açıklamada, radikal Şii lideri Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu militanlarından 72 saat içinde silâhlarını bırakmaları istendi.

Operasyonu yerinde izleyen Maliki, silâh bırakan milisler hakkında yasal işlem yapılmayacağını belirtti. Irak emniyet kuvvetleri, Basra’da Şii milislerine karşı önceki sabah operasyona başlamıştı. Gece kesildikten sonra dün sabah yeniden başlayan çatışmalarda yaklaşık 50 kişi ölmüş, 200 kadar kişi de yaralanmıştı.

/ BAĞDAT

27.03.2008


 

Amerikan uçakları yine sivilleri vurdu

Irak'ın kuzeyindeki Tikrit şehrinde ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında, aralarında bir yargıcın bulunduğu 8 Iraklı sivilin öldüğü, 7 sivilin de yaralandığı bildirildi.

. Irak polisi tarafından yapılan, sivillerin öldürüldüğü açıklamasını kabul eden ABD güçleri, El Kaide’li Sünni Arap militanlarla çatışma sırasında sivillerin de vurulduğunu itiraf etti.

/ TİKRİK

27.03.2008


 

Yeşil Bölge’ye roket saldırısı

Irak'ın başşehri Bağdat’ta Amerikan Ordusu tarafından korunan Yeşil Bölge’ye roket ve havantoplarıyla saldırı düzenlendi.

Amerikan Büyükelçiliği, saldırıda 3 Amerikalının ağır yaralandığını açıkladı.Yeşil Bölge’ye saldırı Basra’da Mehdi Ordusu’na yönelik operasyon devam ederken düzenlendi. Daha önce Amerikan tarafı Yeşil Bölge’ye yapılan saldırılardan İran’ı sorumlu tutmuştu.

/ BAĞDAT

27.03.2008


 

Sri Lanka’da 20 günün acı bilançosu: 550 ölü

Sri Lanka’da iç savaş şiddetini giderek arttırıyor. Askeri yetkililer, yerel güvenlik güçleri ile ayrılıkçı Tamil eylemcileri arasında son 20 günde çıkan çatışmalarda 550’den fazla kişinin öldüğünü bildirdi.

Ordu sözcüsü Brigadier Udaya Nanayakkara, 5 Mart’tan beri meydana gelen şiddet olaylarında 501 Tamil eylemcisi ile 54 güvenlik gücünün öldüğünü söyledi. Sri Lanka’da çatışmalar sebebiyle son 30 yılda 1 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

/ COLOMBO

27.03.2008


 

Lokmacı Barikatı mayından arındırılıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hıristofyas’ın mutabık kaldıkları Lokmacı kapısının açılması konusunda hazırlıklar devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’taki Barış Gücü (UNFICYP) bölgedeki mayınları temizleme çalışmalarına başladı. UNFICYP Basın Sözcüsü Jose Luis Diaz, bölgede patlamamış mühimmat ya da bubi tuzakları varsa, bunları etkisiz hâle getireceklerini söyledi. Diaz, 70 metre uzunluğundaki insansız bölgede mayın temizleme çalışmalarının yanısıra yaya geçişinde tehlikeye sebep olabilecek eski binaların güçlendirileceğini açıkladı. Mayın temizleme çalışmalarının 1-2 günde tamamlanacağını ifade eden BM Sözcüsü, Lokmacı’nın açılması için tüm teknik hazırlıklarının tamamlanmasının en az 10 gün süreceğini ifade etti.

/ LEFKOŞA

27.03.2008


 

Fetih, Hamas'la diyalog için önşart teklif ediyor

Filistin'in El Fetih grubu, Yemen girişiminde uzlaşı sağlanmasına rağmen Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas grubuna görüşmelere başlamak için bir önşart koştu.

El Fetih, Hamas’tan görüşmeler başlamadan önce Gazze’nin kontrolünü Filistin yönetimine devretmesini istedi. Yemen’de bir haftadır görüşmelerde bulunan Filistin’in El Fetih ve Hamas grupları, doğrudan görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda anlaşmışlardı. Ancak anlaşmanın sağlanmasının hemen ardından El Fetih grubundan böyle bir talebin gelmesi şaşkınlıkla karşılandı. Hamas, iki grup arasındaki doğrudan görüşmenin 5 Nisan’da başlayacağını açıklarken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ofisinden yapılan açıklamada Hamas’ın “önce Gazze’nin kontrolünü devretmesi gerektiği” bildirildi. Zaten Yemen görüşmelerinin hemen ardından Abbas’ın yaptığı bir açıklamada “El Fetih anlaşmaya yanlışlıkla imza attı” demesi diyaloga gölge düşürmüştü. Nitekim Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri bu tür açıklamaların, Yemen girişimini ortadan kaldırdığını söyledi.

/ RAMALLAH

27.03.2008


 

Okul duvarı çöktü 13 öğrenci öldü

Nijerya'nın güneybatısındaki Ibadan’da bir okulun duvarının yıkılması sonucu 13 öğrencinin öldüğü bildirildi.

Polis açıklamasında, meydana gelen olayda, aralarında öğretmenlerin de bulunduğu çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi. Öte yandan Norveç’te de dün sabah erken saatlerde 6 katlı bir binanın çökmesi sonucu 15 kişinin yaralandığı, 6 kişinin akıbetinin henüz bilinmediği bildirildi.

/ LAGOS-OSLO

27.03.2008


 

İran’da feci trafik kazası

İran'ın güneybatısından meydana gelen trafik kazasında 27 öğretmen hayatını kaybetti.

Resmi İRNA ajansının haberine göre, Çaharmahal Bahtiyari eyaletinden Huzistan eyaletine giden bir yolcu otobüsü önceki gün, İze şehri yakınında dereye uçtu. Kazada, İran-Irak savaşının yaşandığı bölgeyi gezmeye giden 27 öğretmen hayatını kaybetti, 13’ü yaralandı.

/ TAHRAN

27.03.2008


 

Hindistan’dan Çin’e gözdağı

Hindistan'ın Pazar günü yaptığı nükleer başlık taşıyabilen füze denemesinin, Tibet’teki protestoları kanlı bir şekilde bastıran Çin’e göz dağı vermek için gerçekleştirdiği iddia edildi.

Askeri ve stratejik haberler veren internet sitesi Frontier India’da yer alan bir habere göre, Hindistan ordusunun elindeki en güçlü kıtalar arası balistik füzeler olan Agni-1 denemesi, bu sefer Pakistan değil, Tibet’e asker yollayan Çin’i hedef aldı.

/ YENİ DELHİ

27.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri