Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tedbir yerine sağduyu arıyoruz

“Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde iktisadî tedbir arayacağımıza hâlâ sağduyu arıyor olmamız bir talihsizliktir” denilen açıklamada, Türkiye'nin bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümeye, işsizlik başta olmak üzere iktisadî ve sosyal sorunlara odaklanması gerektiği vurgulandı.

TOBB, Türkiye Kamu-Sen, Türk-İş, TESK, TİSK ve TZOB’un oluşturduğu ‘’Türkiye İçin Sağduyu Platformu’’ tarafından ülke genelinde eş zamanlı ortak basın toplantıları düzenlendi. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen toplantıda ‘’Türkiye İçin Sağduyu’’ çağrısını, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu okudu. ‘’Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz’’ cümlesiyle başlayan ortak açıklamada, memur, işçi, işveren, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayi temsilcisi olan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Hak-İş’in, 81 ilde aynı anda başlayıp bitecek bir toplantı düzenlendiği hatırlatıldı. Açıklamada, bugünlerde en çok sağduyu ve serinkanlılığa ihtiyaç duyulduğu ifade edilerek, saat 09.30 itibarıyla Edirne’den Hakkari’ye, Gaziantep’ten Samsun’a Türkiye’nin her tarafından örgütlerin ortak açıklamayı basın mensuplarına okuduğu bildirildi. ‘’Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması, hepimizin ortak dileğidir. Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hâlâ sağduyu arıyor olmamız, bir talihsizliktir’’ denilen açıklamada, Türkiye’nin, bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümesini sağlayacak ve işsizlik başta olmak üzere tüm iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘’Türkiye Cumhuriyeti, anayasanın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Vazgeçilmez olan bu ilkeler bütünü, bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele, siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir. Türkiye’de yaşanan politik süreç, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmaktadır. Siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakta ve toplumun enerjisinin pozitif alanlara yönelmesini engellemektedir.’’

SİYASİ PARTİLER KOLAYCA KAPATILMAMALI

Siyasi partilerin, demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğuna işaret edilen açıklamada, ‘’Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir’’ ifadesine yer verildi.

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin, demokrasi işleyişi için son derece önemli olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, bu ilkenin, kuvvetler arasında uyum sağlaması, çatışmaya sebep olmaması, toplumda oluşturulmak istenen kamplaşmayı beslememesi ve kuvvetlerin bağımsızlığını temin etmesinin de esas olduğu dile getirildi. Açıklamada, ülkenin, Anayasa’yı ve Siyasi Partiler Kanunu’nu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin bir süreç içerisinde olduğu, oysaki yapılması gerekenin, ülkeyi ekonomik, siyasi ve sosyal standartları gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştırmak ve AB sürecini hızlandırmak olması gerektiği vurgulandı. Türkiye’nin, gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan, evrensel değerler ile kendi değerlerini bütünleştirecek bir anayasa ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı bulunduğu dile getirilen açıklamada, şöyle denildi:

‘’Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatı ile hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir. Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak bu zor zamanda sağduyu ve serinkanlılıkla Türkiye’nin temel sorunlarının çözümüne her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız. Demokrasi, tüm kurum ve kurullarıyla hayata geçirildiğinde, bütün kurumları kısır çekişmelerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinden hiç kuşkumuz bulunmamaktadır. Türkiye, bir an önce kavga ve kaos ortamından çıkmak zorundadır. Türkiye’nin istikbalini karartmaya kimsenin, ama kimsenin hakkı yoktur.’’

Öte yandan, Ankara’da da TESK toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, TESK Başkanvekili Burhan Aksak tarafından ortak metin okundu. Toplantıya, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile metne imza koyan örgütlerin temsilcileri katıldı.

Bu arada, TOBB öncülüğünde, Gaziantep’deki oda ve sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa yaptığı ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer tarafından okunan açıklamada, ‘’Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiç bir yara almadan çıkması hepimizin ortak dileğidir’’ denildi. Açıklamada, ‘’siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesinin, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar verdiği’’ belirtildi.

Malatya’da ise Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç tarafından okunan ortak açıklamada, Türkiye’nin içinden geçtiği zor günlerden hiçbir yara almadan çıkması temennisinde bulunuldu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

27.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  STK’ların önemi gittikçe artıyor

  Tedbir yerine sağduyu arıyoruz

  Öztürk: Türkiye yeni bir anayasayı hak ediyor

  İstikbalimizi karartmaya kimsenin hakkı yok

  Mutlu: Kuvvetler ayrılığı çatışmaya dönüşmesin

  Erdoğan: İçerik itibariyle katılıyorum

  Yazıcıoğlu: Hukuk siyasetten, siyaset hukuktan şikayetçi

  Toptan: Çağrıyı yürekten destekliyorum

  Kapatma davası üyeliği olumsuz etkiler

  Kaz Dağları için toplanan -100 bin imza Meclis’te

  Herkesin hürriyetini savunabilmeliyiz

  “Meşrutiyet’in ilk nutkunu Bediüzzaman verdi”

  MHP’li Çalış ‘cep’ten alınan vergileri Meclis gündemine taşıdı

  Muhalefet liderleri Köşke çıkıyor

  Orgeneral Büyükanıt, KKTC’yi ziyaret etti

  Ergenekon’da gözaltılar sürüyor

  TRT Kanunu alt komisyonda

  Çocuklar okul yerine tarlada

  Dersanelere SBS engeli

  Minikler şiddet mağduru


 Son Dakika Haberleri