Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

“Fitne” internette, Avrupalı endişeli

Hollanda'da yabancı karşıtı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders tarafından yaptırılan İslâm karşıtı kısa film, internet üzerinden yayınlandı. Filmin yayınlanması büyük tepkilere yol açıyor.

Fitne adıyla hazırlanan ve yaklaşık 16 dakika süren filmin gösterildiği link, partinin web sitesinde açıklandı. www.liveleak.com adresinden verildiği belirtilen filmde, günümüzde yaşanan terörün kaynağının İslâm ve onun kutsal kitabı Kur’ân-ı Kerim’den kaynaklandığı öne sürülüyor.

AB SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Bu arada, Danimarka Gazeteciler Sendikası, Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders’in Kur’an karşıtı filminde hakaret karikatürünü izinsiz kullandığı için telif dâvâsı açacak.

(AB) ise, filmin yayımlanmasına sert tepki göstererek, “Bu film ve benzeri eylemlerin, kini tahrikten başka hiçbir amaca hizmet etmediğini” bildirdi. AB Dönem Başkanlığından yapılan açıklamada, ifade özgürlüğünün AB değerleri ve geleneklerinin bir parçası olduğu belirtilerek, bunun “dinlere, diğer inanç ve itikadlara saygı ruhu içinde kullanılması gereği” vurgulandı. Açıklamada, “Karşılıklı hoşgörü ve saygı, muhafaza etmemiz gereken evrensel değerlerdir. Bu film ve benzeri eylemlerin, kini tahrikten başka hiçbir amaca hizmet etmediğine inanıyoruz” denildi.

ÜRDÜN MEDYASI DÂVÂ AÇACAK

Ürdünlü bazı medya sorumluları, Fitne filmini dâvâ edecek. Amman’da bir araya gelen medya sorumluları, aşırı sağcı Geert Wilders’in 16 dakikalık filmi aleyhinde ülkelerinde dava açmayı ve Hollanda ürünlerini boykot etmeyi kararlaştırdı.

ENDONEZYA’DAN DA TEPKİ VAR

Endonezya, filmin bütün uyarılara rağmen internette yayımlanmasına tepki gösterdi. Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kristiarto Legowo, filmin yanıltıcı ve ırkçı olduğunu, dinler arasında diyalog kurulmasına yönelik çabalara zarar vereceğini söyledi.

/ KOPENHAG

29.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Fitne” internette, Avrupalı endişeli

  BM: Dinlere hakarete izin verilemez

  Nijeryalı çocukları kızamık salgını vurdu

  Irak’ta 37 kişilik toplu mezar bulundu

  İsrail, Suriye’yi masaya oturtmaya çalışıyor

  Tarihin en eski ses kaydı bulundu

  75 Somalili göçmen denizde boğuldu

  Emirlikler de nükleer yarışa katıldı

  Mukteda Sadr’dan barış çağrısı

  NATO’dan Putin’e üslûp uyarısı

  Ürdün Kralı da zirveye katılmıyor

  John McCain: Tek taraflı güç değiliz


 Son Dakika Haberleri