Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşadamları: Belirsizlik sürerse, 5 yılda elde ettiklerimizi kaybederiz

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, global ekonomideki dalgalanmaya rağmen Türkiye ekonomisinin sağlam temellere oturduğunu savundu. Davulcuoğlu, “Bu belirsizlik ortamı devam ederse, dört-beş yılda elde edilenlerin tamamını kaybettiğimiz gibi yine dışarıya bağımlı oluruz. Kredi bulamaz, yatırım yapamaz, mahkûm hale geliriz” dedi.

EGE ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (ESİDEF) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, siyasi belirsizliğin bir an önce sona ermesini istedi. Global ekonomideki dalgalanmaya rağmen Türkiye ekonomisinin sağlam temellere oturduğunu hatırlatan Davulcuoğlu, “Bu belirsizlik ortamı devam ederse, dört beş yılda elde edilenlerin tamamını kaybettiğimiz gibi yine dışarıya bağımlı oluruz. Kredi bulamaz, yatırım yapamaz, mahkûm hale geliriz” dedi.

İşadamlarının hepsinin yatırım aşkı ve şevki bulunduğunu vurgulayan Davulcuoğlu, önlerini göremediklerinden, istikrarın yakalanamamasından ötürü geleceğe dönük plan yapamadıklarını açıkladı. ESİDEF Başkanı, “Kaos ortamını engelleyerek, memleketimizin önünü açmalarını istiyoruz. Siyasi gerginliklerin bitirilmesini talep ediyor ve arzuluyoruz. Hem sosyal hem de ekonomik anlamda ülkemizin ihtiyacının bu yönde olduğuna inanıyoruz. Yeni bir ekonomik kalkınma planını ortaya koyarak, hükümetin tekrar ekonomiye dönmesini sağlamak gerektiğine inanıyoruz. Diğer kuruluşların da Türkiye’de kargaşa çıkaracak, işadamlarımızın yatırım anlayışına ket vuracak işleri bırakmasını özellikle rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

Özgürlükten, serbestlikten yana olmayan hiçbir düşüncenin hayat bulamayacağının altını çizen Davulcuoğlu, parti kapatma için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulduğu günün ertesinde yurtdışına çıktığını, istedikleri randımanı alamadıklarını anlattı. Davulcuoğlu, şöyle dedi: “Siyasi bozukluk varsa, ekonomimize ve ihracatımıza yansıyor. Geleceğimizle ilgili kaygılara sebep oluyor. Belirsizlik, yurtdışındaki müşterilerimizi ve distribütörlerimizi de kaygılandırıyor. Ticari başarılarımızın kaybına yol açıyor. Siyasi dalgalanmalar, ihracatçıların hep soru işaretiyle ülkemize bakmasına sebep oluyor. Dış ülkelerde parti kapatma birinci haber oldu. Yabancılar açıkça ifade ediyorlar, ‘Acaba döviz oranları ne olacak? Bağlantı yapsak, şirketler sözünde durabilecek mi?’ diye. Siyasi belirsizlik ortamının zararını hep birlikte görürüz.”

/ İZMİR

29.03.2008


 

Aç ve yoksul sayısı artıyor

Hükümetin yeni millî gelir hesabıyla bir gecede kişi başına düşen gelirin 3-4 bin dolar artmasına rağmen, açlık ve yoksulluğun da buna paralel arttığı belirtiliyor.

BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye’de kişi başına düşen millî gelirin 9 bin dolara yükseldiği yönündeki açıklamaların kamuoyuna inandırıcı gelme-diğini söyledi. OECD’nin en adaletsiz gelir dağılımına sahip ülkesi olan Türkiye’de, gelir gruplarının gelir ve harcama güçleri arasındaki farkın yeterince dikkate alınmadığını söyleyen Avcı, “Sayın bakan böyle sakat bir yöntemle Türkiye’ye kâğıt üzerinde sınıf atlatmıştır” dedi. Hükümetin kişi başına düşen millî geliri hesaplarken matematik oyunlarıyla kişi başına düşen millî geliri kâğıt üzerinde yükselttiğini kaydeden Avcı, “Memur maaşları artışında, millî gelirimizin artışı dikkate alınmıyor. Hükümet temsilcilerine göre millî gelir artıyor ama toplumun alt ve orta kesimlerinin, dar ve sabit gelirlilerinin reel gelirlerinde artışlar değil, kayıpları artmaya devam ediyor. Sayın Bakan Ekren, yeni hesaplama tekniğiyle kişi başına millî geliri arttırarak, Türkiye’ye sınıf atlatırken işsizlik ve pahalılık artıyor, aç ve yoksulların sayısı artıyor” diye konuştu. Hükümetin yeni millî gelir hesabıyla bir gecede kişi başına düşen rakamı 3-4 bin dolar artırmasına rağmen, vatandaşın açlık ve yoksulluğun pençesinde olduğunu iddia eden Avcı, Türkiye’de zengin-fakir arasındaki gelir makasının iyice açıldığını derinleştiğini ifade etti. Avcı, şehir ve kırsal kesimde yaşayanlar arasındaki farkın ise uçuruma dönüştüğünü bildirdi.

AHMET TERZİ / ANKARA

29.03.2008


 

Yatırımcının güveni sarsılmaya başladı

Finansinvest Genel Müdürü Zafer Onat, AK Partinin aleyhine açılan davanın bir anda yatırımcı güvenini sarsmaya başladığını, şu anda Türkiye’deki iç sorunlarla ilgilendiklerini söyledi.

Onat, piyasalarda siyasi istikrarın devam edip etmeyeceğiyle ilgili bir endişe hakim olduğunu, bu nedenle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların, Türkiye’deki siyasi gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.

Onat, ABD’deki kriz neticesinde Türkiye’nin ciddi darbe almaya başladığını, yılbaşından itibaren hisse senedi fiyatlarında çok ciddi bir gevşeme yaşandığını, dövizde hareketlenme başladığını, bu endişelerin devam etmesiyle hazine bonosu faizlerinde de ciddi bir kıpırdanma olduğunu ifade etti.

Hem yurt içi hem de yurt dışı kaynaklı sorunların piyasaları etkilediğini, yurt dışındaki sorunların Mayıs ya da Haziran aylarında sonuçlanmasını beklediklerini dile getiren Onat, önümüzdeki dönem içinde dövizde bir miktar daha hareket ve faizde yine yukarı yönlü bir hareket yaşamanın mümkün olduğunu, yine de orta vadede olumlu görüşlerini koruduklarını bildirdi.

/ GAZİANTEP

29.03.2008


 

“Her an kredi kartı faciası yaşanabilir”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Dinçer, ekonominin temellerinin ciddi anlamda sallandığını belirterek, her an bir kredi kartı faciası yaşanabileceğini savundu. Mut’ta incelemelerde bulunan Dinçer, kredi kartları üzerindeki riskin çok arttığını kaydetti.

Dinçer,”Kredi kartı borç tutarı 75 milyar doları aştı. Asgari limit ödemede bile zorluk yaşanıyor. Facia her an kapımızı çalabilir.” dedi.

Türkiye’de üretime yönelik hiçbir çalışma yapılmadığını, büyük holdingler ve yabancı sermayenin perakendecilik sektörüne girip, piyasadaki sıcak parayı hortumladığını ifade eden Dinçer, “Tamamen hazırcılığa yönelik bu sistemin önüne geçilmeli. İyice daralan piyasada sıcak para dönmüyor. Önümüzde ciddi tehlikeler var. Bunu en iyi esnaf hisseder ve biz bunu hissediyoruz. İnsanların geleceği, bankaların, holdinglerin ipoteği altında. Para bankalar ve holdingler arasında dönüyor. Piyasalar iyice daraldı. Yakında çok ciddi sıkıntılar yaşanacağı endişesindeyiz.” dedi.

Türkiye’de üretime yönelik hiçbir işlemin yapılmadığını, ihracat rakamlarının ise ithalata dayalı ihracattan kaynaklandığını kaydeden Dinçer, “Ülkemizde işçilik ve vergi çok yüksek olunca, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu’dan ithalat arttı. Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ürünler üzerinde birkaç değişiklik yapılarak, tekrar ihraç ediliyor ve bu rakamlar “ihracatımız tavana vurdu” şeklinde duyuruluyor. Yapılan bu ihracatın kime ne katkısı var. Üretim olmadan büyüme olmaz. Hani üretim var mı siz ondan haber verin. Tamamen hazırcılık üzerine kurulu bu sistemin hiç kimseye faydası yok” şeklinde konuştu. Mersin’in alışveriş merkezlerince işgal edildiğini kaydeden Dinçer, Mut’unda ekonomik potansiyeli ile alışveriş merkezlerince cazibe bölgesi haline getirilmek istendiğine vurgu yaparak, bu tür yerlere ruhsat verilirken, özellikle şehir dışına kurulması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.

/ MERSİN

29.03.2008


 

Unakıtan’dan esnafa KDV müjdesi

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı Ekrem Birsen, bazı esnaf odaları başkanlarıyla ziyaret ettikleri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, el emeğiyle çalışan esnaftan alınan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirileceğini açıkladığını söyledi.

EESOB Başkanı Birsen’in verdiği bilgiye göre, tamirci esnafından alınan KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilecek. Sadece el emeği ile çalışan ayakkabı, saat, her türlü oto tamiri, elektrik, elektronik ve ev eşyaları tamiriyle geçimlerini kazanan küçük esnaf ve sanatkarlar ile saç, sakal tıraşı yapan erkek berberleri bundan böyle yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyecek. Birsen, Bakan Unakıtan’ın, kaybolmakta olan küçük el sanatlarıyla uğraşanlara vergiden muafiyet getirileceğini de bildirdiğini kaydetti.

/ ANKARA

29.03.2008


 

E-fatura’nın altyapısı oluşturuluyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, ‘’elektronik fatura kayıt sistemi’’ için gerekli adımları tamamladı. “Elektronik fatura” altyapısının bütün unsurları ile hayata geçirilmesine yönelik yürütülen çalışmalarda, başlangıç aşaması olarak tasarlanan “elektronik fatura kayıt sistemi” ile ilgili Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı hazırlandı.

Başkanlığın internet sitesinde yer alan tebliğ taslağına göre, sistem, mükellefler tarafından bilgi işlem sistemi aracılığıyla elektronik belge olarak düzenlenen faturalarda bulunan bilgilerin belirlenen standartlarda ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılması suretiyle faturalara ait ikinci nüshaların kağıt ortamında saklanması zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

/ ANKARA

29.03.2008


 

Bankalar, TOKİ ile arazi satışında anlaştı

Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul’a taşınması öngörülen kamu sermayeli bankalar ile TOKİ arasında arazi satışı konusunda anlaşma sağlandığını bildirdi.

İstanbul’a taşınmak isteyen Vakıfbank ve Halk Bankası’nın 37 bin 500’er metrekare, Ziraat Bankası’nın ise 45 bin metrekare arsa alacağını belirten Bayraktar, bankaların taşınma söylentilerinin çıkmasından sonra arsa fiyatlarının artması nedeniyle, bankaların eski fiyatlardan arsa istediğini hatırlattı. Yapılan görüşmelerden sonra arsa fiyatı konusunda anlaşma sağlandığını ve genellikle ‘’bankaların dediğinin olduğunu’’ ifade eden Bayraktar, son durum hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da bilgi verdiğini söyledi. Bayraktar, anlaşmanın şartlarının, ilgili bakanların onayından sonra açıklanacağını kaydetti.

/ ANKARA

29.03.2008


 

Sendikalardan grev kararı

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı 1 Nisan Salı günü saat 14.00’te tüm Türkiye’de kitlesel eylemler gerçekleştirecek.

Emek Platformu’nun sosyal güvenlik reformunu protesto için 17 Mart’ta yaptığı iki saatlik iş bırakma eylemi sonrasında çalışanlar yine meydanlara çıkıyor. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB’da düzenlenen basın toplantısında tasarının TBMM’de görüşülmeye devam edileceği 1 Nisan Salı günü saat 14.00’te Türkiye’nin her yerinde iş yerlerinden çıkıp alanlarda kitlesel eylemler gerçekleştireceklerini söyledi. Tombul, aynı gün Ankara’da saat 14.00’te TBMM Dikmen Kapısı önünde biraraya gelerek seslerini bir kere daha Meclis’e duyuracaklarını kaydetti.

29.03.2008


 

Asya’da ekonomik büyüme yavaşlayacak

Asya ülkelerinin ekonomik büyümeleri bu yıl yavaşlayacak. Yapılan bir ankete göre, ABD ve Avrupa’daki talep azalması, Asya ülkelerinin ihracat hacmini de düşürecek.

Ayrıca, bu ülkelerdeki artan gıda ve petrol fiyatlarıyla daha da artacak olan enflasyonun da bu ülkelerin para birimlerinin daha da değerlenmesinin bir habercisi olduğu belirtiliyor. Altı yıldan bu yana çift haneli ekonomik büyüme gösteren ve geçen yıl da yüzde 11.4 oranında büyüyen Çin’in, bu yıl en çok yüzde 10 oranında büyüyebileceği tahmin ediliyor. Daha önce, yüzde 8.7 oranında bir ekonomik büyüme beklenilen Hindistan’ın ise yüzde 8.1 oranında büyüyeceği belirtiliyor. Güney Kore’nin ekonomik büyümesinin yüzde 4.8, Singapur’un ekonomik büyümesinin 5.6, Tayland’ın ekonomik büyümesinin yüzde 4.6, Malezya’nın yüzde 5.7 oranlarında büyümesi bekleniyor.

/ Singapur/Kuala Lumpur/Seul

29.03.2008


 

İstanbul’un vergi rekortmeni Aydın Doğan

Aydın Doğan, 10 milyon 454 bin 56 YTL ile 2007 yılı İstanbul gelir vergisi rekortmeni oldu.

2007 vergilendirme dönemi gelir vergisi rekortmenleri, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Hüsnü Özyeğin 10 milyon 67 bin 363 YTL ile ikinci, Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç’un kızı Semahat Sevim Arsel 7 milyon 235 bin 311 YTL ile üçüncü sırada yer aldı. Arsel, 2006 yılında da üçüncü sırada yer almıştı. Listenin dördüncü sırasında 6 milyon 816 bin 846 YTL ile İsmail Tarman yer alırken 5 ve 6’ncı sırada yer alan mükellefler isimlerinin açıklanmasını istemedi. Sıralamaya posta ile gönderilip henüz vergi dairelerine ulaşmamış beyannamelerin dahil olmadığı bildirildi.

29.03.2008


 

Kamu 2006’da çevreye 6,8 milyar YTL harcadı

Kamu sektörünün 2006 yılı toplam çevresel harcamaları, 6,77 milyar YTL olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006 yılına ilişkin kamunun çevresel harcama verilerini açıkladı.

Buna göre, çevresel harcamaların 3,86 milyar YTL’sini cari harcamalar, 2,91 milyar YTL’sini de yatırım harcamaları oluşturdu. Yatırım harcamalarının yüzde 72,5’ini belediyeler, yüzde 4,6’sını il özel idareleri ve yüzde 22,9’unu diğer kamu kurum ve kuruluşları gerçekleştirdi. Kamu sektörü yatırım harcamalarının yüzde 42’sini atıksu yönetimi, yüzde 32’sini içme ve kullanma suyu, yüzde 5’ini atık yönetimi için yapılan harcamalar meydana getirdi.

/ ANKARA

29.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri