Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hızlı tren gün sayıyor

Türkiye’nin geçen yıl İspanya’dan satın aldığı ve saatte 250 kilometre hız yapabilen ilk hızlı tren, yol ölçüm aleti gelmeyince Behiçbey Tesislerinde deneme sürüşlerinin yapılacağı günü bekliyor. Tren 17,5 milyon avroya mal oldu.

Ankara-İstanbul hızlı tren hattında kullanılmak üzere İspanyol CAF firmasına sipariş verilen Türkiye’nin ilk hızlı trenini TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 18 Ekim 2007 tarihinde San Sebastian’da teslim aldı.

Fransa’nın Handea kentine TIR’larla taşınan ve ardından demir yoluna indirilen ve başka bir lokomotifle çekilen hızlı tren İsviçre, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan güzergahını izleyerek 20 Kasım 2007 tarihinde Kapıkule sınır kapısından geçerek Türkiye’ye getirildi.

Ankara’ya taşınan hızlı tren TCDD Genel Müdürlüğünün Behiçbey Tesislerine çekilerek, burada gerekli test ve donanım yüklemelerine geçildi. Tren setinin mekanik bağlantıları tamamlandı. Kum torbaları kullanılarak statik testlerden geçirilen hızlı trenin bilgisayar sistemlerinin yanı sıra diğer donanımlarının sorunsuz çalışıp çalışmadığı kontrol edildi.

Yılbaşında Ankara-Eskişehir arasında deneme sürüşlerine başlanılması planlanırken, hızlı tren hattında gerekli kontrolleri yapacak ve bir anlamda ‘’yolun ultrasonunu çekecek’’ ölçüm aleti bulunamadı.

TCDD Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Almanya’dan bu cihazı kiralayarak Türkiye’ye getirtti. Söz konusu cihaz, raylarda çatlak, kaynak nokları ve bağlantı unsurları gibi yoldaki fiziki eksiklikleri saptayarak, deneme sürüşü öncesi son kontrolleri gerçekleştirecek. TCDD Genel Müdürlüğünün Behiçbey Tesislerinde Kasım ayından bu yana deneme sürüşleri için bekletilen hızlı tren, ultrason aletinin olmaması nedeniyle raylara indirilemedi.

Hızlı tren, yolda yapılacak ölçümlerin ardından Ankara-Eskişehir hızlı tren hattında deneme sürüşlerine başlayacak. Hızlı tren yolcu taşımacılığına başladığında Ankara-Eskişehir arası demiryolu ulaşımı 3 saatten 1 saat 10 dakikaya inecek.

HIZLI TRENİN ÖZELLİKLERİ

Türkiye’nin ilk hızlı treninin üretiminde son teknolojiler kullanıldı. Saatte 250 kilometre hız yapabilen tren, 17,5 milyon avroya mal oldu. Dağıtılmış 8 motor tarafından çekilen tren, motor arızalarından dolayı yolculuklarda herhangi bir aksamaya meydan vermeyecek. Trende, işletmeyi temsil eden kurumsal renkler olan mavi ve kırmızı renkler yer alıyor. 6 setten oluşan vagonlar, business ve ekonomi vagonları olarak ayrı ayrı dizayn edildi.

Business vagonların oturma düzeni 2 artı 1 şeklinde, ekonomi vagonlar ise 2 artı 2 koltuk şeklinde sağlandı. Tek seferde toplam 419 yolcuyu taşıyabilen trenin koltukları 55 business, 354 birinci sınıf, 2 özürlü, 8’i de kafeterya için monte edildi. Business bölümümdeki koltuklar deri, diğer bölümlerdeki koltuklar ise kumaşla kaplandı. Business bölümündeki tüm koltukların arka bölümlerine 4 ayrı kanaldan yayın yapılabilecek şekilde LCD ekran görsel yayın sistemleri konuldu. Taşınabilir bilgisayarlar için güç kaynağının bulunduğu trende ortak kullanım için ayrıca LCD ekranlar tavanlara yerleştirildi.

Yolculukta maksimum konforun sağlanması amacıyla hızlı trenin ses yalıtım düzeyi yükseltildi. Bu sayede dışarıdan düşük gürültü gelmesi sağlandı. Tünellerde ve karşılıklı tren geçişlerinde yolcuların basınçtan etkilenmemesi için basınç dengeleme sistemi kuruldu. Bu sayede yolcuların olası kulak rahatsızlıkları önlenecek. Dijital göstergelerle yolcuların bilgilendirildiği vagonda, çağrı butonları, vakumlu tuvaletler bulunuyor.

/ ANKARA

03.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rehn: Mahkeme salonları siyasî tartışma yeri değil

  Çıkış yolu AB süreci

  Türkiye’yi izliyoruz

  Cuntz: Tüm taraflar sorumluluk içinde hareket etmeli

  Tüzmen: Rakiplerimiz kapatmayı kullanıyor

  Uzun bir belirsizlik sürecine girildi

  Erdoğan: Hükümet dimdik ayaklarının üzerinde

  Şener: Partim bana danışmıyor

  Başsavcılık: Eleştiri sınırını aşanlara dâva açılacak

  CHP'den bir dâvâ daha

  Hızlı tren gün sayıyor

  DİSK: Soğukkanlı bir duruşa ihtiyaç var

  Rehn ve Barroso Türkiye’ye gelecek

  Gül: Körfez ülkeleriyle yeni bir dönem başlayacak

  Yerel basın zor durumda

  Kaçak yapıyı ihbar vatanseverliktir

  OKS’ye müfredat ayarı

  Bediüzzaman Said Nursî dindar bir cumhuriyetçiydi

  Gebze’de demokrasi ve Bediüzzaman paneli

  Ağır vasıtaların genç kazazedeleri

  İnternet Kurulu tekrar faaliyete geçecek


 Son Dakika Haberleri