Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çıkış yolu AB süreci

AKP hakkındaki kapatma dâvâsının kabulüyle derinleşen krizden çıkış için, üç yılı aşkın süredir ara verilen AB sürecinin yeniden canlandırılması görüşü giderek yaygınlaşıyor. Sabah yazarı Erdal Şafak “Çıkış yolu AB süreci” başlıklı yazısında “9. reform paketinden başlayarak AB sürecine güçlü bir dönüş yapılmalı” derken, Vatan yazarı Okay Gönensin, “AKP 301 konusunda hemen adım atar ve AB reformlarını tekrar gündemin önüne alırsa, bugünkü kötümser hava dağılır” diye yazdı. DP Ankara İl Başkanı Arif Şimşek de temsilciliğimizi ziyaretinde, “İç sorunları aşmanın yolu AB hedefini somutlaştırıp gayretleri o yöne sevk etmekten geçiyor” dedi.

Sabah gazetesinden Erdal Şafak, “Çıkış Yolu: AB süreci” başlıklı yazısında, AKP’ye açılan kapatma dâvâsı ile birlikte yaşanan sıkıntının AB reformlarına hız verilerek aşılabileceğini kaydetti. Şafak, “Sistemimizin ‘defoları’nı temizleyelim. 12 Eylül hukukundan kurtulalım. Halkımızı çağdaş hak ve özgürlüklerden ve ileri demokrasiden daha fazla yoksun bırakmayalım” dedi. Vatan gazetesinden Okay Gönensin ise, “Kapı hâlâ aralık” başlıklı yazısında “AKP AB reformlarını gündemin önüne alırsa kötümser hava dağılabilir” tespitinde bulundu.

Sabah yazarı Emre Aköz de, “AB kozunu elinden alalım” başlıklı yazısında, kapatılan Nokta Dergisi’de yayınlanan “darbe günlüklerine” atıfta bulunarak, Şunları kaydetti: “Son kararı elbette mahkeme verecek. Ama biz bu arada o günlüklerden bir bölümünü hatırlayayım: ‘25 Ekim 2004 ... bizim bundan sonra yapmamız gereken Avrupa Birliği’nin bizi istemedeğine dair olan konunun üzerine giderek her tarafta bunu yaygınlaştırmamız. Böylelikle hükümetin ilene geçmiş olan AB kozunu elinden alarak onları iç siyasete döndürerek bizden korkar hale getirmemiz lazım.’ AB’nin nasıl aynı zamanda demokrasinin de teminatı olduğunu görüyorsunuz değil mi?”

Öte yandan, gazetemiz Ankara Temsilciliğini ziyaret ederek Ankara Temsilcimiz Mehmet Kara ve Haber Müdürümüz Kemal Benek ile görüşen Demokrat Parti Ankara İl Başkanı Arif Şimşek de, “İç sorunları aşmanın yolu Avrupa Birliği hedefini somutlaştırıp, gayretleri o yöne sevketmekten geçiyor” dedi.

Hükümetin ekonomi politikalarının işsizliğe çare olamadığını belirten Şimşek, “Ben başlangıçta hükümetin ekonomik politikalarını destekliyor, adımlarını doğru buluyordum. Fakat sonradan bu işsizlik rakamlarında, özellikle de eğitimli ve genç işsiz nüfus oranı bir yıkıntı oldu. Yüzde 11’lerde çakılıp kaldı işsizlik. Biz de bakıyoruz 2001’den bu yana ekonomide istikrarlı bir büyüme var. Buna rağmen büyüme istihdam sorununa katkı sağlamıyor” şeklinde konuştu.

Bir siyasî partinin ancak halk tarafından kapatılabileceğini ifade eden Şimşek, “Geçmişte parti kapatmaya muhatap olmuş bir demokrasi geleneğinden gelen hareketiz. Parti kapatmayı kesinlikle yanlış buluyoruz. Siyasî partileri millet kurar, millet kapatır, seçimle gelir, seçimle gider. Biz Mecliste bile değiliz, bu dâvâya katkıda bulunamıyoruz, ama gelişen hadiselere de üzülüyoruz” dedi.

AB sürecini güçlendirmenin Türkiye’nin iç sorunlarını çözmede çare olacağını söyleyen Şimşek, şunları söyledi: “Bize hep Avrupa’nın farklı yüzleri gösterilir, ama Avrupa’da önemli bir ekonomik girişimciliği destekleyen mekanizma var. Biz bir kere Demokrat Parti geleneği olarak bundan yanayız. O da zaten toplumun kendini ifadesi, yaşam tarzındaki özgürleşme ekonomik özgürlük ile olur. Fakir ve geri kalmış bir toplum insan hakları ve insanların kendini ifade etmesi bakımından daha çaresiz, daha zayıftır. Bu nedenle biz Türkiye’nin zenginleşmesini, zengin ülkeler arasında yer almasını istiyoruz. Bu, Avrupa’daki insanların kültürünü ya da dinini, sosyal geleneklerini alalım anlamında değil, ama bugün orada çevre, gıda, sağlık ve en önemlisi de demokrasi için standartlar var ve bizim de bunlara ihtiyacımız var. Milletimiz de bunlara kesinlikle lâyıktır. Biz hükümetin AB konusunda, baştaki kararlılığına nazaran iştahının azaldığını görüyoruz. Biraz da belki iç sorunların artmasına bağlanabilir ama bence bunları aşmanın da yolu Avrupa Birliği hedefini biraz daha somutlaştırıp, gayretleri o yöne sevketmekten geçiyor.”

Cemil YÜZER / ANKARA

03.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rehn: Mahkeme salonları siyasî tartışma yeri değil

  Çıkış yolu AB süreci

  Türkiye’yi izliyoruz

  Cuntz: Tüm taraflar sorumluluk içinde hareket etmeli

  Tüzmen: Rakiplerimiz kapatmayı kullanıyor

  Uzun bir belirsizlik sürecine girildi

  Erdoğan: Hükümet dimdik ayaklarının üzerinde

  Şener: Partim bana danışmıyor

  Başsavcılık: Eleştiri sınırını aşanlara dâva açılacak

  CHP'den bir dâvâ daha

  Hızlı tren gün sayıyor

  DİSK: Soğukkanlı bir duruşa ihtiyaç var

  Rehn ve Barroso Türkiye’ye gelecek

  Gül: Körfez ülkeleriyle yeni bir dönem başlayacak

  Yerel basın zor durumda

  Kaçak yapıyı ihbar vatanseverliktir

  OKS’ye müfredat ayarı

  Bediüzzaman Said Nursî dindar bir cumhuriyetçiydi

  Gebze’de demokrasi ve Bediüzzaman paneli

  Ağır vasıtaların genç kazazedeleri

  İnternet Kurulu tekrar faaliyete geçecek


 Son Dakika Haberleri