Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Aliağa İstanbul'un üç katı enerji harcıyor

İstanbul, yılda 2,5 milyar metre küp doğal gaz tüketirken, Aliağa yılda 6,5 milyar metre küp harcıyor. Ayrıca en çok elektrik tüketen iki ilçeden biri.

Bünyesinde dünyanın ikinci büyük sıvı doğal gaz depolama tanklarını, Türkiye’nin tek gemi söküm tesislerini, ülkenin en büyük rafineri tesisleri olan TÜPRAŞ ve PETKİM’i barındıran 60 bin nüfuslu İzmir’in Aliağa ilçesinin, Türkiye’nin en çok elektrik ve doğal gaz tüketen merkezi olduğu bildirildi.

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Türkiye demir çelik ihtiyacının yüzde 43’ünü, petrokimya sanayisinin yüzde 100’ünü, rafineri ihtiyacının yüzde 45’ini, elektrik üretiminin yüzde 10’unu karşıladıkları bilgisini verdi. Türkiye’deki tek gemi söküm tesisleriyle, dünyanın ikinci büyük sıvı doğal gaz depolama tanklarına sahip olan Aliağa’nın hem üretimiyle, hem de tüketimiyle Türkiye’nin ilk sırasında yer aldığını kaydeden Kaya, yüksek tüketimin dolaylı olarak üretime yansıdığını, üretimin artmasından da büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Doğal gaz tüketiminde Türkiye’de birinci sırada olduklarını, elektrikteyse Gebze ile başabaş gittiklerini dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

‘’Bugün Türkiye’de en fazla elektrik tüketen iki ilçeden biriyiz. Biri Gebze, diğeri ise Aliağa. Tüketimde bazen Gebze birinci sırada oluyor, bazen biz oluyoruz. Sınırlarımız içerisindeki PETKİM, TÜPRAŞ, demir çelik tesisleri, Enka Elektrik A.Ş. gibi kurumlar doğal gaz tüketiminde önemli paya sahipler. İstanbul’da yılda tüketilen doğal gaz 2,5 milyar metre küp. Aliağa’daysa 6,5 milyar metre küp. İstanbul’da tüketilen doğal gaz miktarı neredeyse Enka Elektrik AŞ’nin tüketimi kadar.’’ Kaya, ilerideki 5 yıl içerisinde ilçeye 10 milyar dolarlık yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

04.04.2008


 

İş dünyasında, değerler eğitimine ihtiyaç var

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından periyodik olarak düzenlenen ‘Beyin Fırtınası’ toplantıları devam ediyor. “Ekonomik Kalkınma ve Değerler” konusunun daha kapsamlı bir şekilde ikinci kez masaya yatırıldığı toplantıda; “İslâm, çağdaş dünyaya pek çok konuda olduğu gibi; maruf, kul hakkı, işçi işveren ilişkileri, asgari ücret gibi konularda da evrensel ilkeler sunmaktadır” görüşü benimsendi.

Programın açılış konuşmasını yapan UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay, “Ekonomik kalkınma ve büyüme sürecinde değerlerimiz göz ardı ediliyor. Kimliğimizi koruyarak iktisadî anlamda bir kalkınma programı gerçekleştirmeliyiz” dedi.

20’ye yakın birikimlere sahip katılımcılar davet edilerek, kalkınma ve değerler ilişkisi farklı boyutlarıyla ele alındığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, “Geleneğimizde meslekî eğitimle manevî eğitimin birlikte yapıldığını görüyoruz. Ahilik kültürü; işçisi, işvereni ile tüm iş kesiminin sürekli bir eğitim faaliyeti içinde olduğu bir yapıdır. Günümüzde manevî eğitimin eksikliği, iş dünyasında da çok fazla hissediliyor. Bugün iş dünyasında değerler eğitimine ihtiyaç var. Osmanlı toplumunun yüzyıllarca ayakta kalmasının en önemli faktörlerinden biri ahilik teşkilâtıdır. Bu kuruluşlarda değerlere çok önem verilmiştir. Ahilik sisteminde insanlar hem meslekî hem de manevî açıdan sürekli eğitiliyorlardı” dedi. 29 Mart 2008 tarihinde Sütlüce’deki UESAV Genel Merkez’inde geçekleşen toplantının ardından hazırlanan ve kamuoyu ile paylaşılmasında önem olduğuna kanaat getirilen toplantı sonuç bildirisinde şöyle denildi: Modern hayat ve ekonomiye dair evrensel bir kriz var. Bu duruma karşı alternatif arayış sadece Müslümanlara has değildir. Çinliler, Yahudiler modern ekonomik yaklaşımları hep eleştiriyorlar. Ortak bir krize karşı, evrensel bir arayış içinde olmalıyız. İş dünyasına yönelik olarak ahlaki değerleri anlatan el kitapları hazırlanmalıdır. İşçi işveren ilişkileri konusunda İslâmda olan değerler, evrensel bir yaklaşım olarak bütün dünyaya sunulabilir.

Asr-ı Saadet döneminde kamu personeli statüsündeki kişiler için Hz. Peygamber, “Bizim görevlendirdiğimiz kişiler evli değilse evlenebilsin, evi yoksa ev edinsin. Bineği yoksa binek edinsin, kölesi yoksa köle edinsin” diye buyuruyor. İktisadî ve toplumsal açıdan aslî ihtiyaçların giderilmesine yönelik bir asgarî geçim standardının belirlendiğini görüyoruz. Hz. Ömer’in de asgari geçim standardını gerçekleştirmeyi hedeflediği biliniyor. Adil ücret meselesini âlimler hep tartışmıştır. Alimler adil ücreti; piyasanın belirlediği spekülatif olmayan ücret olarak tanımlamışlardır.

04.04.2008


 

“Tekstilden vazgeçmek, ihracatın 5’te 1’inden vazgeçmek demektir”

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Erol Yakıcı, ‘’Tekstil ve konfeksiyon sektörünü göz ardı etmek, Türkiye’nin toplam ihracatının 5’te 1’i ile GSMH’nın 10’da 1’inden vazgeçmek demektir’’ dedi.

Yakıcı, tekstil ve konfeksiyon sektörünün özellikle 1980’li yıllarda başlayan ihracat atağının itici gücü işleviyle Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirterek, ‘’2004’e kadar uygulanan kur politikaları, ABD, AB ve Uzak Doğu ülkelerine uygulanan kotalarla hızla gelişen sektör, bu yıldan itibaren kotaların kalkması, ihracata yerine ithalata endeksli büyüme politikasının uygulanması ile sıkıntılı bir döneme girdi’’ dedi. Sektörün 2,5 milyon kişiyi istihdam ettiğini ifade eden Yakıcı, şöyle konuştu:”Tekstil ve konfeksiyon sektörünü göz ardı etmek, Türkiye’nin toplam ihracatının 5’te 1’i ile GSMH’nın 10’da 1’inden vazgeçmek demektir. Tekstil ve konfeksiyon ihracatında, 2007’de, 2006 yılına göre yüzde 18’lik bir artış görülmektedir. Ancak bu artışın büyük bir kısmı avro ve dolar paritesindeki değişiklikten kaynaklanmaktadır. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün sıkıntıları dile getirildiğinde bilinçsiz bir şekilde dolar bazında artış gösterilmektedir. Halbuki avro bazında Türkiye’nin 2006-2007 yıllık ihracat artışı yüzde 10,42, tekstil ve konfeksiyon sektöründe ise yüzde 3’tür.’’

/ ANKARA

04.04.2008


 

Cepte numara taşıma Ekim sonu başlıyor

Telekominikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonunda numara taşınabilirliği sisteminin Ekim sonundan itibaren başlayacağını belirtti. Cepte görüntülü iletişim sağlayan 3G lisansları ise yılın sonuna doğru verilebilecek.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, düzenlediği basın toplantısında “Mobil numara taşınabilirliğinde Nisan’da altyapı tamamlanacak ve Ekim sonundan itibaren de uygulama başlayacak” dedi. Turkcell Nisan 2007’de Danıştay’da açtığı davada, rakipleri Vodafone ve Avea’nın uygulanmasını istedikleri MNP yönetmeliğinin, şirketin 1998’de imzalanan lisans sözleşmesiyle kazandığı hakları ihlal ettiğini iddia etmişti. Turkcell’in yürütmeyi durdurma talebi daha sonra mahkemece reddedilmişti. Dava esastan görüşülmeye devam ediyor. Turkcell numara taşımayı desteklediğini söylüyor ancak Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığı lisans anlaşması çerçevesinde 25 yıl için verilmiş numara bloklarını kullanım hakkının MNP yönetmeliği ile ihlal edildiğini savunuyor. TK tarafından Eylül’de yapılan üçüncü nesil (3G) lisans ihalesi Turkcell’in tek katılımcı olması nedeniyle iptal edilmişti. Vodafone ve Avea, numara taşıma sistemine geçilmeden verilecek 3G lisanslarının haksız rekabete neden olacağını iddia ederek ihaleye katılmamışlardı.

/ ANKARA

04.04.2008


 

Avrupalının 5’te 1’i kadar boya tüketiyoruz

Yıllık boya tüketiminin 250-300 bin ton olduğu Türkiye’de, kişi başına düşen boya tüketiminin 2-3 litre arasında değiştiği bunun da Avrupa’da tüketilen boya miktarının 5’te 1’ine denk geldiği bildirildi.

Türkiye boya üretiminin önemli kısmını karşılayan Akdeniz Boya Sanayi (ABS) İşletme Müdürü Hakkı Ütebay, boya tüketiminin Türkiye’de yeterli düzeyde olmadığını söyledi. Avrupa ülkelerinde boyama faaliyetlerinin genellikle ev halkı tarafından yapıldığını belirten Ütebay, Türkiye’de ise boyacılığın ayrı bir sektör olduğunu ifade etti. Türkiye boya tüketiminin yıllık 250-300 bin ton civarında olduğunu ifade eden Ütebay, şöyle konuştu: ‘’Türkiye’de işçilik boya fiyatı kadar yekun teşkil ediyor. Masrafın yüksek olması nedeniyle boyaya ilgi de az oluyor. Avrupa’da evler her yıl boyanırken, ülkemizde ancak 4-5 yılda bir boya yapılıyor. Avrupa ülkelerinde yıllık boya tüketimi 15 litreye kadar çıkarken, bu oran Türkiye’de 2-3 litre arasında değişiyor. Komşumuz Yunanistan’da bile yıllık tüketim 12-13 litre. Yani Avrupalı’nın 5’te 1’i kadar ancak boya tüketiyoruz.’’ Ütebay, döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, inşaat sektöründeki durgunluk ve yüksek hammadde girdileri nedeniyle bu yıl sezona buruk başladıklarını bildirdi.

/ ANTALYA

04.04.2008


 

Yeşilöz Otel, tatilcileri ağırlamaya başladı

2008’e en iyi hizmet ve yüzde yüz müşteri memnuniyeti prensibiyle giren Yeşilöz Otel, 1 Nisan da tatilcileri ağırlamaya başladı.

Antalya havaalanına 65, Side merkeze de 2 km uzaklıkta bulunan ve 6 bin metre kare alana kurulan Yeşilöz Otel, dört yıldız standartlarında 300 kişiye hizmet verebiliyor. İnançlara ve hassasiyetlere duyarlı olan otel, bünyesinde bay ve bayanlar için hazırlanmış ayrı kompleksler bulunduruyor. Herşey dahil sistemiyle çalışan otelde sabah, öğle ve akşam yemekleri açık büfe. Manavgat terminaline gelen tatilcileri ücretsiz transfer eden otel, ayrıca tatilcilere Antalya, Manavgat, Alanya, Antik Side gibi tarihi ve turistik mekanlara gezi ve köprülü kanyon da rafting ile yat gezisi gibi aktiviteler de sunuyor. Yetkililer, tatilcilerin mağdur olmaması için rezervasyon yaptırmasını isterken, kendilerine www.yesilozotel.com adresinden veya 0242 753 38 08 nolu telefondan ulaşabileceklerini belirttiler.

Yeni Asya / ANTALYA

04.04.2008


 

Organik gıda pazarının tedarikçisi olabiliriz

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Esom Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, dünya genelinde organik ürünün 50-60 milyar dolarlık bir pazarı olduğunu belirterek, ‘’Türkiye ileride bu pazarda çok önemli bir tedarikçi olabilir’’ dedi.

Türkiye’de sağlık, gıda, havacılık ve perakende sektörlerinde büyümeye devam eden Esas Holding, yeni yatırımı Esom Mağazacılık ile ‘’Citylife’’ sağlıklı ürünler market zincirini hayata geçirdi. Citylife’ın tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşan Kamışlı,Türkiye’deki organik pazar hakkında bilgi verirken de şu an 15 binin üzerinde organik üretici olduğunu, pazarın büyüdüğünü, bununla birlikte fiyatların düştüğünü aktararak, diğer ürünlerle organik ürünler arasında yüzde 10’luk fiyat farkı bulunduğunu aktardı. Kamışlı, ‘’Dünya genelinde organik ürünün 50-60 milyar dolarlık bir pazarı var. Türkiye ileride bu pazarda çok önemli bir tedarikçi olabilir’’ dedi.

/ İSTANBUL

04.04.2008


 

Türkiye, İran elektrik şebekesine bağlanacak

Elektrikte net arz açığı görünen Türkiye, elektrik alımı için doğrudan İran şebekesine bağlanma formülünü geliştirdi.

Türkiye, İran’a komşu bir bölgeyi ulusal şebekeden ayırıp İran şebekesine bağlayarak elektrik alımında bulunacak. TBMM’ye sunulan, Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapan tasarıya göre, 31 Aralık 2009 tarihine kadar, ülke içerisinde oluşturulacak izole bölge besleme yöntemiyle elektrik enerjisi ithal edilebilecek. Bu süre EPDK kararıyla uzatılabilecek. İzole bölge besleme yöntemi, bir alanın mevcut ülkenin elektrik şebekesinden ayrılıp, komşu ülkenin elektrik şebekesine bağlanması anlamına geliyor. Böylece ayrıca bir yatırım yapılmadan doğrudan elektrik temin edilebiliyor.

/ ANKARA

04.04.2008


 

Doğu Karadeniz’den ihracat yüzde 30 artt

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğine bağlı 3 ilden bu yılın ilk üç ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Artvin, Rize ve Trabzon’dan, bu yılın Ocak ve Mart aylarında toplam 313 milyon 352 bin 335 dolarlık ihracat yapıldığını belirtti. Gürdoğan, ihracatın 229 milyon 878 bin 444 dolarlık bölümünün Trabzon, 72 milyon 38 bin 85 dolarlık bölümünün Rize, 11 milyon 435 bin 806 dolarlık bölümünün Artvin’den yapıldığını, en çok ihracat gerçekleştirilen ürünleri ise sırasıyla fındık ve mamulleri, madencilik ürünleri ile yaş sebze ve meyvenin oluşturduğunu bildirdi.

/ TRABZON

04.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri