Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yahudi lobisinden davet bekleyen komutan kimdi?

2003-2004 yıllarında olanlara ilişkin bazı gelişmeleri hatırlamakta yarar var.

Daha sonra dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlüklerde Sarıkız operasyonu adı verildiği yazılan girişim nedeniyle, dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur suçlanmaktadır. (Bu konuda 29 Ağustos 2004 tarihinde benim ve Berkan’ın iki yazısı hatırlanabilir.)

Özden günlüklerinden, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün (Bizdeki bilgilere göre Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Orgeneral İlker Başbuğ’un emir komutaya bağlı tutumu bozmamasından da gelen güçle) sağlam durması sonucu, o girişimin de başarısız kaldığı okunabiliyor. Yani o darbe girişimi, emir-komuta zinciri içinde değil, bir cunta hareketi oluşumu niteliğindeydi. Tıpkı 2001’de olduğu gibi.

Bunu söylerken kanıtlarımdan biri 2004 yılının bahar aylarında Vaşington’da yaptığım bir görüşme oldu. hem Amerikan Kongresi’nde, hem de Yahudi lobisi içinde etkin bir tanıdığım bana önemli bir konuyu açmak istediğini söyledi; buluştuk. Bir kuvvet komutanı, resmi kanallarla değil, ama bir şekilde kendilerine ulaşarak Vaşington’a davet edilme isteğini bildirmişti. Kaynağım ve birlikte çalıştığı kurumlar bunu garipsemişti. Acaba olağandışı bir şeyler yapılmak isteniyor ve bunun arkasında ABD ve ayrıca Yahudi lobisi desteği var gibi gösterilmek mi isteniyordu?

Çünkü aynı tarihlerde, dün Berkan’ın da yazdığı gibi, bir Türk siyasetçi Vaşington’da özellikle sağcı Yahudi lobi kuruluşlarını dolaşıyor, Türkiye’de yakında İslamcıların devrileceğini ve muhtemelen kendisinin başbakan olacağını konuşuyordu. Ne o politikacı Vaşington’da ciddiye alındı, ne de emir-komuta zinciri dışında bir komutan ziyareti gerçekleşti ABD’ye. O dönemki tartışmalar, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un emekliye ayrılmaları ile duruldu. Şimdi günlük adı verilen metinlerden bunun izini sürebiliyoruz.

Radikal, 6.4.2008

Murat YETKİN

07.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB ve anayasa değişiklikleri

  Bombacı-istihbaratçı samimiyeti

  Yahudi lobisinden davet bekleyen komutan kimdi?

  Son darbe!

  Ergenekon da Susurluk gibi olmasın


 Son Dakika Haberleri