Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İnşaat sektörü zorda

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat sektörünün tam anlamıyla vurgun yemiş durumda bulunduğunu ileri sürerek, ‘’Fiyat Farkı Kararnamesi acilen değiştirilmeli, inşaat sektörü için özel katsayı belirlenmelidir’’ dedi.

Koçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, piyasanın gerçek fiyatlarıyla yüklenicilere ödenen fiyat farkları arasındaki dengesizliğin inşaat sanayicilerini isyan noktasına getirdiğini ifade etti. İNTES Başkanı, yaklaşık 2 yıl önce çimento fiyatları sebebiyle ciddî sorunlar yaşayan inşaat sanayicilerinin bu kez de demir fiyatları sebebiyle zor durumda kaldığını bildirdi. Geçen yıl Aralık ayı sonu itibariyle KARDEMİR’in KDV hariç 779 YTL/ton olan demir fiyatlarının 3 ay içinde yüzde 54 artarak, 1199 YTL/ton seviyesine ulaştığına dikkat çeken Koçoğlu, şunları kaydetti: ‘’Yüklenici demire demir fiyatı öder. Devlet aynı demire domates, salatalık, toplu iğne ve benzeri artışı üzerinden fiyat farkı öder. Sektörün özelliği dikkate alınarak inşaat sektörüne özel katsayı belirlenmelidir. Sorunun kaynağı Fiyat Farkı Kararnamesidir.

Kararnameye göre, inşaatta kullanılan malzemelere idareler ağırlıklı katsayı belirleyecek ve malzeme gruplarındaki endeks artışına göre fiyat farkı ödeyecekti ama uygulama böyle değil. Kararname idarelere her malzeme için katsayı belirlemek yerine genel endeksi kullanma alternatifi de getirmiştir. Devlet yüklenicilere fiyat farkı ödememiş, öder gibi yapmıştır. Yapım işlerinin maliyet unsurlarıyla ilgisi bulunmayan birçok üründeki fiyat değişimlerini yansıtan genel endeksin kullanılması Fiyat Farkı Kararnamesinin amacından sapmasına neden olmaktadır.’’

Koçoğlu, bu yılın Ocak ayı başından Nisan ayına kadar demir çelik için Türkiye İstatistik Kurumunun belirlediği artış oranının yüzde 22,01 olduğunu, aynı dönemde ERDEMİR’in saca yaptığı zammın yüzde 64’e ulaştığını bildirdi.

Şükrü Koçoğlu, genel üretici fiyatları endeksi (ÜFE) artışları yerine işin gerçekleşmesi için kullanılacak malzemelerdeki artışların ayrı ayrı hesaplanarak aylık hak edişlere tenzilatsız ve zamsız olarak yansıtılmasının sağlanması gerektiğini de belirtti.

/ ANKARA

09.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İnşaat sektörü zorda

  IMF açık verdi, 403 ton altın satacak

  Vergiye tek çatı

  Kamu-Sen’e göre tek kişinin açlık sınırı 953 YTL

  Sanayi üretimi yüzde 7.5 arttı

  Memura ek zam gündemde

  İstikbal’den dev buluş

  Selva Gıda, genç aşçıların yanında

  Doğuda yara büyüyor

  Amme alacaklarına yeni düzenleme


 Son Dakika Haberleri