Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

9 dünya mirasımız masaya yatırılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ile akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler, Türkiye’nin 9 dünya mirasının durumunu tartışacak, sorunlar ve çözüm teklifleri bir raporda toplanacak. Türkiye’nin 9 dünya miras alanıyla ilgili, 18-20 Nisan günleri arasında İstanbul’da çalıştay düzenlenecek.

İstanbul şehri tarihî alanları, Kapadokya Peri Bacaları ve Göreme Millî Parkı, Divriği Büyük Cami ve hastanesi, Hattuşaş, Nemrut Dağı taş kral başları, Pamukkale-Hierapolis, Xanthos-Letoon, Safranbolu evleri ve Truva Antik Kenti’nin masaya yatırılacağı çalıştay, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nca oluşturulan keşif heyetinin miraslarla ilgili iki yıllık sürede hazırladığı raporların okunmasıyla başlayacak. Daha sonra, bakanlık bürokratları, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu üyeleri, akademisyenler ile o yörenin sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerden temsilcilerden oluşan çalışma grupları, raporlarda vurgulanan sorunlar, eksiklikler, halkın alanlar hakkındaki bilgisi, idarelerin bu alanlara katkılarını ile alanların korunması ve daha iyi tanıtılabilmesi için neler yapılabileceği tartışacak. Her çalışma grubunda raporlar tutulacak ve toplantılar sonucunda bu raporlar değerlendirilecek.

“9 MİRAS AMELİYAT MASASINDA’’

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsın Aydınuraz, çalıştayın 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 9 dünya miras alanının mevcut durumu, sorunları ve çözüm tekliflerini katılımcı bir anlayışla ortaya koymak için 2006 yılında bakanlığa teklif götürdüklerini belirten Aydınuraz, bakanlığın kendilerine olumlu yaklaşarak çalışmaya teknik ve lojistik destek verdiğini, kendilerinin de çalışmaları organize ettiğini bildirdi.

Aydınuraz, iki yıllık süre boyunca, ilgili ihtisas komitesinin oluşturduğu keşif heyetinin 9 mirasın bulunduğu yörelere giderek, ayrıntılı inceleme yaptığını anlattı. İncelemelerde bölgelerdeki yerel yönetim, STK, halk ve turistlerle de görüşmelerde bulunulduğunu, kültürel mirasa dair algının ortaya çıkarılmaya çalışıldığını belirten Aydınuraz, çalışmanın teknik bir incelemeden çok ‘’sosyal sorgulama’’ niteliğinde olduğunu dile getirdi. İstanbul’da yapılacak toplantıda 9 mirası ‘’ameliyat masasına yatıracaklarını’’ belirten Aydınuraz, ‘’Toplantıda, ortak akıl olarak bakanlıkla bir araya geleceğiz. Bazı yerlerde sancılı bir süreç olabilir ama bunu yapmamız gerektiğini tüm taraflar biliyoruz. Bu kültürel miras bizim. Sonuçta, ortak akıl doğrultusunda bir sonuç belgesine ulaşacağız’’ dedi.

UNESCO’YA RAPOR SUNULDU

Öte yandan, Dünya Miras Listesin de yer alan İstanbul’un durumu ve yapılan düzenlemelere ilişkin 1 Şubat itibariyle UNESCO’ya rapor sunulduğu kaydedildi.

Raporda, UNESCO’nun İstanbul’da yaptığı incelemelerle ile ilgili 2006 yılı raporunda önerdiği hususlara ilişkin gelişmeler de verildi. Buna göre, raporda değinilen konular ve sağlanan gelişmeler şöyle:

*İstanbul Alan Yönetim Planının hazırlanması: UNESCO’nun önerdiği Alan Yönetim Birimi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca oluşturulduğu belirtildi.

*İstanbul’da kurumlar arasında koordinasyon sağlanması: İstanbul Valiliği bünyesinde şehrin ‘’Tarihî Alanları Yürütme Komitesi’’ oluşturulduğu ifade edildi.

*Süleymaniye ve Zeyrek’deki geleneksel Osmanlı ahşap evleri korunması: UNESCO’nun Süleymaniye’de geleneksel ahşap Osmanlı eserleriyle ilgili istediği çalışmalara ilişkin, 150’ye yakın yapının restorasyon projesi hazırlandığı kaydedildi. Yakın bir zamanda belediyenin onarımla ilgili ihaleye çıkacağı ve ahşaplarla ilgili konservasyon analiz laboratuvarı oluşturulduğu bildirildi.

*Haydarpaşa, Marmaray, metro gibi büyük yatırımların etkileri incelenmesi gerektiği belirtiliyor. Haydarpaşa Garı için koruma amaçlı planının, Devlet Demiryolları adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin koruma amaçlı *plan hazırlayacağı kaydediliyor.

UNESCO’nun metroya ilişkin istediği, Haliç geçişiyle ilgili projelerin hazırlandığı, metronun Beyoğlu ve Eminönü ayaklarıyla ilgili projelerin de koruma kuruluna İstanbul 2 Numaralı Koruma Kuruluna sunulduğu belirtiliyor.

/ ANKARA

09.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  9 dünya mirasımız masaya yatırılıyor

  İlahilerle 40 yılı devirdiler

  Ne kadar iman, o kadar mutluluk

  Bu “Bağlar ve Diyalog” devam etsin


 Son Dakika Haberleri