Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Başörtüsüne Kopenhag kriteri

Danimarka Parlamento Üst Kurulu, “Bir milletvekili, seçimde hangi giysilerle seçmenden oy aldıysa o giysilerle kendisini seçen kişileri temsil edebilir” kararına vardı. Kurul bu kararını, Danimarka Mahkemeleri Üst Kurulunun, mahkemelerde hakim, savcı, avukat ve jüri üyelerinin başörtülü olabileceğine dair verdiği karara dayandırdı.

Hz. Muhammed (asm) karikatürleriyle İslâm aleminin hedefi haline gelen Danimarka’da, Mecliste başörtüsüne yeşil ışık yakıldı. Parlamento Üst Kurulu, “Bir milletvekili, seçimde hangi giysilerle seçmenden oy aldıysa o giysilerle kendisini seçen kişileri temsil edebilir” kararına vardı.

Danimarka’da Meclis kürsüsünde ’türbana/başörtüsüne izin verilsin mi, verilmesin mi’ tartışmalarına son nokta kondu. Danimarka Mahkemeleri Üst Kurulu’nun, mahkemelerde hakim, savcı, avukat ve jüri üyelerinin türbanlı olabileceğine dair aldığı karar üzerine toplanan parlamento üst kurulu Meclis kürsüsünde türbana yeşil ışık yaktı. Dünkü Hürriyet’te yer alan habere göre, Başkent Kopenhag’ın kuzeyindeki Havreholm şatosunda iki günlük bir toplantı yapan Parlamento Üst Kurulu, bir milletvekilinin seçimlerde taşıdığı kıyafetle meclis salonuna girebileceğine ve meclis kürsüsünde konuşma yapabileceğine karar verdi. Meclis Başkanı Thor Petersen, “Bir milletvekili, seçimde hangi giysilerle seçmenden oy aldı ise o giysilerle parlamentoda kendisini seçen kişileri temsil edebilir. Yani türbanlı bir kişi seçimler sırasında türban taşıyorsa meclis salonunda türbanlı olup, türbanlı bir şekilde meclis kürsüsünde konuşma yapabilir. Ancak buna burka dahil değil. Yani yüzün açık olması gerekiyor” dedi.

‘KÖTÜ’YÜ ÖRNEK ALMAK İSTEDİ

Hükümeti dışarıdan destekleyen Danimarka Halk Partisi’nden Sören Espersen ise, türbanın meclis kürsüsünde serbest bırakılmasına karşı olduklarını, ancak diğer siyasi partileri bu konuda ikna edemediklerini belirtti. Espersen şöyle konuştu: “Meclis kürsüsünde konuşan herkesin eşit haklara sahip olduğu konusunda tüm partiler hemfikir. Ancak türban dini semboldür ve meclis kürsüsünde konuşan kişi temsil ettiği dinin propagandasını yapmış olacağı için izin verilmemesi gerekir. Bu konuda örnek alabileceğimiz en iyi ülke Türkiye’dir. Türkiye’de kamu kuruluşlarında türban yasaklanmıştır. Danimarka’da da Türkiye örneğindeki gibi parlamentoda türban yasak olmalıdır. Türbanın yasaklanması için gerekirse yargı yoluna gideriz” dedi.

AVRUPA’NIN İLK TESETTÜRLÜ VEKİLİ

Bu durumda Kasım ayındaki seçimlerde yedek milletvekili seçilen Filistin asıllı Asma Abdul Hamid, asil vekilin BM’de görev almasıyla boşalan koltuğa oturarak Danimarka’nın ilk türbanlı meclis üyesi olacak.

/ KOPENHAG

10.04.2008


 

Hollanda’da başörtülünün zaferi

Başörtülü Türk kökenli Serap Kabakçı, Hollanda genelinde bu yıl 16.’sı düzenlenen Almanca edebiyat yarışmasında 35 okul arasından 175 öğrenciyi geride bırakarak Alman yazar John von Düffel edebiyat ödülüne lâyık görüldü.

Hollanda doğumlu Türk kökenli başörtülü öğrenci Serap Kabakçı, Hollanda genelinde edebiyat dalında düzenlenen bir yarışmada Amsterdam birincisi ve Hollanda üçüncüsü oldu Amsterdam Bredero Koleji lise son sınıf öğrencisi Serap Kabakçı, yarışmanın Amsterdam elemelerinde Almanca olarak hazırladığı öykü dalında 225 öğrenci arasında birinciliği elde etti. Kabakçı, Hollanda üçüncülüğü ödülünü Lahey’de ki Uluslararası Alman Okulu’nda düzenlenen tören sonunda, okulu müdürü Helmut de Dussing’in elinden aldı.

/ LAHEY

10.04.2008


 

Beşinci yılında işgalin iflâsı

Iraklı yetkililer, Bağdat’ın Amerikan güçlerince ele geçirilmesinin beşinci yıldönümü olan dün, gece yarısına kadar, tüm araçların ve motosikletlerin Bağdat sokaklarında kullanılmasını yasakladığını duyurdu.

Bağdat’ın Şiî semtlerinde çatışmalar sürdü Iraklı din adamı Mukteda Es Sadr’a bağlı Şiilerin bugün Irak’taki Amerikan varlığına karşı kitlesel bir gösteri düzenlemesi bekleniyordu. Ancak Es Sadr Bağdat’ta yapılması planlanan kitlesel protestonun, katılımcılara saldırı olacağı endişesiyle ertelendiğini söyledi. Bu arada, Başkent’in Sadr mahallesinde Mehdi Ordusu’na bağlı milislerle Amerikan askerleri arasında çıkan çatışmalarda en az 12 kişinin öldüğü haberleri geliyor.

ŞİÎ GÖSTERİSİ İPTAL

Irak hükümetiyle çekişme halinde olan Şiî din adamı Mukteda es Sadr, Saddam Hüseyin yönetiminin devrilmesinden beş yıl sonra ülkedeki Amerikan askeri varlığının hala devam etmesini bir milyon kişiyle protesto edeceğini söylüyordu. Ancak Mukteda es Sadr internette yayımladığı bir mesajla “katılımcılara karşı şiddet kullanılacağı kaygısını” gerekçe göstererek gösteriyi iptal etti. Es Sadr aynı açıklamada emrindeki Mehdi Ordusu’nun, hükümete ve Amerikan birliklerine ilan ettiği ateşkesi bozma tehdidinde bulundu. Şiî lider “Amaçlarımızı, ideolojimizi, dinimizi, ilkelerimizi, ulus kimliğimizi korumak için gerekirse ateşkesi kaldırırız” diye yazdı. Mehdi Ordusu’nun ateşi kesmesinden beri Irak’taki şiddet olayları ciddi biçimde azalmıştı. Ancak son haftalarda Irak hükümeti ve Amerikan birliklerinin Mehdi Ordusu milislerine karşı ülkenin güneyinde giriştiği operasyonlarda ciddi çatışmalar çıktı.

/ BAĞDAT

10.04.2008


 

Pakistanlı avukatlar eski bakana meydan dayağı attı

Pakistan'da yüzlerce kişi, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in müttefiklerinden eski bakan Şer Afgan Niyazi’ye yönelik saldırıyı yollara barikatlar kurarak ve lastik yakarak protesto etti.

Polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre, parlamento işlerinden sorumlu eski Devlet Bakanı Niyazi’nin doğum yeri Mianwali’de düzenlenen protestolara yaklaşık 300 kişi katıldı. Yerel televizyon kanallarındaki haberde, ülkenin doğusundaki Lahor’da toplanan onlarca avukatın eski bakan Niyazi’yi dövdüğü ve Niyazi’nin polis tarafından ambulansla hastaneye götürüldüğü bildirilmişti.

/ İSLAMABAD

10.04.2008


 

El Fayed pes etti

Londra'daki Horrods mağazasının sahibi Mısırlı iş adamı Muhammed El Fayed, oğlu Dodi El Fayed ile Prenses Diana’nın suikasta kurban gittiğini kanıtlamak için 10 yıl önce başlattığı çabalara son verdiğini açıkladı.

El Fayed, İngiltere’nin ITV kanalına yaptığı açıklamada, yüksek mahkeme tarafından açılan ve Diana ile Dodi’nin ölümüne bindikleri aracı kullanan şoför ile paparazzilerin ihmalinin yol açtığına kanaatine varılan soruşturmanın sonucunu kabulleneceğini belirtti.

/ LONDRA

10.04.2008


 

Bir İsrail askeri öldürüldü

Gazze Şeridi’nin güneyinde silahlı Filistinlilerle çatışmaya giren bir İsrail askerinin öldüğü bildirildi.

İsrail askeri sözcüsü, Gazze Şeridi’nin güneyindeki operasyonda bir askerin öldüğünü, 2 askerin hafif yaralandığını açıkladı. Filistinli kaynaklar da aynı çatışmada bir Filistinlinin öldüğünü, birinin yaralandığını duyurmuştu.

/ KUDÜS

10.04.2008


 

Irak’tan asker çekme başkan adaylarını böldü

ABD'nin Irak’taki çokuluslu gücünün komutanı Orgeneral David Petraeus, Temmuz ayında Irak’tan asker çekme sürecine ara verilmesini istedi.

Petraeus ile ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, Kongre’de açıklama yaptılar. ABD’nin Irak’taki bu iki üst düzey yetkilisi, Kongre’ye ülkedeki durumla ilgili bir ilerleme raporu sundu. Petraeus ve Crocker, Irak’a geçen yıl takviye birlikler gönderildiğinden beri ne kadar ilerleme sağlandığını anlattı. General Petraeus, Kongre’deki konuşmasında, beklendiği gibi, Irak’a 30 bin ek asker yollanmasının ülkedeki güvenlik durumunu iyileştirdiğini söyledi. Bununla beraber, ülkedeki güvenlik durumunun kırılganlık arzettiğini ve yeniden kötüleşmeye hazır olduğunu da kaydeden Petraeus, Irak hükümet güçlerinin etkisinin arttığını ancak İran’ın nüfuzunun güvenlik durumuna ilişkin bir tehdit arzettiğini vurguladı. Bu arada, Irak’tan asker çekme konusu başkan adaylarını böldü. Obama ve Clinton Irak’tan asker çekmeye ve İran’la diyaloğa olumlu yaklaşırken Cumhuriyektçi aday McCain asker çekmeye karşı çıktı.

/ WASHİNGTON

10.04.2008


 

Refik Hariri savcısından ek süre talebi

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastini soruşturan Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu’nun başkanı Savcı Daniel Bellemare, BM Güvenlik Konseyi’nden daha fazla zaman istedi.

Bellemere, Haziran ayında sona erecek görev süresinin uzatılmasını, üç yıl önce Hariri’yle birlikte 22 kişinin daha öldüğü bombalı saldırıyla ilgili soruşturmasında elde ettiği ipuçlarının izini sürmek için istediğini söyledi. Güvenlik Konseyi’ne soruşturmanın geldiği aşamayla ilgili bilgi veren Kanadalı savcı, suikastin arkasında, koordine hareket eden bireylerden oluşan bir şebekenin bulunduğunu teyit edebileceklerini belirtti. BM Genel Merkezi’ndeki BBC Muhabiri Laura Trevelyan, Güvenlik Konseyi’nin yılbaşında göreve gelen Bellemere’e istediği süreyi büyük ihtimalle vereceğini söylüyor. Ancak Daniel Belemmere, daha sonra düzenlediği basın toplantısında buna karşın, soruşturma sonuçlarının açıklanacağı raporun yayımlanması için bir takvim veremeyeceğini kaydetti. Lübnan’da birçok kişi Hariri suikastinin arkasında Suriye’nin olduğuna inanıyor.

/ BEYRUT

10.04.2008


 

Mısır’dan Gazze’ye sıkı abluka

Hamas'ın İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukayı kaldırmaması halinde Gazze Şeridi ile İsrail ve Mısır arasındaki geçiş noktalarına baskın düzenleme tehdidinde bulunmasının ardından Mısır, buna izin verilmeyeceğini açıkladı.

Mısır’ın resmi haber ajansı Mena’daki habere göre, adının açıklanmasını istemeyen Mısırlı yetkili, “Mısır, kimden gelirse gelsin ihlal girişimlerine karşı sınırların korunmasını hafife almayacak. Mısır’ın sınırları geçilmemesi gereken bir kırmızı hattır. Mısır, sınırlarının ihlal edilmesine yönelik girişimlere karşılık verecek kapasitededir” dedi.

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Halil El Hayya, dün Gazze’de düzenlediği basın toplantısında, “Kuşatmayı kaldırmak için bütün seçenekler açık” demiş, Ocak ayında Mısır ile Gazze arasındaki sınırın zorla açılmasını kast ederek, “Daha önce olanlar geniş çaplı olarak bir kez daha tekrarlanacak ama bu kez sadece Mısır sınırında değil her yerde” ifadesini kullanmıştı. El Hayya, ilgili bütün taraflara kuşatmanın acilen kaldırılması için çalışmaları çağrısında da bulunmuş ve aksi halde “patlamanın yakın olduğunu” belirtmişti.

/ KAHİRE

10.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri