Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tutanağınız da kazaya uğramasın

Sürücülerin maddi hasarlı trafik kazalarında araç sigortası hasarsızlık oranında hak kaybına uğramamaları için araçlarının pozisyonuna göre sinyal ve stop lambasının yanıp yanmadığı, karşı taraftaki sürücünün uyarmak amacıyla korna çalıp çalmadığı ve şahit ifadeleri gibi detaylara dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.

Adana Baro Başkanı İbrahim Gazioğlu, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyük şehirlerdeki trafik akışında, ulaşım alt yapısının yetersizliği ve araç sayısındaki artışın sıkıntılara yol açtığını söyledi.

Gazioğlu, trafik sorununa çözüm getirmek üzere yapılan çalışmalar kapsamında maddi hasarlı trafik kazalarında olay yerine trafik polisi çağırmadan hazırlanan tutanakla sorunun çözümüne yönelik uygulama başlatıldığını hatırlatarak, “1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren uygulamaya göre taraflar mutabakat halinde doldurdukları bu tutanağa göre hasarlarını sigorta şirketlerinden tazmin edebilecekler” dedi.

Küçük çaplı maddi hasarlarda sürücülerin sorunu polis çağırmadan kendi aralarında çözümleme yoluna gittiğini gözlemlediklerini söyleyen Gazioğlu, sürücülerin, “araç sigortası hasarsızlık oranı”nda hak kaybına uğramamaları için de tutanak hazırlarken bazı detaylara dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

İbrahim Gazioğlu, başvurulan sigorta şirketinin en geç bir sonraki iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine (TRAMER) ilettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“TRAMER tarafından gönderimi izleyen 3 iş gününde, şirket değerlendirmelerinde farklı sonuçlara ulaşılması halinde TRAMER bünyesinde oluşturulan Tutanak Değerlendirme Komisyonuna sunulur. Komisyon, tutanağı ve varsa çekilen fotoğrafları inceleyerek sorumluluk oranlarını yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100 oranları çerçevesinde kesin olarak belirler. Sonuç TRAMER aracılığıyla ilgili şirketlere elektronik ortamda bildirilir. İlgili sigorta şirketi de kaza sorumluluk oranlarının iletilmesi ve gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından 8 iş günü içinde tazminatı taraflara öder.”

Sürücülerin, hak kaybına uğramaması için de trafik polisini çağırmayı gerektirmeyecek olası kazalarda tespit tutanağını, istenilen bilgilere göre eksiksiz doldurması gerektiğini ifade eden Gazioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu işlemi yapan sürücülerin araçlarının kaza öncesi pozisyonuna göre sinyal ve stop lambasının yanıp yanmadığı, karşı taraftaki sürücünün uyarmak amacıyla korna çalıp çalmadığı, seyir halindeyken hangi şeritte bulunduğu, sağa veya sola dönüşlerin serbest olup olmadığı, yolun tek veya çift şeritli kullanılıp kullanılmadığı, yolda kazaya neden olabilecek çukur olup olmadığı ve yolun kaygan olup olmadığı gibi detaylara da dikkat etmeli. Bu detayları tutanak belgesindeki sürücü görüş bölümüne mutlaka belirtmeli, varsa tanık ifadelerine de yer vermeli.”

Trafik polislerine de büyük kolaylık sağlayan uygulamanın zaman kaybını ortadan kaldırdığını belirten Gazioğlu, “Ancak gözlemlerimiz ve yetkili kurumlardan aldığımız bilgilere göre maddi hasar büyük olan kazalarda bu uygulama tam oturmadığı için sürücüler, trafik polisi çağırmaya devam ediyor. Bize göre de bu gibi durumlarda hak kaybına uğrama riskini ortadan kaldırmak için polis çağrılmasında yarar var” dedi.

/ ADANA

10.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tutanağınız da kazaya uğramasın

  Toplumun laik olması gerekmiyor

  301 dâvâları Meclisi bekliyor

  301’de CHP-MHP ittifakı

  AKP, 301. maddede ‘minare doğrultuyor’

  Türkiye'nin cazibesi devam ediyor

  Provokatörler kampüse sızmış

  Anayasa Mahkemesi: Bireysel savunma olmaz

  CHP yine Anayasa Mahkemesi’nde

  Global çalkantı krizi tetikledi

  Bardakoğlu: Cemevi camiye alternatif olamaz

  PKK eylem hazırlığında

  Son gazi, İspanya basınında

  Çin malı telefonlarda radyasyon riski

  Türk Kalp Vakfı, 20. Kalp Haftası’nı kutluyor

  “Diyet kolalarda sıfır şeker yalan’’

  Erzurum’a bahar karı

  Dünya ısındıkça hastalık çoğalıyor

  Güneş ve insan gücüyle dünya turu

  İstanbul’da kartal zamanı


 Son Dakika Haberleri