Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

“Yeşil Kutu” eğitim seferberliğine dönüşüyor

BÖLGESEL ÇEVRE MERKEZİ, MİLLî EĞİTİM BAKANLIĞI İLE ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İŞBİRLİĞİNDE YÜRÜTÜLEN YEŞİL KUTU ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ, ÖĞRETMENLERİ VE İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİ HEDEF ALARAK ÇEVRE KONUSUNDA BİLİNÇLİ KUŞAKLAR YETİŞMESİNİ SAĞLIYOR.

Sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitiminin geliştirilmesi amacıyla Merkezi ve Doğu Avrupa için Bölgesel Çevre Merkezi (REC) tarafından geliştirilen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi; Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliği ile yürütülüyor. 2008 ve 2009 yıllarında projenin sponsoru olan BOSCH Ev Aletleri’nin desteğiyle Yeşil Kutu’nun Türkiye’de yaygınlaştırılması ve tüm illerde kullanılması hedefleniyor.

Yeşil Kutu, öğrencilerin çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma konularında bilgilerini ve farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olacak çok yönlü bir eğitim seti. Proje kapsamında Yeşil Kutu’yu nasıl kullanacakları konusunda eğitilen öğretmenler daha sonra, gelecek nesillerin çevreye duyarlı vatandaşlar olarak yetiştirilmesi amacıyla 10-14 yaş grubundaki ilköğretim öğrencilerine ulaşarak eğitim veriyorlar. Öğretmen eğitimleri iki metodla gerçekleştiriliyor; öğretmenler 4 ildeki sabit eğitim noktalarında veya proje kapsamında Yeşil Vagon’a dönüştürülen T.C.D.D. Konferans Vagonu’nun duracağı 8 ilde Yeşil Kutu’nun eğitim programlarında ne şekilde kullanılacağı konusunda eğitiliyorlar.

Yeşil Kutu, kapsadığı konulara ilişkin olarak öğrencileri birer bilgi deposu haline çevirmek yerine temel bazı değerlerin ve davranış biçimlerinin gelişmesini sağlayacak biçimde tasarlandı. Bu nedenle de ders programında ayrı bir ders olarak yer almıyor. Yeşil Kutu, eğitimcilerin var olan her derste çevreyle ilgili bir bağlantı kurmalarını sağlayıp öğrencileriyle karşılıklı olarak çözümler geliştirmelerine yardımcı oluyor. Proje kapsamında 2008 ve 2009 senelerinde ise 6000 adet Yeşil Kutu üretilmesi 5600 öğretmene eğitim verilmesi ve 600.000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

REC Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Yeşil Kutu projesi sürdürülebilir kalkınma çalışmalarının desteklenmesi için geliştirdiğimiz en önemli eğitim araçlarından birisidir. Uzun yıllardır ilköğretim düzeyinde Avrupa’da uyguladığımız bu eğitim modelini Türkiye’de hayata geçirmekten ve projeyi daha geniş bir öğrenci kitlesine ulaştırmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz.”

Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer ise BOSCH Ev Aletleri olarak Yeşil Kutu projesine verdikleri desteğin nedenini şu sözlerle açıklıyor: “Yeşil Kutu projesi ise gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma gayemizle birebir örtüşmesi nedeniyle bizim için son derece değerli ve önemli”.

“YEŞİL VAGON” YOLA KOYULDU

Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi, il il dolaşarak çevre eğitimi vermek üzere özel olanaklarla donatılmış Yeşil Vagon sayesinde daha çok daha fazla öğretmene ve öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. İçerisinde bilgisayarlar ve Yeşil Kutu eğitimleri için gerekli tüm donanım bulunan Yeşil Vagon, projenin tamamen Türkiye ayağına özgü bir uygulama olmasıyla da oldukça dikkat çekici. 25 Nisan 2008 tarihinde Haydarpaşa Garı’ndan yola çıkan Yeşil Vagon, 28 Nisan’da Malatya’da olacak.

YEŞİL KUTU’DA NELER VAR?

Yeşil Kutu; ders planları ve bilgi sayfalarının yer aldığı bir Öğretmen El Kitabı, filmlerin yer aldığı bir DVD, çevreyle ilgili konularda kapsamlı bilgilerin yer aldığı etkileşimli bir CD ve “İkilem Oyunu” kartlarından oluşuyor. Eğitim setini kullananlar ders planlarını filmler ve ek bilgilerle takip etme şansına sahip oluyorlar. Yeşil Kutu kapsamında eğitim alan öğrenciler ise Onur Belgesi ile ödüllendiriliyor. (www.yesilkutu.net)

/ İSTANBUL

27.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB Diyanet’i de değiştirecek

  Erdoğan, Ortadoğu barışı için iyimser konuştu

  Demokratik bir Türkiye istiyoruz!

  AİHM bakışıyla 301 değişikliği ‘kozmetik’

  Terör örgütünü yoksulluk üretti

  CHP’de kavgalı kurultay

  Kurultay notları

  Tüketim tüketiyor

  Açıkta kalan öğrenciye uzaktan eğitim formülü

  ÖSS’de yeni sistem

  “Hastalar haklarından habersiz”

  Tarihî konuları tarihçiler çözmeli

  Güzel: ‘Milletin iradesini kapatamazsınız’

  Sağlık Emekçileri’nden tencereli AKP’ye protesto

  Sınırdan sızmaya çalışan terör unsurları vuruldu

  Harçlıklarını mezarlıktan çıkartıyorlar

  Güler: Kazın, delin, yerin altına inin, istikbal derinlerde

  Fatih'in torunları

  “Yeşil Kutu” eğitim seferberliğine dönüşüyor

  Depremden 24 fabrika, 64 konut zarar gördü

  464. Erguvan Bayramı başladı


 Son Dakika Haberleri