Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Karzai suikasttan yara almadan kurtuldu

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Kabil’de resmî bir tören sırasındaki suikast girişiminden yara almadan kurtuldu. Taliban militanlarının tüfek ve RPG ile düzenlediği saldırıda, 2 milletvekili ve çok sayıda sivil yaralandı.

Kabil’de, 1992’de komünist hükümetin yıkılmasıyla Sovyet işgalinin sona ermesinin yıldönümü törenleri sırasında Taliban militanlarının tüfek ve RPG ile düzenlediği saldırıda, aralarında 2 milletvekilinin de bulunduğu yaralanan siviller olduğu bildirildi. Yaralı milletvekillerinin kimlikleri henüz açıklanmazken, törene katılan hükümet üyeleri, diplomatlar ve ülkedeki uluslar arası gücün temsilcilerinden yaralanan olmadığı kaydedildi. Devlet başkanlığı sarayı yakınındaki tören yerine açılan ateş üzerine olay yerinden uzaklaştırılan Karzai ve diğer üst düzey yetkililer ve diplomatlardan yaralanan olmadığı ilk önce savunma bakanlığı tarafından açıklandı. Ardından devlet başkanlığı sarayı da Karzai, bütün kabine üyeleri ve yabancı diplomatların güvende ve iyi olduklarını, olayda iki milletvekilinin yaralandığını bildirdi. Afganistan’da görev yapan NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü’nün (ISAF) bir sözcüsü de uluslar arası gücün komutanı Amerikalı General Dan McNeill’in de törene katılanlar arasında bulunduğunu, durumunun iyi olduğunu açıkladı.

/ KABİL

28.04.2008


 

İran-Azerbaycan arasında gerilim

İran'da Farsça yayımlanan muhafazakar Kephan gazetesi sınır polisinin 2 İranlı'yı "suçsuz yere" öldürdüğünü iddia etti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyni de olayın geçen Çarşamba günü meydana geldiğini teyit etti ve konunun incelenmesi için Azerbaycan’a bir heyet gönderdiklerini söyledi.

İran Azerbaycan yönetiminden, Buşehr nükleer santralına yük taşıyan Rus araçlarının geçişine izin vermesini istedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, Rusya’dan Buşehr santralının tamamlanması için gönderilen bazı teçhizatın İran’a geçişine Azerbaycan yetkililerince izin verilmediğini belirtti. Azeri makamlarından söz konusu teçhizatın serbest bırakılması için talepte bulunduklarını bildiren Hüseyni, Azerbaycan’ın Tahran büyükelçisinden de bekletilen teçhizatın en kısa zamanda gönderilmesini istediklerini kaydetti. Sözcü Hüseyni, Buşehr nükleer santralının yapımına ilişkin imzalanan anlaşma kapsamında konunun asıl muhatabının Rusya olduğunu, onların da konuyu takip ettiğini söyledi. Buşehr nükleer santralını Rusların inşa ettiğini hatırlatan Hüseyni, Rusya’dan gönderilen teçhizatta uluslar arası anlaşmalara aykırı bir şey olmadığını, bunların İran’a iletilmesinin önünde de bir engel bulunmadığını ifade etti. Azeri Devlet Gümrük Komitesi, İran’daki Buşehr nükleer santralının yapımı için Rusya’dan İran’a nükleer teknoloji malzemesi taşıyan araçların 29 Marttan bu yana Azerbaycan-İran sınırında tutulduğunu, söz konusu araçların geçişine özel izin alınması gerektiği halde bu işlemin yapılmadığı gerekçesiyle müsaade edilmediğini açıklamıştı.

Öte yandan İran’da Farsça yayımlanan muhafazakâr Keyhan gazetesi, Azeri sınır polisinin 2 İranlı’yı “suçsuz yere” öldürdüğünü iddia etti. Gazetenin haberine göre, Azerbaycan’a yasa dışı yollardan giren 20 yaşındaki 2 İranlı, ülkelerine dönüşlerinde Azerbaycan polisince arkalarından vurularak öldürüldü.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyni de olayın geçen Çarşamba günü meydana geldiğini teyit etti ve konunun incelenmesi için Azerbaycan’a bir heyet gönderdiklerini söyledi.

Öldürülen gençlerin cesetlerinin İranlı yetkililerce teslim alındığını bildiren Hüseyni, konunun kendileri açısından kabul edilemez olduğunu ve olayı kınadıklarını belirtti.

/ TAHRAN

28.04.2008


 

Nihayet sıra Aziz’e geldi

Eski Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz’in, 1992’de 42 Iraklı esnafın idam edilmesiyle ilgili dâvâda yargılanmasına 29 Nisan Salı günü Bağdat’ta başlanıyor.

72 yaşındaki Aziz, “Kimyasal Ali” lâkaplı Ali Hasan El Macid ve eski içişleri bakanı Vatban El Hasan ile 5 diğer Iraklı yetkili, Irak Özel Yüksek Mahkemesi’nde yargılanacak. Dâvâda, 8 Iraklı yetkilinin, Irak’ın Kuveyt’i 1990’da işgal etmesinden sonra, 1992’de ülke BM yaptırımları altındayken gıda maddelerinin fiyatları konusunda spekülasyon yaptıkları için tutuklanan 42 esnafın idam edilmesiyle ilgisi olup olmadığına karar verilecek. İddia makamına göre, bu tüccarlar Bağdat’ta tutuklandıktan sonra kısa sürede idam edilmiş ve tüccarların mallarına el konulmuştu. Mahkemeye, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i 2006’da idama mahkûm eden Kürt hakim Rauf Raşid Abdurrahman başkanlık edecek. Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006’da asılarak idam edilmişti. Tarık Aziz’in oğlu Ziyad Aziz, AFP’ye yaptığı açıklamada, babasının suçsuz olduğunu söyledi. Ziyad, “Babam bana bu olayla hiç ilgisi olmadığını ve diğer Iraklılar gibi olayı basından duyduğunu söyledi. Babam o dönemde Irak dışındaydı. Başbakan yardımcılığı yapıyordu ve Irak’ta kitle imha silâhı arayan BM denetçileri konusundan sorumluydu” dedi.

/ BAĞDAT

28.04.2008


 

Taçi, Tadiç ziyaretini yorumladı

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Paskalya kutlamaları için Kosova’ya geldi. Sırp kaynaklar, Tadiç’in, Hristiyan Ortodokslarının Paskalya günü dolayısıyla, başkent Priştina’nın batısındaki Sırpların Deçan Manastırı’nda düzenlenecek dini ayine katılacağını bildirdi.

Ortodoks dünyası, Hazreti İsa’nın göğe çıkışının anısına bütün kiliselerde dini ayinler düzenleyecek ve yedi hafta sürecek oruçlarını tutmaya başlayacak. Kosova Başkanı Haşim Taçi, Priştine’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Tadiç’in bu ziyaretiyle, 17 Şubat 2008’de bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı ziyaret eden ilk yabancı devlet başkanı olarak tarihe geçeceğine dikkat çekti. Aralarında ABD, Kanada, Japonya ve birçok AB üyesi ülkenin bulunduğu 40 kadar ülke, Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı. Sirbistan Kosova’nın bağımsızlığını reddediyor.

/ PRİŞTİNE

28.04.2008


 

ABD: Hamas’ta değişiklik yok !

ABD, eski başkan Jimmy Carter’ın görüşmelerinden sonra yapılan açıklamalarla, Hamas’ın tutumunda bir değişiklik olmadığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, ‘’Bizim için açık olan, Hamas’ın İsrail’e bakışı ve bölgedeki barış bakımından herhangi bir değişiklik olmadığıdır’’ dedi. Casey, Hamas’ın Ortadoğu barış görüşmelerinde birlikte hareket eden Ortadoğu Dörtlüsü’nün, ‘’İsrail’in varolma hakkını kabul etme, terörizmi kınama, Filistin yönetimiyle İsrail arasında bundan önce yapılan anlaşmaları kabul etme gibi temel ilkelerini kabul etmeyi ya da tanımayı hâlâ reddettiğini’’ söyledi. ABD, AB ve İsrail, Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ediyor. Bu arada Carter, Hamas’ın, İsrail’e roket saldırılarını 1 aylığına durdurmaları isteğini kabul etmediğini kaydetti.

/ WASHİNGTON

28.04.2008


 

İran: ABD'den saldırı beklemiyoruz

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, İran’a karşı ABD'nin saldırısını “uzak bir ihtimal” olarak gördüklerini söyledi.

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Amerikalı yetkililerin İran karşıtı açıklamalarının hatırlatılması üzerine, ABD’nin Irak ve Afganistan’da birçok sorunla karşı karşıya olduğunu ve ülke içinde de çok sorunu bulunduğunu belirtti. “Mevcut şartlar göz önüne alındığında, ABD’nin böyle tehlikeli bir alana girme ihtimalini çok uzak görüyoruz” diyen Hüseyni, Amerikalı yetkililerin de “böyle bir saldırının hem bölge hem de dünya için tehlikeli sonuçlar ortaya çıkaracağını söylediklerini” kaydetti.

Batılı ülkelerle krize yol açan nükleer program konusuna da değinen Hüseyni, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkan Yardımcısı Olli Heinonen’in bu hafta yine İran’a geleceğini bildirdi. Heinonen’in ziyareti konusunda kesin tarih vermeyen Hüseyni, UAEK ile işbirliğini Nükleer Silâhların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde sürdüreceklerinin altını çizdi. Müzakereye her zaman açık olduklarını söyleyen Hüseyni, “UAEK’ye, gündeme getirmek istedikleri her konunun incelenmesine fırsat vermeye hazır olduğumuzu da ilettik” dedi. UAEK Başkan Yardımcısı Olli Heinonen, geçen hafta başında Tahran’da iki gün boyunca İranlı yetkililerce görüşmeler yapmıştı. UAEK sözcüsü Melissa Flemin, görüşmelerden sonra, İran’ın, nükleer silâh yapmaya çalıştığı yönündeki iddiaları araştırması için UAEK ile işbirliğini kabul ettiğini açıklamış, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei de İran’ın kararının “dönüm noktası” olduğunu söylemişti.

/ TAHRAN

28.04.2008


 

Abbas’dan Türkiye’nin arabuluculuğuna destek

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye’nin İsrail-Suriye barışında arabuluculuk yapmasını destekledi.

Abbas, Mısır’ın Kızıldeniz’deki Şarm El Şeyh tatil şehrinde Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’nin İsrail-Suriye arabuluculuğunu ve bu iki ülke arasında varılacak herhangi bir anlaşmayı destekleyeceğini söyledi. Filistin lideri, İsrail ile Suriye arasında olası barış anlaşmasının, Filistin ile yapılan müzakerelere zarar vermeyeceğini belirtti.

/ KAHİRE

28.04.2008


 

Bush haleflerini alaya aldı

ABD Başkanı George Bush, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği’nin geleneksel akşam yemeğinde haleflerini alaya aldı. Haleflerini yemekte görmediğine şaşırdığını ifade eden Bush, Cumhuriyetçi başkan aday adayı senatör John McCain için “Senatör McCain burada değil. Muhtemelen benden biraz uzak durmak istiyor olabilir” dedi.

Demokrat aday adaylarının kampanyalarındaki skandallara da atıfta bulunan Bush, Hillary Clinton ve Barack Obama’nın geceye katılamamalarını şu şekilde açıkladı: “Hillary Clinton pusu ateşi sebebiyle gelemedi ve Senatör Obama’da kilisede.” Clinton seçim kampanyası sırasında, Bill Clinton’un başkanlığı döneminde Bosna’ya pusu ateşi altında indiklerini söylemiş, ancak Clinton, bu sözlerinin aksini gösteren görüntüler ve açıklamalardan sonra “çok gezdiği için” yanlış hatırlamış olabileceği açıklamasında bulunmuştu. Obama’nın Chicago’da gittiği kilisenin rahibi, yakın zamanda ayinlerinde Amerika ile olumsuz yorumları sebebiyle eleştirilmişti.

/ WASHİNGTON

28.04.2008


 

Dünyanın merkezi Mekke

Jeoloji uzmanı bilim adamları, Katar’ın başşehri Doha’da düzenlenen “Dünyanın Merkezi Mekke” adlı konferansta bir araya geldi. Bilim adamları, dünya saat ayarlamasında ölçü alınan ve Greenwich olarak bilinen saat dilimi yerine Mekke saat diliminin ölçü olarak alınmasını talep etti.

Bilindiği gibi Mekke dünyanın merkezi olduğunu savunan teori bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştı. İngiltere Galler Üniversitesi’nden Prof. Dr Zaglul En- Neccar “Mekke’nin meridyen çizgisinde manyetik bir sapma bulunmamakta. Diğer tüm meridyen çizgilerinde manyetik bir sapma var. Greenwich’te batı yönünde 5.8 derecelik manyetik bir sapma olduğu biliniyor” dedi.

28.04.2008


 

32 bin pencereli kule Malezya’nın sembolü oldu

Malezya'nın petrol şirketi Petronas tarafından yaptırıldığı için Petronas adı verilen kuleler, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’u ziyaret eden yerli-yabancı herkesin ilgisini çekiyor.

Kule özellikle, mimari motifinde, sadece İslâmî değil, Asya’nın büyük Budist tapınaklarındaki çizgileri de yansıtıyor ve bu nedenle, Malezya’nın Malay ve Çinli etnik özelliklerinin oluşturduğu kompozisyonu ortaya koyuyor. Bir anlamda, 32 bin pencerenin bulunduğu, ülkenin simgesi olan kuleler, her din ve kültürden insanın bulunduğu Malezya’nın kozmopolit durumunu da yansıtıyor. Asya’nın tüm mimari özelliklerinin yanı sıra etnik kültürünü de yansıtan Petronas Kulelerini her gün binlerce turist ziyaret ediyor.

İkiz Kule olması nedeniyle, dünyanın en büyük ikiz kuleleri olan Petronas Kuleleri, Kuala Lumpur’un ticaret ve finans bölgesinin merkezinde yer alıyor.

KULELER BİRBİRİNE BAĞLI

Petronas kuleleri, 452 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek yapıları arasında tescillenmiş bulunuyor. İki kule, aralarındaki iletişim ve dolaşımın sağlanması amacıyla 170. metrede, 41 ve 42. katlarda Gökyüzü Köprüsü ismi verilen köprülerle birbirine bağlanıyor, köprülerin uzunluğu ise 58 metre boyunda bulunuyor.

Gökyüzü Köprüsü, Malezya’da, dünyada yaşayanlar ile ruhlar arasındaki bağlantıyı sağlayan bir köprü olarak, fiziki ve ruhani dünya arasındaki geçişi yansıtmak için de kullanıyor. Ayrıca ofis kuleleri alt giriş zeminiyle, çok katlı bir alışveriş ve eğlence galerisiyle birbirine bağlanıyor. Arjantinli mimar Cesar Pelli tarafından 1998 yılında tasarlanan, 88 katlı, 452 metre yüksekliğindeki kulelerin her biri için ayrı bir inşaat şirketi görevlendirilmiş. Ağırlıklı olarak İslâmî mimari tarzında hazırlanan ve çelik ile sağlamlaştırılmış camdan oluşan kule, deprem ve yıldırımlara karşı oldukça dayanaklı bir tasarıma sahip bulunuyor. Petronas kulelerinde tam olarak 32 bin pencere yer alıyor.

/ KUALA LUMPUR

28.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri