Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Böyle kuraklık görmedim

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki hububat alanlarında inceleme yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Güneydoğu’daki kuraklık konusunda çiftçileri uyardıklarını, alternatif ürüne yönelmelerini söylediklerini kaydetti. Eker, ‘’Yıllarca bu bölgede yaşadım, ilk kez böylesini gördüm’’ dedi.

KP Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ve Çınar İlçe Belediye Başkanı Vecdi Arzu ile Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki hububat alanlarında inceleme yapan Bakan Eker, Mart ayından bu yana durumun farkında olduklarını ve sürekli inceleme yaptırdıklarını belirtti. Kuraklık konusunda çiftçileri uyardıklarını, alternatif ürüne yönelmelerini söylediklerini kaydeden Eker, ancak çimlenme için toprakta gereken rutubet olmayınca yapacak hiçbir şeyin bulunmadığını, ne ekilirse ekilsin yeşermeyeceğini söyledi.

Sulama imkânları bulunan ve erken davranan çiftçilerin ürünlerini sulayarak kurtardığını, ancak geri kalan alanların kuruduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu: ‘’Bu gördüğünüz tarlanın şimdi yeşil ve hububatın yarım metre boyda olması gerekiyordu. Ben, bugüne kadar hiç böyle bir şey görmedim. Yıllarca bu bölgede yaşadım, ilk kez böylesini gördüm. Vatandaşın kendi imkânlarıyla suladıklarını görüyorsunuz, sulananlar yeşil ama geri kalanlar kurumuş. Şu durum, GAP ile şu anda hükümet olarak aldığımız kararın önemini ve bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin delili. En kısa zamanda bu toprakların suyla buluşturulması lâzım. Bu bölgelerin hepsini sulamak için barajlarda su var. Şimdi biz, bunların projesini önümüzdeki 4 yıl içinde bitirmiş olacağız ve bir milyon hektar alanı sulayacağız. Yapacağımız şey, barajlardaki suyu tarlalarla buluşturmak.’’ Bakan Eker, kuraklık konusundaki teknik çalışmaların sürdüğünü aktararak, ‘’Toprak sürülmüş, tohum ve gübre atılmış, emek var ama kurumuş. Teknik incelemeler sürüyor. Bunların neticesinde bazı çalışmalar yapacağız. Şu an itibariyle kesin bir şey söylemek doğru değil. Ancak sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılır’’ diye konuştu.

Kuraklığın ekinler kadar meraları ve hayvancılığı da etkilediğine dikkati çeken Eker, mera otlarının cılız kalması sebebiyle hayvancılık yapanların başka yerlere gitmekte olduğunu kaydetti. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem de Bakan Eker’e bütün il genelinde benzer durumun yaşandığını, Diyarbakır’da şu anda sulanan alanların dışındaki hiçbir tarlada hasat yapılamayacağını söyledi.

/ DİYARBAKIR

28.04.2008


 

Kuraklık, hayvancılığı vurdu

Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ekmiş, kuraklık sonucu köylerdeki otlak ve meraların kuruduğunu ifade etti.

Kuraklık sebebiyle yem ve yem bitkileri fiyatlarında yüzde 100’e varan artışlar yaşandığına dikkati çeken Ekmiş, ellerinde bulunan hayvanlara bakmakta güçlük çeken besicilerin hayvanları yarı fiyatına elden çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yakın geçmişe kadar besiciler başka yerlerden bölgeye besi ve süt hayvanı getirip üretim faaliyetinde bulunurken, son bir ayda tam tersi bir durum yaşandığını belirten Ekmiş, bölgeden diğer bölgelere hayvan sevkıyatının ciddî boyutta arttığına işaret etti.

Batman’da büyükbaş hayvan sayısında azalmalar yaşandığını ileri süren Ekmiş, “Süt sığırcılığı yapan işletmeler kapanma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu durum hayvancılık sektörüne büyük darbe vuracaktır. Ayrıca, Batman’da üç yıldan beri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen; sun'î tohumlama, buzağı desteği ve süt desteği ile ıslâh faaliyetleri sekteye uğrayacaktır” dedi.

Ekmiş, Tarım Bakanlığı tarafından Birliğe kayıtlı ve ıslâh çalışmalarını yapan üreticilere yapılan hayvancılık desteklemelerinin devam ettiğini, ancak verilen desteklerin üreticilerin üretimine yeterince katkıda bulunmadığını vurguladı. Ekmiş, Damızlık Sığır Yetiştiriciliği yapan üreticilerin oluşturulacak afet programına dahil edilmesini, aksi takdirde bölgede hayvancılığın biteceğini söyledi.

/ BATMAN

28.04.2008


 

Bakan Şimşek: GAP “iş kapısı” olacak

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, GAP Projesi’nin bittiği zaman 3.8 milyon kişiye istihdam imkânı doğacağını söyledi.

Bakan Şimşek, teşkilat üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, GAP Projesi’nin Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olduğunu belirterek, ‘’Bu projeyi, 4-5 yıl içinde bitireceğiz. Bu projenin bitmesiyle 3.8 milyon kişiye ek istihdam imkânı doğacak. ‘GAP’ deyince sadece ‘sulamayı, enerjiyi’ anlamayın. GAP’ın ulaştırma boyutu var, eğitim boyutu var, bir çok boyutları var’’ diye konuştu. Bakan Şimşek, istikrar vurgusu yaptığı konuşmasında, ‘’Türkiye, birlik beraberliğini, istikrarını korursa hiçbir şey Türkiye’nin önüne geçemez. Bizim gündemimiz reformdur. Bizim gündemimiz halkımıza, insanımıza hizmettir’’ dedi.

/ GAZİANTEP

28.04.2008


 

En büyük sıkıntıların başında işsizlik geliyor

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanvekili Kemal Altunay, Türkiye’nin en büyük sıkıntılarının başında işsizliğin geldiğini belirtti.

Altunay, yazılı açıklamasında, işadamları olarak dikkatlerin ekonomide yoğunlaştığı hassas bir süreçten geçtiklerine dikkat çekti. Türkiye’nin, küresel ısınma, kuraklık gibi sebepler öne sürülerek tarım ve gıda ürünleri fiyatlarının aşırı yükseldiği, makro ekonomide cari açığın, borçlanmanın tehlike sinyalleri verdiği bir dönemin içinde bulunduğunu belirten Altunay, şunları kaydetti: ‘’Dünya ekonomik durgunluktan, krizden çıkabilmek için, ülkeler pazardan daha fazla pay alabilmek için uğraş verirken bizim hangi konular üzerinde durduğumuzu da hepimiz biliyoruz. Ülkemiz ekonomisinin sürükleyici bölgelerinden Doğu Akdeniz’de iş dünyası, dünya çapındaki ve yurt genelindeki sorunların yanı sıra, bölgeye özgü ciddi sıkıntılarla da boğuşmaktadır. Türkiye’nin en büyük sıkıntılarının başında işsizlik geliyor. Bölgemizde, Türkiye ortalamasının üzerinde seyreden işsizlik, ekonomik sorunların yanı sıra sosyal sıkıntılara da yol açmakta, temeli buna dayanan olumsuzluklar her geçen gün artmaktadır. İşsizlik öte yandan bölgemizi motivasyon kaybına uğratıyor.’’ dedi.

/ HATAY

28.04.2008


 

TPAO, sismik veri çalışması yaptıracak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü, deniz alanlarında iki boyutlu sismik veri toplama hizmeti alımı için yeni bir program daha başlattı. Ortaklık, Karadeniz ve Akdeniz’de, petrol ve doğal gaz aramaları için sismik veri çalışması yaptıracak.

TPAO Genel Müdürlüğü, petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri kapsamında, Karadeniz ve Akdeniz’de belirlenen alanlarda, toplam 5 bin 350 kilometrelik alanda veri toplama hizmeti alımı gerçekleştirecek. Program doğrultusunda söz konusu denizlerde yaptırılacak olan (2B) sismik veri toplama ve toplanan bu verilerin gemide veya merkezde işlenecek. TPAO Genel Müdürlüğünde, 20 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirilecek ihale sonrasında sismik veri toplama hizmetini üstlenecek firma bir yıl süre ile söz konusu deniz alanlarında sismik veri toplama hizmetini gerçekleştirecek. Elde edilen bulgu ve veriler daha önce karalarda yapılan arama programlarında olduğu gibi TPAO Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek sondaj öncesi çalışmalara ışık tutacak.

/ ANKARA

28.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri