Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın “Hakim mutlaka tarafsız olmalıdır” sözünü eleştiren Yargıtay eski Başsavcısı Kanadoğlu, “devletin hakimi, her şeyden önce Anayasa tarafında olmak zorundadır” iddiasında bulundu.
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın “Hakim mutlaka tarafsız olmalıdır” sözünü eleştirerek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hakimi, her şeyden önce Anayasa tarafında olmak zorundadır” dedi.
Kanadoğlu, Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘’Anayasa Hukuku ve Son Gelişmeler’’ konulu açık oturumda konuştu. Kanadoğlu, sivil anayasa çalışmalarını yürüten kişilerin, ‘’İlk defa sivil bir Anayasa yapacağız’’ ve ‘’Atatürk ilke ve devrimlerinden, ideolojisinden arındırılmış, renksiz ve ideolojisiz bir Anayasa yapacağız’’ sözleriyle çalışmaya başladıklarını söyledi. Kanadoğlu, Anayasa’nın 6. maddesine göre hiçbir kişi, kuruluş veya organın kaynağını Anayasa’dan almadığı bir yetkiyi kullanamayacağını iddia ederek, ‘’1982 Anayasası, ikincil kurucu iktidara herhangi bir şekilde yeni bir Anayasa yapma yetkisi tanımamıştır’’ görüşünü savundu.
İlk sivil Anayasa yapma iddiasının da tarihi gerçeklere uymadığını ileri süren Kanadoğlu, 1921 ve 1924 anayasalarının sivil, o tarihte kurucu iktidar kimliğini kazanmış meclisler tarafından yapıldığını anlattı. Kanadoğlu, şöyle konuştu: “Eğer Atatürk ilke ve devrimlerinden arındırılmış bir Anayasa yapmaya kalkarsanız bütün meşruiyetinizi kaybedersiniz, çünkü Cumhuriyet, kuruluş felsefesi itibariyle Atatürk ilke ve devrimlerine dayanır. Atatürk ilke ve devrimleri ülkenin çimentosudur. Eğer siz bu çimentoyu dağıtmaya çalışıyorsanız, niyetinizin demokratik Anayasa yapmak değil, bu ülkenin bütünlüğünü ve birliğini bozmaya yönelen, kabul edilmez bir düşünce olduğunu kabul etmek gerekir.’’
HAŞİM KILIÇ’A ELEŞTİRİ
Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Anayasa Mahkemesi’nin 46. Kuruluş Yıldönümü töreninde yaptığı konuşmanın bazı bölümlerini de eleştirdi. Kılıç’ın ‘’Hakim mutlaka tarafsız olmalıdır’’ sözünü hatırlatan Kanadoğlu, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hakimi, her şeyden önce Anayasa tarafında olmak zorundadır. Çünkü Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini koruma görevini o mahkemeye vermiştir. O mahkemede üye olan, başkan olan herhangi bir kişi, ‘Laik Cumhuriyet karşısında ben tarafsızım’ diyemez, ‘Ben hukuk devletinin ilkelerinin karşısında tarafsızım’ diyemez’’ dedi.
Kanadoğlu, Haşim Kılıç’ın ‘’Yeni bir anayasa yapmak için toplumsal mutabakat gerekir’’ sözlerine de değinerek, ‘’Eğer siz belirli amaçlarla bir yeni anayasa yapma sözcüğünün ortaya atıldığını bilerek ve belirli anayasa yapma yetkisinin 23. dönem TBMM’sinde olmadığını görerek bu sözü söylüyorsanız, farkında olmadan veya bilinçli olarak siyasi iktidarın gayelerine hizmet eder duruma düşmektesiniz’’ diye konuştu.
|