Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Elini yıka, sağlıklı kal

El yıkamak sanıldığı kadar basit bir işlem değil. Kurallarına uymazsanız, sadece sabunu köpürtmek hiçbir işe yaramıyor. Üstelik, iyi yıkanmayan eller hastalıklara zemin hazırlıyor.

Araştırmalar, Türkiye’deki hastane enfeksiyonlarının kişi başına yılda 1500 Dolar gibi bir maliyeti olduğunu gösteriyor. Bulaşıcı hastalıkların önemli kısmının el temasıyla geçtiğini kaydeden uzmanlar, özellikle kreş, okul, yuva gibi toplu halde bulunulan ortamlarda çocukların ellerini yıkamalarının onları bulaşıcı hastalıklardan koruyacağına dikkat çekiyor.

Çocukların tuvaletten sonra ve yemek yemeden önce ve sonra mutlaka ellerini yıkamaları gerektiğini belirten Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İsmail Özcan, evde ebeveynlerin okulda ise öğretmenlerin çocukları ellerini doğru yıkamaları konusunda eğitmeleri gerektiğini söyledi. Grip, nezle, bademcik iltihabı, zatürre, ishalli hastalıklar, tifo, hepatit B gibi bulaşıcı hastalıkların el temasıyla geçebileceğine işaret eden Dr. Özcan; “Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılması çocukları pek çok bulaşıcı hastalıktan koruyacaktır. Örneğin gribal enfeksiyonlar hava yoluyla olduğu gibi elle temasla da geçebilir. Kreş, okul veya yuvada hapşıran bir çocuğun eline bulaşan salgılar, o çocuğun arkadaşının yüzünü ellemesiyle veya aynı oyuncaklara temas etmesiyle başka çocuklara bulaştırılabilir. Diğer bulaşıcı hastalıklar için de ellerin temizliği son derece önemlidir. Vücut sıvıları, yaralar ve kirli yerlere temastan sonra el temizliğine dikkat edilmelidir. Temizlik, her şeyden önce hastalıklardan, mikroplardan korunabilmenin ön kuralı. Düzenli olarak elleri yıkamak pek çok virüsü kapmamızı önlüyor.” dedi. Çocuklara Peygamberimizin sünnetini öğretin Her konuda insanlığa örnek olan Peygamber Efendimizin el yıkama alışkanlığı konusunda da kusursuz bir örnek teşkil etmektedir. Bir hadisi şeriflerinde “Evinin hayrını isteyen, yemekten önce ve sonra elini yıkasın.” diyen Hz. Peygamber bu alışkanlığı bütün hayatına yaymış ve Müslümanlara da tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimizin bu konuda başka bir hadisi de “Elinde yemek bulaşığı kaldığı halde yıkamadan uyuyan kimse, herhangi bir zarara uğrarsa kendisinden başka kimseyi suçlamasın” şeklindedir. Peygamberimiz bu sözleriyle el yıkamamanın hastalıklara davetiye çıkaracağına işaret etmiştir. Peygamberimiz uyanık olduğu müddetçe de sürekli abdest tazeleyerek el ve vücut temizliğine azamî dikkat etmiştir. Doğru el yıkama? Ellerinizi su ile ıslatın, sıvı sabunu avucunuzun içinde iyice dağıtın, her iki elinizde de parmak içlerini iyice ovuşturun, her iki elin parmak uçlarını da yıkayın, sağ el yardımıyla sol, sol el yardımıyla sağ el baş parmağınızı yıkayın. Ellerinizi kuruladıktan sonra, musluğu elinizi kuruladığınız kâğıt havlu yardımıyla kapatın.

10.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik zorla dayatılamaz

  BİZ BU REFORMLARI KENDİMİZ İÇİN YAPMIYOR MUYDUK?

  Askerî mahkemelere demokrasi ayarı

  Geleceğe iyimser bakamıyoruz

  Dikkat, KENE mevsimi başladı

  Doğu’da buğday ve arpa tarlaları kurudu

  Türkiye-AB bütünleşme süreci teşvik edilmeli

  Egemen Bağış: Türkiye bölgesinde denge unsuru

  TÜRKSAT 3A 24 Mayıs’ta uzaya gönderilecek

  Bürokrasiyi azaltma’ eğitimi

  Kraliçe II. Elizabeth, 13 Mayıs’ta Türkiye'ye geliyor

  Yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü

  Askerî araç devrildi: 8 asker yaralandı

  Terör şehitleri için internet sitesi açıldı

  ‘Enflasyon bu yıl inmez’

  AKP’yi kapatmak absürttür

  Sason’da mayın patladı: 3 ölü

  Polis Akademisi sınavla öğrenci alacak

  Elini yıka, sağlıklı kal

  Deniz Feneri’nden Kütahya’da yeni mağaza

  Almanya’da 2300 cami var

  Sigaranın içinde 4 bin kimyevî madde var