Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Geleceğe iyimser bakamıyoruz

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, iş dünyası açısından reel faizlerdeki artış ve enflasyonun yükselmesinin hoş bir tablo olmadığını belirterek, “Önümüzdeki günlere bir sene evvelsi gibi rahat bir şekilde bakamıyoruz, açık bir şekilde bakamıyoruz, ama karamsar bir şekilde bakıyoruz” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, iş dünyası açısından reel faizlerdeki artış ve enflasyonun yükselmesinin hoş bir tablo olmadığını belirterek, ‘’Önümüzdeki günlere bir sene evvelsi gibi rahat bir şekilde bakamıyoruz, açık bir şekilde bakamıyoruz, ama karamsar bir şekilde bakıyoruz’’ dedi.

İTO Mayıs Ayı Meclis Toplantısında konuşan Yalçıntaş, geçen hafta ekonomiyle ilgili birkaç verinin açıklandığını hatırlatarak, ‘’Enflasyon verileri açıklandı. Bizim 5 yıldır alıştığımızdan çok daha yüksek çıktı. 5 yıl sonra tekrar biz, iki haneli enflasyonla tanıştık’’ değerlendirmesinde bulundu. Hükümet’in faiz dışı fazla hedefini yüzde 6,5’tan yüzde 3,5’a düşürdüğünü kaydeden Yalçıntaş, bu nedenle reel faizlerde bir artış beklentisine girdiklerini aktardı.

Yalçıntaş, konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Bu, elbette iş dünyası açısından reel faizlerdeki artış ve enflasyonun yükselmesi hoş bir tablo değil. Biz İTO olarak birçok mahfillerde yaklaşık bir senedir dile getiriyoruz ve diyoruz ki ‘Ekonomik istikrarla siyasi istikrar etle kemik gibidir, birbirinden ayrılmaz’, ama bizim bütün bu söylemlerimize rağmen, hepimiz yaşıyoruz, 2007 Nisanından itibaren Türkiye ekonomisinin konuşulması arka sıralara atıldı. Bunun yerine bizler siyaset konuşmaya başladık. Bunun, bizim o zamanlardan söylediğimizin ceremesini bugün çok net ve açık şekilde çekiyoruz. Biz iş dünyası olarak önümüzdeki günlere bir sene evvelsi gibi rahat bir şekilde bakamıyoruz, açık bir şekilde bakamıyoruz, ama karamsar bir şekilde bakıyoruz.’’

Türkiye olarak, yarınlara rahat ve Cumhuriyet’in 100. yılına büyük bir devlet, büyük bir millet, güçlü bir ekonomi olarak girmek isteniyorsa, mutlaka yüzde 5 ile 7 arası bir büyüme trendinin tutturulması ve Türkiye’nin demokrasisi güçlü, siyasi istikrarı yerleşik bir hale gelmiş olması gerektiğini vurgulayan Yalçıntaş, ‘’Eğer biz bunları gerçekleştiremezsek iş alemi olarak önümüzdeki günlerin rahat olduğunu söyleyemeyiz. Eğer biz, bu ekonomik gelişmeyi yakalayamazsak, bizler Cumhuriyetimizin 100. yılına, büyük bir ülke olarak giremeyiz, ama hala kısır çelişkilerle uğraşan vasat bir ülke olarak girebiliriz’’ diye konuştu.

Yalçıntaş, şu görüşleri dile getirdi:’’Bizler, 2002’den itibaren yakaladığımız ekonomik büyüme performansı karşısında hakikaten iyimserliğe kapılmıştık ve demiştik ki ‘eğer biz 2023 yılına kadar bu büyüme performansını tutturabilirsek ki ortalamamamız yüzde 7 küsurdu, biz yüzde bir de iskonto yaptık ondan, yüzde 6’yı tutturabilirsek, hakikaten başarı bizimdir’ demiştik. Bu başarının anahtarı da Türk özel sektörüdür, bunun da altını çizmiştik, ama bugün geldiğimiz noktada hepimiz derin bir hayal kırıklığı içindeyiz. Şunu bir defa daha söylüyoruz; eğer biz yüzde 6’yı tutturacaksak ki tutturmamız şarttır, bunun anahtarı Türk özel sektörüdür. Dolayısıyla Türk özel sektörünün yatırımlarını destekleyecek, Türk özel sektörünü karlı hale getirecek program ve reformların yapılması, olmazsa olmaz bir şarttır.’’

/ İstanbul

10.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik zorla dayatılamaz

  BİZ BU REFORMLARI KENDİMİZ İÇİN YAPMIYOR MUYDUK?

  Askerî mahkemelere demokrasi ayarı

  Geleceğe iyimser bakamıyoruz

  Dikkat, KENE mevsimi başladı

  Doğu’da buğday ve arpa tarlaları kurudu

  Türkiye-AB bütünleşme süreci teşvik edilmeli

  Egemen Bağış: Türkiye bölgesinde denge unsuru

  TÜRKSAT 3A 24 Mayıs’ta uzaya gönderilecek

  Bürokrasiyi azaltma’ eğitimi

  Kraliçe II. Elizabeth, 13 Mayıs’ta Türkiye'ye geliyor

  Yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü

  Askerî araç devrildi: 8 asker yaralandı

  Terör şehitleri için internet sitesi açıldı

  ‘Enflasyon bu yıl inmez’

  AKP’yi kapatmak absürttür

  Sason’da mayın patladı: 3 ölü

  Polis Akademisi sınavla öğrenci alacak

  Elini yıka, sağlıklı kal

  Deniz Feneri’nden Kütahya’da yeni mağaza

  Almanya’da 2300 cami var

  Sigaranın içinde 4 bin kimyevî madde var