Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Askerî mahkemelere demokrasi ayarı

Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan “Yargı Reformu Stratejisi Taslağı”nda, askerî mahkemelerde subay üyelerin mahkemelerde görev yapmalarının önüne geçilirken, askerî mahkeme binalarının askerî yasak bölge dışına çıkarılması da düzenleniyor.

Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan “Yargı Reformu Stratejisi Taslağı”nda, askerî mahkemelerde subay üyelerin mahkemelerde görev yapmalarının önüne geçilirken, askerî mahkeme binalarının askerî yasak bölge dışına çıkarılması da düzenleniyor.

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca hazırlanan, ‘’Yargı Reformu Stratejisi Taslağı’’ ile ‘’Türk yargısının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliğinin sağlanması, yargıya güvenin arttırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması’’ amaçlanıyor. Taslak, 20-24 Mayıs 2008 tarihleri arasında Adalet Bakanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili ve üyeleri, Bakanlık yöneticileri, Cumhuriyet başsavcıları ile adli ve idari yargı adalet komisyonlarının başkanlarının katılımıyla Antalya’da yapılacak toplantıda tartışılacak. Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Stratejisi Taslağı’nı, ‘’katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yapılacak geniş çaplı müzakere ve değerlendirmelerin ardından, ortaya çıkacak eleştiri ve öneriler doğrultusunda yeniden düzenleyerek’’ 2008 yılının sonunda uygulamaya koymayı planlıyor. Hazırlanan taslakta, yargı bağımsızlığının ‘’toplumun demokratik değerlere sahip çıkmasının bir göstergesi’’ olarak görüldüğü ifade edildi.

Yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi konusunun, 9. Kalkınma Planı’nda ve 60. Hükümet Programı’nda önemli bir yer aldığı ve halen devam eden yeni Anayasa çalışmalarında da ele alınacağı ifade edilen taslakta, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) objektiflik, tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik temelinde geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması ve kararlarına karşı etkili bir itiraz sisteminin getirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Askerî mahkemelerde subay üyelerin mahkemelerde görev yapmalarının önüne geçilmesi yönünde çalışmaların yapılacağı belirtilen taslakta, askerî mahkeme binalarının askeri yasak bölge dışına çıkarılması suretiyle, ilgililerin rahatlıkla girebilecekleri ve duruşmaları takip edebilecekleri fiziksel mekanların düzenlenmesinin hedeflendiği anlatıldı. Taslakta, sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmalarını önlemek için 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun göreve ilişkin maddelerinde daha önce değişiklik yapıldığı hatırlatılarak, yapılacak yeni düzenlemelerle askeri mahkemelerin görev ve yetkilerinin demokratik hukuk devletinin gerektirdiği ölçüler çerçevesinde yeniden tanımlanacağına işaret edildi.

/ Ankara

10.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik zorla dayatılamaz

  BİZ BU REFORMLARI KENDİMİZ İÇİN YAPMIYOR MUYDUK?

  Askerî mahkemelere demokrasi ayarı

  Geleceğe iyimser bakamıyoruz

  Dikkat, KENE mevsimi başladı

  Doğu’da buğday ve arpa tarlaları kurudu

  Türkiye-AB bütünleşme süreci teşvik edilmeli

  Egemen Bağış: Türkiye bölgesinde denge unsuru

  TÜRKSAT 3A 24 Mayıs’ta uzaya gönderilecek

  Bürokrasiyi azaltma’ eğitimi

  Kraliçe II. Elizabeth, 13 Mayıs’ta Türkiye'ye geliyor

  Yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü

  Askerî araç devrildi: 8 asker yaralandı

  Terör şehitleri için internet sitesi açıldı

  ‘Enflasyon bu yıl inmez’

  AKP’yi kapatmak absürttür

  Sason’da mayın patladı: 3 ölü

  Polis Akademisi sınavla öğrenci alacak

  Elini yıka, sağlıklı kal

  Deniz Feneri’nden Kütahya’da yeni mağaza

  Almanya’da 2300 cami var

  Sigaranın içinde 4 bin kimyevî madde var