Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

BİZ BU REFORMLARI KENDİMİZ İÇİN YAPMIYOR MUYDUK?

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB'ye üyelik tarihinin belli olmadığı bir süreçte reformların ne zaman ve nasıl yapılacağının önemli ölçüde Türkiye'nin inisiyatifinde olduğunu söyledi. Babacan, "Ne zaman üyelik tarihimiz, takvimimiz daha somutlaşır, o zaman belki takvim konusunda AB ile daha ortak bir yaklaşım, farklı bir duruş gösterebiliriz" dedi.

Dişışlerı Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB’ye üyelik tarihinin belli olmadığı bir süreçte reformların ne zaman ve nasıl yapılacağının önemli ölçüde Türkiye’nin inisiyatifinde olduğunu söyledi.

Babacan, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla AB üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileriyle Swissotel’de kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Babacan, toplantının başında yaptığı konuşmada, bugünün Avrupa’sının bir barış ve istikrar alanı olduğunu belirtti, ancak 21. yüzyıl şartlarının AB’nin daha geniş bir vizyon benimsemesini gerektirdiğini kaydetti. Türkiye’nin hedefinin AB’ye tam üyelik olduğunu vurgulayan Babacan, “Herhangi başka bir hedef söz konusu değildir” dedi.

Ali Babacan, AB ile yürütülen müzakerelerde siyasi içerikli engeller çıkarılmaması ve teşvik edici yaklaşım olması gerektiğini de belirtti. AB sürecinin Türkiye’yi çok daha öngörülebilir bir ülke haline getirdiğini ifade eden Babacan, “Attığımız adımların, yaptığımız açılımların sadece AB istiyor diye yapılması, maalesef bugünün Türkiye’sinde ve AB’sinde çok gerçekçi ve çok olası bir yaklaşım değildir” diye konuştu. Üyelik tarihinin belli olmadığı bir süreçte takdim açısından reformların ne zaman ve nasıl yapılacağının önemli bir ölçüde Türkiye’nin inisiyatifinde olduğunu kaydeden Ali Babacan, “Ne zaman üyelik tarihimiz, takvimimiz daha somutlaşır, o zaman belki takvim konusunda AB ile daha ortak bir yaklaşım, farklı bir duruş gösterebiliriz” dedi.

Babacan, Türkiye’nin de AB’yi bir ortak değerler bütünü olarak gördüğünü belirterek, bu değerlerin demokrasi, temel hak ve hürriyetler, insan hakları, hukukun üstünlüğü, çoğulculuk, hoşgörü, farklılıkları zenginlik saymak, farlılıkların bir arada barış ve huzur içerisinde yaşaması olduğunu söyledi. Babacan, şöyle konuştu: “Ancak 21. yüzyılın şartları AB’nin daha geniş bir vizyon benimsemesini gerektirmektedir. Bu çerçevede, genişlemenin önemini asla azımsamamak lazım. Berlin duvarının yıkılması, AB’yi liberal demokrasinin değerlerini benimseyen yeni üyelerle ödüllendirmiştir. Her yeni üye, birliğin kültürel çeşitliliğine, geleceğine ilişkin vizyonuna önemli katkılarda bulunmuştur.”

Ekim 2005’de kabul edilen müzakere çerçeve belgesinin Türkiye-AB ilişkilerini tanımlayan parametreleri belirlediğini belirten Babacan, şunları söyledi: “Bu önemli parametrelerin kalbinde tam üyelik hedefi vardır. Türkiye olarak hedefimiz AB’ye tam üyeliktir ve herhangi başka bir hedef söz konusu değildir. Tam üyelik hedefinin sapasağlam yerinde durması AB’ye katılım sürecimizde ilerlemek için hayati önem taşımaktadır.Türkiye’de reformları gerçekleştirmek, bu reformların arkasında güçlü bir toplumsal desteği sağlamak ancak ve ancak üyelik hedefinin yerinde duruyor olmasıyla mümkündür. Müzakereler ortak bir şekilde benimsenen bu hedef doğrultusunda sürdürülmelidir. Müzakerelere siyasî içerikli engeller çıkarılmamalı ve teşvik edici bir yaklaşım söz konusu olmalıdır.”

Başmüzakereci Ali Babacan, İslâm, demokrasi ve laikliğin uyum içinde yaşayacağı Türkiye'nin, AB'ye üyelik sürecinin sadece Türkiye için değil, birçok ülke için de son derece önemli olduğunu söyledi.

/ Ankara

10.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik zorla dayatılamaz

  BİZ BU REFORMLARI KENDİMİZ İÇİN YAPMIYOR MUYDUK?

  Askerî mahkemelere demokrasi ayarı

  Geleceğe iyimser bakamıyoruz

  Dikkat, KENE mevsimi başladı

  Doğu’da buğday ve arpa tarlaları kurudu

  Türkiye-AB bütünleşme süreci teşvik edilmeli

  Egemen Bağış: Türkiye bölgesinde denge unsuru

  TÜRKSAT 3A 24 Mayıs’ta uzaya gönderilecek

  Bürokrasiyi azaltma’ eğitimi

  Kraliçe II. Elizabeth, 13 Mayıs’ta Türkiye'ye geliyor

  Yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü

  Askerî araç devrildi: 8 asker yaralandı

  Terör şehitleri için internet sitesi açıldı

  ‘Enflasyon bu yıl inmez’

  AKP’yi kapatmak absürttür

  Sason’da mayın patladı: 3 ölü

  Polis Akademisi sınavla öğrenci alacak

  Elini yıka, sağlıklı kal

  Deniz Feneri’nden Kütahya’da yeni mağaza

  Almanya’da 2300 cami var

  Sigaranın içinde 4 bin kimyevî madde var