Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Halk can, cunta oy derdinde

Nargis kasırgasında on binlerce kişinin hayatını kaybettiği Myanmar’daki askeri yönetim, felaketin boyutlarına rağmen, en büyük şehir Yangon ile birkaç yer dışında anayasa referandumu yaptı. Ordu tarafından hazırlatılan anayasa referandumunun ertelenmesi için çağrı yapan uluslararası topluma kulak tıkayan askerî cunta, devlet televizyonunda halktan anayasayı onaylayarak vatandaşlık görevini yerine getirmesini istedi.

JAPONYA ve Malezya’da yüzlerce Myanmarlı, cuntayı protesto gösterisi yaptı. Nergis tayfununun kırıp geçirdiği Myanmar’daki cuntanın anayasa referandumu yapmasını eleştiren 500 kadar kişi, Kuala Lumpur’daki Myanmar elçiliği önünde toplandı. Göstericiler, yardım bekleyen insanlar ölürken hükümetin referandum yapmasını eleştirirken, “Cunta defol”, “Nergis tayfunu ve cunta katil” şeklinde slogan alttılar. Tokyo’da da yüzlerce protestocu sokaklara dökülerek Myanmar hükümeti karşıtı sloganlar attı ve “Burma SOS veriyor” ve askerî rejimin liderine atfen “Burma’nın katil Than Shwe’ye ihtiyacı yok” yazılı pankartlar taşıdılar. Askerî rejime karşı olanlar ve başını ABD’nin çektiği yabancı hükümetler, referandumu, 46 yıllık askeri rejimin iktidarını meşrulaştırma çabası olarak görüyorlar.

/ Kuala Lumpur

11.05.2008


 

Amerika’da büyük skandal

Irak ve Afganistan’da öldürülen bazı Amerikan askerlerinin, Delaware eyaletinde aynı zamanda hayvan ölülerini yakmak için kullanılan bir krematoryumda yakıldığı ortaya çıktı. Pentagon, 2001’den beri uygulanmakta olan bu işlemin önceki günden itibaren durdurulduğunu duyurdu.

IRAK ve Afganistan’da öldürülen bazı Amerikan askerlerinin, Delaware eyaletinde aynı zamanda hayvan ölülerini yakmak için kullanılan bir krematoryumda yakıldığı ortaya çıktı. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, 2001’den beri uygulanmakta olan bu işlemin önceki günden itibaren durdurulduğunu duyurdu. Pentagon, Delaware eyaletindeki Dover Hava Gücü Üssü’nün bulunduğu Dover şehrindeki krematoryumda bugüne kadar en az 200 askerin yakıldığını açıkladı. Olay, Pentagon’da çalışan bir görevlinin, ölen askerlerden birinin ailesi olmadığı için Delaware’de düzenlenen yakma törenine katılmak üzere hafta içi Perşembe günü krematoryuma gelmesiyle ortaya çıktı. Krematoryumda aynı zamanda hayvanların yakıldığını gören yetkili, üslerine tesisin fotoğraflarını da içeren bir elektronik posta gönderdi. Skandaldan ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in de haberi oldu ve bazı ordu yetkilileri dün Kongre’ye kendilerine gelen bu mail hakkında bilgi verdi. Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı olan Senatör John McCain de Gates’e bir mektup yazarak kendisiyle aynı endişe ve üzüntüleri taşıdığını bildirdi. Olayın ortaya çıkmasının ardından bir açıklama yapan Gates bu askerlerin ailelerinden özür diledi. Gates, “Bakanlık, her ne kadar yasalara ve düzenlemelere aykırı bir iş bulunmasa da bu uygulamanın, kayıp askerlerimizi aynı zamanda hayvanların da yakıldığı bir yerde yakmanın, uygunsuz olduğunu düşünüyor” dedi.

Pentagon yetkileri, askerlerin külleriyle hayvanların küllerinin birbirine karışmamış olduğunu düşündüklerini aktardı. Pentagon basın sözcüsü Geoff Morrell, gece düzenlediği basın toplantısında “İnsan kalıntılarına uygunsuz bir muamelede bulunulduğuna dair delilimiz yok” diye konuştu. Pentagon’un bundan sonra cenaze evi bulunmayan fırınlarda askerlerin yakılmasına izin vermeyeceğini bildirdi. ABD’de yayınlanan Washington Post’a konuşan askerlerin yakıldığı krematoryumun sahibi David A. Bose da hayvanlar ve askerleri yakmak için ayrı ayrı fırınları kullandıklarını, hayvan fırınlarında hiçbir askerin yakılmadığını savundu. Bose, hayvanların yakıldığı fırının insan sığmayacak kadar küçük olduğunu ve askerlerin aynı odada bulunana daha geniş bir fırında yakıldığını ifade etti. Yurtdışında ölen askerlerin getirildiği Dover Hava Kuvvetleri Üssü’nde askerlerin yakılmasında kullanılması için bir fırın bulunmuyor. Bu yüzden Amerikan Hava Kuvvetleri, yakma işlemlerinin gerçekleştirilmesi için burada bulunan iki yerel şirketle anlaşmış. Bu iki şirketten biri olan askerlerin yakıldığı bu krematoryumun tabelasında evcil hayvanların yakıldığını gösteren bir tabela bulunuyor. Yetkililer, Dover’in küçük bir şehir olduğunu ve bu yüzden de imkânların sınırlı olduğunu kaydediyorlar. Amerikan ordusunda ölen askerlere saygı göstermek en önemli görevlerden biri olarak görülüyor.

/ İstanbul

11.05.2008


 

RİCE, İRAN VE SURİYE'YE YÜKLENDİ

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan’da, başşehir Beyrut’un batı kesiminin büyük bölümünü ele geçiren Hizbullah örgütünün sürüklediği kargaşa ortamından Suriye ve İran’ın sorumlu olduğunu yineledi.

Başşehir Washington’da, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda basın toplantısında açıklaması okunan Rice, Hizbullah’ın, masum Lübnan halkından sivilleri öldürdüğünü ve yaraladığını ileri sürdü. Rice, ‘’Hizbullah, devlet içinde devletini korumaya çalışıyor’’ dedi.

Lübnan’ın başşehrinde son 3 gündür 14 kişinin öldüğü, 20 kişinin de yaralandığı çatışmalar, ülkenin 1975-1990 yılları arasında 15 yıl süren iç savaşından beri en vahim kargaşa olarak nitelendiriliyor. Rice, ‘’Hizbullah’ın kendi yurttaşlarına tavrı, örgütten olmayanları küçümsediğini gösteriyor’’ diye konuştu.

Bu arada, Lübnan’da hükümet yanlılarıyla karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 5 kişinin daha öldüğü bildirildi. Güvenlik yetkilileri, önceki gece başşehir Beyrut’un doğusundaki Aley kasabasında Suriye karşıtı Dürzi lideri Velid Canbolat yandaşlarıyla hükümet karşıtları arasında çıkan çatışmada 4 kişinin öldüğünü söyledi.

Yetkililer, güneydeki Sayda şehrinde çıkan çatışmada ise 1 sivilin vefat ettiğini belirtti. Lübnan’da Çarşamba günü başlayan çatışmalarda ölenlerin sayısı 20’ye yükseldi. Lübnan’da Suriye ve İran’ın desteklediği söylenen Hizbullah örgütü, çatışmaların başlamasının ardından çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Beyrut’un batısında büyük oranda denetimi ele geçirmişti.

/ Washington

11.05.2008


 

Irak ordusundan El Kaide operasyonu

IRAK ordusunun Amerikan güçlerinin desteğiyle Musul şehrinde El Kaide terör örgütüne operasyon başlattığı bildirildi.

Irak ordusunun Musul’daki operasyonlarından sorumlu komutanı Tümgeneral Riyad Celal Tevfik, bugün yaptığı açıklamada, uzun sürmesi beklenen operasyonun başlatıldığını belirtti. Bu arada başşehir Bağdat’ın Sadr semtindeki Şiî militanların ateşkesi kabul ettiği kaydedildi. ABD karşıtı Şiî lideri Mukteda El Sadr’ın yardımcısı Şeyh Salih El Ubeydi, güneydeki Necef şehrinde yaptığı açıklamada, adamlarının Irak hükümetiyle ateşkesi kabul ettiğini belirterek, ateşkesin yarın yürürlüğe gireceğini söyledi. Sadr semti, El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusunun kalesi olarak biliniyor.

/ Bağdat

11.05.2008


 

Sarkozy, Türkiye için referandumdan yana

FRANSA'DA, iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) Genel Sekreteri Patrik Deveciyan, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, ‘’Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği için Fransa’da referandum düzenlenmesinden yana olduğunu’’ söyledi.

Patrik Deveciyan, internetteki blogunda yer alan yazısında, UMP’nin, Fransa’da AB’ye üye olacak ülkelerle ilgili doğrudan referanduma gidilmesi şartını kaldıran anayasa değişikliğiyle ilgili bir değişiklik önergesi sunacağını hatırlattı. Değişiklik öngergesiyle, ‘’coğrafi olarak tamamıyla Avrupa sınırlarında olmayan bir ülkenin AB üyeliği için referandum şartının değiştirilmemesini’’ istediklerini belirten Deveciyan, Sarkozy’nin bu önergeyi prensipte kabul ettiğini bildirdi. UMP Sözcüsü Frederic Lefebvre, geçen ay düzenlediği basın toplantısında, UMP’nin değişiklik önergesi sunacağını belirterek, ‘’Değişiklik önergesine göre, aday ülkenin başkenti Avrupa’da değilse ve topraklarının büyük bölümü Avrupa sınırı içinde değilse, bu ülkenin üyeliği için Fransa’da doğrudan referanduma gidilecek’’ demişti. Sözcü, değişiklik önergesinin Türkiye’nin üyeliği için hazırlandığını açıkça belirtmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de, geçen ay katıldığı bir televizyon programında, ‘’Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğiyle ilgili karar aşamasında Fransa’da referandum düzenlenmesini isteyeceğini’’ söylemişti.

/ Paris

11.05.2008


 

19 Şiî ile 1 Amerikan askeri öldü

IRAK'IN başşehri Bağdat’ta çıkan çatışmalarda Amerikan ordusunun 19 Şiî militanı öldürdüğü bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Bağdat’ın doğusundaki Sadr semtinde bariyer kuran Amerikan askerlerine saldıran Şiî militanlarından 11’inin öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada, Şiilerin çoğunlukta olduğu Bağdat’ın doğusundaki Sadr semtinin çeşitli bölgelerinde çıkan çatışmalarda da 8 militanın öldüğü kaydedildi. Sadr şehrindeki hastane kaynakları ise, çatışmalarda 13 kişinin öldüğünü, aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu 77 kişinin yaralandığını bildirdi. Bu arada Irak’taki Amerikan ordusunun bir kayıp daha verdiği belirtilirken, askerin çatışmada ölmediği kaydedildi. Irak savaşının başladığı 2003 yılının Mart ayından beri Irak’ta ölen askerlerin sayısı da 4074’e yükseldi.

/ Bağdat

11.05.2008


 

Trende esrarengiz ölüm Kanadalıları korkuttu

KANADA Demiryolları VİA’nın Vancouver-Toronto seferini yapan treninde 60 yaşlarında bir kadının esrarengiz şekilde ölmesi Toronto polis ve sağlık ekiplerini alarma geçirdi.

Yaşlı kadının kaldığı kompartımandaki 6 yolcunun da kuş gribi belirtileri göstermesi üzerine tren Toronto’ya 100 km mesafedeki Foleyet kasabasında durdurularak karantinaya alındı. Ontario eyalet polisi yetkilisi Rob Knox, yaşlı kadının trende hastalandığını ve ardından da aniden öldüğünü belirterek, aynı kompartımandaki 6 yolcudan birinin helikopterle en yakın hastaneye kaldırıldığını, diğerlerinin ise olay yerine gelen ekiplerce kontrol edildiklerini söyledi. İlk olarak SARS hastalığı virüsü veya bulaşıcı bir virüs salgınından şüphelendiklerini kaydeden Ontario Eyalet Sağlık Müdürü David Williams da, yapılan inceleme sonunda böyle bir bulguya rastlanmadığını açıkladı. Yaşlı kadının ölüm sebebinin otopsiden sonra belirlenebileceği kaydedildi. 400 nüfuslu Foleyet kasabası sakinleri ise, alışılmışın dışında hareketli bir gün yaşadı. Sadece 2 polisin görev yaptığı kasabaya gün ortasında onlarca polis, gaz maskeli ve tam donanımlı sağlık ekipleri, helikopterler ve araçların gelmesi kasaba sakinlerini şaşkına çevirdi. Vancouver-Toronto treni daha sonra 264 yolcu ve 30 mürettebatıyla Toronto garına getirildi.

/ Toronto

11.05.2008


 

Refah Sınır Kapısı geçici olarak açıldı

FİLİSTİN'İN Gazze bölgesi ile Mısır arasındaki sınır kapısı, geçici olarak açıldı. Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas yönetimi ile Mısır arasında varılan anlaşma gereği kapı, 3 gün boyunca açık kalacak.

Rahaf’taki sınır kapısı, özellikle Şubat ayı boyunca kapalı kalmış, en sonunda Gazze halkı sınırdaki duvarları yıkarak Rafah’a geçmişti. Hamas yetkilileri, kapıların açılmasıyla İsrail saldırılarında yaralananları tedavi ve ilâç için Mısır’a geçeceklerini söyledi.

/ Gazze

11.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler