Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

IMF’ye yeni zam sözü

IMF’ye gönderilen mektupta, “gelirleri arttırmak amacıyla; akaryakıt ve tütün ürünlerine uygulanan maktu vergilerin ayarlanması ile gelir idaresinin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere birtakım tedbirlerin alındığı” ifade edildi.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan Stand-By Düzenlemesi’nin Yedinci Gözden Geçirmesi amacıyla IMF’ye gönderilen mektupta, ‘’Gelirlerin tahminlerin altında kalması ya da kamu iktisadi teşebbüslerinin fiyatlamalarına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, diğer bütçe varsayımlarının gerçekleşmemesi halinde, ilave tedbirler uygulamaya konulacaktır’’ denildi. IMF’ye gönderilen mektupta 2007 yılı makro ekonomik gelişmeler ve 2008 yılı hedefleri hakkında bilgi verildi. Mektubun gelirleri arttırmak için alınan tedbirler bölümünde, gelirleri artırmak amacıyla; akaryakıt ve tütün ürünlerine uygulanan maktu vergilerin ayarlanması ile gelir idaresinin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere, birtakım tedbirler alındığı belirtildi. Mektupta, ‘’Her ne kadar gelir hedeflerine ulaşılacağına dair inancımız tam olsa da; gelirlerin tahminlerin altında kalması ya da kamu iktisadi teşebbüslerinin fiyatlamalarına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, diğer bütçe varsayımlarının gerçekleşmemesi halinde, ilave tedbirler uygulamaya konulacaktır’’ denildi.

/ Ankara

11.05.2008


 

Konut krizi yaşanabilir

Sadece İstanbul’da 8 milyon konutun katalogdan satıldığını ve satılan bu konutların yalnızca yüzde 30’unun imal edildiğini belirten Bursa Müteahhitler Derneği Başkanı Sabit Çakmak, “Bu açıdan baktığımızda önümüzdeki dönemlerde konut krizi yaşanabilir” dedi.

Çakmak, siyasilerin ve sorumluluk sahibi olanların konuya acilen tedbir alması gerektiğini vurguladı.

İnşaat sektöründe son günlerde yaşanan sıkıntıları değerlendirmek üzere İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Bursa İnşaat Müteahhitleri Derneği ortak bir basın toplantısı düzenledi. İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de bir panik havasına girildiğini ve Mayıs ayında bu trendin devam etmesi durumunda panik havasının kaosa dönüşebileceğine uyarısında bulundu. Türkiye’deki müteşebbis ruha sahip bir neslin körfez krizi, bir neslin de deprem krizi ile pasifize olduğunu kaydeden Şahin şöyle devam etti;

“Bu süreç krizi tetiklerse Türkiye’de reel sektörden finans sektörüne kaymalar yaşanır. İnsanlar yatırım yerine paralarını faize koyma yoluna gider. Bu da geçmişte yaşanan krizlere geri dönüş anlamına gelir. Sosyal patlamalar kaçınılmaz olur.”

TOKİ’nin konut ürettiği bölgenin inşaat sektörüne ciddi darbe vurduğunu iddia eden Mimarlar Odası Başkanı Şenol Şimşek de, sektördeki sıkıntıların birçok yan sektörü de olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kriz dönemlerinde biran önce nakit kazanmak adına eksik ve sağlıksız yapılaşmaya da gidilebileceğine de vurgu yapan Şimşek, Mimarlar Odası olarak alternatif yapı sistemlerine de ilgi gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bursa Müteahhitler Derneği Başkanı Sabit Çakmak da, “İnsanlar son dönemde ihtiyaçları olan değil, hayallerindeki konutlara yöneldi. Hiçbir geçmişi olmayan birçok inşaat şirketi ortaya çıktı. Sadece İstanbul’da 8 milyon konut, katalogdan satılmıştır. Satılan bu konutların yalnızca yüzde 30’u imal edilmiştir. Bu açıdan baktığımızda önümüzdeki dönemlerde konut krizi yaşanabilir” diye konuştu. Siyasilerin ve sorumluluk sahibi olanların konuya acilen tedbir alması gerektiğini ifade eden Çakmak, Türkiye’nin bir krizi daha kaldırmaya tahammülü olmadığını sözlerine ekledi.

Hüseyin HİÇDURMAZ / Bursa

11.05.2008


 

Demir fiyatlarındaki artışa devlet müdahale etmeli

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Zeki Kaldırım, demir fiyatlarındaki yüzde 100’lük fiyat artışının, Türkiye’nin büyüme hızına büyük katkısı olan inşaat sektörünü darboğaza sürüklediğini belirtti.

Zeki Kaldırım, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat demirindeki bu artışın konut maliyetinin yüzde 15’ine doğrudan etki yaptığını belirterek, sanayi tipi binalarda ve okul, hastane gibi önem katsayısı yüksek binalarda bu oranın yüzde 25’lere kadar çıktığını kaydetti. Bu nedenle inşaat firmalarının piyasaların biraz düzelmesi ile birlikte konut fiyatlarını artırarak zararlarını telafi etme yoluna gitmek zorunda kalacaklarına işaret eden Kaldırım, dolayısıyla bunun talepte, arzda ve ekonomik dengelerde bozulmaya yol açacağını ifade etti. Zeki Kaldırım, şunları kaydetti: ‘’İnşaat sektörünün bu olumsuz durumu en az hasarla atlatması için devlet acilen arabulucu görevi üstlenmelidir. Yapılması gereken, uluslararası borsalarda da yükseldiği bilinen inşaat demirindeki bu artışların ülkemiz iç piyasa dengeleri gözetilerek makul bir seviyeye çekilmesidir. Devlet 2005 yılındaki çimento krizinde birtakım önlemler (çimento ithalatının kolaylaştırılması, yeni çimento fabrikalarının teşvik edilmesi vs) aldığı gibi bu krize de acilen müdahale edebilir. Krizin acilen masaya yatırılarak, uzmanlardan oluşan bir heyetin bir ara formül geliştirmesi, fahiş fiyat artışlarının ve bunu fırsata çeviren piyasa aktörlerinin de kontrol altına alınması gerekmektedir.’’

Yeni Asya / İstanbul

11.05.2008


 

TOKİ’den yüzde 25 indirim

Bankaların mevduata verdiği faiz yüzde 14-18, devlet iç borçlanma senetlerinin yıllık getirisi yüzde 16-19 arasında değişirken Toplu Konut İdaresi (TOKİ), borcunu erken ödeyene yüzde 25 indirim uygulayacak.

2006 yılı sonuna kadar TOKİ’den konut ve işyeri alanlar, borçlarını 21 Mayıs- 20 Haziran arasında kapatırsa, yüzde 25 indirim uygulanacak. Uygulamadan 75 bin kişi yararlanabilecek. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin, 21 Mayıs’tan itibaren konutların satışına aracılık eden bankaların şubelerine başvurması gerekiyor. Vadelerinin bitimine 12 aydan az kalmış konut ve işyerlerinin alıcıları, borçların erken kapatılmasına yönelik indirim uygulamasından yararlanamayacak. Borçlarını peşin kapatmak isteyenlere yüzde 25 indirim uygulanırken, 3-6 ay vadeli kapatma imkanı da getirildi. Borç bakiyesini 3 eşit taksitte kapatmak isteyenlere yüzde 23, 6 eşit taksitte kapatmak isteyenlere de borç bakiyelerinde yüzde 21 indirim yapılacak. Borç kapatmak için 20 Haziran’dan sonra yapılacak başvurulara indirim uygulanmayacak. Borcunu erken kapatmak isteyenler, ilgili bankalardan kredi de kullanabilecek. Uygulamayla, konut ve işyeri alıcılarına, borçlarını daha düşük tutarda kapatma imkanı getirilirken, TOKİ de nakit kaynaklarını güçlendirmeyi amaçlıyor. TOKİ, 15 yıla varan vadelerle konut sattığı için, erken ödemede indirim uygulaması ile tahsilatı hızlandırmayı hedefliyor.

/ Ankara

11.05.2008


 

Açlık artarsa ülkelerin güvenliği kalmaz

Tarım Bakanı Mehdi Eker, amaç dışı kullanım ve bio yakıt dolayısıyla gıda fiyatlarında artış yaşandığını belirterek, “Dünyada 800 milyon insan aç, bu politika sürerse ve kota getirilmezse, 1.5 milyar insan açlığa mahkum olacak.

Bu tabloda hiçbir ülkenin güvenliği söz konusu olmayacak” dedi.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu üyeleri, 5’ncisi düzenlenecek Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması’na davet için, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’e nezaket ve bilgilendirme ziyareti gerçekleştirdi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker’le TÜMSİAD ve BAKTAD Genel Başkanı sıfatıyla son günlerdeki gıda fiyatlarındaki artışın ekonomiye yansımaları üzerine sohbet eden Mehmet Yıldırım, “Global kriz, ülkemizde de çok olumsuz etkilere yol açıyor. Küresel krizin etkilerini çok açık biçimde hissederken, tarım ülkesi olan ülkemizin bu noktada halkımızın bu olumsuzluklardan etkilenmemesi yönünde tedbirler almasını bekliyoruz” dedi. Yıldırım, insiyatif dışı gelişen gıda fiyatlarındaki artışın, enflasyonu da çok kötü şekilde etkilediğini ve hedeflerin şaşmasına sebeb olduğunu da dile getirdi. Tarım Bakanı Mehdi Eker de, gıda fiyatlarındaki artışın nedeninin küresel ısınma ve kuraklık olmadığını belirterek, dünya ülkelerindeki yağlı tohumların bio yakıta yönelik kullanılmasının çok olumsuz bir etki oluşturduğunu kaydetti. Eker, “Amaç dışı bu kullanıma kota getirilmesi gerekiyor. Bugün 1 milyon ton bio yakıt üretmek için 7 milyon ton gıda kullanılıyor. Böyle giderse, dünyada 800 milyon kişiye ulaşan aç sayısı, önümüzdeki dönemde 1.5 milyara ulaşır ve bu tabloda hiçbir ülkenin güvenliği söz konusu olmaz” diye konuştu.

Yeni Asya / İstanubul

11.05.2008


 

Bankalar, esnafın sicil affını dikkate almadı

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Sicil Affı Yasasının amacına hizmet etmediğini savunarak, bankaların bu affı dikkate almadığını belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomiden sorumlu bakanlar ile Merkez Bankası Başkanına birer mektup yazarak, esnaf ve sanatkarların mağduriyetinin giderilmesini istediğini bildirdi. Kanunda öngörüldüğü şekilde borçlarını ödeyen veya borçlarını yeniden yapılandıran esnaf ve sanatkarın bankalar nezdindeki sicil kayıtlarının yasanın açık hükmüne ve ısrarlı başvurularına rağmen silinmediğini belirten Palandöken, yeni kredi taleplerinin, silinmeyen sicil kayıtları gerekçe gösterilerek reddedildiğini kaydetti. İlgili kanun hükmünün bankalarca yerine getirilmemesinin ‘’hukuk devleti’’ ilkesiyle bağdaşmayacağına işaret eden Palandöken, ‘’Sicil affı yasası amacına hizmet etmedi. Bankalar sicil affını dikkate almıyor. Bankalara Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanununun gereklerini yerine getirmeleri konusunda kesin talimat verilmelidir’’ dedi.

/ Ankara

11.05.2008


 

Kia'nın yeni modeli Cee’d Türkiye'de

KİA'NIN Avrupa için özel olarak tasarlanmış yeni modeli Kia Cee’d, Türkiye’de 31 bin 790 YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Kia Cee’d’in tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Anadolu Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Kamil Eser, Çelik Motor’un 2001 yılından bu yana Kia ile çalıştığını, Kia’nın otomotiv sektöründe önemli başarılara imza attığını söyledi. Kia’nın Türkiye’de SUV sınıfındaki temsilcisi Sorento’nun başarısına dikkati çeken Eser, “Cee’d Çelik Motor ve Kia için yeni bir sayfa olacak. Cee’d’in Avrupa’da yakaladığı başarı neden Türkiye’de olmasın?” şeklinde konuştu. Kia Cee’d, Türkiye’de 1,6 lt. CRDi 90 ps ve 1,6 lt. CRDi 110 ps olmak üzere iki farklı motor seçeneği ile satışa sunuldu. 3 ve 5 kapı olarak 2 farklı gövde tipine sahip olan Cee’d, Cool ve Motion adıyla 2 farklı donanım paketi ile Türk tüketicilerle buluşacak.

Arif SOMER

11.05.2008


 

Yıllık cari açık 40 milyar doları aştı

TÜRKİYE, Mart ayında 4.2 milyar dolarla yüksek düzeyde cari işlemler açığı vermeye devam ederken, cari açık yıllık bazda ilk kez 40 milyar doların üzerine çıktı.

Merkez Bankası Mart ayı ödemeler dengesi gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre Mart ayında cari açık, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37 artarak 4 milyar 157 milyon dolara yükseldi. Ocak-Mart döneminde 12 milyar 40 milyon dolara ulaşan cari açık, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.3 büyüm kaydetti. İlk kez 40 milyar doları aşan yıllık cari işlemler açığı ise Mart sonu itibariyle 40 milyar 375 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Cari açık, Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.3 büyüyerek 12 milyar 40 milyon dolara ulaştı. Geçen yılın Ocak-Mart döneminde 9 milyar 387 milyon dolar doğrudan yabancı sermaye girişi bu yıl aynı dönemde yüzde 53 azalarak 4 milyar 381 milyon dolar olarak gerçekleşti.

11.05.2008


 

Bosch, Türkiye ekonomisine güveniyor

ROBERT Bosch GmbH Türkiye’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Chur, Türkiye’nin, önümüzdeki dönem yatırımları için çekici bir pazar olmaya devam edeceğini bildirdi.

Chur, Bosch’un, bulunduğu ülkeler içerisinde sıralaması ne olursa olsun Türkiye’nin, büyüme potansiyeli açısından kendileri için her zaman çekici olduğunu ifade ederek, geçen yıl Türkiye’deki istihdam kapasitelerini yüzde 10 artırdıklarını, yaklaşık 8 bin 400 çalışanları bulunduğunu anlattı. Bu yıl Türkiye’deki istihdama bin kişinin daha ekleneceğini, böylece 3 yıl önce söylediği “2010’da Türkiye’de 10 bin kişi çalışacak” sözünü teyit ettiğini bildiren Chur, Bosch için Türkiye’nin önemli bir pazar olduğunu ve Türkiye’nin uzun süreli büyüme potansiyeline baktıklarını söyledi. Chur, “Bosch’un uzun süreli büyüme potansiyeline, stratejilerine baktığımızda Türkiye, yatırımlar için, bizim de önümüzdeki yatırımlar için çekici bir pazar olmaya devam edecek. Uzun vadeli baktığımızda Türkiye’nin ekonomisine güveniyoruz. Büyük bir nüfus, sağlıklı bir ekonomik büyüme var. Ekonomide dönemsel inişler, çıkışlar her yerde olabilir” şeklinde konuştu.

/ Stuttgart/İstanbul

11.05.2008


 

Dünya Ekonomi Kongresi İstanbul’da yapılacak

TÜRKİYE Ekonomi Kurumu (TEK), 25-29 Haziran 2008 tarihleri arasında, Uluslararası Ekonomi Birliği (IEA) ile birlikte İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde 15’inci Dünya Ekonomi Kongresi’ni düzenleyecek.

IEA’nın önderliğinde 45 yıldır düzenlenen Dünya Ekonomi Kongresi her üç yılda bir yapılıyor. 1977 yılından bu yana IEA üyesi olan TEK, kongreye ilk kez ev sahipliği yapacak. Program Kurulu’nda Guillermo Calvo, Ronald Findlay, Maurice Obstfeld, Dani Rodrik ve Joseph Stiglitz gibi tanınmış iktisatçılar yer alıyor. Yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık bin 200 kişinin katılımı beklenen kongrede, 350 dolayında bildiri sunulacak.

/ İstanbul

11.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler