Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Artık daha bilinçliyiz

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasını Koruma Merkezinden İstanbul’a gelen heyetin temasları sürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosunda (KUDEB) düzenlenen toplantının ardından, UNESCO Dünya Mirasını Koruma Merkezi Avrupa ve Kuzey Amerika Bölümü Başkanı Mechtild Rossler, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Rossler, 3 günlük bir görev için burada olduklarını belirterek, 2006 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi tarafından İstanbul’daki kültür mirasının korunması konusunda endişelerin dile getirildiğini belirterek, endişe meydana getiren bu konularda İstanbul’da yapılan çalışmaları, elde edilen gelişmeleri incelemek üzere burada bulunduklarını söyledi.

İstanbul’daki tarihî ahşap evler hakkında incelemeler yaptıklarını ve mevcut mimarinin korunması konusunu çok önemsediklerini ifade eden Rossler, “Bu konuda bazı gelişmeler kaydedildiğini görüyoruz” dedi.

İzlenimlerini, Temmuz ayında yapılacak UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi toplantısında sunacaklarını belirten Rossler, “İstanbul’un listeden çıkarılması en önemli sorun değil, ana görevimiz tarihî ve kültürel mirasın korunması için öneriler sunmak ve asistanlık vermek” diye konuştu.

MUHTEŞEM BİR ŞEHİR, AMA...

Rossler, bir gazetecinin, “Dünya kültür mirası listesinden çıkarılmanın esas sorun olmadığını söylediniz. Peki tehlike arz eden alanlar listesine geçirilmesi ne demek?” şeklindeki sorusuna, “Tehlike alanı listesi bir kara liste değil, yardım ve destek için uluslar arası topluma bir ikaz. Kültürel mirasın korunması için hepimizin birlikte çalışması gerekiyor” cevabını verdi.

İstanbul’un, dünyanın en muhteşem şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Rossler, şehirde bununla pek çok sorun bulunduğunu söyledi.

Süleymaniye’deki ahşap evlerin restorasyonu konusunda bilgi aldıkları ve alanda inceleme yaptıkları hatırlatılarak, bu konuda bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine de Rossler, şunları kaydetti:

“Bazı gelişmeler var. Ahşap evlerin korunmasına yönelik yerel bilinç 2 yıl önceye göre artmış, bu bizim için önemli. Çünkü bu olmadan çalışamayız. Bu bilinç, tarihi ahşap evlerin içerisinde yaşayan insanlara da yansımış. Ayrıca, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmak bizim için önemli.”

Rossler ve beraberindeki Junaid Sorosh Wali ile ICOMOS Uluslararası Ahşap Bilimsel Komitesi Onursal Başkanı David Michelmore, KUDEB’de yapılan bilgilendirme toplantısında, Fatih ve Eminönü’nde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm, rehabilitasyon ve restorasyon uygulamaları hakkında bilgi aldı.

/ İstanbul

11.05.2008


 

Marmara depremi film oluyor

MERKEZ üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan, binlerce insanın öldüğü, binlercesinin de yaralandığı 1999 yılındaki Marmara Depremi’nin filminin çekileceği bildirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “yüzyılın felâketi” olarak tarihe geçen depremin unutulmaması için, depremin ardından hayatta kalan insanların yaşadıkları sorunların anlatıldığı Sami Dündar’ın “Her şeyin Bittiği Yer” adlı romanından uyarlanan filmin çekimi için hazırlık başlattı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Polat, Okan Bayülgen ve Meltem Cumbul’un başrollerini oynayacağı filmin çekimi için öneri götürülen yönetmen Ezel Akay, kitabın yazarı ve yapımcı Sami Dündar, koordinasyon sorumlusu Zafer Özberk, yapımcılar Ufuk Ağızka ve Metin Soltay ile belediyede toplantı yaptı. Akay, toplantının ardından, filmin çekileceği SEKA arazisi ile Erenler ve Cedit mahallerinde incelemelerde bulundu. Filmde, 17 Ağustos 1999 tarihindeki depremin ardından insanlar arasındaki dayanışmanın ön plana çıkarılacağını belirten Akay, şunları kaydetti:

“Filmi Sami Dündar’ın, depremin ardından başına gelmiş öyküden yola çıkılarak hazırlıyoruz. Filmin hikâyesi İzmit ve Gölcük’te geçiyor. Acıyı tekrar canlandırmak çok itici gelebilir. Ancak bizim filmimiz bir umut hikâyesi. Hayatta kalan insanların dayanışma, irade ve yaşadıklarını anlatıyor. Dolayısıyla umutsuz bir proje değil. Ama yaşanan felâketi bir daha unutmayacak şekilde akıllara kazıtacak bir film projesi.”

/ İzmit

11.05.2008


 

Basın Müzesi 20 yaşında

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, hizmete girişinin 20. yılını kutluyor. Basın Müzesinin 20. yılı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, Basın Müzesinin, basının hafızasının yaşatılması anlamında önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Müzenin kapalı bölümünün restorasyonuna katkıda bulunacaklarını dile getiren Güler, proje hazır olduğunda gerekli desteği sunacaklarını bildirdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de Türkiye’nin tek, dünyanın ise sayılı basın müzelerinden olan müzenin; Nezih Demirkent’in başkanlığı sırasında hayata geçirildiğini hatırlatarak, önemli bir başvuru kaynağı niteliğinde olduğunu söyledi.

Müzenin kütüphanesinin yanı sıra sanat ve kültür merkezi özelliği taşıdığını belirten Erinç, sergi ve konferans salonlarında çeşitli faaliyetler düzenlendiğini kaydetti.

Basın Müzesinin, her gün artan bir işleve sahip olduğunu düşündüğünü dile getiren Erinç, kapalı bir katının restorasyonuyla, 2009 yılında binanın tamamıyla hizmet verir hale gelmesini beklediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, Basın Müzesine katkılarından dolayı bazı kişi ve kuruluşlara teşekkür plaketi verildi.

Daha sonra yerli ve yabancı san'atçıların eserlerinden oluşan “Basın Müzesi Koleksiyon Resim Sergisi” açıldı.

/ İstanbul

11.05.2008


 

Müzisyenlerden yeni rekor denemesi

TRABZON Genç Müzisyenler Derneği üyesi bir grup, “dünyanın en uzun grup konseri’’ rekorları kırılınca, 61 saatlik yeni rekor denemesi yapacak.

Dernek yöneticileriyle Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenleyen yönetim kurulu üyesi İlker Yavuz, Vakfıkebir Ekmek Festivali’nde 48 saat 32 dakikayla kırdıkları “dünyanın en uzun grup konseri’’ rekorunun, 50 saatlik konserle Hindistan’a geçtiğini belirterek, ‘’Bu rekoru egale edip 61 saatle rekor kırmak istiyoruz. Rekor denemesini Guinness Rekorlar Kitabı’nın yetkililerinin yönlendirmesiyle gerçekleştireceğiz’’ dedi. Bu amaçla 15 Haziranda, Trabzon Belediyesinin göstereceği bir yerde rekor denemesi yapacaklarını ifade eden Yavuz, ‘’Bu konserde Trabzon halkının bizi yalnız bırakmayacağından eminiz. Alacağımız destek, Trabzon’a bir dünya rekoru olarak dönecektir’’ diye konuştu.

/ Trabzon

11.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler