Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

EN AZ YÜZDE 7 BÜYÜME

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yüzde 7'nin altında kalacak bir büyümenin Türkiye için başarısızlık olduğunu belirterek, "2007-2008'de maalesef bütün Anadolu SOS veriyor, alarm veriyor" uyarısında bulundu. TOBB Başkanı, cârî açık ve bütçe açığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “2007-2008’de maalesef bütün Anadolu SOS veriyor, alarm veriyor” dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğini (MÜSİAD) ziyaretinde MÜSİAD üyelerine bir sunum yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 1800’lerin başındaki sanayi devrimi sırasında yaşanan birinci küreselleşme dönemini yakalayamadığını, 1990’larda başlayan ikinci küreselleşme döneminde de ancak 2001 sonrasında bir büyüme sürecine girdiğini belirterek, “İnsanın sağlıklı olup olmadığını tansiyonuna, nabzına, şekerine bakarak ölçerler. Büyüme de ekonominin nabzı, tansiyonu, şekeridir. Ekonomi büyüyorsa işimiz iyi, sen ne kadar söylersen söyle, büyüme aşağıdaysa işler iyi değil demektir” şeklinde konuştu.

Siyasetin ön plana çıktığı ve ekonominin ikinci, üçüncü plana atıldığı dönemlerde büyümede sorunlar yaşandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “2007 yılında maalesef bize selâm veren yoktu” dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ortalama yüzde 7 büyümeyi muhafaza etmesi durumunda kişi başına düşen millî gelirde 2019 yılında AB ortalamasının yarısını yakalayacağını, 2033’te de eşit seviyeye ulaşacağını ancak yüzde 4,5’luk ortalamayla devam edilirse, 2050 yılında AB ortalamasının ancak yarısına ulaşılacağını aktardı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye yüzde 7’lik büyümenin altında büyümeyi kabul edemez ve yüzde 7 altındaki büyüme de başarısızlıktır. Bunun için de siyasi ve ekonomik istikrara ihtiyaç var. 2007-2008’de maalesef bütün Anadolu S.O.S veriyor, alarm veriyor’’ şeklinde konuştu. Bu yılın ilk çeyreğinde beyaz eşya satışlarında yüzde 30’luk azalma gerçekleştiğini, inşaat alanında yapı ruhsatı alınan yüz ölçümünün 2007 yılında sadece yüzde 1 arttığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, inşaat sektöründe demire ve çimentoya gelen artışlarla birlikte alarm zillerinin çaldığını, sektörün batma noktasına geldiğini ve iç piyasadaki durumun hızla ele alınması gerektiğini kaydetti. Bu yılın ilk çeyreğinde protesto edilen senet tutarının da yüzde 17 artış gösterdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Bu rakamlar da bize gösteriyor ki, iç piyasa, Anadolu alarm veriyor” dedi.

“ZENGİNLEŞMEK İÇİN

DEMOKRASİYE 4 ELLE SARILMALIYIZ’’

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin sanayi stratejisine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, sanayicinin taşeron noktasına geldiğini, 100 dolarlık ihracat yapabilmek için 70 dolarlık ithalat yapmak mecburiyetinde kalındığını kaydetti. İthal edilen kısmın içeride üretilmesi durumunda cari açığın azalacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bu küresel dünyada kaybetmek istemiyorsak, küresel oyuncu olmamız lâzım. Bunun için de yeni bir gündeme ihtiyacımız var” diyerek, yeni anayasa, yargı reformu, kamu yönetimi reformu, malî disiplinin sürdürülmesi, reel sektörün güçlendirilmesi gibi ihtiyaçlara dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, demokrasiyle zenginlik arasında çok yakın bir ilişki bulunduğunu ifade ederek, “Eğer zenginleşmek istiyorsak, demokrasiye dört elle sarılıyor olmamız lâzım” dedi.

“CARİ AÇIK VE BÜTÇE

AÇIĞINA DİKKAT ETMELİYİZ”

Önümüzdeki dönemde cari açık ve bütçe açığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “2008’de (cari açık) yaklaşık 45 milyar dolara gelecek. Bütün krizlerin çıktığı yerde bu olmuş. Cari açık finanse edilemediği gün, kriz olmuş. Bu yıl krize girmemek için 45 milyar dolar bulmamız lâzım. Çok şükür bu bulunuyor şimdi. Ama yarın uluslar arası konjonktür ve içerideki konjonktür karşılıklı olarak bunu tetikleyebilir. O zaman Türkiye krize girer...” görüşünü aktardı.

“Devlet ne kadar az harcarsa o kadar az enflasyon ve o kadar hızlı büyüme oluyor. Devlet harcadıkça bizden alınan vergi artıyor. Ne olur devletimize harcattırmayalım. Belki kısa günde rahatlık hissediliyor ama (sadece) kısa günde...” diyen Hisarcıklıoğlu, bürokratlardan, siyasetçiden para pul istemediklerini sadece sanayicinin önündeki engelleri kaldırmalarını istediklerini dile getirdi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, hükümetten halkı ve işletmeleri rahatlatacak yeni bir kalkınma programına geçmesini ve alternatif araçlarla piyasaya ivme kazandırmasını beklediklerini belirtti.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

14.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Akla ziyan hezeyan

  EN AZ YÜZDE 7 BÜYÜME

  Bahçeli: Tuzak iddiası paranoya

  Kraliçeye Kur’ân hediye edilecek

  Hukuk ve demokrasiden yanayız

  Doğuda kış ve kar

  Organ bağışı umut oluyor

  Mahalle olacak belediyelerin derdi büyüyecek

  Turizm şehirlerinde inşaat yasağı başlıyor

  Vahşi madenciliğe ‘hayır’

  Vahşi madenciliğe ‘hayır’

  Erdoğan'ın tazminat dâvâsı reddedildi

  3 yılda, 300 terörist ‘etkin pişman’ oldu

  Sakarya Tıp Fakültesi bu yıl öğrenci alacak

  DGS başvuruları başladı

  Kızılay’dan Çin’e yardım ekibi