Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Depremden sonra sel korkusu

Çin Su Kaynakları Bakanı Chen Lei, depremden sonra bazı barajların yıkılma tehdidi altında bulunduğunu bildirdi. Lei, şiddetli depremden sonra ülkesinin güneydoğusundaki barajların güvenliği konusunda “ciddî sorunlarla” karşı karşıya bulunduklarını belirterek, “Sichuan eyaletinde deprem bölgesindeki hidroelektrik santraller, barajlar ve diğer tesislerde ciddî güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyayız” dedi.

ÇİN makamları, ülkenin güneybatısını vuran şiddetli depremin ardından 5 bölge ve özerk belediyede 400’den fazla su toplama alanı ve barajda güvenlik riski tesbit etti. Çin devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu, 5 bölgede 391 su toplama alanında durumun tehlikeli olduğunu bildirdi. Çin TV’si ayrıca yerel Su Kaynakları Bürosuna dayanarak, Pazartesi günkü deprem felâketinin vurduğu Sichuan’ın komşusu Chongqing belediyesinde 19 su toplama alanında risk tesbit edildiğini duyurdu. İKÖ’DEN ÇİN’E YARDIM ÇAĞRISI İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, teşkilâta üye ülkeleri Çin’deki depremzedelerin yardımına koşmaya çağırdı. İhsanoğlu, böyle zor zamanlarda uluslararası toplumun etkin bir dayanışma sergilemesi gerektiğine dikkat çekti.

Pekin

16.05.2008


 

İslâm korkusu bütünleşmeyi engelliyor

İngiltere’deki Irklararası İlişkiler Enstitüsünün yayınladığı rapora göre, Avrupa’da çok kültürlülüğün önündeki en büyük engel, İslâm fobisi. Rapor, çok kültürlülüğün önündeki engelin, Müslüman toplulukların bütünleşmekten kaçınmaları ya da bu konuda isteksiz davranmaları olmadığını ortaya koyuyor.

İngıltere’dekı Irklararası İlişkiler Enstitüsü’nün yayımladığı raporda, Avrupa’da çok kültürlülüğün önündeki en büyük engelin, İslam fobisi oluduğu belirtildi. Rapor, çok kültürlülüğün önündeki engelin, Müslüman toplulukların bütünleşmekten kaçınmaları ya da bu konuda isteksiz davranmaları olmadığını ortaya koyuyor. Bir yıl süreyle 6 Avrupa ülkesi incelenerek hazırlanan raporda, bu ülkelerde, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 11 Eylül saldırılardan bu yana, Müslüman karşıtı ırkçılığın kurumsallaşmasında artış gözlendiği ortaya konuldu. Araştırma kapsamında sadece Fransa, Almanya ve İngiltere gibi büyük Müslüman azınlıkların yaşadığı ülkeler değil, Norveç gibi daha az Müslüman olduğu yerler de incelendi. 11 Eylül sonrasında medyanın, Müslümanları ve İslâmı sıklıkla bir tehdit olarak nitelediğine, yanlı haberlerle basmakalıp bir imajın oluşmasına ve korkuya sebep olduğuna dikkat çekilen raporda, bu durumun, tek kültürlü, homojen bir toplum yapısına dönmek isteyenlerin tezlerini beslediği yorumu yapıldı. Raporda, araştırmacıların, bunun sonucu olarak Müslümanların marjinalleşmelerinin ardındaki sosyo - ekonomik sebeplerin de gözardı edildiği görüşüne de yer verildi.

Raporda, dikkat çeken bir diğer bulgu ise bu marjinalleşme olgusuna karşın Avrupa’da siyasi sürece ve sivil topluma dahil olan genç Müslümanların sayısının her zamankinden çok daha fazla olması. Rapor, buna rağmen, Müslümanların bu adımlarının, bütünleşme sürecinin bir parçası olarak görülmediğini vurguluyor. Avrupa’da en az 13 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor.

16.05.2008


 

ABD ve İngiltere’yi Irak lâneti çarptı

Amerika’da yeni yayınlanan bir ankete göre her 10 Amerikalı’dan 8’i ülkenin kötüye gittiği görüşünde.

Washington Post gazetesiyle ABC Televizyonu tarafından yapılan anket, Amerikalıların çoğunun, Demokratların ekonomi konusunda daha başarılı olacağını düşündüğünü gösteriyor.

Ankete göre, Demokrat Partili Başkan aday adayı Senatör Barack Obama’nın Kasım ayındaki genel seçimde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Senatör John McCain’i 7 puanla yenilgiye uğratması bekleniyor.

Demokrat Parti’nin adaylığı konusunda da, seçmenlerin çoğu Obama’nın Parti’nin başkan adayı olmasını istiyor. Aynı ankete göre, Obama, rakibi New York Senatörü Hillary Clinton’un 12 puan önünde. Amerikalı seçmenler en çok, ekonomi ve istihdam konularına önem verdiklerini söylüyor.

Bu arada, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, ülkenin önünde zor bir iki yıllık dönem ve ekonomik kriz tehdidi bulunduğu uyarısı yaptı. İngiliz halkının hayat standratlarında daha ileri düzeyde bir küçülme olabileceğine de dikkat çeken King, enflasyonun yüzde 3,7’ye kadar yükselebileceğini ve iki yıl boyunca yüksek kalabileceğini bildirdi.

MERVYN KİNG, ''GÜZEL VE RAHAT BİR 10 YILI GERİMİZDE BIRAKTIK'' DEDİ.

İngiliz ailesinin yükselen gıda ve akaryakıt fiyatlarıyla daha büyük bir sıkıntı hissedeceğini de belirten Mervyn King, ekonominin genel durumundaki bozulmanın faiz oranlarının daha da azaltılması ve büyümeye hız verilmesi şansını da ortadan kaldırdığını ifade etti.

Mervyn King, ekonomik çöküş beklentisi içinde olmadıklarını, ancak bu düzeyde bir krizin yaşanması ihtimalinin tamamıyla reddedilmesinin de mümkün görünmediğini bildirdi.

Bu arada King’in değerlendirmelerine manşetlerinde yer veren gazeteler de İngiltere’yi gerçek bir ekonomik kriz tehlikesinin beklediğini ve emlâk fiyatlarının da düşmeye devam edeceğini yazdı.

/ Washington - Londra

16.05.2008


 

İsrail’den, Gazze’ye kara harekâtı

GAZZE Şeridi’ndeki Filistinli militanlarca, akşam saatlerinde Gazze sınırına yaklaşık 15 km uzaklığındaki sahil şehri Aşkelon’a yapılan roket saldırısında yararalanların sayısı 34’e çıktı.

Yaralılardan ikisinin durumunun ciddî olduğu belirtiliyor. Gözlemciler, 120 bine yakın nüfuslu Aşkelon şehrinin merkezindeki alış veriş merkezini vuran roketin “Nasır 3” olduğunu belirttiler. Nasır 3, genellikle daha uzun menzilli Grad tipi roketlerle aynı tipi oluşturuyor. Aşkelon’daki polis yetkilisi, bu akşam Katyuşa ve Grad füzelerinin devamının gelebileceği uyarısında bulundu. Aşkelon’daki saldırının hemen ardından, bir başka Kassam roketi de sınır yakınlarındaki Şaar Hanegev yakınına düştü, ancak herhangi bir hasar ya da yaralanma olmadı. Öte yandan, Kanal 2 televizyonunun ismini vermediği bir üst düzey askerî yetkili, Gazze Şeridi’ne geniş çaplı bir kara harekâtının “kesinlikle” yolda olduğunu belirtti. Saldırıya uğrayan Aşkelon’daki alış veriş merkezi önünde toplanan kalabalık bir grup, saldırıyı ve hükümeti protesto etti, hükümeti bu duruma son vermeye çağırdı.

İsrail Başbakan Yardımcısı ve koalisyon ortağı Şas’ın başkanı Eliyahu Yişai ile Diyanet İşlerinden Sorumlu Bakan İzak Cohen, ABD Başkanı George W. Bush’un ziyaretiyle ilgili programlarını iptal ettiklerini belirterek, Aşkelon’a gitti.

İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter de Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Kudüs’te bulunan Bush onuruna verdiği resepsiyona ve yemeğe katılmadı ve Aşkelon’a gitti. Dichter, “Saldırının daha da kötü sonuçları olabilirdi. Bu saldırıyı alış veriş merkezindeki bir intihar eylemi gibi görmemiz gerektiğini düşünüyorum. İsrail vatandaşlarıyla, Gazze rulet oyundaki fişler gibi oynanamaz” diye konuştu.

16.05.2008


 

Olmert’ten, Erdoğan’a minnet ve şükran

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, İspanya’nın ABC gazetesinde bugün yayımlanan demecinde, “İyi arkadaşım olan Erdoğan, Suriye ile müzakereleri istikrarlı bir şekilde yoluna koymak için bana yardımcı oluyor” dedi.

Olmert, Suriye ile İsrail arasındaki ilişkilerde bir müzakere sürecinin oturtulması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimde bulunduğunu kaydederek, “Umarım ki, bu süreç bir gerçek ve bir başarı haline dönüşür. En fazla bunu söyleyebilirim ama, Türk başbakanına çabalarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ayrıca, bölgede kendilerine en yakın demokrasi olarak Türkiye’yi gördüklerini belirterek, “Türkiye, zaten büyük ölçüde AB ülkesi. AB’ye girmek istiyorlar ve biz buna saygı duyup, destekliyoruz” dedi.

/ Madrid

16.05.2008


 

İran: ABD destekli sabotajcıları yakaladık

İRAN İstihbarat Bakanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ABD’nin desteklediği bir grubun İran’daki Rus konsolosluklarından birini bombalama planı yaptığını, planın ortaya çıkarılmasından sonra grup üyelerinin tutuklandığını söyledi.

Ejei, geçen ay Şiraz’da bir caminin bombalanmasına ilişkin sorular üzerine, bu olayın faillerinin ABD ve İngiltere’den destek gördüklerini ve olayla ilgili 15 kişinin tutuklandığını bildirdi. Şiraz’daki camiye bomba koyanların İran’ın Raşt şehrindeki Rus konsolosluğuna ve Tahran’daki bir camiye de bomba koyma planı yaptıklarını söyleyen Ejei, istihbarat elemanlarının çalışmaları sonucu terörist grubun eylemlerini yapamadığını ve tutuklandığını kaydetti. Tutuklananların kaç kişi olduğuna ilişkin bilgi vermeyen Ejei, bombalı eylem planı yapan grubun ABD’den destek aldığını iddia etti. Ejei, geçen hafta da, Şiraz’daki camiye bomba koyanlardan birinin yurt dışına çıkarken yakalandığını, olayla ilgili 5 kişinin daha tutuklandığını söylemişti. İran’ın güneyindeki tarihi Şiraz şehrinde 12 Nisan akşamı bir camiye konulan bombanın patlaması sonucu 14 kişi ölmüş, 190 kişi yaralanmıştı. İranlı yetkililer, olaydan sonra yaptıkları açıklamalarda, ‘’patlamanın terör saldırısı olmadığını’’ söylemişti. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da iki gün önce düzenlediği basın toplantısında, patlamanın arkasında ABD ve İngiltere’nin olduğunu iddia etmişti.

/ Tahran

16.05.2008


 

Amerikalı milyarder Olmert’i akladı

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert’e yönelik yürütülen son yolsuzluk soruşturması kapsamında, Olmert’e zarf içinde nakit verdiği şüphesiyle polis tarafından ifadesine başvurulan Amerikalı milyarder Daniel Abraham, suçlamaları tümüyle yalanladı ve Olmert’e asla para vermediğini söyledi.

Olmert’in yakın arkadaşlarından olan Abraham’ın adı, Olmert hakkında daha önce açılan, biri İsrail’in önde gelen bankalarından Bank Leumi’nin özelleştirilmesi, diğeri de Kudüs’teki Cremieux caddesinde bulunan eviyle ilgili iki soruşturmada da geçiyordu. Abraham, ordu radyosu ile yaptığı söyleşide, Başbakana asla para vermediğini ısrarla vurguladı ve bu soruyu hakaret kabul ettiğini söyledi. Abraham, polis tarafından ifadesine başvurulduğu sırada, bir taksi şoförünün, birkaç yıl önce Olmert’e içi para dolu zarf verirken görüldüğüne ilişkin ifadesiyle karşı karşıya kaldığını belirtirken, böyle bir taksi şoförünü ne gördüğünü ne de özel bir ilişkisi olduğunu kaydetti. Abraham, “Olmert’i devirmeye çalışanlar olduğunu düşünüp düşünmediği” yolundaki soruya ise “durumun kesinlikle böyle göründüğünü” söyledi.

/ Kudüs

16.05.2008


 

Rusya: Güvence vererek İran’ı masaya çekelim

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’ın nükleer programını görüşen BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ile Almanya’dan oluşan “altılara” çağrıda bulunarak, Tahran’a güvenlik garantisi sağlanmasının diplomatik çözüm şansını artıracağını söyledi.

Rus haber ajanslarına göre, Yekaterinburg’da Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Lavrov, İran’ın, askeri eylem tehdidi altında olmayacağı sözü verilerek müzakere masasına getirebileceğini söyledi.

/ Moskova - Washington

16.05.2008


 

Chavez, Kolombiya’yı uyardı

VENEZUELA Devlet Başkanı Hugo Chavez, ortak sınırda ABD üssü kurulmaması konusunda Kolombiya’yı uyararak, böyle bir girişimi saldırganlık olarak değerlendireceklerini bildirdi.

Chavez, askerlere hitap ettiği bir konuşmasında, “ABD destekli Bogota hükümetine, Kolombiya’nın kuzeydoğusu ile Venezuela’nın güneybatısındaki ortak sınır bölgesinde bulunan La Guajira’da bir Amerikan askerî üssü kurulmasına izin vermeyeceğini” söyledi. Chavez, ABD’nin Bogota Büyükelçisi William Rownfield’in, Ekvador’daki ABD askerî üssünü La Guajira’ya taşıyabilecekleri açıklamasına tepki gösterdi. Kolombiya’nın böyle bir üssü inşa etmesi halinde ülkesinin bunu saldırganlık olarak değerlendireceğini açıklayan Chavez, Kolombiya’nın bir savaş tehdidi başlattığını belirtti.

/ Caracas

16.05.2008


 

Hizbullah’a yönelik tedbirler kaldırıldı

LÜBNAN hükümeti, Hizbullah’a karşı aldığı tedbirleri kaldırdı.

Başbakan Fuad Sinyora Hükümetince yapılan açıklamada, barışın korunması ve Lübnan’daki siyasi krizin çözülmesi için Arap Birliği’nin arabuluculuk çabalarına kolaylık sağlama yönünde bir adım atıldığı belirtildi. Açıklamadan saniyeler sonra, Beyrut’un Hizbullah’ın kalesi olan güneyinde kararı kutlamak için havaya silâhlarla ateş açıldı. Hükümet, geçen hafta başında, Hizbullah tarafından kullanılan bir telekomünikasyon ağının yasa dışı olduğunu ve devlet güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, bununla ilgili soruşturma başlatılacağını açıklamıştı.

/ Beyrut

16.05.2008


 

Atmosferde tehlike çanları

GÜNEY Kutbu buzulları üzerinde yapılan araştırmalar, atmosferdeki sera gazlarının, son 800 bin yılın en yüksek seviyesinde olduğunu ortaya koydu.

Antarktika’daki buzulların binlerce yıl önce oluşmuş, çok derinlerdeki bölgelerinden aldıkları örnekleri inceleyen bilim adamları, atmosferdeki karbondioksit ve metan gazı oranlarının son 800 bin yılın en yüksek seviyesinde olduğunu tesbit etti.

/ Oslo

16.05.2008


 

Plâstik ambalajda obezite tehlikesi

BİBERON ve plâstik gıda ambalajlarının yapımında kullanılan kimyasallarla yavruyken temasta bulunan hayvanlarda obezite riskinin arttığı bildirildi.

İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen ilk Avrupa Obezite Konferansı’nın açılışında sunulan 3 araştırmada, bu ürünlerin yapımında kullanılan kimyasallarla yavruyken temasa maruz bırakılan farelerin, büyüdüklerinde diğer farelere göre daha kilolu oldukları ortaya çıktı. Amerikan Çevre Sağlığı Bilimi Ulusal Enstitüsü Jerry Heindel, “Bu sonuçların insan için de doğrulanması halinde, yetişkinken kilo vermeye çalışmak yerine, bu tür maddelerle küçükken temastan kaçınılmasına çalışılabileceğini” ifade etti.

/ Cenevre

16.05.2008


 

Korsan yazılım piyasayı sarsıyor

BİLGİSAYAR yazılımı korsanlığının, geçen yıl dünya genelinde 48,2 milyar dolar (yaklaşık 60 milyar YTL) kayba yol açtığı bildirildi.

Korsan yazılıma karşı dünya çapında mücadele eden Business Software Alliance (BSA) tarafından yayımlanan araştırmada, önceki yıla göre kaybın 8,5 milyar dolar arttığı belirtildi. Araştırmaya göre, önceki yıl yüzde 35 olan dünya genelinde korsan yazılım kullanılma oranı da geçen yıl yüzde 38’e yükseldi.

/ Montreal

16.05.2008


 

“Cep telefonsuz hayat daha az stresli”

BİLİMADAMLARI, cep telefonu kullanmayan insanların hayatta daha mutlu ve daha az stresli olduklarını ortaya çıkardı.

İsveç Umea Üniversitesi’nin Umea Belediyesi’yle birlikte yaptıkları ortak araştırmada, cep telefonun strese etkisi belirlendi. Araştırmada, cep telefonsuz bir hayatın daha stressiz olduğu belirtildi.

/ Stockholm

16.05.2008


 

New York’ta Türk mutfağı tanıtıldı

ABD'NİN New York şehrinde klâsik Osmanlı ve Türk mutfağı Amerikalılara tanıtıldı.

New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve eşi Feruze Samsar tarafından Türkevi’nde düzenlenen gecede, şef Bergüzar Murat’ın hazırladığı yemekler Türk ve Amerikalı davetlilere sunuldu. Samsar, özellikle Osmanlı döneminde büyük bir gelişme gösteren Türk mutfağının dünyanın en zengin mutfaklarından bir tanesi olduğunu belirtti. Geceye kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

/ New York

16.05.2008


 

En yaşlı hücre 15 yaşında

VÜCUDUN doğumdan ölene kadar sürekli yenilendiği, vücuttaki en yaşlı hücrenin 15 yaşında olduğu bildirildi.

Bazı hücrelerin DNA’sında bulunan karbon 14 düzeyini ölçen ve insan vücudundaki hücrelerin çoğunun 10 yaşından küçük olduğunu gören İsveçli araştırmacılar, hücrelerin en yaşlısının 15 yaşındaki, en yavaş kendini yenileyen, bağırsak çeperindeki ve kaburga kemiğinin üzerindeki kas hücreleri olduğunu belirtti.

/ Stockholm

16.05.2008


 

Kutup ayıları tehdit listesinde

ABD İçişleri Bakanlığı, kutup ayılarının “tehdit altındaki türler” listesine alınmasına karar verdi.

İçişleri Bakanı Dirk Kempthorne, küresel ısınmanın sebep olduğu Arktik deniz buzları seviyesindeki azalma sebebiyle, kutup ayılarının da “tehdit altındaki türler” sınıfına alınarak korunmasına karar verdiklerini açıkladı.

/ Washington

16.05.2008


 

Samanyolu’nun en genç süper novası bulundu

SAMANYOLU galaksisinin en genç süper novası bulundu. Amerikalı astronomların bulduğu “G1.9 0.3” adlı süper novanın en fazla 140 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmacılar gök cisminin, aslında gencecik bir süper nova olduğunu belirledi. Süper novalar, enerjisi biten büyük yıldızların büyük bir şiddetle patlamasıyla oluşuyor. Bir süper novanın parlaklığı, Güneş’in parlaklığının yüz milyon katına varabiliyor.

/ Washington

16.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler