Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Çocuğunuzla çocuk olun, arkadaşı olun

Gazetemiz yazarlarından Halil Uslu tarafından verilen “Asr-ı Saadetten günümüze mutlu aile modeli” konulu konferans Sincan’da yapıldı.

Konferansa, DYP eski Milletvekili Nureddin Tokdemir ve Etimesgut Belediye Başkan Vekili İhsan Ağıcan ile çok sayıda bürokrat ve ilim adamı katıldı.

Sincan Yeni Asya Temsilciliği adına konferansın açılış konuşmasını yapan Celil Çelik, Yeni Asya’nın 39 yıldır basın yayın eğitim ve kültür hizmetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

Daha sonra kürsüye gelen Halil Uslu, 1437 yıl önce dünyaya teşrif eden Peygamber Efendimizin (a.s.m.) aile hayatına koyduğu esasların bugünkü dünya ailesinde yankı bulmaya devam ettiğini söyledi. Müslüman dünyasıyla beraber gayrimüslim ülkelerin ileri gelenlerinin de bunu tasdik ettiklerini ifade eden Uslu, Peygamberimizin (a.s.m.) günümüze ışık tuttuğunu anlattı.

Uslu şunları söyledi:

“Meselâ bunlardan ABD devlet eski başkanı Bill Clinton Cidde’de yapılan İslâm Konferansında ‘Eğer Hz. Muhammed bugün hayatta olsaydı, eşinin otomobil sürmesine izin verirdi’ beyanında bulunuyor. Kendisinden büyük hizmet beklediğimiz Alman Prof. Thomas Nauman ‘Medeniyeti dünyaya Hz. Muhammed öğretti. İşte ben o Muhammed'in önünde saygı ile eğiliyorum’ diyor. Yine İngiltere veliahdı Prens Charles Oxfort ve Londra’da verdiği çarpıcı beyanların özetinde ‘18 yüzyılın sonlarında benim büyük annemin arkadaşları 14 asır önce Hz. Muhammed'in kadınlara verdiği alın teri hakkına ve miras haklarına ulaşamamışlardı. Batıyı ve İngiltere’yi karanlıktan İslâmiyet ve Hz. Muhammed kurtardı’ diyor.. Hem de yüzler ilim adamının huzurunda...

"Türkiye ve dünyada her gün yeni bir gün bulmakta ve icad etmektedirler. Bunlardan biri de ‘Anneler Günü’dür. Fakat annelerin önemine 14 asır önce mührü basan ve gerçeği perçinleyen Efendimizdir. Buyuruyor ki, ‘Cennet annelerin ayakları altındadır.’ Ne geçmişte ve ne de gelecekte aile hayatını ayakta tutacak bir söz bu kadar veciz olamaz.”

Uslu sözlerini, “Meselâ; Kâinatın Efendisi ‘Çocuğu olan kimse onunla çocuklaşsın’ buyurmaktadır. Bu hadis-i şerifin ışığında Hz. Ali ‘Çocuğu olan 7 yaşına kadar çocukla oynasın. 14 yaşına kadar arkadaş olsun. 14 yaşından sonra istişare etsin’ buyurmaktadır. Bugün Türkiye’de 70 bin lise ve ilköğretim dengi okulda takriben 15 milyon genç okuyor. Acaba kaçı ile bu tarzda istişaremiz var? Dünyada 2 milyar okuyan var, acaba kaçı ile bu minval istişare var? Çıkış noktası; çağın Mevlânâ'sı kabul edilen Hz. Bediüzzaman'ın ‘Kalblere, ruhlara, akıllara ve nefislere hitap ve fetih’ metoduyla olacaktır. İnşaallah” diyerek bitirdi.

Kadir SİVRİ

16.05.2008


 

Roma Hamamını kazmaya devam

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığınca, Roma Hamamı’nı ortaya çıkarmak için geçen yıl başlanan kazı çalışmalarına, bu yıl da devam edilecek.

Roma Hamamı Açıkhava Müzesi Örenyeri’nde bu yılki kazılar için DÖSİM Merkez Müdürlüğünden 125 bin YTL ödenek sağlandı.

Bu yılki çalışmalarda, geçen yıl eksik kalan mimarî unsurların açığa çıkarılması ile sokak ya da agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galeriler olan “stoa”daki bir dükkân ile Kutsal Yol’daki sütunların restorasyonu çalışmalarına başlanacak. Ayrıca, hamamın “Soğuk Bölüm-Frigidarium” ve “Soyunma Yerleri-Apoditerium” olarak adlandırılan bölümlerinde 10x10 metre ebatlarındaki alanın taban döşemesinin restorasyon ve tamamlama çalışmaları yapılacak.

Öte yandan, Roma Hamamı Açıkhava Müzesi’nde sergilenen, Roma dönemine ait Balgat Mezarı ile bir lahite ait kapağın restorasyonu da bu yıl içinde gerçekleştirilecek.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünün başkanlığında başlayan çalışmalara, geçen yıl 100 bin YTL ödenek sağlanmıştı.

Geçen yılki kazılarda 2,20 metre ölçüsünde ünik bir heykel bulunmuş, heykel Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlamıştı.

Roma dönemini gösteren kandil ve kemik aletlerin de bulunduğu kazılarda, Roma Hamamı’ndan başlayıp Augustus Mabedi’ne ulaşan Kutsal Yol’un Roma Hamamı Açıkhava Müzesi sınırlarındaki kesimi tesbit edilmiş, Kutsal Yol’un kenarında yer alan ve Roma Dönemi mimarî özelliklerini yansıtan “stoa”ya ait mimarî unsurlar açığa çıkarılmıştı.

Geçen yılki çalışmalarda, mimarinin tabiî şartlara karşı korunması için üstünün jeotekstil ile kapatılması da yapılmıştı. Roma İmparatoru Caracalla Döneminde (M.Ö. 212-217) inşa edilmiş, dünyanın ikinci büyük hamam kompleksi olan Roma Hamamı’nda, ilk kazı çalışmaları 1937’de başlamıştı.

/ Ankara

16.05.2008


 

İstanbul Modern ve Pera 18 Mayıs’ta ücretsiz

İSTANBUL Modern Sanat Müzesi (İstanbul Modern) ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Müzeler Haftası dolayısıyla 18 Mayıs Pazar günü bütün ziyaretçilere kapılarını ücretsiz açacak.

Yapılan açıklamaya göre, UNESCO tarafından bütün dünyada “Müzeler Günü” ilân edilen, Türkiye’de de Müzeler Haftası’nın başlangıcı olan 18 Mayıs’ta İstanbul Modern, saat 23.00’e kadar açık olacak. Sanatseverler, aynı gün müzedeki “Tasarım Kentleri”, “Modern Deneyimler” ve “Sessiz Direniş-Rus Fotoğrafında Resimsellik” sergilerini ücretsiz gezebilecek. Ayrıca, 8. Video Programı “İşgal Altında” ve “Tasarımın Üç Hali” başlıklı sinema programı da izlenebilecek. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi de Müzeler Haftası dolayısıyla 18 Mayısta ücretsiz gezilebilecek. İstanbul/ aa

16.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler