Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Şimdi de sel tehlikesi

Çin’de depremin yıktığı şehirlerden Beichuan yakınlarındaki bir gölün taşma tehlikesi sebebiyle yaklaşık 1 milyon kişinin tahliye edilmeye başlandığı bildirildi. Resmî haber ajansı Şinhua, Beichuan’daki gölün “her an taşabileceğini” duyurdu. Ajans, gölün su seviyesindeki tehlikeli yükselmenin sebebiyle ilgili bilgi vermedi.

ÇİN'İN deprem bölgesindeki sel tehlikesine, bir nehrin yatağının toprak kayması sonucu kapanmasının sebep olduğu bildirildi. AP ajansına açıklama yapan bir polis, yetkililerin, toprak kaymasıyla önü tıkanan nehir nedeniyle yerleşim bölgelerini sel basmasından endişe ettiklerini kaydetti. Bu arada, bölgedeki felâket merkezinden bir yetkili, yakındaki Haizi gölünün sularının “çok hızlı yükselmediğini” söyledi. Resmî haber ajansı, Beichuan’daki bir gölün “her an taşabileceğini” duyurmuş, su seviyesindeki yükselme dolayısıyla ilgili bilgi vermemişti. Bölgeden, bir milyonun üzerinde kişinin tahliye edilmekte olduğu bildiriliyor. Bu arada, Çin’de, depremin yıktığı şehirlerden Beichuan yakınlarındaki bir gölün taşma tehlikesi dolayısıyla yaklaşık 1 milyon kişinin tahliye edilmeye başlandığı bildirildi. Resmî haber ajansı Şinhua, Beichuan’daki gölün “her an taşabileceğini” duyurdu. Ajans, gölün su seviyesindeki tehlikeli yükselmesiyle ilgili bilgi vermedi. Bölgede, son günlerde yağış olmadığı bildiriliyor. Hong Kong’dan yayın yapan bir televizyon kanalı, Beichuan’ın 90 kilometre kuzeydoğusundaki Qingchuan’daki 1,2 milyon kişinin sel tehdidinden dolayı tahliye edilmeye çalışıldığını duyurdu. Görgü şahitleri, askerlerin, kurtarma görevlileri de dahil Beichuan’daki herkesi bölgeden uzaklaştırdığını aktardı. Depremin ardından, Sichuan eyaletindeki büyük barajların güvenliği konusunda endişeler oluşmuştu. Bu sel tehdidinin, bölgedeki bir barajla ilgili olup olmadığı bilinmiyor.

/ Beichuan

18.05.2008


 

WASHINGTON, KAPATMA DÂVÂSINA TEPKİ VERMEDİ

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Bush yönetimini, AKP hakkındaki kapatma dâvâsı konusunda net bir tavır takınmadığı gerekçesiyle eleştirirken, “ABD'nin kilit bir müttefiki ve Ortadoğu'nun en önemli demokrasilerinden biri, acımasızca krize doğru kayıyor” görüşünü dile getirdi. The Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan “Türk mahkemeleri halkın iradesine saygı göstermeli” başlıklı makalesinde Parris, kapatma dâvâsına Washington'un tepki vermediğini kaydetti.

ABD'NİN eski Ankara Büyükelçisi Mark Paris, Bush Yönetimini, AKP hakkındaki kapatma dâvâsı konusunda net bir tavır takınmadığı gerekçesiyle eleştirirken “ABD’nin kilit bir müttefiki ve Ortadoğu’nun en önemli demokrasilerinden biri, acımasızca krize doğru kayıyor” görüşünü dile getirdi. ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nün Türkiye Projesine danışmanlık yapan Parris, The Wall Street Journal gazetesince yayınlanan makalesinde AKP hakkındaki kapatma dâvâsını değerlendirirken Washington’un tutumunu eleştirdi. Mark Parris, “Türk Mahkemeleri, Halkın İradesine Saygı Göstermeli” başlıklı makalesinde kapatma dâvâsına Washington’un adeta tepki koymaması ve Amerikan basınının fazla yer vermemesi dolayısıyla Türkiye’de olup bitenlerin pek dikkat çekmediğini savunarak “Ancak ABD’nin kilit bir müttefiki ve Ortadoğu’nun en önemli demokrasilerinden biri, acımasızca krize doğru kayıyor” görüşünü dile getirdi. Türk Anayasası’nın ilgili maddesinin dilinin muğlak olduğunu ve Anayasa’nın “modası geçmiş bir belge olarak yaygın bir biçimde kınandığı”nı öne süren Mark Parris, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davranışlarının da gözardı edilemeyeceğini de savundu.

/ New York

18.05.2008


 

Çin’de kıyamet manzaraları

Çin’de yaşanan depremin enkaz çalışmaları sürerken, depremi dağların eteklerinde yaşayanlar, deprem ânını anlatırken adeta dilleri tutuluyor.

Depremle sarsılan Shifang şehrine bağlı köylerde gezen basın mensupları, dağların ikiye bölündüğünü, dev kayaların yollara aktığını, çimento ve kimya fabrikalarında dev demir kütlelerinin yerle bir olduğunu gözlemlediler. Köylüler, Mianzhu ilçesine bağlı Hongbei bölgesindeki vadinin iki yakasında dağların birleştiğini ve aradaki yerlerin toprak altında kaldığını, binlerce kişinin öldüğünü söylediler.

18.05.2008


 

Ahlâksızlığa Papa'dan tepki

PAPA 16. Benediktus, eşcinsel evliliğine karşı çıkarak, kadın ile erkek arasındaki geleneksel evlilik biçiminin toplumun bütünlüğüne yardımcı olduğunu söyledi.

Papa, Avrupa’daki Katolik aile örgütlerinin temsilcilerini kabulünde yaptığı konuşmada, geleneksel evlilik biçiminin, toplumun bütünlüğü için yeri doldurulamaz bir birliktelik olduğunu belirtti. Geleneksel evliliğin diğer birliklerle karşılaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Papa, kadın ile erkek arasındaki birliğin hayatın “doğal kaynağı” olduğunu ifade etti. Bazı Avrupa ülkeleri, aynı cinsten olanların evliliğine izin veriyor. Dün ABD’nin California eyaletindeki Yüksek Mahkeme eşcinsel çiftlerin evlenebileceği yönünde karar almıştı. Massachusetts ise ABD’de eşcinsel evliliğine yasal izin veren tek eyalet.

/ Vatikan

18.05.2008


 

Basra’da da Türk bayrağı dalgalanacak

Türkiye'nin Irak özel temsilcisi Elçi Murat Özçelik, Türkiye'nin Basra'da Başkonsolosluk açmak için adımlar attığını söyledi.

Elçi Özçelik, Irak’ta Salı günü başlayan temaslarını tamamladı. Iraklı yetkililerle, BM’nin özel temsilcisiyle, ABD ve İngiltere’nin Bağdat büyükelçileriyle yaptığı temaslarını A.A muhabirine değerlendiren Özçelik, Irak’ın iç durumunu, güvenlik konularını, terör örgütü PKK’yı, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri ve Türkiye’nin Basra’da Başkonsolosluk açması konusunu görüştüğünü belirtti. Temaslarının en önemli konularından birini Türkiye’nin Basra’da Başkonsolosluk açması yönünde atılan somut adımların oluşturduğunu ifade eden Özçelik, “Basra Başkonsolosumuz benimle beraber Basra’ya geçerek, orada gerekli çalışmaları yürüttü. Artık bir yerleşkeye sahip olabilmemiz için adımlarımızı atmaya başladık. En kısa zamanda Basra’da Türk bayrağını dalgalandıracağız” dedi. Özçelik, temasları çerçevesinde Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Başbakan Yardımcısı Berham Salih’le görüştüğünü ve PKK terörü konusuyla ilgili Türkiye’nin görüşleri ve beklentilerini, olumlu gelişmeleri not ederek, tekrar kendilerine ilettiklerini söyledi.

Özçelik, görüşmelerinde, iktisadi konuların yanı sıra iki ülke arasında kuruluş çalışmaları başlatılan Stratejik İşbirliği Komisyonu’ndaki ilerlemeleri de el aldıklarını kaydetti. Temaslarında, Irak’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin de gündeme geldiğini anlatan Elçi Özçelik, şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde seçim kanununun geçmesi söz konusu. Yerel seçimlerin Ekim ya da kasımda yapılacağı söyleniyor. Dolayısıyla seçimlerle ilgili gelişmeler bağlamında da BM’nin yapmakta olduğu çalışmaları BM’nin Irak Özel Temsilcisi ile iki kez ele alma imkanımız oldu. Bunun dışında ABD ve İngiltere büyükelçileriyle görüşlerini almak bakımından bir araya geldik. Irak Parlamento Başkanı Mahmud Meşhadani ile birlikte olup parlamentodaki yasama alanındaki gelişmeleri dinleme ve değerlendirme imkanımız oldu. Yerel seçimler bağlamında Türkmen kardeşlerimizin bazı fikirleri var. Kendilerinin Kerkük vilayet meclisindeki çalışmalarla ilgili görüşleri var. Bütün bu konuları ayrıntılı olarak ele alma imkanımız oldu.”

Gündem yoğunlaştıkça ve Irak’ın Türkiye’den beklentileri arttıkça Irak’taki meselelerin çok daha somut, eyleme dönük, daha sık ziyaretlerle takip edilmesi gerektiğini ifade eden Özçelik, Irak’ın Türkiye’den eğitim, diplomatların eğitimi ve askeri işbirliği alanlarında beklenti ve talepleri olduğunu kaydetti.

Ekonomik işbirliğinde de yeni taleplerin olduğunu belirten Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomik işbirliğinde yeni talepler var ve özellikle kendi şirketlerimizin de Irak’taki bu olumlu gelişme beklentisiyle burayla işbirliğini arttırma arzuları var. Bu arzuya tekabül eden diğer yabancı şirketlerin de Türk şirketleriyle birlikte Irak’a girme arzuları var.

Bütün bu konular, artık Irak’ta meseleleri çok daha somut, daha eyleme dönük, sık ziyaretlerle takip etmemizi gerektiriyor. Dolayısıyla buraya daha sık gelip bütün yetkililerle yani Irak’ı temsil eden bütün gruplarla görüşmelere devam edeceğim. Kuzeyde de güneyde de her grupla görüşmeye devam edeceğiz. Öyle ümit ediyorum ki, bu çabalarımızla Türkiye, Irak’taki görünürlülüğünü Iraklı kardeşlerimizin beklediği gibi arttıracak ve hakikaten istikrara en fazla katkıda bulunan komşu olarak da bu çabalarının etkisi önümüzdeki dönemde daha fazla olacak” dedi.

Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik’in bugün Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

/ Bağdat

18.05.2008


 

İngiltere’de, Yahudi aleyhtarlığında artış

İNGİLTERE'DE Yahudi karşıtlığının arttığı, Yahudilere karşı işlenen suçların da rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

Bir Yahudi vakfının İngiliz parlamentosu için hazırladığı raporda, son bir yılda Yahudilere karşı 547 saldırıda bulunulduğu, bunların 114’ünün şiddet içerdiği kaydedildi. Şiddet içeren suçlardaki artışın, kayıtların tutulmaya başlandığı 1988 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı ifade edildi. Toplum Güvenlik vakfı (CST) tarafından hazırlanan raporda, bu olayların arasında tehdit, taciz, sinagog ve Yahudi mezarlıklarına saldırılar ile Yahudilere ait mallara verilen zararlar gibi pek çok suçun bulunduğuna dikkat çekildi. CST sözcüsü Mark Gardner, 1990’lı yıllara kıyasla kendilerine ulaşan saldırı, tehdit, taciz ya da aşağılama yönündeki ihbarların iki katına çıktığını söyledi.

/ Londra

18.05.2008


 

‘Mahmut Abbas kaçabilir’

İSRAİL istihbaratı, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin çökmesi halinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Batı Şeria’yı terk etmek zorunda kalabileceğini öne sürdü.

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberinde, İsrail istihbarat şefi Tümgeneral Amos Yadlin, Filistinliler ile yıl sonuna kadar nihaî bir anlaşmaya varılması konusunda iyimser olmadığı ifade edildi.

/ Kudüs

18.05.2008


 

ABD'de, yeni Ermeni tasarısı sunuldu

ABD'DE Ermeni lobisi, Türkiye’nin Ermenistan’a uyguladığı iddia edilen ambargonun kaldırılması için Washington’un Ankara’ya baskı yapmasını öngören yeni bir yasa tasarısını, Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisine sundu.

Tasarıyı, Temsilciler Meclisindeki Ermeni girişimlerine geleneksel olarak önderlik etmesiyle tanınan Demokrat Partili California eyaleti milletvekili Adam Schiff hazırladı. Yasa tasarısı, iddia edilen ambargonun kalkması için ABD’nin Türkiye nezdinde girişimde bulunmasını ve ABD Dışişleri Bakanının, bu yönde yapılanlar konusunda Kongreyi bir raporla bilgilendirmesini öngörüyor. Ancak bu tasarının yasalaşması için aynı metnin Senatoya da sunulması, tasarının hem Temsilciler Meclisi hem de Senatoda kabul edilmesi ve ABD Başkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

/ Washington

18.05.2008


 

Pakistan büyükelçisi serbest bırakıldı

PAKİSTAN'IN, Afganistan sınırı yakınlarında 3 ay önce kaçırılan Kabil büyükelçisi serbest bırakıldı.

Pakistan’ın Kabil Büyükelçisi Tarık Azizuddin, 11 Şubat’ta şoförü ve korumasıyla birlikte Pakistan’ın Peşaver kentinden Afganistan sınırına doğru giderken kaybolmuştu. Arabiya televizyonunda 19 Nisan’da yayınlanan bir videoda, Azizuddin, Taliban militanları tarafından kaçırıldığını söylemişti. Büyükelçinin kardeşi Tahir Azizuddin, bugün yetkililerin ailesine kardeşinin serbest bırakıldığını söylediğini aktardı. Büyükelçinin sağlığının iyi olduğu ve kısa süre içinde evine dönmesinin beklendiği kaydedildi. Pakistan televizyonları da büyükelçinin serbest bırakıldığını duyurdu.

/ İslamabad

18.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler