Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’dan tecrit emri

ABD Başkanı George Bush, bütün Ortadoğu ülkelerine çağrıda bulunarak, İran ile Suriye’nin yalnız bırakılmasını istedi. Bush’un, Mısır’ın tatil beldesi Şarm El Şeyh’de başlayacak Dünya Ekonomik Forumu toplantısının açılışında yapacağı konuşma, Beyaz Saray tarafından yayımlandı.

Bush’un konuşmasında, “İran ve Suriye’nin terörizmi desteklemeye son vermeleri için çaba sarf etmek, bölgedeki bütün barışçı ülkelerin çıkarınadır. İran’ın nükleer silâh projelerine karşı çıkmak bölgedeki her barışçı ülkenin çıkarınadır” ifadeleri yer alıyor. “İran’ın nükleer silâh projesine karşı çıkmamanın, gelecek nesillere affedilmeyecek şekilde ihanet etmek olacağını” belirten Bush, bölge ülkelerini radikal Hamas, Hizbullah ve El Kaide örgütlerinin faaliyetlerine karşı çıkmaya da çağırdı.

İsrail ile Filistin arasında yıl sonuna kadar barış anlaşmasına varılabileceğine inandığını belirten Bush, ancak bunun iki tarafın da tavizleriyle hayata geçirilebileceğini ve bunun için İsrail tarafının “büyük özveride” bulunması gerektiğini ifade etti.

Bush, “Sorumlulukları yerine getirerek ve cesaret göstererek bu yıl bu barış anlaşmasına varılacağına kesinlikle inanıyorum” dedi.

George Bush’un konuşmasında, “Bu bütün tarafların harekete geçmesini gerektiren çetin bir görev. Filistinliler terörizmle savaşmalı, özgür ve barışçı bir toplumun kurumlarını kurmayı sürdürmeli. İsrail barış için büyük özveride bulunmalı ve Filistinlilere dayattığı kısıtlamaları hafifletmeli” ifadesi yer alıyor. ABD Başkanı Bush, Ortadoğu ülkelerine “özgürlükleri bastırıcı faaliyetlere son vermeleri ve bütün siyasî mahkûmları serbest bırakmaları” çağrısında da bulundu.

/ Şarm El Şeyh

19.05.2008


 

Doha Konferansında nisbî ilerleme sağlandı

KATAR'IN başşehri Doha’da düzenlenen konferansta bir araya gelen Lübnanlı rakip liderlerin, ülkelerindeki siyasî krizi çözümlemek ve şiddet olaylarına son vermek amacıyla yaptıkları görüşmelerde biraz ilerleme kaydettikleri bildirildi.

Doha’da dün üçüncü gününe giren görüşmelerde, asıl sorunların ise henüz aşılamadığı belirtildi. Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir el Tani’nin de Lübnan’ı geçen kasımdan bu yana lidersiz bırakan ve hükümet çalışmalarını 18 aydır felç eden krizi sona erdirmek için, Lübnan’da iktidardaki koalisyon ile muhalefet liderleri arasında yoğun görüşmeler yaptığı kaydedildi. Görüşmelerde tartışılan asıl konunun yeni hükümetin yapısı olduğunu belirten delegeler, Katar liderinin son önerisinin, hükümetteki koltukların eşit olarak bölünmesi olduğunu bildirdi. Muhalefetin bu öneriyi kabul ettiği, ancak iktidardaki koalisyonun, bu teklife nihaî cevabı vermeden önce diğer konular üzerinde anlaşma sağlanmasını beklemeyi tercih ettiği belirtildi.

/ DOHA

19.05.2008


 

Cunta hesap versin

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Myanmar’daki yetkilileri, felâketzedelere gönderilen dış yardımları dağıtmayarak “insanlık dışı davranmakla” suçladı.

Brown, Myanmar’daki yetkililerin bu hareketlerinin hesabını vermesi gerektiğini bildirdi.

Bu arada Amerikan, İngiliz ve Fransız gemileri, Myanmar’daki yardım çabalarına katılabilmek için bu ülkenin açıklarında izin bekliyor.

19.05.2008


 

Ölü sayısı 50 bini aşabilir

Çin’de depremin büyük yıkıma yol açtığı bölgede, toprak kayması nedeniyle yatağı kapanan nehirlerin sebep olduğu sel tehlikesinin sona erdiği bildirildi. Kabine sözcüsü Guo Weimin, 28 bin 881 kişinin öldüğünü açıkladı.

YARALI SAYISI 220 BİNİ AŞTI

Resmî haber ajansı Xinhua ise yaralı sayısının 220 bin olduğunu belirtti. Bu arada, enkaz altındaki cesetlerin de çıkarılmasıyla depremde ölenlerin sayısının 50 bini aşabileceği ifade ediliyor.

19.05.2008


 

Irak El Kaide lideri yakalandı

AMERİKAN ordusu, Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinde sürdürülen operasyonda, El Kaide örgütünün iki liderinin yakalandığını duyurdu.

Amerikan ordusunun açıklamasında söz konusu kişilerin kimlikleri hakkında bilgi verilmezken, 10 kadar şüphelinin de yakalandığı belirtildi. Açıklamada, ayrıca Musul’da bomba yüklü araçla düzenlenmesi planlanan bir saldırının engellendiği kaydedildi. Musul şehrinde, Irak silâhlı kuvvetleri ve polisi, Amerikan askerlerinin desteğinde El Kaide militanlarına karşı geçen 14 Mayısta yeni bir operasyon başlatmıştı. Operasyonda yaklaşık 1100 kişinin yakalandığı ve yüzlerce silâha el konulduğu bildirilmişti. Bu arada, başşehir Bağdat’ta havan topu mermilerinin bir yerleşim yerine düşmesi sonucu ilk belirlemelere göre 4 kişinin öldüğü, çoğu sokakta oyun oynayan çocuklar olmak üzere 30 kişinin yaralandığı bildirildi. Polis ve hastane yetkilileri, ölenlerden 3’ünün çocuk olduğunu kaydetti. Görgü şahitlerinin verdiği bilgiye göre, başşehrin Memil semtine mermilerin atıldığı sırada çocuklar açık arazide maç yapıyordu. Saldırıdan sonra yaraları sargılı ve elbiseleri kan içindeki çocuklar Sadr semtindeki bir hastaneye kaldırıldı. Gözü yaşlı çocuklar bir yatağa 2 kişi olmak üzere hastaneye yerleştirildi. En az 3 merminin düştüğü bölgede ölen çocuklardan birinin 1 yaşındaki Zehra Kadim, diğerinin 2 yaşındaki Abbas Nedim olduğunu belirten yakınları, 2 çocuğun cansız bedenlerini battaniyeye sardı.

/ MUSUL

19.05.2008


 

Kuveyt seçimlerini muhafazakârlar kazandı

KUVEYT'TE önceki gün yapılan parlamento seçimlerinde muhafazakârların güç kazandığı, kadın adaylardan ise kazanan olmadığı bildirildi.

İlk sonuçlara göre, muhafazakârlar, petrol zengini ülkenin 50 üyeli parlamentosunda 2 üye daha kazanarak sandalye sayısını 24’e çıkardı. Kadınlara 2005’te seçilme hakkı verilen Kuveyt’te, bir siyasî grup tarafından desteklenen ve liberal olarak nitelenen tek kadın aday Esil El Avadi başarılı olamadı. Kuveyt Emirinin geçen yıl Martta feshettiği parlamento seçimlerinin sonuçları, parlamento ile kabine arasındaki gerginliği sona erdirmeyebileceği belirtiliyor. Parlamentoya, hükümetin “sorun çıkaran” olarak gördüğü birçok eski üyenin geri geldiğine dikkat çekiliyor.

/ KUVEYT

19.05.2008


 

Bush, Ortadoğu’ya dönmek için nabız yokluyor

BEYAZ Saray, ABD Başkanı George Bush’un, barış sürecini ilerletmeye yardımcı olacaksa Ortadoğu’ya yeniden gidebileceğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, yaptığı açıklamada, Bush’un programında olmamasına rağmen Ortadoğu’ya yine gidebileceğini söyledi. Hadley, “Başkan’ın, sürecin ilerlemesinde işe yarayacaksa bölgeye geri döneceğini düşünüyorum” diye konuştu. Dünya Ekonomik Forumu için Mısır’ın Şarm El Şeyh tatil beldesinde bulunan Bush, görevi sona ermeden İsrail-Filistin barış anlaşmasının sağlanması için çaba gösteriyor.

/ Şarm El Şeyh

19.05.2008


 

İsrail, 70 geçiş noktasını açacak

İSRAİL ordusu ve Topraklardaki Faaliyetlerle İlgili İdare, bu ay sonuna kadar, Batı Şeria’da Filistinlilerin geçişlerini engelleyen toplam 70 geçiş noktasını açmayı planlıyor.

İsrail ordusu, önceki gece de Batı Şeria’da en büyük nüfusa sahip Filistin şehirlerinden El Halil’in güney kısmındaki bir bariyeri kaldırdı. Bariyerin kaldırılması, bölgedeki İsrailli yerleşimcilerin tepkisine sebep oldu. Ordudan verilen bilgide, Batı Şeria’da ve Ürdün Vadisi’nde, siyasî otoritelerin kararı doğrultusunda bir dizi iyileştirmenin bu ay sonuna kadar uygulamaya konulacağı belirtildi. Bu doğrultuda El Halil’in güney kesiminde yer alan ve hemen yakındaki sanayi bölgesiyle irtibatı engelleyen barikat kaldırıldı. Söz konusu geçiş, 2000 yılında başlayan İkinci İntifada’dan bu yana kapalı tutuluyordu. Geçen hafta Dörtler Grubu’nun Ortadoğu Temsilcisi Tony Blair, İsrail’in Batı Şeria’da 3 askerî kontrol noktasını kaldıracağını duyurmuştu. İsrail ordusu, ayrıca Bekaa Vadisi’nde, Bet-Ha’Arava geçişinin de açıldığını ve hafta sonuna dek açık tutulacağını bildirirken, Nablus, Tulkarem ve Kalkilya çevresindeki 10 barikatın kaldırıldığını, ay sonuna kadar 70’inin kaldırılmış olacağını açıkladı. Ayrıca, Batı Şeria’da çiftçilere ve kamu taşımacılığı yapanlara, Nablus’ta bazı kamyon sahiplerine yeni seyahat belgeleri sağlandığı, ayrıca bölgedeki (Filistinli) sivil toplum kuruluşları çalışanlarının izin belgelerinin de 3 aydan 6 aya uzatıldığı bildirildi. Filistinli kaynaklara göre, Batı Şeria’da çoğu büyük şehirlerin giriş noktalarında kurulu askerî kontrol noktalarıyla çevre köylerle bağlantılarını engelleyen bariyerler, demir kapılar ve yol blokajlarının toplamı 550’den fazla.

/ KUDÜS

19.05.2008


 

Gilani, Amerikan başkanı ile görüştü

ABD Başkanı George Bush, Mısır’da yapılan Dünya Ekonomik Forumu öncesinde Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ile görüştü.

Bush, forumun yapılacağı Kızıldeniz’deki Şarm El Şeyh tatil beldesinde kaldığı ikametgâhdaki görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Pakistan’ın terörizmle mücadele edebilmesine yardımcı olmak için ekonomisini geliştirmesine ihtiyacı olduğunu söyledi. Gilani ile Başbakan olduktan sonra ilk kez görüşen Bush, Pakistan’ın komşusu Afganistan’a, Taliban’ın uyuşturucu kaçakçılığından kasasını doldurmasına yardımcı olan haşhaş yerine buğday yetiştirmesine yardım etmesinin iyi olacağını da belirtti. Gilani de Benazir Butto gibi büyük bir lideri terörizme kurban verdiklerini belirterek, ülkesinde terörizme karşı mücadelesini sürdüreceğini bildirdi. Pakistan’ın eski başbakanlarından ve Pakistan Halk Partisi lideri Benazir Butto, geçen Aralıkta bombalı saldırıda vefat etmişti. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile dün görüşen Bush, bugün de Ürdün ve Irak liderleriyle görüşecek.

/ Şarm El Şeyh

19.05.2008


 

Kolombiya, Venezüela’nın sınırını ihlâl etti

KOLOMBİYA askerlerinin sınırın kendi tarafına geçtiğini ileri süren Venezuela, Bogota yönetimini protesto etti.

Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, 60 kadar Kolombiyalı askerin sınırı ihlâl ederek Venezuela’nın Apure eyaletinden 800 metre içeri girdiğini ve burada yollarının kesilmesi üzerine geri döndüklerini söyledi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da savaş kışkırtıcılığıyla suçlanan Bogota yönetiminin, bölgedeki istikrara zarar verme amacında olduğu iddia edildi. Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe ise askerlerinin sınırın Venezuela tarafına geçip geçmediği konusunda bilgisi bulunmadığını, iddiaların doğru olması halinde özür dileyeceklerini söyledi. Uribe, yetkililere, iddiaları araştırmaları talimatını verdiğini kaydetti ve “Komşularımızla iyi geçinmek istiyoruz” diye konuştu. Kolombiya’nın, Ekvador topraklarındaki gerillalara operasyon düzenlemesi, bölgedeki tansiyonun artmasına sebep olmuş, Venezuela olayı şiddetle kınayarak sınıra daha fazla asker konuşlandırılması talimatını vermişti.

/ CARACAS

19.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler