Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Merkez sağı asker parçaladı

DemokrAT Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye’de merkez sağın önündeki en büyük engelin askerin siyasete müdahale hevesi olduğunu söyledi.

Soylu, “En büyük engel Türkiye Cumhuriyetini koruma kaygısıdır. Bu ülkeyi sizin adınıza da koruruz, kollarız mantığındaki yasalar ve kanunlar yürürlükte olduğu müddetçe bu ülkede demokrasiyi anlatmak mümkün değildir. Merkez sağ olarak bu ülkenin kurmay kademesine ne kadar güveniyorsak bu ülkenin mühendisine de o kadar güvenmek zorundayız” dedi.

Türkiye Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (TESAV) tarafından düzenlenen “Merkez Sağ ve Türkiye’nin sorunları” konulu konferansta konuşan Soylu, merkez sağın devlete karşı olmadığını ancak hep milleti öncelediğine dikkat çekti. Merkez sağın sırtını demokrasiye dönmesiyle kaza yaşandığını ifade eden Soylu, “Biz yeni bir siyaset anlayışı getirmeye çalışıyoruz. Problemlerimizi kestirip atmadan demokrasi içinde çözebilmeliyiz. Geçmişte aykırı düşünenlerin parti ile ilişkisi hep kesilmiş. Ondan sonra da kesik ayaklarla 100 metre koşulma çalışılmış. Hep bugüne kadar halının altına süpürmekten, demokrasiden korkmaktan merkez sağ zayıflamıştır” dedi. Türkiye’deki merkez sağın önündeki en büyük engelin askerin siyaset hevesi olduğunu vurgulayan Soylu, şunları söyledi:

“En büyük engel Türkiye Cumhuriyetini koruma kaygısıdır. Eğer Türkiye Cumhuriyeti korunma refleksi içerisinde olacaksa bunu bu memleketin evlâtları yapar. Türkiye Cumhuriyetinin kurucuları bu ülkede yaşayan 70 milyon insanın dedeleridir, babalarıdır, amcalarıdır. Ama ordusuyla, milleti ile, insanları ile kurmuştur. Bu milleti bir tarafa ayrıştırıp biz istediğimiz zaman bu ülkeyi sizin adınıza da koruruz, kollarız mantığındaki yasalar ve kanunlar yürürlükte olduğu müddetçe bu ülkede demokrasiyi anlatmak, bu ülkede demokrasiyi savunmak, bu ülkede demokrasinin merkez sağın içerisinde gelişmesini anlatmak ve bunu Ankara’ya izah edebilmek mümkün değildir. Biz merkez sağ olarak bu ülkenin kurmay kademesine ne kadar güveniyorsak bu ülkenin mühendisine de o kadar güvenmek zorundayız. 17-18 yaşındaki üniversite öğrencisine de inanmak zorundayız. Eğer bunu 1923’den bu yana geliştirememişsek bunun adı demokrasi olmaz.”

Soylu, AKP iktidarına yol açan en önemli unsurun 1980 ihtilâlinin paşaları olduğunu ifade ederek, “Gelsinler temizlesinler şimdi. Öyle televizyonlara çıkmakla oradan millete akıl öğretmekle olmaz bu işler. Milletin derdini bileceksin” diye konuştu.

İbrahim DOĞRU / ANKARA

19.05.2008


 

GENÇLERİN EN VERİMLİ ÇAĞLARI BOŞA GİDİYOR

Ankara Ticaret Odasının (ATO), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü istatistikleri veri tabanına dayanarak hazırladığı ''Gençliğin Hali'' raporuna göre, Türkiye'de 4 milyon 422 bin genç eğitim ve üretim dışında. ATO Başkanı Aygün: “Türkiye gençlerinden yararlanamıyor. Gençlerimizin en verimli çağları boşa gidiyor.”

ATO, Türkiye’de 4 milyon 422 bin gencin eğitim ve üretimin dışında kaldığını belirtti. ATO’nun, “Gençliğin Hâli” Raporuna göre, Türkiye’de 15 ile 24 yaş arasında, 5 milyon 830 bini kız, 5 milyon 441 bini de erkek olmak üzere 11 milyon 271 bin genç bulunuyor. Bu sayının sadece 3 milyon 425 bini çalışıyor, 3 milyon 424 bini öğrenci olduğu için üretime katılmıyor, 4 milyon 422 bin genç ise ne üretimde ne de eğitimde yer alıyor. Rapora göre, her 100 genç erkekten 23’ü çalışma veya eğitim hayatı içinde yer almazken, bu sayı kızlarda 55’e yükseliyor. 5 milyon 830 bin genç kızdan 1 milyon 508 bini eğitimine devam ederken, 1 milyon 140 bini çalışıyor. Atıl kızların sayısı ise 3 milyon 182 bine ulaşıyor. Atıl gençlerin yüzde 72’si kızlardan oluşuyor. Cinsiyetler arasındaki fark yerleşim yerlerinde de görülüyor. Resmî rakamlara göre yoksulların üçte ikisinin yaşadığı kırsal yerleşim yerlerinde yoksulluğu kıracak olan gençler de atıl durumda bulunuyor. Şehirlerde yüzde 37 olan atıllık oranı, kırsal yerleşim yerlerinde, özellikle kızların eğitim dışında kalmaları sebebiyle yüzde 44’e yükseliyor.

GENÇLERİN YARISI EĞİTİM

İMKÂNLARINDAN YOKSUN

“İşgücü“, iş arayanlarla çalışanlardan oluşuyor. Toplam 836 bin işsiz gençle birlikte işgücünde yer alan genç nüfus 4 milyon 261 bin kişi olurken, 7 milyon 10 bin genç işgücü dışında bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde gençlerin işgücü dışında olma sebeplerinin başında “eğitim” gelirken, Türkiye için bu durum geçerli değil. AB ülkelerinde gençlerin yüzde 87’si okudukları için işgücü içinde yer almazken, bu oran Türkiye’de yüzde 49 düzeyinde bulunuyor. AB ülkelerinde gençlerin yüzde 13’ü eğitim imkânlarından yararlanamazken, Türkiye’de gençlerin yarıdan fazlası eğitim imkânlarından yoksun olarak işgücü dışında bulunuyor. 4.4 milyon atıl gençten 836 bini iş arıyor. Atıl gençlerin yüzde 14’ünü oluşturan 600 bin işsiz genç, çalışmak istediği halde “umutsuz“ olduğu için iş aramıyor.

ÇALIŞAN GENÇLERİN YÜZDE 62’Sİ KAYIT DIŞI

Yetersız eğitim gençlerin istihdamda istedikleri şekilde yer almasını da etkiliyor. Çalışan gençlerin yüzde 62’si sosyal güvenceden yoksun olarak çalışırken, kayıt dışılık oranı lise altı eğitimlilerde yüzde 73’e çıkıyor. Çalışan gençlerin büyük çoğunluğunun kayıt dışı küçük işletmelerde geçici işlerde çalışması, işten çıkartılmalarını da kolaylaştırıyor. 836 bin iş arayan gençten sadece 296 bini iş piyasasına ilk kez girecek olanlardan, 540 bini de daha önce bir işte çalışırken işsiz kalanlardan oluşuyor.

DÖRTTE BİRİ TARLADA ÇALIŞIYOR

Gençlerın dörtte biri hiçbir kişisel gelir elde etmeden çalışan ve ekonomik katkıları da tam olarak ölçülemeyen kişilerden oluşuyor. Yani çoğunluğu tarlada olmak üzere, kendi işletmelerinde ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. İstihdam oranlarını yukarı, işsizlik oranlarını ise aşağıya çekerek işgücü piyasasının problemlerini gölgeleyen ücretsiz aile işçiliği, gençlerin atıllık oranlarında da iyileştirici yönde etki yapıyor.

GENÇLERİMİZİN EN VERİMLİ

ÇAĞLARI BOŞA GİDİYOR”

2008 Şubat ayı sonuçlarına göre işsizlerin yüzde 32’sini gençler oluştururken, gençlerdeki işsizlik oranı, toplam işsizlik oranının 9.6 puan üstünde gerçekleşerek yüzde 21.2 olduğunu belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin 4.4 milyon gencine ne iş ne de eğitim imkânı sağlayabildiğini belirterek, “Gençlerimizin en verimli çağları boşa gidiyor. Sadece gençlerin gelecekleri değil, ülkenin de geleceği kararıyor” dedi.

/ ANKARA

19.05.2008


 

Siyasî istikrar bozulursa reform olmaz

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ‘’Türkiye’de siyasî istikrar bozulursa kötü olur. Siyasî istikrarın olmadığı bir yerde reform da olmaz’’ dedi.

Malatya Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikalarda incelemelerde bulunan Bakan Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, gördüğü tablo dolayısıyla Malatya’dan mutlu ayrılacağını kaydetti. Şimşek, 4 fabrikayı gezdiğini hatırlatarak, gittiği her fabrikada kabuğunu kırmış bir işletmeyle karşılaştığını ifade etti. ‘’Türkiye’nin önünün aydınlık olduğuna’’ işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

‘’Malatya’da 4 tane fabrikayı gezerek, yetkililerden bilgiler aldım. Bir fabrikamız ürettiği malları tüm dünya mağazalarına satar hale gelmiş. Gezdiğim her fabrikada şunu gördüm; Buralar kabuklarını kırmış sadece Türkiye değil, dünyaya açılmışlar. Malatya’dan mutlu ayrılacağım. Türkiye’nin geleceği parlak. Türkiye’nin önü açık ve aydınlık. Bizler de Türkiye’nin önünün açılması için her türlü gayreti gösteriyoruz. Hatırlayacaksınız, Türkiye’de enflasyon yüzde 60-70’lerdeydi. Ancak şu anda çok aşağılara çekildi. Evet bence daha da düşmesi gerekiyor. Çünkü bu da yeterli değil, ama ben Türkiye’nin çok daha iyiye gittiğine inanıyorum. Yapacak çok şey var.’’

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Şimşek, siyasî istikrarla ilgili bir soruya, ‘’Türkiye’de siyasî istikrar bozulursa kötü olur. Siyasî istikrarın olmadığı bir yerde reform da olmaz. Bunu siz de ben de çok iyi biliyoruz. 1980’leri, 1990’ları ve hatta 2000’leri hepimiz yaşadık ve neler olduğunu biliyoruz. Ancak Türkiye çok yol katetti ve önü de açık’’ cevabını verdi.

/ MALATYA

19.05.2008


 

Dumansız hayat bugün başlıyor

KAPALI mekânlarda sigara içme yasağı bugün başladı. Kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilemeyecek olması, çalışanları işyerlerinin önüne çekeceğe benziyor.

Getirilen sigara yasakları dolayısıyla bazı işyerleri, çalışanları için çözüm arayışına girdi. Birçok işyeri, yürürlüğe girmeden sigara yasağını uygulamaya koyarken, bazı işyeri sahipleri de, çalışanlarına sigarayı bırakmaya yönelik tavsiyelerde bulunacak. Sigara yasağı ile birlikte bazı işyerlerinde de, çalışanlara sigara içmek için bina yakınlarında, güvenlik tedbirleri dolayısıyla aynı anda belli sayıda kişinin olabileceği bir yer gösterilecek.

/ İSTANBUL

19.05.2008


 

Uluslararası Bediüzzaman Platformu kuruldu

BEDİÜZZAMAN Said Nursî’nin hayatı ile ilgili bilgilerin ortak bir platformda toplanabilmesi ve müellifi olduğu Risâle-i Nur Külliyatı’nın daha iyi anlaşılması için Uluslararası Bediüzzaman Platformu kuruldu.

Bediüzzaman Said Nursî’nin müellifi olduğu 6000 sahifeyi bulan Risâle-i Nur Külliyatı, Kur’ân-ı Kerim’den sonra en çok yabancı dile çevrilen ve satılan eser durumunda. Çeşitli ülkelerde, Bediüzzaman ve fikirleri ile ilgili bir çok araştırma yapıldı. Bir çok insan Risâle-i Nur’ları okuyarak Müslüman oldu ve olmaya devam ediyor. Bir çok yayınevi ve web siteleri Bediüzzaman’ın hayatı, fikirleri ve Risâle-i Nur’ları daha çok kişiye ulaştırmak için neşirle meşgul oluyor. Bu çalışmalar ile ilgili son olarak bir grup Bediüzzaman’ın ha-yatının ve Risâle-i Nur’un dünyada daha iyi anlaşılabilmesi, yerli ve yabancı kaynaklarda geçen muhtelif hayat devrele-rine ait bilgilerin tek bir ortak platformda toplanabilmesi ve paylaşılabilmesi amacıyla Uluslararası Bediüzzaman Platformu (International Bediuzzaman Platform) isimli bir elektronik posta grubu oluşturdu. Türkçe ve İngilizce olarak haberleşilebilecek olan gruba isteyen herkes katılabiliyor. Platforma http://groups.yahoo.com/group/internationalbediuzzamanplatform/ adresinden üye olabilir veya grup sayfasını gezebilirsiniz.

YENİ ASYA / İSTANBUL

19.05.2008


 

“Aydınlarımız dinde cahil”

Gazeteci Avni Özgürel: "Türkiye'nin aydınlarının, okur yazarlarının İslâmla alâkası yok. Yeni yeni âyet nedir, hadis nedir öğreniyorlar. İslâm hakkında cahiller. yanlışların temelinde Kur'ân'ı ve İslâmı yanlış örneklerden okumaları gibi bir sebep var."

DEVAMI RÖPORTAJ SAYFASINDA

Hasan Hüseyin KEMAL

19.05.2008


 

TBMM yoğun gündemle çalışacak

TBMM Genel Kurulu haftaya, CHP’nin, ATV ile Sabah’ın Çalık Grubuna satışı ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleriyle başlayacak. Aynı gün, Sayıştayın boş bulunan 12 üyeliği için seçim yapılacak.

Genel Kurul, yarın CHP’nin, TMSF tarafından el konularak hisseleri devralınan ATV ile Sabah’ın, Çalık Grubuna bağlı Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ ye satışı sürecinde, ‘’Bu süreçte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, istenilen sonuçları almak için ihale öncesi ve sonrası olaya müdahil olduğu, yetkisini bir grubun avantajı için kötüye kullandığı’’ gerekçesiyle verdiği gensoru önergesinin, gündeme alınıp alınmamasını görüşecek. Görüşmelerde, önerge sahipleri adına bir, gruplar adına birer milletvekili, Bakanlar Kurulu adına da Başbakan veya bir bakan konuşacak.

SAYIŞTAY ÜYELİĞİ SEÇİMİ

Gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından aynı gün Genel Kurulda, Sayıştayın boş bulunan 12 üyeliği için seçim yapılacak. Genel Kuruldaki seçimde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunca oluşturulan Ön Seçim Geçici Komisyonu tarafından belirlenen 24 adaydan 12’si üyeliğe seçilecek. 21 Mayıs Çarşamba ve 22 Mayıs Perşembe günleri 13.00-21.00 saatleri arasında mesai yapacak Genel Kurulda, TRT Kanununda değişiklik öngören tasarı ile amme alacaklarının tahsili konusunda yeni düzenleme-ler içeren tasarı da görüşülecek. Meclis komis-yonları da bu hafta gündemlerindeki tasarı ve teklifler için yoğun mesai yapacak.

/ ANKARA

19.05.2008


 

Köksal Toptan: Hedefimiz, gençleri geleceğe hazırlamak

TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Hedefimiz, ülkemizin en büyük zenginliği ve güç kaynağı olan gençlerimizi, çağın gerektirdiği bilgi ve donanımla yetiştirerek geleceğe en iyi şekilde hazırlamaktır” dedi.

TBMM Başkanı Toptan, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, gençlerin demokrasiye, özgürlüklere bağlı, hukuka ve insan haklarına saygılı kendine güvenen ve çözüm üreten bireyler olmasının herkesin ortak arzu olduğunu vurguladı. Toptan, mesajında, şunları kaydetti: “Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz, bilimin yol göstericiliğinden ayrılmadan, toplumsal ve evrensel barışın korunması için çaba göstermeli, sorunlarını akılla, bilgiyle, diyalog ve dayanışma içerisinde çözmelidir. Gençlerimizin, siyaset başta olmak üzere tüm karar alma süreçlerine katılımının hayatımıza dinamizm ve güç katacağına, ülkemize yeni ufuklar açacağına inanıyorum. Ülkemizin kalkınması yolunda gençlerimizin taşıdığı değeri çok iyi bilen Meclisimiz, onların sorunlarının çözümü için her türlü yasal çalışmayı yapmakta ve destek vermektedir.”

/ ANKARA

19.05.2008


 

Şırnak’ta çatışma: 1 şehit

ŞIRNAK'IN Güçlükonak ilçesi kırsalında PKK terör örgütüne yönelik sürdürülen operasyonlarda 1 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, güvenlik güçlerince sürdürülen operasyon sırasında çıkan çatışmada Piyade Onbaşı Yakup Suna şehit oldu. Çatışmada 2 asker yaralandı. Şehit Yakup Suna için Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Basın mensuplarının alınmadığı törenin ardından şehidin cenazesi Afyonkarahisar’a götürülmek üzere helikopterle Diyarbakır’a gönderildi. Yaralı askerler Şırnak Asker Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

/ Şırnak

19.05.2008


 

Danıştay Başkanlığı için seçim yarın

SUMRU Çörtoğlu’nun yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Danıştay Başkanlığı için yarın seçim yapılacak.

Başkanlık için şu ana kadar Danıştay 1. Dairesi Başkanı Yılmaz Çimen, 2. Daire Başkanı Mustafa Birden, 3. Daire Başkanı Gürsoy Gönenç ve 7. Daire Başkanı Turgut Candan aday oldu. Danıştay Başkanı seçilebilmek için 8 yıl Danıştay üyeliği yapmış olmak gerekiyor. Seçime katılmak isteyenler, seçim gününden önce Danıştay Başkanlığına yazı ile başvurabilecekleri gibi toplantıda oylamaya başlanmadan önce sözlü olarak da istekte bulunabiliyor veya teklif edilebiliyor. Danıştay Başkanı seçilebilmek için üye sayısının salt çoğunluğu olan en az 48 üyenin oyunu almak gerekecek. Gizli oyla gerçekleştirilecek seçimlerde ilk üç oylamada sonuç alınamazsa üçüncü turda en çok oyu alan 2 aday arasında dördüncü tur oylama yapılacak. Bu turdan da sonuç alınmazsa, seçim yeniden aday gösterilerek tekrarlanacak. Danıştay’ın yeni başkanı yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl süreyle görev yapacak.

/ ANKARA

19.05.2008


 

Mogan, Kızılırmak’la tanıştı

KURAKLIK sebebiyle su seviyesi düşen Mogan Gölü’ne, Kızılırmak’tan su verilmeye başlandı. ‘’Can suyu’’ hattının açılışı dolayısıyla Mogan Gölü’nde tören düzenlendi.

Hattın açılışını yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara için çok mutlu günlerden birinin yaşandığını ifade etti. Kesikköprü Barajı’ndan 120 kilometrelik boru hattıyla Ankara’ya günlük 750 bin metre küp su getirme çalışmalarının sonuna geldiklerini belirten Gökçek, son iki yılda yaşanan kuraklık sebebiyle Mogan Gölü’ndeki su seviyesinin oldukça düştüğünü kaydetti. Gökçek, ‘’Ankara’nın cazibe merkezi’’ olan Mogan Gölü’nün bu nedenle ileriki yıllarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, ilk etapta 5-6 milyon metre küp suyu Mogan Gölü’ne vermeyi planladıkları bildirdi. Bu miktarın Mogan Gölü için yeterli olacağını ifade eden Gökçek, daha sonra Mogan kanalıyla Eymir Gölü’ne de su takviyesinde bulunulacağını söyledi. Törene, AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, AKP Ankara milletvekilleri Salih Kapusuz ve Burhan Kayatürk ile Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak da katıldı.

/ ANKARA

19.05.2008


 

Gül’den gençlere tavsiye

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, gençlere, “Dışa açık, hoşgörülü, çevrenize saygılı, milletinize sadık, gelenek ve göreneklerinize bağlı, modernleşmenin ancak demokrasiyle mümkün olduğu şuuruna sahip, çalışkan insanlar olmalısınız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, 19 Mayıs’ın, Türk milletinin en menfi şartlar altında dahi çıkış yolunu bulabildiğinin güzel bir örneği olduğunu kaydetti. Türkiye’nin, güçlü ekonomisi, insan haklarına dayalı demokratik ve laik rejimi, dinamik nüfusu, kuvvetli ordusu ve hepsinden önemlisi devlet ve milleti birbiriyle kaynaştırmayı başaran yönetim anlayışıyla saygın ve güçlü bir ülke haline geldiğini ifade eden Gül, ‘’Modern çağın dinamiklerini doğru okumaya başlayan Türkiye, bölgesi ve ötesindeki gelişmelere yön veren, dostluğu aranan, düşmanlığından çekinilen uluslar arası bir aktör konumuna yükselmiştir. Bir cazibe merkezine dönüşmüştür’’ dedi. İnsan haklarına saygılı demokratik rejimi, açık toplumu teşvik eden yaklaşımı, bireyi esas alan yönetim anlayışı pekiştikçe Türkiye’nin daha da güç kazanacağını kaydeden Gül, şöyle devam etti: “Sevgili Gençler; bugün artık AB ile tam üyelik müzakerelerini yürüten bir ülkenin gençleri olarak dünyaya açık olun, içinize kapanmayınız. Küresel rekabette başarı elde edebilmek için kendinizi her alanda donanımlı bireyler olarak yetiştirmeye gayret göstermelisiniz. Erasmus gibi AB programları bu yönde imkânlar sağlamaktadır. Dışa açık, hoşgörülü, çevrenize saygılı, milletinize sadık, gelenek ve göreneklerinize bağlı, modernleşmenin ancak demokrasiyle mümkün olduğu şuuruna sahip, çalışkan insanlar olmalısınız. Türkiye’nin potansiyeli büyüktür. Bu büyük potansiyeli parlak ve müreffeh bir geleceğe dönüştürmek sizin elinizdedir.”

/ ANKARA

19.05.2008


 

Gül’den Aytmatov’a tedavi teklifi

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, geçen hafta rahatsızlanan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’a geçmiş olsun mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Gül’ün, geçen hafta rahatsızlanan Türk dünyasının büyük yazarlarından Cengiz Aytmatov’a Kazan Başkonsolosluğu aracılığıyla geçmiş olsun mesajı gönderdiği bildirildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Aytmatov’un tedavisine gerekirse Türkiye’de devam edilmesinin ailesine teklif edilmesi talimatını verdiği kaydedildi.

/ ANKARA

19.05.2008


 

Türkiye, reform yapma mecburiyetinde

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ‘’Türkiye, reform yapma mecburiyetinde olan bir ülkedir’’ dedi.

Devlet Bakanı Çiçek, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, eşleri ve çocuklarıyla Kapadokya bölgesinin tarihî ve turistik mekânlarını gezdi. Heyet, Nevşehir’in merkeze bağlı Uçhisar beldesinde bir butik otele yerleşerek kısa süreli tatil yaptı. Bakanlar ve aileleri için Ürgüp ilçesindeki bir tesiste eğlence programı düzenlendi. Kapadokya bölgesine önceki gün gelen bakanlar ve ailelerinin konakladıkları otelde ve eğlence merkezinde, gazetecilerin görüntü veya fotoğraf çekmelerine izin verilmedi. Gazetecilerin talebi üzerine ise bakanlar ve ailelerinin konakladığı otele basın mensupları kısa süreli olarak kabul edildi. Bakan Çiçek, burada gazetecilerin ‘’yerel seçimlerin öne alınıp alınmayacağı’’ soruları üzerine, seçimlerin öne alınmasının Anayasa değişikliği gerektirdiğini söyledi. Çiçek, Türkiye’nin üniter bir devlet olduğunu, her türlü kırılganlığın üniter yapı içinde çözülmek durumunda olduğunu belirtti

Gazetecilerin ‘’AKP hakkında açılan kapatma dâvâsı’’ ile ilgili sorularına tepki gösteren Çiçek, dâvâ devam ederken bu konularda konuşmayacağını daha önce söylediğini hatırlattı. ‘’Mahallî İdareler Reformu kapsamında nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılmasına’’ ilişkin soruları da cevaplayan Çiçek, şöyle konuştu:

‘’Türkiye, reform yapma mecburiyetinde olan bir ülkedir. Ben de belediye başkanlığı yaptım, biliyorum. Bazı belediyelerin tüm varlığını satsanız, belediyenin borcunu ödemeye yetmiyor. Bizim yaptığımız, o bölgelerde Türkiye’nin kaynaklarını hem verimli kullanmak hem de bölgeye daha kaliteli, daha sür'atli bir hizmeti sunabilmek içindir. Devlet kaynaklarını çok iyi kullanmak suretiyle, kaliteli bir devlet hizmetini, kamu hizmetini oralara getirebilmek için yapılan önemli bir reformdur.’’

/ NEVŞEHİR

19.05.2008


 

Hava sıcaklıkları artıyor

HAVA sıcaklıklarının hafta ortasına kadar bütün yurtta 4 ila 6 derece artarak mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün yazılı açıklamasına göre, bugün yurdun büyük bir bölümünde yağış beklenmiyor. Doğu bölgeler parçalı, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Bingöl ve Muş çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerler az bulutlu ve açık geçecek. Yarın, yurdun kuzeydoğusu ile öğle saatlerinden sonra batı bölgelerin iç kesimleri parçalı bulutlu, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerler az bulutlu ve açık geçecek. Açıklamada ayrıca, hafta ortasına kadar tüm yurtta mevsim normallerinin üzerinde seyredecek hava sıcaklığının oluşturabileceği olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

/ ANKARA

19.05.2008


 

TOKİ’yi eleştiren müteahhitlere cevap

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitlerin, “TOKİ’nin kapsamlı şekilde konut yapma işine girmesine” yönelik eleştirileri hakkında, “Hiçbir iş beceremeyen adam gelip, müteahhit oluyor. Gerçek müteahhitler bizden şikâyetçi değil” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, “Türkiye’de müteahhitliğin formasyonu bulunmadığını, hiçbir iş beceremeyenlerin müteahhit olduğunu” ileri sürdü. Gerçek müteahhitlerin kendilerinden şikâyetçi olmadığını belirten Bayraktar, “Bizden şikâyetçi olan müteahhitler yapsatçılar. Diploma alıp da mı yapsatçı oluyor? Mühendis mi, mimar mı, organize bir müteahhit mi? Bunlar meslekten mi, alaydan mı, okuldan mı yetişmiş?” diye sordu.

/ ANKARA

19.05.2008


 

Ayvacık’ta denizde 24 kaçak yakalandı

ÇANAKKALE’NİN Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde, yasa dışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adası’na gitmeye çalışan Somali, Eritre ve Filistin uyruklu 24 kaçak ile olayı organize ettiği ileri sürülen Türk uyruklu kişi, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı.

Alınan bilgiye göre, dün sabah saatlerinde Ayvacık’ın Kadırga Koyu’nun yaklaşık 1 mil açıklarında zodyak botla denize açılan 5’i kadın 24 kaçak, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından fark edildi. Botu durduran güvenlik güçleri, 16’sı Somali, 6’sı Eritre ve 2’si Filistinli uyruklu 24 kaçak ile bu kişileri Yunanistan’ın Midilli Adası’na götürmek için kişi başına 1500 dolar aldığı iddia edilen Türk uyruklu İ.Ç’yi gözaltına aldı.

/ ÇANAKKALE

19.05.2008


 

Polisin seken kurşunu bir kişiyi yaraladı

BAHÇELİEVLER’DE ‘’dur’’ ihtarına uymayarak kaçan otomobili durdurmak isteyen polisin açtığı ateş sonucu seken mermiyle bir kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerinde uygulama yapan polis ekipleri, içinde 2 kişi bulunan beyaz renkli bir otomobili durdurmak istedi. ‘’Dur’’ ihtarına uymayarak kaçan otomobil sürücüsü ile ‘’Yunuslar’’ olarak bilinen motorize polis ekipleri arasında kovalamaca başladı. Bu sırada bir polis memurunun, aracı durdurmak için lastiklerini hedef alarak açtığı ateş sonucu seken mermi, Kemal Hasoğlu Lisesi önünde bekleyen Ferit Özer’in (18) ayağına isabet etti. Özer, polis ekiplerince İstanbul Hizmet Hastanesi’ne kaldırıldı.

/ İSTANBUL

19.05.2008


 

Türkiye’de 3.5 milyon genç okula kayıtlı değil

Bahçeşehİr Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de 15-19 yaş grubundaki 6.3 milyon gencin 3.5 milyonu okula kayıtlı bulunmuyor.

BETAM’dan yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2006 Hane Halkı İş Gücü Anketi verilerine dayanılarak, 15-19 yaş grubuyla ilgili yapılan araştırmanın sonuçlarına yer verildi. Buna göre, Türkiye’de 15-19 yaşları arasında 6.3 milyon genç yer alırken, bu yaş grubundaki erkeklerin 1.6 milyonu (yüzde 50), kızların ise 1.9 milyonu (yüzde 61) olmak üzere, toplam 3.5 milyon genç okula kayıtlı bulunmuyor. Eğitime devam etmeyen gençlerin diploma seviyelerine ilişkin bilgiler de yer alırken, bu gruptaki gençlerin önemli bir çoğunluğu eğitim hayatına üniversiteye, hatta liseye bile gitmeden son veriyor.

600 BİN ERKEK ÇALIŞMIYOR VE İŞ ARAMIYOR

Eğitime devam etmeyen 1.6 milyon genç erkeğin 1 milyonu, 1.9 milyon genç kızın ise 1.3 milyonu ilköğretim veya daha düşük seviyede eğitim alırken, kızların aleyhine olan bu eğitim farkının kendini lise seviyesinde de gösterdiği kaydedildi. Türkiye’deki 15-19 yaş grubunda iş gücüne katılan 1.7 milyon genç bulunurken, gençlerin yaklaşık 200 bini hem çalışıyor, hem okuyor. İşgücüne katılan gençlerin zor şartlarla karşı karşıya bulunduğu belirtilirken, bu yaş grubunda çalışan gençlerin yüzde 82’si herhangi bir sosyal sigorta sistemine kayıtlı bulunmuyor. Tarım alanında çalışan gençler genelde aile işinde görev aldığından kayıtlı olmayanların oranı da yüksek olurken, tarım dışında çalışan gençler için de bu oranın yüzde 75 olduğuna işaret edildi. Bu gençlerin yüzde 73’ü haftada 40 saat veya daha fazla çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. Araştırma, ayrıca 1.4 milyon kız ve 600 bin erkeğin ne okula gittiğini, ne çalıştığını, ne de iş aradığını ortaya koydu.

19.05.2008


 

Somali’nin su hasreti bitiyor

İHH İnsanî Yardım Vakfı, su kaynaklarının son derece sınırlı olduğu Afrika’da insanların susuzluk problemine çözüm bulmak için su kuyuları açma projesine devam ediyor.

Bugüne kadar 116 su kuyusunun açıldığı Somali’de 7 su kuyusu daha açıldı. Türkiyeli hayırseverlerin bağışlarıyla inşa edilen su kuyuları Lower Shabelle ve Hiran bölgelerinde hizmete açıldı. Su kuyularından 10 bin aile istifade edecek.

Kuyuların açılmasından sonra sevinçle kuyuların başında toplanan aileler, açılan kuyular ile hem kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek hem de hayvanlarını sulayabilecekler. Oldukça mutlu oldukları gözlerinden okunan bölge halkı, bu hayra vesile olan Türkiyeli hayırseverlere dua ettiler.

Somali’de açılan su kuyularının isimlerini bağış yapanlar koydu. 7 su kuyusunun isimleri şu şekilde: Bülbülzade Vakfı I; İsmail’in Kuyusu; Serap-Nuri Yaşar Su Kuyusu, Celal-Hüsna-Fikret Genç-Sedat Yerigün, Faruk Ambarcıoğlu Su Kuyusu; Hz. Hatice su kuyuları ve N.K.H 1957.

924 SU KUYUSU AÇILDI

İHH İnsanî Yardım Vakfı, bugüne kadar Etiyopya, Somali, Burkina Faso, Nijer, Cibuti, Çad, Sudan, Sierra Leone Gine, Bangladeş ve Afganistan’da toplam 924 su kuyusu açtı. 42 su kuyusunu açma çalışmaları da devam ediyor.

19.05.2008


 

Canlı türlerinin üçte biri yok oldu

Doğal Hayatı Koruma Vakfının, yüzlerce balık, kuş, memeli ve böcek türünün akıbetinin araştırıldığı Yaşayan Gezegen Endeksine göre, hayvan sayısı ortalama yüzde 27 oranında azaldı.

Daily Mail’in haberine göre raporda, hayvanların aşırı avlanılması, yeni tarım alanları açılması sonucu tabiî hayat ortamlarının daralması, hayvan ticareti, kirlilik ve insanoğlunun yol açtığı iklim değişiminin kurbanı olduğu bildirildi.

Amur (Mançurya) kaplanlarından şempanzelere, yeşil kaplumbağalardan kutup ayılarına kadar 1400 türü kapsayan araştırma çerçevesinde, hayvan sayılarıyla ilgili 4000 araştırma da incelendi. Araştırma sonucunda, karada yaşayan hayvanların sayısının 1970 ile 2005 arasında dörtte bir oranında azaldığı, suda yaşayan canlıların sayısınınsa yüzde 29 oranında düştüğü belirlendi . Vakfın İngiltere şubesi kampanya başkanı Colin Butfield, “çevre meselelerinde bilincin giderek artmasına karşın gidişatın kötüye doğru olması alarm verici” dedi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı genel müdürü James Leape de, bunun etkisinden kimsenin kaçamayacağını çünkü küresel çeşitliliğin azalmasının daha az yeni ilâç bulunması ve tabiî felâketlere daha açık olmak anlamına geldiğini söyledi. Bununla birlikte son yıllarda bazı hayvan türlerinin sayılarında artış olduğu, bunların arasında Sibirya kaplanlarıyla bazı bölgelerindeki Afrika fillerinin bulunduğu kaydedildi.

/ ANKARA

19.05.2008


 

Kızılcık sopası, 5 bin YTL

Adana Anadolu Lisesinde aralıksız 31 yıl müdürlük yaptıktan sonra geçen ay emekliye ayrılan Mustafa Sofu’nun 1980’li yıllarda öğrencilerinin ‘’gözünü korkutmak’’ için bulundurduğu sopayı alabilmek için eski mezunlar adeta yarıştı.

Adana Anadolu Lisesi’nin 1983 yılı mezunu 105 kişi, öğretmenlerinin katılımıyla bir gece düzenledi. Mustafa Sofu’nun ‘’kızılcık sopası’’nı alabilmek için adeta birbirleriyle yarışan 1983 mezunlarından işadamı Hüseyin Çomu, öğretmenin elinde gördüklerinde çok korktukları sopayı 5 bin YTL karşılığında aldı. 83 mezunları Çomu’dan alınan 5 bin YTL ile eski okulları için 10 adet bilgisayar satın aldı.

19.05.2008


 

Yok böyle bir pratik zekâ

PRATİK zekâya örnek çok olay gördük ama bunun gibisi yok. İşte son örnek...

Fotoğraf Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden Çanakkale istikametine giden bir kamyona dair... Bu aracı görenler kızsınlar mı yoksa pratik zekâya hayran mı olsunlar kararsız kaldılar. Kamyon şoförü kasaya bir kamyon daha yüklemiş. Yetmemiş yüklediği kamyonun kasasına da bir otobüs kondurmuş...

/ AYVALIK

19.05.2008


 

Microsoft 100 dolarlık laptop projesine katıldı

DÜNYANIN en büyük yazılım şirketi Microsoft, “100 dolarlık laptop” projesine katıldı.

Projeyi başlatan ve bilgisayarları geliştiren Her Çocuğa Bir Laptop kuruluşu, laptopları satın alacak ülkelerin işletim sisteminin siparişten önce bilgisayarlara yüklenmesi talebi üzerine Microsoft’un projeye dahil edildiğini belirterek, Windows yüklü dizüstü bilgisayarların denenmesine dört ülkede Haziran’dan itibaren başlanacağını açıkladı.

/ ANKARA

19.05.2008


 

Klavye ve fare için mezar yeri aranıyor

MICROSOFT’UN sahibi Bill Gates’in CEO zirvesinde yaptığı teknoloji gösterisi klavye ve faresiz döneme geçileceğinin müjdesi olarak değerlendirildi.

Bill Gates zirvede, TouchWall adı verilen 1,2’ye 1,8 metrelik prototip üzerinde yaptığı gösteriyle teknolojinin geldiği noktayı gösterdi. Yakın bir zamanda bütün yüzeylerin ekran haline geleceğini söyleyen Gates birkaç ay önce dokunuş tabanlı el hareketlerini ve konuşmayı tanıyabilecek bir Vista işletim sisteminin ipuçlarını da vermişti. Uzmanlar, bu teknolojinin insan ve makine ilişkisinin ilk adımı olduğunu ifade ederken Gates; gelecekte ev ve ofis duvarlarının bile birer bilgisayar olacağını ifade ederek teknoloji dünyasını takip edenlerin hayal güçlerini zorladı. iPhone, Microsoft Surface gibi bu teknolojinin küçük öncüllerini düşününce klavye ve fare için artık mezar yeri aramanın zamanı geldi diyebiliriz.

/ İSTANBUL

19.05.2008


 

Orman yangınına erken uyarıyla müdahale

TÜRKİYE, orman yangınlarıyla teknolojinin yardımıyla mücadele edecek. ‘’Uzaktan algılama’’ ve ‘’yangın yönetim’’ sistemiyle yangınların yeri anında belirlenecek, yangınlara en hızlı şekilde müdahale edilecek.

Orman yangınlarıyla mücadele için yangın yönetim sistemi de devreye girecek. Bu sistem bütün Türkiye’deki 776 gözlem kulesi üzerinden işleyecek. Bir bölgede yangın çıktığında, kuledeki görevli yangını anında bilgisayar sistemine girecek ve müdahale daha organize bir biçimde ve hızla yapılabilecek. Bu sistemde, yangın riski olan bölgelere yerleştirilen algılayıcılar dumanı 10 ile 25 saniye arasında hissediyor, hem Ankara hem de bölgeyi anında haberdar ediyor. Bölgeye en yakın ekip de yine teknolojiden yararlanılarak GPRS ile belirleniyor ve yönlendiriliyor. Algılayıcılar şimdilik Muğla ve Antalya’da 10 bölgeye yerleştirildi. Bunlar, 1200 kilometre kareyi kontrol altında tutacak. Böylece en riskli alanlar büyük ölçüde teknolojik sistemlerle gözetlenecek. Türkiye’de son 10 yılda yangınların yüzde 93’ü ihmal, dikkatsizlik veya kaza yüzünden çıktı. Bu oranı azaltmak için bakanlık orman köylerine okullarda eğitim de verecek.

19.05.2008


 

Savaş uçakları hedefi şaşırmayacak

ASELSAN tarafından üretilen lazer işaretleme sistemi ‘’Engerek’’, hava platformlarından bırakılan güdümlü bombaların tam hedefi vurmasına imkân sağlıyor.

Sadece yönlendirme yapmayan Engerek, hedefin işaretlenmesi yanında, mesafesinin ölçülmesi, koordinatlarının otomatik hesaplanması ve fotoğraflarının çekilmesi fonksiyonlarını da gerçekleştiriyor. Engerek Lazer Hedef İşaretleme Cihazı, tesbit edilen hedefin üzerine göz ile görülemeyen bir lazer ışını gönderiyor ve böylece hedef işaretlenmiş oluyor. Gönderilen lazer, hedeften bir koni oluşturacak şekilde yansıyor. Lazer güdümlü mühimmat savaş uçağından serbest düşmeye bırakıldığında, yansıyan lazeri dedektörü aracılığıyla algılayarak kaynağa güdümleniyor. Cihazın, hedefi işaretlemesinden sonra bilgi sinyalle F-16 ve F-4’lere iletiliyor. Sinyali algılayan savaş uçakları da bombayı belirlenen hedefe bırakıyor.

/ ANKARA

19.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler