Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Artık enflasyon ithal edeceğiz

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin dışarıdan ‘enflasyon ithal etme’ dönemine girdiğini belirterek, herkesin hesabını buna göre yapmasını istedi. Tüzmen, “Türk sanayicisi, ihracatçısı bir süreden beri ucuz ara malı ithalâtıyla maliyetleri düşürdü. Ancak şimdi, yeni bir döneme girdik. Bütün ülkelerde enflasyon artıyor. İthal ettiğimiz ara malların fiyatları artıyor. Bu da üretimde maliyetleri artırıcı bir sonuç doğuruyor” dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin dışarıdan ‘enflasyon ithal etme’ dönemine girdiğini belirterek, herkesin hesabını buna göre yapmasını istedi. Bakan Tüzmen, dünya ekonomilerindeki son gelişmelerle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, dünyada bütün ülkelerde enflasyonun arttığı bir döneme girildiğini bildirdi. Bu durumun Türkiye’yi de etkilediğini kaydeden Tüzmen, ‘’Türk sanayicisi, ihracatçısı bir süreden beri ucuz ara malı ithalatıyla maliyetleri düşürdü. Ancak şimdi, yeni bir döneme girdik. Bütün ülkelerde enflasyon artıyor. İthal ettiğimiz ara malların fiyatları artıyor. Bu da üretimde maliyetleri artırıcı bir sonuç doğuruyor. Yani Türkiye enflasyon ithal etme dönemine girdi’’ dedi. Amerika’dan, Avrupa’dan, Uzak doğu’dan, Orta doğu’dan üreticilerle temas halinde olduklarını, bu bölgelerin ekonomilerini yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Tüzmen, şunları söyledi: ‘’Birçok ülkede enflasyon rakamları yüzde 20’lere doğru yükseldi. Türkiye’nin en büyük ara malı ithalatı yaptığı Çin gibi uzak doğu ülkelerinde, enflasyon yükseliyor. Bu durum doğal olarak bizi de etkiliyor. Bizim maliyetlerimizi yükseltiyor. Önümüzdeki dönem, hesaplar buna göre yapılmalı. Artık enflasyon ithal etmeye başladığımız dikkate alınmalı. Bu gerçekler hesaba katılarak programlar yapılmalı.’’

Türkiye’deki gelişmelerin dünya ülkelerinden bağımsız olarak ele alınamayacağını belirten Tüzmen, iyi bir hesap yapılması ve doğru bir program uygulanması halinde, tehdit gibi görünen bu durumun bir fırsat haline gelebileceğini bildirdi. Bakan Tüzmen, Türkiye olarak petrol fiyatlarında ve gıda ürünlerinde görülen aşırı artış nedeniyle, artı gelir elde eden ülkelerin Türk ihracatçısı ve müteahhitleri tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini kaydetti. DTM olarak, bu ülkelere yönelik projeler geliştirdiklerini ifade eden Bakan Tüzmen, görüşlerini şöyle açıkladı: ‘’Dünyada yaşanan gelişmeler karşısında proaktif hareket etmemiz gerekiyor. DTM, İGEME, Eximbank ve İhracatçı Birlikleri olarak bizim yaptığımız da bu. Ülkelerdeki gelişmeleri onların taleplerini günü gününe izlemeye çalışıyoruz. İhracatçılarımızın nasıl davranmaları gerektiği üzerine taktikler geliştirip, onlara aktarıyoruz."

/ Ankara

20.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, EBRD’ye tam üye oluyor

  Artık enflasyon ithal edeceğiz

  Kredi krizi devam ediyor

  ÇAYKUR: Mayıs ayında stoklarımız yetmedi

  Şiddetli yağış, karpuzun ucuzlamasını geciktirdi

  Dünya petrol rezervi azalıyor

  Konyalı iş adamları Tanzanya ile tanıştı

  Kaçak şekere, "kesme şeker" kılıfı

  TOKİ açık arttırma ile işyeri ve konut satacak