Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

SİGARA YASAĞINI FIRSATA DÖNDÜRÜN

SELÇUK Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, dünden itibaren başlayan kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla ilgili yaptığı açıklamada, dünyanın en tehlikeli bağımlılık yapan maddelerin başında gelen sigaradan kurtulmak için büyük fırsat olduğuna dikkat çekerek, sigarayı bırakmanın zor olacağını, ancak cesaretle bunun başarılabileceğini bildirdi.

Sigaradan kurtulmak için 7 günlük mücadelenin yeterli olacağı, sabahları diş fırçalama, iyi bir kahvaltı, güne bir bardak greyfurt suyuyla başlanmasının sigara arzusunu azaltacağı ve nikotinin vücuttan atılmasını kolaylaştıracağı bildirildi.

Yrd. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin, dünyada ise 4 milyondan fazla kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin hasta ve sakat kalmasına yol açan sigaranın bugünden (dün) itibaren ciddî bir yasak kapsamına alındığını söyledi.

Öncelikle tiryakilerin ‘’sigarayı bırakırsam ölürüm’’ düşüncesini ‘’sigarayı bırakmazsam ölürüm’’ şeklinde değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kutlu, şunları kaydetti: "Bıraktığınız andan itibaren sigara içmemenin size ne gibi felâketler getireceğini düşünün. Hiç... Fakat devam ederseniz başınıza neler geleceğini düşünün. Paniğe kapılmadan harekete geçin. Sigara sizin dostunuz değil sinsi düşmanınız. Size zevk değil acı veriyor. Sigaranın içinde, insandan başka hiçbir canlının tüketmediği tütün denilen ot bulunuyor. Bunu unutmayın. Sigarayı tiksindiğiniz şeylerle karşılaştırın. Örneğin tütünle birlikte hamam böceklerinin de kurutulup karıştırıldığını ya da kurumuş at gübresinin konduğunu düşünün.’’

Kutlu, sigaranın yavaş yavaş bırakılamayacağını belirterek, yapılan araştırmalara göre aniden bırakmada başarı oranının yüzde 81.5, azaltarak bırakmada başarının oranının ise yüzde 5.7 olduğunu bildirdi.

Sigaradan kurtulmak için 7 günlük mücadelenin yeterli olacağını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kutlu, şöyle devam etti: ‘’Bırakmaya karar verdiğiniz anda hayatınızın en önemli kararını aldığınızı düşünün. Yakınlarınızdan, arkadaşlarınızdan destek alın. İlk dönemlerde belli aralıklarla içme isteği gelecek. Yaklaşık 5 dakika süren bir isteği derin nefes alıp, verme ya da dikkati başka yere çevirme ile yok edebilirsiniz. Sabahları diş fırçalama, iyi bir kahvaltı, güne bir bardak greyfurt suyuyla başlanması, sigara içme arzusunu azaltır ve nikotinin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Bırakma döneminde sigara isteği uyandıran çay, kahve ve alkollü içeceklerden uzak durun. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamak da yardımcı olacaktır. Boş durmak sigara isteğini arttırır. Bunun yerine sosyal aktivitelerle zaman harcanabilir, egzersiz ve spor yapılabilir.’’ Bağımlılıktan kurtulmak için bir fırsat KAPALI ortamlarda sigara içme yasağının bağımlılıktan kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirilmesi önerildi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, yaptığı açıklamada, sigara içme yasağı kapsamını genişleten yasanın, sigaranın insanlar üzerindeki etkisini azaltmada önemli rol oynayacağını söyledi. Sigaranın kamu kurumlarında, özel kuruluşlarda, sosyal, kültürel, spor, eğlence yapılan kapalı alanlarda, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, san'at ve eğlence faaliyetleri sırasında ve bunların seyir yerlerinde yasak olduğunu belirten Tuncer, aynı zamanda bu alanlara yasal uyarı levhaları da asılacağını hatırlattı. Tuncer, yasağın çok sayıda bağımlının sigarayı bırakmaya yönelik adım atmasında önemli rol oynayacağını belirterek, ‘’Avrupa ülkelerinde uygulanan yasak ve sigaranın öldürücü tahribatı konusundaki bilinçlenme sayesinde bu zararlı maddeden kurtulmak isteyenlerin sayısının hızla arttığı görüldü. Aynı olumlu gelişmenin Türkiye’de de yaşanmasını ümit ediyoruz’’ dedi.

/ Konya-Adana

20.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  İstihdam paketi yetersiz

  301'İN YEDEKLERİNDEN BİRİ 125. MADDEYMİŞ

  En Atatürkçü parti AKP

  Önder Sav ‘espri’ yapmış

  İngiltere İslâmî bono çıkarıyor

  SİGARA YASAĞINI FIRSATA DÖNDÜRÜN

  Biz beğenmedik NASA kaptı!

  Kamu kurumlarına personel alınacak

  AP, Türkiye raporunu tartışacak

  Elazığ’da bir terörist teslim oldu

  Menteş Askeri Eğitim Kampında patlama: 1 şehit

  Kimse fitne fesat çıkarmasın

  Meclis başkanları Strasbourg’da toplanıyor

  Yıldırım: Gemi sökümü her ülkede var

  Türkiye 3. yolu tartışmalı

  İstanbul’da su kesintisi

  TÜGİK'in istediği Türkiye

  Aytmatov, Almanya’da tedavi olacak

  Piknikçiler kene şikâyetiyle acil servislere akın etti

  Tarihî bina kül oldu

  Gıda deposunda yangın

  Sahte üniformalı dolandırıcı yakalandı

  Malatya’da, 79 bin kişi icra takibinde

  Hayvanat bahçesi yavrularla şenlendi

  Sahiller kontrol altına alınacak