Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’dan yarım ağız özür

ABD Başkanı George Bush, atış taliminde Kur’ân-ı Kerim’i hedef tahtası yapan Amerikalı asker adına Irak Başbakanı Nuri El Maliki’den özür diledi.

Irak devlet televizyonu El Irakiya’daki haberde, “Bush’un El Maliki’den özür dilediği” bildirildi, ancak başka ayrıntı verilmedi.

Irak’ta ABD’nin ikinci komutanı Korgeneral Lloyd J. Austin de Amerikalı asker adına özür dilemiş ve El Maliki’nin yanı sıra Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi ve Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani’yi ayrı ayrı ziyaret ederek, ABD ordusunun olaya yönelik tepkisini dile getirmişti. Amerikan ordusu, Pazar günü yaptığı açıklamada, askere disiplin cezası verildiğini ve Irak’tan uzaklaştırıldığını kaydetmişti. Üzerinde 14 kurşun bulunan Kur’ân-ı Kerim, 11 Mayısta Iraklılar tarafından Bağdat’ın batısındaki Radvaniye semtindeki atış alanında bulunmuştu. Bağdat’taki Amerikalı Tümgeneral Jeffery Hammond ve diğer yetkililer, Radvaniye’deki aşiret liderlerinden özür dilemişti.

/ Bağdat

21.05.2008


 

Sudan’ın iç bölgesinde şiddetli çatışma

Sudan’ın petrol zengini Abyei bölgesinde, hükümet birlikleri ile güneyli isyancılar arasında şiddetli çatışma çıktığı bildirildi. Yardım çalışanlarının verdiği bilgiye göre, sabaha karşı çıkan çatışmalar en az 4 saat bütün şiddetiyle sürdü.

Abyei’nin uzun süredir statüsünün ne olacağına dair anlaşmazlık, ülkede kuzey ile güney arasında yıllarca süren iç savaşı sona erdiren 2005 barış anlaşmasını tehlikeye sokuyor. Anlaşma yapılmasına rağmen sınırların ve bölge yönetiminin henüz belirlenmemesi yüzünden, hem kuzeydeki Hartum yönetimi, hem de güneydeki Sudan Halk Kurtuluş Ordusu (SPLA) Abyei üzerinde hak iddia ediyor. Abyei’de geçen hafta çıkan çatışmalarda 3 kişi ölmüştü.

/ Hartum

21.05.2008


 

Irak ordusu, Sadrmahallesine girdi

Iraklı radikal Şiî lideri Mukteda Sadr’ın hareketinin sözcüsü, bugün başşehir Bağdat’taki Şiî mahallesi Sadr’a girdiği açıklanan Irak ordusunun, mahalleye Sadr yanlılarının onayıyla girdiğini bildirdi.

Sözcü Salah El Ubeydi, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Irak ordusunun Sadr mahallesine girişi 10 Mayıs’ta hükümet ile Sadr arasında imzalanan anlaşmayı ihlal etmiyor” ifadesini kullandı. Anlaşmanın, 15 Mayıs’tan itibaren, 2 milyon kişinin yaşadığı mahalleye Irak ordusunun konuşlandırılmasını öngördüğünü hatırlatan sözcü, “Çatışmaların kesilmesine yönelik anlaşma hükümet kuvvetlerinin ilerlemesine izin veriyor. Ancak konuşlanmanın siviller arasında şiddet olaylarına neden olmasından endişe ediyoruz, çünkü operasyonu yöneten Bağdat’taki komutanlık kötü kaynaklardan bilgi alıyor” dedi. Irak ordusunun “barış operasyonu” adlı yeni bir operasyon başlattığı, yerel saatle 05.00’te başşehir Bağdat’ta Şiî milislerin kalesi durumundaki Sadr mahallesinin içlerine doğru girdiği ve askerlerin fazla direnişle karşılaşmadan ilerlediği belirtilmişti.

/ Necef

21.05.2008


 

Pakistan-Hindistan barış görüşmeleri yeniden başladı

Nükleer güç sahibi rakip komşular Pakistan ile Hindistan arasında, İslamabad’da yeni sivil hükümetin göreve başlamasından bu yana ilk kez barış görüşmeleri yeniden başladı.

İki komşu ülkenin, 2004’te başlayan, ancak ağır giden bu süreci sürdürmek amacıyla bugün İslamabad’da üst düzey dışişleri bakanlığı yetkilileri bir araya geldi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Sivşankar Menon ve Pakistanlı muadili Selman Beşir’in, barış sürecinin başlamasından bu yana yapılan 4 görüşmeyi değerlendireceği kaydedildi. İki ülkenin dışişleri bakanlarının ise yarın bir araya gelmeleri planlanıyor.

/ İslamabad

21.05.2008


 

Sünnî direnişçiler hükümete meydan okudu

Irak’taki Sünnî direnişçiler, hükümetin kuzeydeki Musul bölgesinde 14 Mayıs’ta başlattığı operasyonun “başarısız olacağını” öne sürdü.

Cihad yanlılarını saflarını birleştirmeye çağıran Irak Direniş Siyasî Konseyi, AFP’ye gönderdiği yazılı açıklamasında, “Hükümet, işgalciye yönelen sesleri susturmak için yeni bir suç planı çerçevesinde Sünnî kalesini fethetmek için bir kez daha binlerce askeri seferber etmiştir. Felluce’den, Samarra, Duluiye, Telafer ve Diyala’dan sonra sıra Musul’a gelmiştir. Allah’ın izniyle bu yeni suç operasyonu başarısız olacaktır” denildi. Açıklamada, “bütün cihad yanlıları saflarını birleştirmeye, düşman ve uşaklarına karşı askerî eylemi güçlendirme çağrısı” da yapıldı. Amerikan ordusu tarafından desteklenen Irak ordusu, 14 Mayıs’ta El Kaide’nin Irak koluna karşı geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı.

/ Bağdat

21.05.2008


 

Süleyman Şah türbesinde nöbet devam ediyor

Türkiye ile Suriye arasında bir dönem gerginlik yaşanmasına yol açan “Süleyman Şah” türbesinde Türk askeri nöbet tutmaya devam ediyor.

Fransızlarla 20 Ekim 1921’de gerçekleştirilen Ankara anlaşmasıyla Suriye sınırları içerisinde kalan türbenin bulunduğu alan Türk toprakları olarak kabul edilmiş ve 1 manga Türk askeri türbede nöbet tutmaya devam etmişti. Fırat Nehri üzerindeki Caber Kalesi’nin Tabka Barajı’nın suları altında kalma tehlikesi sebebiyle türbe ve Türk karakolu bugünkü yerine; Halep’in Karakozak Köyü yakınlarına taşınmıştı. Karakozak’taki türbe ve Türk karakolu da Suriye tarafından inşa edilen Tişrin Barajı nedeniyle bugün yeniden tehlike altında. Yaklaşık 8 bin 800 metrekare arazi üzerine kurulu olan türbe günümüzde de ziyaretçi akınına uğruyor. Türbenin girişinde saat 17.00’ye kadar ‘hazır ol’da bekleyen Türk askerleri gece olduğunda ise türbe yakınına inşa edilen karakolda nöbetlerine devam ediyor.

/ Halep

21.05.2008


 

ABD’den, Irak ve Afganistan’a ek asker

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yaklaşık 42 bin askerin rotasyon çerçevesinde Irak ve Afganistan’a gideceğini açıkladı.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, 25 bin askerin, halen Irak’ta görev yapan ve yıl sonuna kadar dönmesi planlanan askerlerle sonbahardan itibaren yer değiştirmeye başlayacağı bildirildi. Açıklamada, Ulusal Muhafız Ordusundan da 14 bin askerin gelecek yıl başında Irak’a, 3 bin 100 kişilik bir Ulusal Muhafız tugayının ise 2010 sonbaharında Afganistan’a gönderilme hazırlıklarına başlayacağı kaydedildi. Yeni asker konuşlandırılmasıyla, Irak’ta gelecek yıla kadar yaklaşık 140 bin asker bulundurulacak, Afganistan’daki asker sayısı da 33 binde tutulmuş olacak.

/ Washington

21.05.2008


 

İsrail, 13 yaşındaki Filistinli çocuğu öldürdü

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde İsrail saldırısında öldürülen kişinin 13 yaşındaki bir Filistinli olduğu bildirildi.

Filistinli acil servis yetkilileri, İsrail askerlerinin Beyt Lahya’da Sderot’a roket atanlara yönelik saldırısında öldüğü açıklanan Filistinlinin, olay sırasında bölgede bulunan 13 yaşındaki Mecid Halil Ebu Okal olduğunu açıkladı. İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyine düzenlediği saldırıda bir Filistinlinin öldüğü, birinin yaralandığı bildirilmiş, İsrail ordusu da İsrail’in güneydeki Sderot şehrine roket atan bir hücrenin hedef alındığını açıklamıştı.

/ Gazze

21.05.2008


 

2 Nato askeri öldürüldü

Afganistan’ın güneyinde 2 NATO askerinin öldüğü bildirildi. NATO’dan yapılan açıklamada, askerlerden birinin militanların saldırısında, diğerininse Afgan polisinin düzenlediği bir operasyona destek verilirken meydana gelen patlamada öldüğü belirtildi.

Açıklamada, askerlerin milliyeti ve ölümlerin meydana geldiği yerler hakkında bilgi verilmedi. Taliban öncülüğündeki direnişin kalesi olarak bilinen Afganistan’ın güneyinde çıkan çatışma ve şiddet olaylarında bu yıl çoğu militan 1200’den fazla kişi öldü.

/ Kabil

21.05.2008


 

ABD’de Osmanlı Bahçesi açıldı

ABD’nin St. Louis şehrinde bulunan Missouri Botanik Bahçesi’nde, geleneksel Türk bahçe kültürünü yansıtan ‘’Osmanlı Bahçesi’’ açıldı.

‘’Bakewell Osmanlı Bahçesi’’, çeşmesi, çardağı ve şadırvanın yanı sıra, siklamen, zambak, sümbül, lale, anemon, nergis, karanfil, yasemin, gül, şakayık, çınar, turunç, nar gibi 9 bin çeşit egzotik çiçek, bitki ve ağaç ile Türk bahçelerinin zenginliğini yansıtıyor. Osmanlı Bahçesi’ne ismini veren Bakewell ailesinin Osmanlı İmparatorluğu ile bağları, II. Mahmut’un Fransız asıllı annesi Nakşidil Valide Sultan ile akrabalıklarına dayanıyor. Nakşidil Sultan’ın akrabası olan babaları Edward L. Bakewell’den Osmanlı saray hikayeleri dinleyerek büyüyen ve babalarının ABD’de bir Osmanlı bahçesi kurulması yönündeki vasiyetini yerine getirmek üzere uzun yıllar çalışma yapan Ted ve Anderson Bakewell kardeşler, bu vasiyeti, Missouri Botanik Bahçesi içinde kurdukları Osmanlı Bahçesi ile hayata geçirdiler.

/ Washington

21.05.2008


 

Meksika’da, eşeği hapse tıktılar

Meksika’da bir kişiye çifte attığı ve birini de ısırdığı gerekçesiyle bir eşek hapse atıldı. Polis yetkilisi Sinar Gomez, güney eyaleti Chiapas’da bir çiftlikte iki kişiye saldıran eşeğin, sahipleri saldırıya uğrayan kişilerin hastane masraflarını ödemeyi kabul edene kadar demir parmaklıklar arkasında kalacağını söyledi.

Gomez, “Burada biri suç işlerse hapsedilir, kim olduğu önemli değildir” dedi. Chiapas’da önceki yıl da bir köpek, birini ısırdığı için 12 gün hapse atılmış, sahibinin 18 dolar ödemesi üzerine bırakılmıştı.

/ Chiapa

21.05.2008


 

Geleceğin potansiyel enerji kaynağı: Lazer

Bilim insanlarının, geleceğin potansiyel enerji kaynağı olarak gördükleri lazer füzyonunun laboratuvar denemeleri sırasında, lazer ışının üzerine düştüğü materyalin sıcaklığı 10 milyon santigrat dereceye ulaştı.

İngiltere’nin Oxfordshire şehrindeki Rutherford Appleton Laboratuvarı’nda geliştirilen dünyanın en güçlü lazerinin deneylerinde, dünyada üretilen tüm elektrik enerjisinin 100 katına eşdeğer güçteki lazer ışını, üzerine düştüğü materyali güneşin yüzeyinden daha sıcak hale getirdi.

/ Londra

21.05.2008


 

Discovery, Mayıs sonunda yolcu

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yük bölümünde Japon yörünge modülü Kibo ile fırlatma rampasında bekleyen uzay mekiği Discovery’nin 31 Mayısta Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilmesine yeşil ışık yaktı.

Fırlatma Direktörü Mike Leinbach düzenlediği basın toplantısında, hazırlıkların çok iyi gittiğini belirterek, Discovery mekiğinin 31 Mayıs yerel saatle 17:02’de (TSİ 1 Haziran 00:02) Florida’daki Cape Canaveral yakınlarında bulunan Kennedy Uzay Merkezinden fırlatılacağını kaydetti.

/ Washington

21.05.2008


 

Kuşlar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Uluslararası Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN), dünyadaki kuş türlerinden yaklaşık sekizde birine tekabül eden 1226 kuş türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

IUCN’nin kuş türlerinden sorumlu yetkilisi Jane Smart, Almanya’nın Bonn şehrinde yaptığı açıklamada, IUCN’nin yayımladığı kırmızı listenin, ilk kez küresel ısınmanın kuşlar üzerindeki etkisini gösterdiğini söyledi. Smart’a göre, 2004’te yayımlanan son kırmızı listedeki 26 türün kategorisi değişti. 24 türün artık daha kötü bir kategoride bulunduğu ve bunlardan 8’inin soyunun tükenmek üzere olduğu belirtildi.

/ Bonn

21.05.2008


 

Dünya Bankası, Myanmar’a yardım etmiyor

Dünya Bankası, kasırga felâketinin meydana geldiği Myanmar’a maddî yardımda bulunmayacağını bildirdi.

Dünya Bankası yetkilisi Juan Jose Daboub, gazetecilere yaptığı açıklamada, Myanmar’ın 1998 yılından bu yana bankaya borcunu ödemediği için bu ülkeye maddî yardım yapılamayacağını kaydetti. Daboub, borçlarını ödemekte başarısız olan ülkelere maddî yardım sağlanmamasının bankanın politikası olduğunu ifade ederek, “Dünya Bankası, Myanmar’a bu kez yardım edecek konumda değil” dedi.

/ Myanmar

21.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler