Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Maliyet artışı, tekne sattırıyor

Adana’nin Karataş ilçesinde sayıları 320’yi bulan balıkçıların çoğunun, ÖTV’siz mazotun fiyatının 2,05 YTL’ye ulaşması ve seferlerinin yakıt maliyetlerini bile karşılayamaması sebebiyle, teknelerini satışa çıkardığı bildirildi.

Karataş Su Ürünleri ve Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Galip Ünver, Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren balıkçıların, 15 Nisanda tamamlanan av sezonunu, yeterli balık olmaması ve yüksek girdi maliyetleri sebebiyle buruk kapattığını söyledi. Kooperatife kayıtlı 320 tekne bulunan Karataş’ta, neredeyse bütün ilçenin geçim kaynağının balıkçılık olduğunu ifade eden Ünver, balıkçıların yüksek girdi maliyetleri dolayısıyla zor günler yaşadığını belirtti. Balıkçıların dünyanın en pahalı mazotunu kullandıklarını belirten Ünver, şöyle konuştu: ‘’Güç şartlar altında hayat mücadelesi veren balıkçılarımız, ÖTV’siz halde fiyatı 2,05 YTL’ye ulaşan mazot fiyatları ile sefere çıkamaz hale geldi. ABD’li balıkçı mazotu 1,20 YTL, Yunanistanlı balıkçı ise daha ucuza alıyor. Bir trol teknesinin bir günlük seferi 450-500 litre. Bu fiyatlarda bir seferin balıkçıya maliyeti bin YTL. Mazotun yapılan zamlarla önümüzdeki aylarda 2,20’ye kadar çıkmasını bekliyoruz. Böyle giderse, 15 Eylülde başlayacak yeni sezonda, balıkçılar sefere çıkamama tehlikesi ile karşı karşıya.’’

Balıkçıların yüksek girdi maliyetlerinin yanı sıra aldıkları krediler, uygulanan cezalar sebebiyle yüksek borç yükü altına girdiklerini anlatan Ünver, balıkçıların borçlarından kurtulmak için teknelerini satışa çıkardıklarını vurguladı.

/ Karataş

21.05.2008


 

BİR AYDA 35 MİLYAR YTL KREDİ KARTI BORCU

Türkiye'de 9 milyon kredi kartı kullanıcısı ve 40 milyon civarında kredi kartı bulunduğunu belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, bir ay içinde ödenmesi gereken toplam kart borcunun 35 milyar YTL'ye ulaştığını ifade ederek, ''Türkiye bütçesinin 180 milyar YTL olduğu düşünüldüğünde bu borcun önemi daha net anlaşılır'' dedi.

KART BORCU YÜKSEK FAİZLE

TAKSİTLENDİRİLİYOR

Vatandaşların biriken borçlarını ödemekte zorluk çektiğini, bazı kişilerin de bu durumdan yararlanmaya çalıştığını dile getiren Kaya, “Kredi kartı borcunu taksitlendirme konusunda ülkede bir sektör oluştu. Bir anlamda tefecilik yapılıyor. Yüksek faizle tüketiciye para sağlıyorlar. Buna

karşı önlem alınmalı” diye konuştu

Pazarlardan, mağazalara, ikinci el otomobil alımından, seyyar satıcılara kadar her alan kullanılan kredi kartı, bugün çok sayıda vatandaşın mağduriyetine yol açıyor. Kredi kartı borcundan bunalan birçok vatandaş, bu borcunu ödemek için birçok yöntem deniyor. Bazen, bankalardan tüketici kredisi çekerek, bazen de tanıdığı bir esnaftan mal almış gibi taksitlendirme yaparak aldığı parayla borcunu kapatıyor. Vatandaşların bu konudaki sıkıntısından faydalanmak isteyen bazı kişiler ise şehir merkezlerine astıkları ilânlarla kredi kartı borcu sebebiyle darboğaza girenlere ulaşıyor. Karaman’da bir esnaf astığı ilânda ‘’Bunalmayın kredi kartınızın borcunu biz ödeyelim. 12 takside bölelim’’ diyerek mağdurlara çağrı yapıyor. İlânda, kendilerine daha kolay ulaşılması için Turkcell, Avea ve Vodafone’a ait 3 telefon numarası da bulunuyor. İsmi gizli tutulan kişi, yapılan görüşmede kredi kartı borcunun öncelikle hangi bankaya ait olduğunu soruyor ve ona göre de faiz belirliyor. Bir banka ismi verildiğinde ise ‘’Bizim faizimiz biraz yüksek. Örneğin 1000 YTL borcunuz var. Biz size 1000 YTL’yi nakit veriyoruz. Faiziyle birlikte 1295 YTL’yi 12 ay taksitle geri alıyoruz. Masrafı önden öderseniz 228 YTL vermeniz gerekiyor. Bu durumda 1000 YTL’yi 12 aya bölüyoruz’’ diyor. Söz konusu kişi, bankaya göre faiz oranlarının değiştiğini belirtiyor.

BU BİR SEKTÖR OLDU

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise Türkiye’de 9 milyon kredi kartı kullanıcısı ve 40 milyon civarında da kullanılan kredi kartı bulunduğunu söyledi. Kaya, 1 ay içinde ödenmesi gereken toplam kredi kartı borcunun ise 35 milyar YTL’ye ulaştığını belirterek, ‘’Türkiye bütçesinin 180 milyar YTL olduğu düşünüldüğünde bu borcun önemi daha net anlaşılacaktır’’ dedi. Vatandaşların biriken borçlarını ödemekte zorluk çektiğini, bazı kişilerin de bu durumdan yararlanmaya çalıştığını dile getiren Kaya, şunları kaydetti: ‘’Ülkenin dört bir yanında iş yapamayan bazı esnaf, kredi kartı borcu taksitlendirerek haksız kazanç sağlıyor. Kredi kartı borcunu taksitlendirme konusunda ülkede bir sektör oluştu. Bir anlamda tefecilik yapılıyor. Yüksek faizle tüketiciye para sağlıyorlar. Buna karşı tedbir alınmalı. Bankalara karşı borç yükü altında kalan vatandaş tefecilere de kendini kaptırarak hayatını, geleceğini tehlikeye atıyor.’’

/ Konya

21.05.2008


 

Çinliler, Türk zeytin yağı yiyecek

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin en büyük yağ tesislerine sahip olan Sayınlar Gıda, Uzak Doğu insanına Türk zeytinyağı yedirecek. Sayınlar Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Erturhan, Türkiye’nin sıvı yağ ihtiyacının yılda 1 milyon ton civarında ve günlük kişi başına tüketimin sadece 20 gram olduğuna dikkati çekti.

Bu yılki sezonda Uzak Doğu’ya eğilme programları olduğunu belirten Erturhan, şunları söyledi: “Uzak Doğu’da çok büyük nüfus var. Çin’de tüketim harcamaları fazla, zeytinyağı ithalatı da artıyor. Türkiye, bu pazarda söz sahibi olmalı. Turna Yağ olarak Çin’in yanı sıra girmeyi hedeflediğimiz pazarların içinde Afganistan, Hindistan, Pakistan ve Afrika’da yeni ülkeler var.’’

/ Gaziantep

21.05.2008


 

Dış ticaretin yüzde 56’sı İstanbul’dan

Türkıye’nin üç ayda, 1 milyar doların üzerinde ithalat ve ihracat yapan ‘5 büyük ili’ bulunuyor. İstanbul, 18.6 milyar dolarlık ihracat, 27.4 milyar dolarlık ithalat ile Türkiye’nin dış ticaretinde en büyük paya sahip oldu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre, İstanbul, toplam 46 milyar 24 milyon 828 bin dolarlık dış ticaret hacmiyle, Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 56’sını gerçekleştiriyor. İstanbul’dan ihracat, Ocak-Mart döneminde ise 16 bin 692 firma ile 18.6 milyar doları buldu.

En fazla ihracat yapılan iller

İstanbul’u ihracatta Bursa izlerken, bu il bin 907 firma ile 3.1 milyar dolar tutarında ihracat yaptı. Kocaeli’nden 628 firma ile 2.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, İzmir’den 2 bin 570 firma ile 1.8 milyar dolarlık, Ankara’dan ise bin 808 firma ile 1.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti.

En az ithalat ve ihracat yapılan iller

Bu arada en az ihracat yapılan iller ise Gümüşhane, Tunceli, Bingöl, Muş ve Bayburt oldu. Gümüşhane’den Ocak-Mart döneminde 8 bin dolarlık, Tunceli’den 18 bin dolarlık, Bingöl’den 91 bin dolarlık ihracat yapıldı. Muş’tan 158 bin dolarlık, Bayburt’tan ise 355 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. En az ithalat yapılan iller arasında ise Gümüşhane, Muş, Bayburt, Kars ve Bitlis bulunuyor. Gümüşhane’den 54 bin dolarlık, Muş’tan 55 bin dolarlık, Bayburt’tan 248 bin dolarlık, Kars’tan 322 bin dolarlık, Bitlis’ten ise 352 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Mart sonu itibarıyla, Türkiye’nin 30 bin 538 adet ihracatçı firması, 36 bin 103 adet ithalatçı firması bulunuyor. En fazla ithalat yapılan iller Üç ayda, İstanbul’dan 22 bin 221 adet ithalatçı firma ile 27.4 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Kocaeli’nden 716 firma ile 5.9 milyar dolarlık, Ankara’dan 3 bin 310 firma ile 5.8 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Bursa’dan bin 522 firma ile 2.5 milyar dolarlık ithalat, İzmir’den 2 bin 598 firma ile 1.9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

/ Ankara

21.05.2008


 

Şirket ve işyeri kapanışları hızlandı

EKONOMİDE göstergelerin kötüleştiği bu yılın ilk dört ayında şirket ve işyeri kapanışları hızlandı.

İlk dört ayda kapanan şirket ve kooperatifler ile ticaret unvanlı işyerlerinin toplam sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre bir kata yakın artarak 22 bin 294’e ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘’Kurulan-Kapanan Şirketler Nisan 2008’’ verilerini açıkladı. Bu verilere göre, Nisan ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin sayısı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,6 azalarak, 4 bin 729’dan 4 bin 699’a indi. Nisan ayında kapanan şirket ve kooperatif sayısı ise 2007’nin aynı ayına göre yüzde 17,3 arttı ve 686 olarak gerçekleşti. Kurulan ticaret unvanlı iş yerlerinin sayısı ise 2007’nin Nisan ayına göre geçen ay yüzde 0,5 azaldı. Nisan’da, geçen yılın aynı ayına göre kurulan ticaret unvanlı iş yeri sayısı 4 bin 495’den 4 bin 471’e indi. Kapanan, ticaret unvanlı iş yerlerinin sayısı ise 2007’nin aynı ayına göre yüzde 209,2 artarak bin 443’den 4 bin 462’ye çıktı. Ocak-Nisan döneminde ise, kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.7 artarak 20 bin 450’ye ulaşırken, kapanan şirket sayısı yüzde 4.1 azalarak 3 bin 827’ye indi. Anılan dönemde kurulan ticaret unvanlı işyerleri yüzde 2.3 artarak 18 bin 432’ye, kapananlar ise yüzde 108.4 artarak 18 bin 467’ye çıktı. Buna göre dört ayda kapanan şirket, kooperatif ve işyerlerinin toplam sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73.4 artarak 22 bin 294’e ulaştı.

/ Ankara

21.05.2008


 

Enerji fiyatları cari açığı büyütecek

HAZİNE Müsteşarı İbrahim Çanakçı, artan enerji fiyatlarının Türkiye’nin cari açığının, yılın başında beklenenden daha fazla büyümesine yol açacağını, ancak açığı finanse etme beklentilerinin olumlu olduğunu söyledi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yılık toplantısına katılmak üzere bulunduğu Kiev’de soruları cevaplayan Çanakçı, hükümetin özelleştirme gelirleri beklentisinin 5 milyar dolar olmasına rağmen, asıl miktarın bunun iki veya üç katına çıkabileceğini bildirdi. Çanakçı, “Cari açığın gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı geçen yıl yaklaşık yüzde 5.7 idi ve bu yılın başında bu yıl için benzer bir oran bekliyorduk. Bununla birlikte artan enerji ve diğer emtia fiyatları mevcut cari açığın genişlemesine neden oluyor ve bu yılki cari açık projeksiyonumuz GSYH’nın yüzde 6.5’i kadar” dedi. Çanakçı, Türk Telekom’un halka açılmasının ardından, köprü ve otoyollar, elektrik dağıtım şirketleri, şeker fabrikaları ve Millî Piyango’ya kadar pek çok kuruluşun özelleştirme gündeminde olduğunu da belirtti. “Özelleştirme gelirlerinin tahmininde her zaman çok muhafazakâr davranırız; eğer daha yüksek performans sağlanırsa bunu, rezervlerimizi güçlendirmek veya borçlarımızın itfası için kullanacağız” diyen Çanakçı, şunları söyledi: “Esas olarak 7 milyar YTL bekleniyor. Yedi milyar YTL, 5 milyar doları biraz aşıyor. Ancak bu çok muhafazakâr bir rakam. Potansiyel bunun iki, üç katı.”

/ Kiev

21.05.2008


 

Prim affına IMF itirazı

IMF, prim affının hükümetin Orta Vadeli Malî Çerçeve programındaki taahhütlere aykırı olduğunu belirtti. IMF’ye göre, prim affı kredibiliteyi zayıflatan bir geri adım.

Hükümetin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredilen SSK ve Bağ-Kur’un prim alacaklarına üçüncü kez af getirme çalışmalarına IMF’den itiraz geldi. IMF Türkiye Temsilcisi Lorenzo Giorgianni, prim affının hükümetin Orta Vadeli Malî Çerçeve programındaki taahhütlere aykırı olduğunu söyledi. Bloomberg’in sorularını cevaplayan Giorgianni, primlerini zamanında ödemeyenlerin ödüllendirilmesinin, kredibiliteyi zayıflatan bir geri adım olduğunu belirtti. Alınan kararın üzücü olduğunu belirten Giorgianni, prim affının hükümetin gelecek dönem gelirlerini azaltacağı uyarısında bulundu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun SSK ve Bağ-Kur’dan faiziyle beraber toplam 45 milyar YTL prim alacağı bulunuyor. Hükümet, bu alacağın 23.4 milyar YTL tutarındaki kısmını yeniden yapılandıracak.

/ İstanbul

21.05.2008


 

Cem Uzan Telsim dâvâsını kaybetti

CEM Uzan tarafından Telsim ve yöneticileri aleyhine New York Yüksek Mahkemesi’nde açılan dâvanın Uzan aleyhine kesinleştiği bildirildi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan (TMSF) yapılan yazılı açıklamaya göre, 2 Mayıs 2006 tarihinde Cem Cengiz Uzan tarafından, Telsim ve yöneticileri Ferruh Tunç, Mehmet Taşaltın, Yaşar Akgün, Ömer Küçüközcan, Uğur Hayırlı, Halil Özkentli aleyhine New York Yüksek Mahkemesi nezdinde 105996/2006 sayılı dosya numarası ile dâvâ açıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, davacı Cem Cengiz Uzan tarafından ABD New York Güney Mahkemesi’nin Cem Cengiz Uzan aleyhine 2,9 milyar dolar maddî tazminat ödenmesine yönelik verdiği kararın (Rakoff Kararı) Telsim’in katılımı ile icrası ve Telsim yöneticilerinin ağır ihmali dolayısıyla uğranılan zararın tazmininin talep edildiği belirtildi. Söz konusu dâvânın mahkemenin 14 Kasım 2007 tarihli kararı ile reddedildiği ve Cem Cengiz Uzan aleyhine sonuçlandığı kaydedildi. Dâvâcı tarafından yapılan temyiz başvurusunun New York Eyalet Temyiz Mahkemesi tarafından 8 Mayıs 2008 tarihinde verilen karar ile reddedildiği ve Telsim ve yöneticileri lehine verilen 14 Kasım 2007 tarihli kararın masraflarıyla birlikte onandığı ifade edildi.

/ İstanbul

21.05.2008


 

Japonya, faizleri değiştirmedi

JAPONYA Merkez Bankası, faiz oranlarını beklendiği gibi değiştirmedi. Japon Merkez Bankası, dünya ekonomisindeki belirsizliğin henüz dağılmaması sebebiyle, faiz oranlarını yüzde 0.5 olarak korumaya devam etme kararı aldı.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle ekonomik büyümesi yavaşlayan Japonya, faiz oranlarını indirmekte aceleci davranmayarak gelişmeleri bekliyor.

/ Tokyo

21.05.2008


 

Güneydoğu’dan, AB’ye ihracat yüzde 30 arttı

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesinden Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere yapılan ihracat, bu yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış gösterdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, bölge illerinden Ocak-Nisan 2008 döneminde AB üyesi ülkelere 332 milyon 515 bin dolarlık ihracat yapıldı.

İhracat gelirinin 288 milyon 987 bin doları tekstil ve hammaddeleri, 31 milyon 754 bin doları kuru meyve ve mamulleri, 11 milyon 672 bini hububat ve bakliyat ve 102 bin doları da canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri dış satımıyla sağlandı.

/ Gaziantep

21.05.2008


 

Etiyopya ile 20 milyon dolarlık iş anlaşması

AKTİF Sivaslı Sanayici ve İşadamları Derneği (ASSİAD)’nin misafiri olarak Sivas’a gelen Etiyopya heyeti, Sivaslı işadamlarıyla 20 milyon dolarlık iş anlaşması imzaladı.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON)’nun davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Etiyopya Bayındırlık Bakanı Mekiya Mamiyo Sıkıssa ve beraberindeki işadamı grubu, Sivaslı işadamlarıyla iş görüşmesi yaptı. 2 gün süren temaslar meyvesini verdi. Görüşmeler sonunda, ortak yatırım alanları araştırmak, birlikte iş yapmak ve orada yerleşik olacak Türk şirketlerine destek olunması konularında mutabakata varıldı. Bu çerçevede, Etiyopyalı grup ile ASSİAD üyesi işadamları arasında 20 milyon dolarlık iş projelerini kapsayan bir iyi niyet anlaşması imzalandı.

/ Sivas

21.05.2008


 

Prim alacakları yeniden yapılandırılacak

ANTALYA’DA esnaf ve tarım Bağ-Kur sigortalısı toplam 113 bin 141 kişi ile SSK’lı 89 bin 187 işverenin prim borcu bulunduğu bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Kamuoyunda ‘’İstihdam paketi’’ yasası ile ile SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını da yeniden yapılandırılacağını söyledi. Prim borçlarının tutarının çok yüksek olduğunu ve bunların çok önemli bölümünü faizlerin oluşturduğunu vurgulayan Erol, şu bilgileri verdi: ‘’Antalya’da esnaf ve tarım Bağ-Kur sigortalısı toplam 113 bin 141 kişi ile SSK’lı 89 bin 187 işverenin prim borcu var. Bağ-Kur sigortalılarının toplam borcu 1 milyar 522 milyon 822 bin 580 YTL, işverenlerin ise 324 milyon 790 bin 539 YTL.’’ Prim alacakları sebebiyle 19 bin haciz dosyasının takipte olduğunu ifade eden Erol, yeniden yapılanmadan bu kişilerin de yararlanabileceğini kaydetti.

/ Antalya

21.05.2008


 

Petrol, 127 doların üstünde

ABD petrolünün varil fiyatı 127.10 dolardan işlem görüyor.

ABD dolarının düşük seyretmesinin yanı sıra, Çin’in, depremin önemli şehirlere enerji arzını sarsması ve yaz mevsiminde Olimpiyat Oyunları’ndan önce şirketlerin stok yapmasının gelecek ay ithal dizel talebini hızla yükseltmesi beklentisi de petrol fiyatlarını arttırıyor.

/ New York

21.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler