Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Patlamış mısır değil, sinema!

Sınema tutkunu genç bir grubun hazırladığı ‘www.sinemasinemadir.com’ isimli internet sitesi, kısa bir süre önce yayın hayatına başladı.

Haber, biyografi, röportaj, film kritikleri ve sinema yazılarının yer aldığı site, genç sinemacılara ‘bize katılın’ çağrısı yapıyor.

Site, sinema sanatının fikrî planını konuşmak üzere kurulmuş. Türk sineması ağırlıklı site yabancı sinemaya ait haber ve kritiklere de yer veriyor. “Sinemayı popüler kültürün eğlence aracı olarak görmüyoruz” diyen sitenin editörü Suat Köçer, prensip ve hedeflerini şöyle anlatıyor;

“Bu sanatın salt eğlence aracı ya da patlamış mısır yeme ortamı gibi algılanmasını doğru bulmuyoruz. Maalesef ülkemizde bu yönde yaygın bir kanaat var. Oysa biz sinemayı, hızla gelişen modernleşme ve enformasyon karşısında aynı hızla küçülen dünyamızın, tahammül edilmesi güç zorluklarına karşı ayakta kalabilmenin yollarından biri olarak görüyoruz. Kendimizce bu yolda bir adım atabilmek için de http://www.sinemasinemadir.com internet sitesini oluşturmaya karar verdik. Sitemiz Türk sineması eksenli bir internet ortamıdır. Ancak her türden ve coğrafyadan konu ve kişilerin tartışılabildiği geniş bir konsepte sahiptir. Üzerinde söz söylenilmeye değer her sinematik tema sitemizin ilgi alanında yer almaktadır.”

YAZI SİZDEN, YAYIN BİZDEN!

“Kısa bir süre sonra, bizim gibi düşünen çok sayıda sinemaseverin olduğunu gördük” diyen sitenin editörü Suat Köçer, amaçlarının sinemayı daha özel bir konumda konuşmak olduğunu hatırlatıyor. Kurdukları internet sitesi aracılığıyla, sinemaseverleri buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Köçer, şunları söylüyor; ‘Birçok sinemaseverin bu konuda yazmak istediğini ancak yazılarını değerlendirebilecek bir platform bulamadıklarını biliyoruz. Biz de bu konuda yeteneği olan sinemaseverlere siz yazın, biz de yayınlayalım çağrısında bulunuyoruz. İnternet sitemiz hangi görüş ve inançtan olursa olsun, sinema alanında nitelik taşıyan her türlü ürüne açıktır.” “Yazı Sizden, Yayın Bizden” sloganı ile sinemaseverlere seslenen site, okuyuculardan gelecek sinema konulu makale, deneme, inceleme-araştırma ve film eleştirilerini yayınlayacak.

22.05.2008


 

Mevlânâ’ya rekor ilgi

Konya’da turizm için ölü dönem olarak kabul edilen yılın ilk 3 ayı yaklaşık 250 bin kişinin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi’nde ziyaretçi sayısı, geçtiğimiz Cumartesi günü 12 bini aştı.

Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Mevlânâ Müzesi’ni, geçen yıl yaklaşık 1.5 milyon kişinin gezdiğini söyledi. Aynı hareketliliğin bu yıl da artarak devam ettiğini anlatan Benli, turizm için ölü dönem olarak kabul edilen yılın ilk 3 ayında, geçen yılki gibi 100-150 bin kişi beklenirken, müzeyi yaklaşık 250 bin kişinin ziyaret ettiğini, ziyaretçi sayısının geçtiğimiz cumartesi günü 12 bini aştığını vurguladı. Benli, geçtiğimiz yıla göre rekor düzeyde olan ziyaretçi sayısındaki artışları 2007 Mevlânâ Yılı’nda yurt içi ve yurt dışında yapılan tanıtımın başarısına bağladıklarını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Tanıtımların, kente gelen turist sayısına büyük etkisi olduğuna inanıyoruz. Çünkü, geçtiğimiz yıl boyunca dünyanın pek çok ülkesinde gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekse Konya Büyükşehir Belediyesi etkili bir tanıtım kampanyası gerçekleştirdi. Bu tanıtımlarda Mevlânâ ile ilk kez tanışan ya da Mevlânâ’yı bir kez daha duyan yerli ve yabancı pek çok kişi, bu yıl Konya’yı seyahat programına aldı. Mevlâsnâ Yılı tanıtımları, ‘Konya turizmine tam anlamıyla yaradı’ diyebilirim. Yaz aylarıyla birlikte ziyaretçi sayısındaki artışın daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz.’’

/ Konya

22.05.2008


 

Kaşgarlı Mahmut 1000 yaşında

2008 UNESCO Kaşgarlı Mahmud Yılı etkinlikleri kapsamında Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünce 28-30 Mayıs tarihleri arasında, ‘’Kaşgarlı Mahmud ve Dönemi’’ konulu 2. Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu düzenlenecek.

‘’Kaşgarlı Mahmud ve Dönemi’’ konulu sempozyumla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ülkü Çelik Şavk, UNESCO’nun ‘’Kaşgarlı Mahmud’un doğumunun 1000 yılı olması nedeniyle’’ 2008’i Kaşgarlı Mahmud Yılı ilan ettiğini hatırlattı. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da bir dizi etkinlik planlandığını belirten Şavk, düzenledikleri sempozyumun da bu etkinlikler arasına alındığını söyledi. Şavk, çeşitli ülkelerden 67 bilim adamının katılacağı sempozyumda Kaşgarlı Mahmud, Divanı Lügat-it Türk ve 11. yüzyıl Türk dünyasının inceleneceğini, ayrıca Kaşgarlı Mahmud’un türbesinin fotoğraflarından oluşan sergi açılacağını belirtti.

DİĞER ETKİNLİKLER

Toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşenur İslam da Bakanlığının düzenleyeceği etkinlikler hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda hatıra pulu ve ilk gün zarfı basılarak koleksiyoncuların ilgisine sunulduğunu ifade eden İslam, Divanı Lügat-it Türk’ün yeni bir tıpkı basımının planlandığını belirtti. İslam, Kaşgarlı Mahmud için internet sitesi hazırlanacağını ve bibliyografya çalışmaları da yapıldığını kaydetti. İslam, Kaşgarlı Mahmud hakkında belgesel hazırlanması için TRT ile görüşüldüğünü, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından türbesinin restorasyonu için inceleme yapılacağını da belirtti. Türk devletlerinin tamamını kapsayacak hikaye yarışması planladıklarını da anlatan İslam, Paris’te Türk dünyasından kültür bakanlarının katılımıyla etkinlikler için kapanış paneli, sergi veya müzik ve dans gösterisi planlandığını bildirdi. Etkinliğe destek veren kurumlardan TÜRKSOY’un Genel Müdür Vekili Yrd. Doç. Dr. Fırat Purtaş ise bu yıl 27-28 Nisan’da üye ülkelerin Kültür Bakanlarının katılımıyla toplanacak Bakanlar Konseyi’nde, Kaşgarlı Mahmud yılı ile ilgili değerlendirmeler yapılacağını söyledi. Purtaş, Kaşgarlı Mahmud’un, sadece Türkiye’deki Türklerin değil, diğer Türk toplulukları tarafından da sahiplenilen bir değer olduğunu belirterek, etkinliklere Türk dünyasından yoğun katılımın sağlanacağına inandığını kaydetti.

22.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır