Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

ENERJİYİ KÖTÜ KULLANIYORUZ

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Güler, "Sanayicimiz başta olmak üzere elektriği, enerjiyi kötü kullanıyoruz" dedi.

Enerjİ ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Sanayicimiz başta olmak üzere elektriği, enerjiyi kötü kullanıyoruz” dedi. Güler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) “Türkiye Enerji Stratejisi Dizisi No:1-2-3” başlıklı raporların tanıtımı dolayısıyla düzenlenen “Elektrik Enerjisi Stratejisi Değerlendirmeleri” seminerinde yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde doğal gazı pahalı kullanan doğal gaza bağımlı bir elektrik sektörüyle karşılaştıklarını, fiyatı düşürme konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı. Öncelikle doğal gaz anlaşmalarını masaya yatırdıklarını kaydeden Güler, “Türkiye’de Anayasayı değiştirmekten daha zordur. Hatta Anayasayı değiştirmek mümkündür, ikili anlaşmaları değiştirmek mümkün değildir. Biz 40 milyar metre küplük al ya da öde miktarını sildirdik, fiyatı aşağı çektik” diye konuştu.

Güler, 5,5 yıldır bu toplantılara katıldığını, her defasında elektriğin pahalı olduğunun söylendiğini, aynı iş adamlarının büyük bir kısmının da elektriğin ucuz olduğunu belirttiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Önce buna bir karar verelim. Bu en temel noktadır, çünkü yatırımları da etkiliyor. Bununla ilgili elimizde rakamlar var. Aynı TÜSİAD üyelerinden çok ucuz olduğunu söyleyen de var, pahalı olduğunu söyleyen de var. Yatırımı siz yapacaksınız. Bizim yatırım yapmamız yasak. Kamu, üretim yatırımı yapamaz ve yapmamalı da. Bütçeye 800 megavatlık santral koyduk, yer yerinden oynadı. Eğer kamu yapmayacaksa, siz yapacaksınız. Siz de kar maksimizasyonunu, kar optimizasyonunu düşünerek yapacaksınız. Aynı gemideyiz, vicdanlı hareket etmek lâzım. Yani tutturabildiğine bir fiyat mekanizması da olmaz. Liberal piyasa demek, başıboşluk demek değildir. EPDK var, çalışmalarını sürdürüyor ve üstelik de arz güvenliğini onlar kontrol ediyorlar.” Bakan Hilmi Güler, yap, işlet, devret ve yap, işlet santrallerinin otomatik fiyatlandırmaya dahil edilmemesi konusunda sistemde herhangi bir sorun olmayacağını düşündüğünü bildirdi.

Güler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) “Türkiye Enerji Stratejisi Dizisi No: 1-2-3” başlıklı raporlarının tanıtımı dolayısıyla düzenlenen seminer sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin “Türkiye’deki arz güvenliği ile ilgili bir sıkıntı olsa bundan bakanlık değil EPDK sorumlu deniliyor. Bununla ilgili değerlendirmeleriniz nedir?” sorusu üzerine Güler, cümlenin bu şekilde olduğunu ifade ederek, “Toplantıda karşılıklı olarak görüştük. Burada herhangi bir sorunun analizinden ziyade, sorulan sorular üzerine yaptığımız değerlendirme oldu. Zaten yasada bu böyle” şeklinde konuştu.

Yap, işlet, devret ve yap, işlet santrallerinin otomatik fiyatlandırmaya dahil olmamasının sistemde sorun oluşturup oluşturmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Güler, petrol piyasasının tamamen liberalize olduğunu belirterek, “Orada nasıl bir sistem yürüyorsa, sağlıklı geçiş olabilecek şekilde önce otomatik fiyat mekanizması devreye konacak, daha sonra da bu iş tamamen liberalize edilmiş olacak. Burada herhangi bir sorunun olmayacağını düşünüyorum” dedi.

1 Temmuz'da enerjide otomatik fiyata geçilecek

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enerjide otomatik fiyatlandırmanın 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceğini belirterek, ‘’Ancak, 1 ay öne çekilmesini destekleriz’’ dedi.

Şimşek, Hazine Müsteşarlığında yapılan ‘’Mahalli İdarelerin Malî Yönetimi Forumu’’ndan çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Enerji fiyatlarında görülen artış konusundaki sorular üzerine Şimşek, otomatik fiyatlandırma mekanizmasının önemine dikkati çekerek, bu sistemde maliyetlerde düşüş çerçevesinde elektrik fiyatlarında da düşüş olabileceğini, bu sistemin fiyatlarda devamlı bir artış anlamına gelmediğini söyledi. Enerji piyasasında rasyonel bir fiyatlandırmanın, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, serbest piyasa, rekabet ve özelleştirme unsurlarına dikkat ettiklerini belirten Şimşek, 3 yıllık bir perspektifte, toplam enerji ihtiyacının yüzde 10’unu rüzgâr enerjisinden sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Şimşek, sosyal güvenlikte prim affına yönelik bir soru üzerine de, ilke gereği afları doğru bulmadığını ancak, kamu alacakları konusunda yapısal bir sorunla karşı karşıya bulunduklarını ve bu sebeple kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında bazı tedbirler almak zorunda kaldıklarını ifade etti.

/ İstanbul

23.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Petrolde yeni rekor

  ENERJİYİ KÖTÜ KULLANIYORUZ

  Enerji verimliliği için bilinçlenmek şart

  Yerin altını görünce işten vazgeçtiler

  Küresel gıda ithalatı1 trilyon dolar olacak

  Memurdu, ihracatçı oldu

  Hükümete popülizm uyarısı

  Barajlar S.O.S. veriyor

  Kordsa Global, İzmit’ten dünyaya teknoloji üretecek

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır