Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Piyasalar gergin

Uluslararası piyasalarda borsaların son 1 ay içinde yükseliş kaydetmelerine karşılık İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının gerilemesi siyasî gerginliği ön plana taşıdı. Kapatma dâvâsı, başörtüsü meselesi, Yargıtay bildirisi ve benzeri siyasî gerginlikler İMKB’ye kan kaybettiriyor.

Uluslararasi piyasalarda borsaların son 1 ay içinde yükseliş kaydetmelerine karşılık İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) siyasî gerginlik sebebiyle geriliyor. Önceki gün 791 puan ve yüzde 1.94 oranında düşüşle haftayı 39.961 puandan kapatan borsa 1.48 milyar YTL işlem hacmiyle hâlâ gücünü korurken AKP kapatma dâvâsı, türban meselesi, Yargıtay – hükümet çekişmeleri ve buna benzer siyasî gerginlikler İMKB’ye sun’î kan kaybettiriyor. Son 1 ayda Arjantin ile Brezilya borsaları ortalama yüzde 7, İngiltere ve Japonya borsaları yüzde 2 oranında değer kazandı. Enerji ve gıda fiyatlarıyla yükselen enflasyona, Merkez Bankası’nın faizleri arttırmasına ve cari açık beklentisine rağmen moralini bozmamaya çalışan İMKB, söz konusu zaman içinde siyasî risk sebebiyle yüzde 6 gerileyerek hisse senetlerinin ucuz bir şekilde zararına satışlarla el değiştirmesine sebep oldu.

“Siyasî spekülasyon

tutarsa ne olur?”

Faiz artışıyla enflasyonu ve kurdaki yükselişi engellemeye çalışan Merkez Bankası’na karşı oluşan siyasi gerginlik spekülasyonu tutarsa kurlar yükselecek ve döviz tarafında yeni bir kazanç yolu ortaya çıkacak. Siyasî gerginlikle yabancı yatırımlar da baskı altında kalacak ve Türk eurobondları değer kaybedecek. Bu da ülke puanını olumsuz etkileyecek. Uzmanlar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın “Türban dâvâsını Haziran’ın ilk haftası görüşeceğiz” sözünü öne çıkararak Türk piyasasının üzerinden kara bulutların bir an önce kalkması için siyasi gerginliğin acilen çözülmesini istiyorlar.

/ İstanbul

25.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Sadece bankalar kâr açıklıyor

  Piyasalar gergin

  Buğdayda hasat kaybı 860 bin ton

  6 yılda işsizlere 1 milyar 3 milyon YTL ödendi

  Gemicilik sektöründe rakiplerin provokesine izin vermeyelim

  DB’den 600 milyon dolarlık krediye onay

  Büyük baş hayvancılık teşvik sistemi yenilendi

  Dünya devlerinden biri daha Türkiye’ye geliyor

  Kuraklık desteği yetersiz

  Altınbaşak Tekstil’den nano ürünler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır