Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yapısal reformlar devam etmeli

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi ve etkin risk yönetiminin tavizsiz uygulanmasının önümüzdeki dönemde de ekonominin küresel çalkantıların olumsuz etkilerinden korunması açısından önem arzettiğini bildirdi.

Merkez Bankası, hanehalkının, kredi ihtiyacını diğer tüketici kredilerine göre faizi daha yüksek olan kredi kartlarıyla karşılamasının, borç geri ödeme kapasitesini olumsuz etkilediğini, bu sebeple, kredi kartlarının bir ödeme aracı olarak kullanılmasını ve kredi ihtiyaçları için tüketici kredilerinin tercih edilmesinin, hanehalkının menfaatine olacağını bildirdi. Merkez Bankası tarafından yılda iki kez hazırlanan ‘’Finansal İstikrar Raporu’’ yayımlandı. Raporda, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın devam etmekte olması, gıda, enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin enflasyonist riskleri artırması ve gelişmiş ekonomilerin karşı karşıya olduğu durgunluk tehdidinin, Türkiye için önümüzdeki dönemde finansal istikrar açısından tüm ekonomik birimlerin, kararlarında ihtiyatı elden bırakmamasını gerektirdiğine işaret ettiği bildirildi. Bunun yanında döviz geliri elde etmeyenlerin döviz cinsinden borçlanmaması gerektiği konusu önemini koruyor. Hanehalkı yükümlülükleri içinde payı azalmakla birlikte faize tabi kredi kartı bakiyeleri artmakta. Öte yandan 2007 yılında bankacılık sektörü büyümesini sürdürdü, sektördeki yabancı payı arttı. Bankaların aracılık fonksiyonlarının gelişimini ve sektörün derinliğini gösteren mevduat ve kredilerin GSYH’ye oranı ile kredilerin mevduata oranı artmaya devam ediyor.

3 kat fazla faiz ödüyoruz

MB Başkanı Durmuş Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerde kredi kartı faizlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, “ABD’de de kredi kartları faizi, tüketici kredi faizinin 1.7 katı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran 2.9-3 kat” dedi. Yılmaz’ın bu sözleri, bankaların kredi kartlarına yüksek faiz uygulamasına destek olarak yorumlandı.

Kredi kartı faizleri düşürülsün

Tüketıcı Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komitesi Başkanı Faruk Hançer, kredi kartlarına uygulanacak faizlerle ilgili olarak, hükümeti ve duyarlı tüm kurum-kuruluşları, tüketici lehine yapılacak hukuki düzenlemelerin arkasında durmaya davet etti. Hançer, şunları kaydetti: “Sayın Bakanın, kredi kartları piyasasından ve bankaların haksız uygulamalarından habersiz olduğunu tasavvur bile edemiyoruz. Bu haliyle tüketiciden sorumlu bakanın dahi tarafsızlığını yitirdiğini düşünmekteyiz. Bu durum da göstermektedir ki Tüketicinin Korunması Bakanlığı kurulması menfaatler dengesi açısından vazgeçilemez bir gereklilik arz etmektedir.”

/ Ankara

31.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Yapısal reformlar devam etmeli

  Karpuz fiyatları üreticiyi üzdü

  WILO’ya uluslararası iki ödül birden

  Avro bölgesinde enflasyon patladı

  Petkim’in devri gerçekleşti

  Elektriğe zam kesin, rakam meçhul

  Petrol 126 doların altında

  Maliye, akaryakıtta vergi indirimine sıcak bakmıyor

  Türkiye büyürken, yabancı sermaye akacak

  Kiler, likör ihalesinde yok

  AKP’den Baykal’a tazminat dâvâsı

  CHP’den Vakit’e suç duyurusu

  Yazıcıoğlu ne demek istedi?

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır