Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Çin’de sel tehlikesi

Çin hükümeti 12 Mayıs’ta depremin vurduğu ve şimdi de sel baskını tehlikesi olan Sichuan eyaletinden 1,3 milyon kişiyi tahliye etmeye başladı. Çin’de Sichuan eyaletinin Tangjiashan bölgesinde deprem sonrası nehir yatağının önünün kesilmesi sonucu oluşan göl sel baskısı tehlikesi oluşturuyor. Gölde 100 milyon metreküp su biriktiği ve bölge için büyük tehlike oluşturduğu bildirildi.

Gölün suyunu boşaltmaları için Çin ordusundan bölgeye gönderilen çok sayıda mühendisin su seviyesinin yükselmesi üzerini tahliye edildiği kaydedildi. Çin’in Xinhua Haber Ajansı’na göre, sel baskısı tehlikesine karşı bölgeden 175 bin kişinin tahliye edildiği ve Pazar gününe kadar 25 bin kişinin daha tahliye edileceği aktarıldı. Buna ilâve olarak 1,3 milyon kişinin daha tahliye edilmesi yönünde bölge yetkililerinin talimatı olduğu bildirildi. 12 Mayıs’ta Çin’i vuran deprem felâketinde en son açıklanan resmî rakamlara göre, ölü sayısı 68 bin 858’e yükseldi. Sichuan eyaletinde 18 bin 618 kişinin ise halen kayıp olduğu belirtildi.

01.06.2008


 

İngiltere Başbakanı vatandaşlara telefon açıyor

İNGİLTERE'DE muhalefetteki Muhafazakâr Partisi’ne karşı oy kaybına uğrayan İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi lideri Gordon Brown’un, vatandaşlara telefon ederek parti politikalarını konuştuğu doğrulandı.

Başbakanlık, İngiliz liderin, kendisine mektup yazarak endişelerini bildiren kişileri aradığını bildirdi. Rafique adlı bir İngiliz vatandaş, Brown ile 2 ay önce Irak’taki olaylar konusunda konuştuğunu da belirtti. Rafique, Başbakan Brown’a mektup yazmasından 16 gün sonra kendisini telefonla aradığını kaydetti. Rafique, “Beni bir bayan aradı. Mektubuma ilişkin Başbakan’ın benimle konuşacağını söyledi. Birkaç saniye sonra telefonun karşı tarafında Brown vardı.” dedi. Rafique, İngiliz liderin, mektup hakkında konuştuğunu ve “Irak’ta olanlar için İşçi Partisi hükümeti adına özür dilediğini” aktardı. Ayrıca telefon konuşmasında Brown’un, Irak’taki İngiliz askerlerin çekilmesine yoğunlaşacağını da söylediği bildirildi. İngiliz lider Brown’un, vatandaşları aradığı, ilk kez PR Week adlı dergi tarafından ileri sürülmüştü. Dergi, telefonla aramanın, yeni kampanyanın bir parçası olduğu yorumunda bulundu. Ancak Başbakanlık, Brown’un Maliye Bakanlığı döneminde bile vatandaşlara telefon ederek konuştuğunu açıkladı. Sözcü, “Başbakan, gelen mektuplara önem veriyor.” dedi. Ancak PR Week, Brown’un kampanya şefi Stephen Carter’in bu fikri ortaya attığını yazdı.

/ LONDRA

01.06.2008


 

“İran, nükleer silâh peşinde değil”

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, İran’ın nükleer silâh edinmeye çalışmadığını söyledi.

Le Monde gazetesine demeç veren Putin, “İran’ın nükleer silâh peşinde olduğuna inanmıyorum. Bunun işareti yok” dedi. “Acemler gururlu insanlar” diyen Putin, “Egemenliklerinden yararlanarak sivil nükleer enerji hakkını kullanmak istiyorlar. Bence İran, şimdiye kadar hukuk alanında hiçbir ihlâlde bulunmadı. Uranyum zenginleştirmeye de hakları var” ifadesini kullandı. Batı dünyası, İran’ı nükleer silâh peşinde koşmakla suçluyor, Tahran yönetimiyse nükleer programının barışçıl olduğunu söylüyor.

/ PARİS

01.06.2008


 

Kouchner’den Irak’a sürpriz ziyaret

FRANSA Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Irak’a sürpriz bir ziyarette bulundu.

Temaslarda bulunduğu Ürdün’den Irak’ın güneydoğusundaki Nasıriye’ye geçen Kouchner, Devlet Başkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi ve bölge valisi Aziz Kazım Elvan ile bir araya geldi. Nasıriye şehrinde nüfusun büyük bölümünü Şiîler oluşturuyor.

/ NASİRİYE

01.06.2008


 

Sri Lanka’da yine kan aktı: 30 ölü

SRİ LANKA'DA güvenlik güçleriyle Tamil gerillaları arasında çıkan çatışmalarda 30 kişi öldü.

Ordudan yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Vavuniya, Mannar, Welioya ve Jafna bölgelerinde dün çıkan çatışmalarda 26 Tamil militanıyla 4 askerin öldüğü bildirildi. Tamil militanlarının Sri Lanka’da ayrı bir ülke kurmak için başlattığı isyan hareketinde 1983’den beri ölenlerin sayısının 70 bini geçtiği bildiriliyor.

/ COLOMBO

01.06.2008


 

İngilizler Mehmetçik'e ‘’sahip’’ çıktı

KKTC'DE yaşayan İngilizler, bugün Girne’de Yaz Festivali kapsamında düzenledikleri kermesten elde edilen gelirin bir kısmını Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehmetçik Vakfına bağışladı.

Girne’de Kuzey Kıbrıs-Türk İngiliz Derneği tarafından düzenlenen ve organizasyonuna Kıbrıs Türk Barış (KTBK)Kuvvetleri Komutanlığının da katkıda bulunduğu kermese KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da katıldı.

/ GİRNE

01.06.2008


 

Bush, PKK’yı uyuşturucu kaçakçıları listesine aldı

ABD Başkanı George W. Bush’un, terör örgütü PKK’yı Başkanlık Yabancı Uyuşturucu Kaçakçıları listesine aldığı bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kongra-Gel olarak da bilinen PKK ile birlikte, İtalya’dan Ndrangheta örgütü ve Meksika’dan Beltran Leyva örgütünün de Başkanlık Yabancı Uyuşturucu Kaçakçıları listesine alındığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, aralarında Türkiye’den Cumhur Yakut’un da bulunduğu 4 kişinin, uluslar arası uyuşturucu kaçakçıları listesine alındığı belirtildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bu kişi ve örgütlerin bulunduğu ülkelerin hedef alınmadığı özellikle vurgulandı. Uyuşturucu Kaçakçıları Yasası, 1999 yılı aralık ayından beri uygulanıyor. Yasa, yabancı uyuşturucu kaçakçılarını, onların örgütlerini ve bütün dünyadaki kollarını hedef alıyor. Yasa gereğince bu örgüt ve kişiler, Amerikan malî sistemini, ticaret ve havale işlemlerini hiçbir biçimde kullanamadığı gibi, Amerikan şirketleri ve Amerikalı kişilerle de iş yapması engelleniyor.

/ WASHINGTON

01.06.2008


 

Londra’dan bakınca New York’u görmek mümkün

ATLAS Okyanusu’nun iki ucunda yer alan Londra ve New York şehirlerinde yaşayanlar, aradaki binlerce kilometre uzaklığa rağmen artık birbirlerini dev teleskoplar yardımıyla görebiliyor.

İngiliz san'atçı Paul George tarafından tasarlanan dev teleskoptan bakanlar aynı şekilde New York şehrine kurulmuş olan teleskopun diğer ucundaki insanları rahatlıkla görebiliyor. Londra’da ünlü Tower Bridge Köprüsü yakınındaki dev teleskop ile New York’taki teleskop arasındaki bağlantının kurulması, okyanusun altına yerleştirilen dev aynalar sayesinde gerçekleşiyor. New York’taki Brooklyn Köprüsü önüne kurulan teleskoptan bakanlar da, eş zamanlı olarak Londra’daki insanları görebiliyorlar. Teleskobun ucundaki insanlar New Yorkluları görünce heyecan ve şaşkınlık yaşıyor. Getirdikleri beyaz tablolara duygularını yazan İngilizler, tabloyu teleskoptan New Yorklu vatandaşlara göstererek birbirlerine el sallıyorlar. Thames Nehri ve Tower Bridge Köprüsü yakınına kurulan bu dev teleskobu her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor. 15 Haziran tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak olan teleskoptan bakan her ziyaretçiye ise sınırlı süre veriliyor. Bunun sebebi ise teleskop önünde oluşan yığılmayı önlemek.

/ LONDRA

01.06.2008


 

Bilim adamları karbondioksit avında

AMERİKA'DAKİ Columbia Üniversitesi’nde çalışan fizikçi Klaus Lackner’in önderlik ettiği bir grup bilim adamı, “karbondioksit yakalama” makinesi üzerinde çalışıyor.

Bilim adamları, 2 yıl içinde makinenin protipi üretmeyi planlıyor. Uçaklara yerleştirilebilecek kadar küçük bir makine ile atmosfere salınan karbondioksitin önüne geçilerek küresel ısınmanın durdurulması amaçlanıyor. Fizikçi Lackner, makinenin üretilmesinin 100 bin sterline mal olacağını tahmin ediyor. Guardian gazetesi, bilim adamlarının, bu makinenin, küresel ısınmayı çözmek için “sihirli değnek” olmadığını vurguladıklarını belirtti. Gazete, atmosferdeki karbondioksiti emmek için milyonlarca makine olması gerektiğini söylediklerini kaydetti. Buna rağmen bilim adamları, küresel ısınmanın, teknoloji ile bertaraf edilebileceğine inandıklarını söyledi.

/ LONDRA

01.06.2008


 

Kuzey Kore kısa menzilli füze denedi

KUZEY Kore, 3 adet kısa menzilli füze fırlatarak deneme yaptı. Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı, hükümet yetkililerini kaynak olarak gösterdiği haberde, komünist komşusunun batı sahillerinden 3 kısa menzilli füze fırlattığını duyurdu.

Haberde, füzelerin büyük bir ihtimalle, performansın kontrol edildiği rutin uygulama çerçevesinde denendiği belirtildi. Kuzey Kore mart ayında da benzeri bir deneme yapmış ve bölgedeki gerginliğin artmasına neden olmuştu.

01.06.2008


 

Abhazya’da hareketlilik

RUSYA Savunma Bakanlığı bünyesindeki demiryolları kuvvetlerinin, barışçıl bir amaçla tek yanlı bağımsızlık ilân eden Abhazya’ya geçtiği bildirildi.

Abhaz yönetiminden yapılan açıklamada, Rusya Demiryolları Kuvvetlerinin Abhazya’nın demiryollarında yapacakları onarım çalışmaları nedeniyle bölgeye gittiği kaydedildi.

/ TİFLİS

01.06.2008


 

Cunta yüzünden öldüler

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Myanmar yönetiminin kasırgadan sonra uluslararası yardımlara güçlük çıkarmasının, on binlerce kişinin hayatına mal olduğunu söyledi.

Singapur’da uluslararası güvenlik konulu bir konferansta konuşan Gates, Myanmar kıyıları açıklarında yardım malzemesi yüklü ABD gemilerine hâlâ yanaşma izni verilmediğini, bu malzemelerin afetzedelere aktarılması yönündeki çabalarına devam edeceklerini kaydetti.

01.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır