Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail, AB-Suriye ilişkilerinden rahatsız

İsrail ile Suriye arasında görüşmelerin yeniden başlamasından sonra, İsrail Dışişleri Bakanlığı Avrupa’daki diplomatik misyonlarından, “Avrupa başkentlerinden Şam yönetimiyle ilişkilerinde ‘dikkatli’ olmalarını istemeleri” talimatını verdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Suriye yönetimiyle AB ülkeleri arasında buzların erimeye başlamasından giderek daha çok endişe duyuyor.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin internet sitesinde verilen habere göre, İsrail ile Suriye arasında görüşmelerin yeniden başlamasından sonra, İsrail Dışişleri Bakanlığı Avrupa’daki diplomatik misyonlarından, “Avrupa başşehirlerinden Şam yönetimiyle ilişkilerinde ‘dikkatli’ olmalarını istemeleri” talimatını verdi.

Talimatnamede buna gerekçe olarak, “Suriye yönetiminin görüşmelerle ilgili niyetinin ciddî olduğunu henüz ispatlamadığı” gösterildi.

Önemli Avrupa ülkelerindeki İsrail büyükelçilerine, İsrail Dışişleri Bakanlığı Batı Avrupa Dairesi Başkan Yardımcısı Rafi Barak tarafından gönderilen gizli mesajda, önde gelen Avrupalı yetkililerin Şam yönetimiyle son dönemdeki temasları, Suriye’nin izolasyonunun kırılmaya başladığının ilk işaretleri olarak değerlendirildi.

Mesajda, “İsrail, Suriye’nin niyetlerinden ciddî olduğunu söyleyinceye kadar” Avrupalıların Şam yönetiminin taleplerine ihtiyatla yaklaşmalarının sağlanması istendi.

Büyükelçilere gönderilen mesajda, “Suriye’nin Hizbullah, Hamas ve İslâmî Cihad’a desteğinin devam ettiğinin ve İran ile bağlarını koparmadığının Avrupalılara hatırlatılması gerekmektedir” denildi.

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastı ve Irak’taki direnişin arkasında Suriye rejiminin bulunduğu şüpheleri yüzünden son yıllarda tecrit edilen Şam yönetimiyle önde gelen Avrupalı yetkililer arasında son dönemde temaslar yeniden başlamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı telefonla aramıştı. İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos da 5 gün önce Şam’ı ziyaret etmişti.

Suriye ile İsrail arasındaki görüşmelerin Türkiye’nin aracılığıyla başladığı önceki hafta açıklanmıştı.

/ ANKARA

02.06.2008


 

Türkiye’nin Müslüman olması AB’ye zarar vermez

Brüksel’deki ABD’li yetkililer Türkiye’nin Müslüman olmasının AB’ye zarar vermeyeceğini, Avrupa’da farklı dinlerdeki insanların birbirleriyle uyum içinde yaşama sürecini hızlandıracağını dile getirdiler.

ABD Dışişleri Bakanlığı Brüksel’de Avrupa Medya Merkezi (AMM) adında bir basın merkezi kurdu. ABHaber Avrupa Medya Merkezi’nin 29 Mayıs’taki açılış törenine katıldı ve AMM direktörü Susan M. Elbow ile mülakat yaptı. Elbow, ABHaber’e AMM’nin önemi, Türkiye-ABD ilişkileri ve Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci konularında bilgi verdi. Dünya halklarının televizyon, internet gibi iletişim araçlarından giderek daha fazla korktuğunu, çünkü yapılan en ufak hataların dahi bu kanallarla anında tüm dünyaya duyurulduğunu belirten Elbow, bilgi kirliliğine ve insanların haber kaynaklarına olan güvenlerinin giderek azaldığına da dikkat çekti. Elbow, resmi bir medya merkezi kurulmasının güvenilir bilgi açısından bir avantaj olduğunu belirtti. Beyaz Rusya gibi medyanın özgürlüğünün kısıtlandığı ülkelerde insanların fikirlerini ifade edemediklerini, AMM’nin bu insanlar için önemli bir yardımcı olacağını kaydeden Elbow, sansüre uğradığı için konuşamayan insanların kendi stüdyolarında ropörtaj yaparak, uydu ile yayınlanan videolar aracılığıyla fikirlerini istediği insanlara ulaştırabileceğini söyledi. Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilere de değinen Elbow, Türkiye’nin ABD’nin en önemli partnerlerinden biri olduğunu, dönem dönem yaşanan iniş ve çıkışlara rağmen istikrarlı bir ilişkinin sürdürebildiğini belirtti. Elbow, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini kesinlikle desteklediklerini, Türkiye AB’ye üye olduğu takdirde ABD’nin de AB ile olan ilişkilerinin güçleneceğini vurguladı. Türkiye’nin İslâm ve demokrasinin bir arada yaşandığı tek ülke olduğunun altını çizen Elbow, Avrupa’nın Orta Doğu ile olan ilişkilerinin Türkiye’den etkilendiğini, Türkiye’nin sadece kendi bölgesinde değil tüm dünyada istikrar unsuru olan stratejik bir ülke olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin gerekli kriterleri sağladıktan sonra AB’ye üye olacağını düşündüğünü dile getiren Elbow, ekonomisi güçlü olan bir Türkiye’nin politik ve stratejik önemi sebebiyle AB’ye büyük bir güç kazandıracağını hatırlattı. ABD Belçika Büyükelçiliği Ekonomi İşleri Sorumlusu Richard M. Eason da Elbow’un fikirlerini destekleyerek, Türkiye’nin Müslüman bir ülke olmasının AB’ye zarar vermeyeceğini, Avrupa’da farklı dinlerdeki insanların birbirleriyle uyum içinde yaşama sürecini hızlandıracağını kaydetti. Eason, AB’nin gücünü genişleyerek koruduğunu ifade ederek, tüm kriterleri sağlamış bir Türkiye’nin AB’ye üye olmasının AB’yi güçlendireceğini ve Türkiye’nin en önemli AB üyelerinden olcağını vurguladı.

/ BRÜKSEL

02.06.2008


 

Clinton, mücadeleyi bırakmıyor

ABD'de Demokrat Parti’de idari işlerden sorumlu kurallar komitesinin tartışmalı iki eyalete ilişkin aldığı ve Hillary Clinton için darbe niteliği taşıyan kararın ardından Barack Obama, partinin başkan adaylığını kazanmaya daha da yaklaştı.

Komitenin tartışmalı Michigan ve Florida eyaletlerinin ön seçim sonuçlarına ilişkin aldığı kararla, her iki adayın bu eyaletlerde aldığı delege oylarını yüzde 50’şer azaltarak yarıya indirmesinin ardından Hillary Clinton’ın bütün dezavantajına karşın mücadeleyi Ağustostaki parti kurultayına taşıyabileceği bildiriliyor. Michigan ve Florida, geçen yıl parti genel merkezinin kurallarını ihlal ederek ön seçimlerini erkene aldığı için ceza olarak buralardaki sonuçların genel hesaba katılmaması kararlaştırılmıştı. Bunun sonucu olarak genel yarışta önde giden aday Obama buralarda kampanya yapmamış, Clinton ise sınırlı siyasî faaliyet göstermiş ve sonuçta iki “sembolik” ön seçimi de kazanmıştı. Florida ve Michigan’in diskalifiye edilmesine ses çıkarmayan Clinton, şu sıralarda bu eyaletlerdeki sonucun tamamen geçerli sayılmasını ve kendisine avantaj sağlanmasını istiyordu. Sorunu çözmek için toplanan kurallar komitesi, hem iki eyaleti kısmen affedip delege çıkarmalarına izin verdi, hem de delege oylarının sayısını yarıya indirdi. Komitenin kararıyla Clinton bu iki eyalette Obama’dan 25 fazla delege çıkarıyor. Ancak bu rakam, Obama’nin genel yarıştaki delege sayısı üstünlüğünü önemli ölçüde azaltmadığı için Hillary Clinton’a yetmiyor. Obama, karardan sonra bile delegelerde 175 farkla önde gidiyor.

/ WASHİNGTON

02.06.2008


 

Hizbullah, İsrail askerlerinin kalıntılarını teslim etti

Hizbullah 2006’daki savaşta öldürülen İsrail askerlerinin kalıntılarını Uluslararası Kızılhaç Komitesine teslim etti.

Hizbullah güvenlik görevlisi Vefik Safa, Temmuz 2006’da 34 gün süren savaşta öldürülen, İsrail’in cesetlerini Lübnan’da bıraktığı askerlerin kalıntılarını teslim ettiklerini belirtti. Kızılhaç teşkilatı da bir kutuda muhafaza edilen kalıntıları İsrail’e teslim edecek. Askerlerin kalıntılarının, İsrail’in casusluk suçundan 6 yıldır cezaevinde tuttuğu Lübnanlı Nesim Nisri’yi serbest bırakmasından sonra teslim edildiğine dikkat çekildi.

/ BEYRUT

02.06.2008


 

Çin'de ölü sayısı 69 bini aştı

Çin'in Sichuan eyaletinde 12 Mayısta meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 69 bini aştı.

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, yaralı sayısının 368 bin 545, kayıp sayısının da 18 bin 830 olarak belirlendiği ifade edildi. Depremde ölü sayısının son rakamlara göre 69 bin 16 olduğu ve depremden dolayı 15 milyon 150 bin kişinin memleketini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

/ PEKİN

02.06.2008


 

Avustralya, Irak'tan çekilmeye başladı

Avustralya'nın 500 dolayında muharip askeri, Irak’ın güneyindeki üslerinden çekilmeye başladı. Basra’da açıklama yapan bir İngiliz askerî sözcü, Avustralya askerlerinin Nasıriye’deki Talil üssünden çekilmeye başladığını belirtti.

Dikar Valiliği sözcüsü ise çekilmenin tamamlandığını, Avustralya askerlerinin yerine Amerikan birliklerinin konuşlandığını söyledi. Avustralya’da Kasım ayında başbakanlığa gelen Kevin Rudd, Irak’taki muharip 500 dolayında askerini gelecek yılın ortasına kadar çekeceğini, ancak Irak polis ve ordu güçlerine yönelik eğitimi sürdüreceklerini açıklamıştı. Avustralya’nın, çoğu Irak’ın güneyinde görev yapan 1500 kadar askeri bulunuyor.

/ NASİRİYE

02.06.2008


 

İsrail, Ahmedinejad'a karşı kampanya başlatıyor

İsrail, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın merkezi Roma’da bulunan BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 3-5 Haziran arasında düzenleyeceği dünya gıda zirvesine katılımına karşı kampanya başlatıyor.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberinde, İsrail Dışişleri Bakanlığının Roma’daki İsrail Büyükelçiliği ve yerel İtalyan Yahudi örgütlerince başlatılacak kampanya için bütçe ayırdığı belirtildi. Habere göre, İsrail’in Roma Büyükelçisi Gideon Meier, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Ahmedinejad’ın gelişinden haberi olmadığından emin olduğunu, İtalya’nın İran için uygulanan BM kararlarına destek verdiğini söyledi. Bu arada, Ahmedinejad’ın Vatikan Büyükelçiliğinin girişimleriyle Katoliklerin ruhanî lideri Papa 16. Benediktus ile de görüşmek istediği ve bunun için gerekli girişimlerin yapıldığı belirtilmişse de, Papa ile Ahmedinejad arasında görüşme olup olmayacağına ilişkin Vatikan’dan henüz herhangi bir resmî açıklama yapılmadı.

/ KUDÜS

02.06.2008


 

Irak'ta kayıplar azaldı

Irak'ta Mayıs ayında ölen Amerikan askerleri ve Iraklı sivillerin sayısının azaldığı bildirildi. Irak’taki Amerikan askerî kayıplarını takip eden icasualties.org internet sitesine göre, Irak’ın işgalinin başladığı 2003 yılının Mart ayından beri Amerikan ordusu 19 askerle en az kaybını geçen ay verdi.

Ülkede önceki ay ölen Amerikan askerlerinin sayısı 52 olarak belirlenmişti. Amerikan ordusu bundan önce en az kaybı 2004 yılının Şubat ayında 21 askerle vermişti. Irak İçişleri, Savunma ve Sağlık bakanlıklarının verilerine göre, geçen ay ölen Iraklı sivillerin sayısı önceki aya göre 463 kişi azalarak 505’e düştü.

/ BAĞDAT

02.06.2008


 

Discovery'in kalkışında 5 parça koptu

Discovery uzay mekiğinin kalkışı sırasında buz veya izolasyon maddesi olduğu sanılan 5 parçanın, mekiğin ısı kalkanına çarptığı belirlendi. NASA yetkilileri, bunun ciddi bir sorun oluşturacağı düşünmüyorlar.

7 kişilik mürettebatıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gitmek üzere uzaya fırlatılan Discovery’nin devasa yakıt tankından 5 adet, buza veya köpük yalıtım maddesine benzer parça koptu. Ancak olay kalkışın kritik kabul edilen ilk 2 dakikasında meydana gelmedi.

NASA’nın uzay operasyonlarından sorumlu yetkilisi Bill Gerstenmeier, kopan ve mekiğin ısı kalkanına çarpan parçaların önemli bir sorun doğurmayacağını düşünmediklerini belirterek, “Parçalar kalkışın kritik noktasında kopmadı. Kopan parçaların mekiğe hasar verecek derecede hız kazandığını sanmıyoruz” dedi.

Amerikan uzay mekiklerinin 15 kat yüksekliğinde ve 2 tona yakın çok soğuk sıvı hidrojen ile oksijen taşıyan dev yakıt tankları, her kalkışta sürekli parçalar kopan köpük yalıtım maddesiyle kaplı bulunuyor. Bu köpük parçalarından bir tanesi Columbia mekiğinin termal kalkanına kalkışta çarparak hasar vermiş ve mekiğin 1 Şubat 2003’te Dünya’ya dönüşü sırasında atmosferde parçalanarak 7 astronotun ölümüne neden olmuştu. Kazadan bu yana NASA, sorunu çözmek için çok çaba sarfederken, mekik yörüngedeyken, Dünya’ya dönmeden önce gerekli onarımın yapılması amacıyla tüm ısı kalkanını astronotlara ayrıntılı şekilde kontrol ettiriyor.

/ ANKARA

02.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır