Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Divan”ın kadınları

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhan Alkan İspirli, 15 ve 19. yüzyıllar arasındaki kadın divan şairlerinin hayat hikâyeleri ile eserlerinden örnekleri ‘’Kadın Divan Şairleri ve Geleneğin Uzantısı’’ adlı kitapta topladı.

Yrd. Doç. Dr. İspirli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 ile 19. yüzyıllar arasında divan şiiri türünde eser veren kadınları belirlemek için araştırma yaptığını, bu dönemde 46 kadın divan şairi bulunduğunu belirlediğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. İspirli, şöyle konuştu: ‘’Kadın divan şairlerimiz tek tek incelendiğinde, hepsinin toplumun üst kesitlerinde yer alan aileler içinde yetiştiği, özel suretle öğrenim gördükleri tesbit edilecektir. Bunun başlıca sebeplerinden birisi, kızların sübyan mekteplerinden sonra öğrenim görebilmelerinin 1858-59 yıllarında açılan kız rüştiyesi ile mümkün olmasıdır. Ancak bu tarihe kadar çoğu kadın şairimiz edebiyat tarihindeki yerini çoktan almıştır. Kadın divan şairlerimiz her türlü baskı ve tehdide rağmen şiir yazmaktan geri kalmamışlardır.’’

/ ERZURUM

02.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Minyatür, ustasını kaybetti

  Bakiler’e saygı

  Tarihi kaleci yeniden canlanıyor

  Altın Koza 15 yaşında

  “Divan”ın kadınları

  Şairler ödüle “doydu”

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır