Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dolar, rezerv para olmaya devam edecek

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ABD Dolarının, dünyanın rezerv parası olmaya devam edeceğini söyledi.

Paulson, Birleşik Arap Emirliklerinde yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının artmasında, ABD Dolarındaki değer kaybının çok az bir etkisinin olduğunu vurguladı. 2. Dünya Savaşı’ndan buyana, ABD Dolarının rezerv para olduğunu hatırlatan Paulson, dünyanın halen en büyük ve en açık ekonomisinin ABD olduğunu, en derin sermaye piyasasının da ABD’de bulunduğunu, bu sebeple doların güçlü ezerv para olmaya devam edeceğini kaydetti. Paulson, ABD Dolarının güçlü olmasının ABD ekonomisinin çıkarına olduğunu ve doların yeniden eski gücüne kavuşacağını söyledi.

/ Abu Dabi

03.06.2008


 

KOBİ’ler çok acil çözüm bekliyor

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, KOBİ’lerin problemlerine kalıcı çözümler bulunması ve bunda geç kalınmamasını istedi.

Sayıları 1,5 milyonu bulan KOBİ’lerin içerisinde bulunduğu durumun her geçen gün daha da zorlaştığını kaydeden TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, KOBİ’lerin sorunlarına acil ve kalıcı çözümler bulunması gerektiğini söyledi. Türkıye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, KOBİ’lerin sorunlarına kalıcı çözümler bulunması ve bunda geç kalınmamasını istedi. Develi, Ocak ayından itibaren ekonomi alanında bir çok çalışmaya imza atıldığını, ancak bunların kalıcı çözümler üreten değil, pansuman etkisi oluşturan çalışmalar olduğunu’’ savundu.

Develi, toplam sayıları 1,5 milyon civarında seyreden KOBİ’lerin içerisinde bulundukları durumun her geçen gün daha da zorlaştığını, dar boğaza sürüklendiğini, küresel krizin ise tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’yi de etkilemeye başladığını anlattı.

Petrol fiyatlarındaki artışa dikkati çeken Develi, bu artışlara bağlı sıkıntılı günler geçiren KOBİ’lerin daha da zorlanmaya başladığını, girdi maliyetlerinin arttığını, bu kapsamda hükümetin, sıkıntıların aşılması konusunda çalışmaları olduğunu, ancak bunların istenilen seviyeye henüz ulaşamadığını belirtti. Develi, ‘’Bu çalışmalar pansumandan öteye gitmiyor. Dünya politikalarının da etkisiyle malî girdileri artan KOBİ’lerin dertlerinin üzerine yeni dertler ekleniyor’’ dedi. Develi, ‘’Geçen yılın başında, 2008’in zor yıl olacağını tahmin ettiklerini’’ hatırlatırken, ‘’Yetkililer tarafından atılacak adımlar sayesinde bu zorlukların minimum seviyeye çekileceğini bekliyorduk. Ancak, durum beklediğimizden biraz farklı oldu. KOBİ’lerin sıkıntıları noktasında elbette ki, tedbirler alındı ama bunlar beklenenin çok altında kaldı. Bu sebeple artık vakit kaybetmeden ülkemizin gündemine ekonominin yerleştirilmesi sağlanmalı ve ülke ekonomisinde vazgeçilmez bir yeri olan KOBİ’lerin sorunlarına çözüm üretilmeli’’ diye konuştu. Vergi reformu noktasında yapılan çalışmalara hız verilmesini isteyen Develi, bu yönde atılacak adımın yüklerini büyük oranda azaltacağını bildirdi. Hazırlanmakta olan envanter çalışmasını ‘’olumlu bir çalışma’’ olarak değerlendiren Develi, “Kalıcı tedbir almada geç kalınırsa, yarın desteklenecek KOBİ de bulunmayacak” diye konuştu.

/ Mersin

03.06.2008


 

12 milyon araca kimlik takılacak

Maliye Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilebilmesi için, bütün istasyonlardaki akaryakıt satışlarını elektronik ortamda takibe alıyor. Taşıt tanıma sistemi ile yaklaşık 12 milyon araca “kimlik” takılacak.

Maliye Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilebilmesi için, bütün istasyonlardaki akaryakıt satışlarını elektronik ortamda takibe alıyor. Taşıt tanıma sistemi ile yaklaşık 12 milyon araca “kimlik” takılacak. Üzerinde çalışılan proje ile akaryakıt istasyonlarının, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlar aracılığıyla yaptıkları satışlara ilişkin bilgiler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek formatlarda ve herhangi bir müdahaleye imkân vermeyecek şekilde, elektronik ortamda muhafaza edilecek. Bu bilgiler, pompa yazar kasalarına monte edilecek küçük bir cihazın da yardımıyla, yine elektronik ortamda ve otomatik olarak, Başkanlığın Bilgi İşlem Merkezi’ne aktarılacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, akaryakıt satışlarının müdahalesiz şekilde ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezine aktarılmasıyla birlikte, akaryakıt satışlarının ülke çapında kontrol altına alınacağını belirtiyor.

Bu arada Maliye Bakanlığı, pompalardaki yazar kasa uygulamasının ardından ‘’Taşıt Tanıma Sistemi’’ni de devreye sokuyor.Vergi Usul Genel Tebliğ taslağına göre, taşıt kimlik birimi 2 ana unsurdan oluşacak. Trafik tescil kuruluşlarınca kayıt ve tescili zorunlu motorlu kara taşıtlarına monte edilen, taşıta ait plaka numarası vb bilgileri hafızasında muhafaza eden ‘’Taşıt kimlik birimi’’ sistemin ilk ayağı, bu bilgilerin, akaryakıt istasyonlarındaki pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara aktarılmasını sağlayan ‘’taşınabilir aktarım birimi’’ de sistemin diğer ayağı olacak.

Taşıt kimlik birimi sistemi, akaryakıt alımı sırasında taşınabilir aktarım biriminin, taşıt kimlik birimine yaklaştırılmasıyla çalışmaya başlayacak ve taşıt kimlik biriminde yer alan bilgiler, otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılacak. Kullanıma açık bellek alanı en az 8 Kbyte olacak taşıt kimlik birimi, iç yüzeyde taşıtın ön camına, camı olmayan traktör ve motosiklet gibi araçlarda ise depo girişinin yanına kolaylıkla çıkartılamayacak tarzda yapıştırılacak. Araç sahipleri, plaka ve motor numarasını vererek, servislerden taşıt tanıma sistemini talep edecek. Araç sahipleri çipli tanıma etiketini alarak, aracına yapıştıracak. Bütün bu işlemler, 10 ile 20 dakika arasında tamamlanacak. Yaklaşık 12 milyon araca kimlik takılması işlemi de 2 yıl içinde bitirilecek.

/ Ankara

03.06.2008


 

Leasingle alınan uçağa vergi indirimi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, uçakların Türkiye’ye leasing yoluyla getirilmesi işlemlerine uygulanan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e çekilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının bir an önce Başbakanlık’a sevk edileceğini söyledi.

Havacilik sektör temsilcilerinin artan petrol fiyatları ile birlikte bilet fiyatlarını tartışmaya açtığı günlerde iyi haber Maliye Bakanlığı’ndan geldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, uçakların Türkiye’ye leasing yoluyla getirilmesi işlemlerine uygulanan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e çekilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının bir an önce Başbakanlık’a sevk edileceğini söyledi.

Türkiye’de özel sektörün havacılığa girmesinin yeni olduğunu, hükümetleri döneminde, halkın, havacılıkta sağlanan gelişmelerden yararlandığını belirten Unakıtan, “Bunu daha da arttırmak istiyoruz. Havacılık sektörünün gelişmesi lâzım. Uçaklarda işlemler leasingle yapılıyor. Çünkü çok büyük maliyetleri var. Orada daha önce olduğu gibi KDV’yi yüzde 1’e indirmeyi düşünüyoruz” dedi. Unakıtan, kararnamenin henüz Bakanlar Kurulu’na gönderilmediğini, ancak çalışmaların hemen hemen bittiğini ifade ederek, “Zaten sektörle bu konuda toplantılarımız oldu. Kararnameyi bir an önce Bakanlar Kurulu’na sevk edeceğiz” dedi.

GELİR VERGİSİ REFORMU SONRAYA

KALDI

IMF’ye verilen yapısal taahhütler arasında yer alan gelir vergisi reformunun bu döneme yetişmeyeceğini belirten Unakıtan, Vergi Konseyi’nin yasa taslağını kendisine geçtiğimiz hafta sunduğunu söyledi. Konseyin vergi indirimleri konusundaki önerilerini inceleyeceklerini vurgulayan Unakıtan, özellikle esnafla ilgili vergi iyileştirmesine gidileceğini söyledi.

/ Ankara

03.06.2008


 

Makro Market, Erdemli’de

ANADOLUNUN yerli markası, Makro Market, marketler zincirine bir yenisini daha ekledi. Makro Market’in 90. şubesi Mersin’in Erdemli ilçesinde düzenlenen açılış töreniyle açıldı.

Makro Market Alışveriş Merkezi yetkili üyesi Hacı Osman Songör, perakende olarak müşteri hizmetine sunduğumuz ürünlerin fiyatlarını piyasadakine göre en ekonomik seviyede tutmaya çalıştıklarını belirtti.

AHMET DEKİŞ / Erdemli / Mersin

03.06.2008


 

Bingöl: Sigara yasağı işimizi etkilemez

TÜM Restoranlar, Lokantalar Ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, lokantalarda sigara yasağının 19 Temmuz 2009’dan erken yürürlüğe girmesinin işlerini etkilemeyeceğini, bunu her halükarda desteklediklerini bildirdi.

Bingöl, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, insan sağlığının her şeyden önemli olduğunu, açık veya kapalı alanda sigara içme yasağının insanları bu zararlardan korumaya yardımcı olacağını düşündüğünü belirtti. Daha çok çocuklu ailelere ve çalışanlara hizmet veren lokantalarda sağlıklı bir ortam sağlamanın son derece önemli olduğunu vurgulayan Bingöl, bu yasakla birlikte bir iş kaybına uğrayacaklarını sanmadıklarını, sigara yasağının her zaman destekçisi olacaklarını kaydetti.

/ İstanbul

03.06.2008


 

En fazla balık ve yağın fiyatı arttı

İSTANBUL'DA et, balık, kümes hayvanları grubunda yer alan balık, avlanma yasağından kaynaklanan arz eksikliği sebebiyle geçen ay yüzde 21,81 ile perakende fiyatı en fazla artan ürün oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mayıs ayında ve yıllık bazda İstanbul’da perakende fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri, fiyat ve artış oranlarıyla birlikte açıkladı. Açıklamaya göre, geçen ay balık fiyatının ardından, bir önceki aya göre fiyatı en fazla artan maddeler, yüzde 21,09 artışla sıvı yağlar, yüzde 20,01 artışla şehirler arası otobüs bileti ücreti ve yüzde 17,62 artışla domates oldu. Yıllık bazda ise en fazla artış, buğdayda yaşanan rekolte azlığına bağlı olarak yüzde 87,20 ile bulgur fiyatında gerçekleşti. Bulguru yüzde 85,76 artışla sıvı yağlar, yüzde 74,76 artışla limon ve yüzde 53,37 artışla pirinç izledi.

Yeni Asya / İstanbul

03.06.2008


 

ABD’ye göre 16,5 milyon ton buğday üreteceğiz

ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi, Mayıs tarihli son raporunda 2008 Haziran/2009 Mayıs dönemi Türkiye buğday üretiminin 16,5 milyon ton olacağını öngördü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Hepokur, geçen yıl Türkiye’de son yılların en ciddi kuraklığın yaşandığını, bunun hububat üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. Gıda, yem ve enerji amaçlı kullanılan buğdayın stratejik ürün haline gelmesi dolayısıyla dünyada ekilişine ağırlık verilmeye başlandığını vurgulayan Hepokur, şunları kaydetti: ‘’ABD Tarım Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Servisi, Mayıs tarihli son raporunda Haziran 2008/Mayıs 2009 sezonu küresel buğday üretimini 656 milyon ton olarak öngörüyor. Bu, geçen yıla göre yüzde 8 oranında artış anlamına geliyor. Bu, dünya ekiliş oranlarının artması, çiftçilerin desteklenmesi ve birçok bölgede yağışların iyi gitmesiyle doğru orantılı.’’ Hepokur, aynı raporda Haziran 2008-Mayıs 2009 dönemi Türkiye’nin buğday üretimini 16,5 milyon ton olarak tahmin ettiğini vurgulayarak, geçen yılki üretimin 15,5 milyon tonda kaldığını hatırlattı.

/ Konya

03.06.2008


 

Eti Maden, bir ilke imza attı

ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü 73 yıllık tarihinde ilk defa, yeni bir ürün ve üretim yöntemi olarak bor türevi ‘kalsine tinkal’’ı geliştirerek, kurum adına ilk patent müracaatını yaptı.

Yeni ürün patent projesiyle ilgili açıklama yapan Eti Maden İşleteleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, üretim yöntemi, ekipman tasarımı, dizayn ve imalatı da olmak üzere a’dan z’ye tamamıyla Türk (Eti) mühendisinin emeği, bilgisi ve alın teriyle gerçekleştirilen projenin, başarılı şekilde sonuçlandırıldığını söyledi. Katma değeri son derece yüksek olan Kalsine Tinkal’ın, diğer ürünlere göre çok daha pahalı olduğunu söyleyen Yılmaz, bu ürünün Türkiye’nin en stratejik madeni olan bordan geliştirildiğini belirtti. Diğer türlere göre, yüzde 50 daha pahalıya satılan ve katma değeri son derece yüksek olan bor ürünü kalsine tinkal; plazma tv, cam ve seramik sektörü için önemli bir buluş olarak nitelendiriliyor. Kalsine tinkal için yılda 250 Milyon dolarlık bir ek pazar oluşturulması da hedefleniyor.

03.06.2008


 

Sosyal yardımlar tek elden dağıtılacak

SOSYAL yardımların dağıtımı, tek çatı altında toplanıyor. Sosyal güvenlik reformunun son ayağını oluşturan çalışmayla, devletin sosyal yardım ödemeleri yıllık 3.5 milyardan 5 milyar YTL’ye çıkıyor.

Hane başına yardım miktarı asgarî ücreti aşmayacak. Devletin sosyal yardım ödemeleri, muhtarlıklardan Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’na kadar farklı kuruluşlarca yürütülüyor. Bazılarının sürekliliği de olmayan yardımlarla hane başına ortalama 300-350 YTL ödeniyor. Ödemeler, Doğu ve Güneydoğu’da 700 YTL’ye kadar çıkıyor. Hükümet, belediyelerin dağıttığının dışında kalan sosyal yardımları birleştiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp, sosyal güvenlik reformunun dördüncü ve son ayağı olarak hazırlanan tasarıyla sosyal yardımların tek çatı altında toplanacağını, bunun görevinin de Sosyal Güvenlik Kurumu’na verildiğini belirtti. Gökalp, yeni düzenlemenin en önemli değişikliğini, sosyal yardımların hak temelli bir sisteme dayandırılması olarak açıkladı. Düzenleme, bir kişinin birden çok kurumdan yardım almasını önleyecek. En yoksul kesimi oluşturan 800 bin kişiden başlayarak göreceli yoksul kapsamındakilere kademeli olarak barınma yardımı ödenmesi de planlanıyor. 2009’da başlaması öngörülen yeni uygulamayla hane başına sosyal yardım tutarı, asgarî ücreti aşmayacak. Devletin yıllık sosyal yardım ödemesi 3.5 milyardan 5 milyar YTL’ye çıkacak.

/ Ankara

03.06.2008


 

‘Yavru vatan’ inşaatçının geçim kapısı oldu

İNŞAAT sezonunun başlamasıyla birlikte, bu sektörün ‘’rölantiye’’ geçtiği Türkiye’de, boyacısından sıvacısına kadar kalifiye işçiler ‘yavru vatanı’, yavru vatandaki işçiler de ücretlerin daha tatminkâr olduğu Güney Kıbrıs’ı tercih ediyor.

Türkiye’de kalifiye işçiler bunu yeterli bulmuyor. 30 YTL’den başlayan kalifiye işçinin günlük yevmiyesi, işçinin tecrübesine ve alanındaki ustalığına göre, 50-70 YTL’ye kadar çıkıyor. Ancak kalifiye işçiler, asgarî ücretin bin 100 YTL ile Türkiye’nin yaklaşık iki katı olduğu KKTC’yi tercih ediyor. Türkiye’de inşaat sektöründeki durgunluğu da dikkate alarak, yavru vatana akın eden binlerce Türk inşaat işçisine rağmen KKTC’de büyüyen inşaat sektörünün ihtiyacı karşılanamıyor. Türk işçiler KKTC’ye sezonluk giderek, 3 ay çalışıp geri dönüp, kazandıkları parayla 9 ay geçinmeye çalışırken, KKTC’li işçiler ise ücretlerin daha tatminkâr olduğu Güney Kıbrıs’ı ekmek kapısı olarak görüyor. Güney Kıbrıs’a günübirlik gidiş-dönüş yapmak suretiyle inşaatlarda çalışan işçiler, haftada en az bin 200 YTL para kazanıyor.

/ Adana / Lefkoşe

03.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır