Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Olmert yolun sonunda

Amerikalı bir hükümet üyesinin, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile birlikte Washington’da bulunan bir İsrailli yetkiliye, “Olmert hükümetinin yolun sonuna geldiğini ve bunun büyük bir ihtimalle Filistin yönetimiyle ve genelde barış görüşmelerine zarar vereceğini” söylediği öne sürüldü.

AmerİkalI bir hükümet üyesinin, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile birlikte Washington’da bulunan bir İsrailli yetkiliye, ‘’Olmert hükümetinin yolun sonuna geldiğini ve bunun büyük bir ihtimalle Filistin yönetimiyle ve genelde barış görüşmelerine zarar vereceğini’’ söylediği öne sürüldü. Ynet sitesi muhabirinin Washington’dan verdiği habere göre, hakkındaki rüşvet iddialarıyla başlatılan soruşturma sebebiyle, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in siyasal geleceğiyle ilgili bu sert değerlendirme, Amerikalı ve İsrailli yetkililer arasındaki özel bir toplantıda dile getirildi. Haberde, Bush yönetimi üyeleriyle son birkaç gündür görüşen diğer İsrailli yetkililerin de benzer sözlerle karşı karşıya kaldıkları ve Beyaz Saray’ın, Olmert’in durumunun meydana getireceği siyasal sonuçların, kendini barış süreciyle ilgili kötü haberler biçimde ortaya koyacağı endişesini taşıdıkları da belirtildi.

/ Kudüs

06.06.2008


 

Demokratlarda mutlu son

ABD’de Demokrat Partide başkan adaylığını Barack Obama’nın garantilemesinin ardından bile bir süre yenilgiyi kabul etmeyen Hillary Clinton, sonunda uğradığı baskıların neticesinde çekilmeye ve 4 Kasımdaki başkanlık seçiminde Obama’yı desteklemeye karar verdi.

Clinton’ın çekileceği haberlerinin medyada yer almasından birkaç saat sonra açıklama yapan Clinton’ın kampanyası, bu bilgiyi doğruladı. Clinton’ın haberleşme direktörü Howard Wolfson, Hillary’nin Cumartesi günü Washington’da kampanyasının görevlileri için düzenleyeceği bir toplatıda çekilerek Obama’yı destekleyeceğini açıklayacağını ve kampanyasına katkıda bulunanlara teşekkür edeceğini, partililere birlik çağrısı yapacağını söyledi. Senatör Obama’nın salı günkü son önseçimlerle birlikte partinin başkan adaylığını garantileyecek delege sayısını aşmasının ardından, senatör Clinton bir konuşmada kendisi galip gelmiş gibi davranmış ve çekilme yönünde henüz herhangi bir kararı olmadığını duyurmuştu.

Ancak bu gelişmenin ardından gelen gün içinde Clinton’ı destekleyen partinin kayda değer isimleri, Hillary’ye çekilmesi yönünde baskı yaptı. Medyadaki haberlere göre iki ayrı telekonferansta Clinton ile konuşan kendi taraftarı 8 senatör ve 20 kadar Temsilciler Meclisi üyesi, artık çekilme zamanının geldiği telkininde bulundu. Hillary’nin, danışmanlarıyla da görüştükten sonra artık yarışı bırakma kararını aldığı belirtildi. Clinton’ın kampanyasından edinilen bilgiye göre, Cumartesi günkü toplantıda Hillary teknik olarak kampanyasını askıya aldığını ve başkanlık seçiminde Obama’yı desteklediğini duyuracak. Clinton böylece, olağanüstü bir gelişmeye karşı, partinin Ağustos sonundaki kurultayında yapılacak seçimde adını adaylar listesinde tutma hakkını korumaya devam edecek. Ancak uzmanlar bunun teknik bir ayrıntı olduğunu ve Cumartesi gününden itibaren Hillary’nin adaylığının fiilen sona ereceğini kaydediyor. Bu arada ABD medyasında yer alan bilgilere göre Obama’nın kampanyasının yetkilileri, siyahî senatörün Clinton’ın kendisinin yardımcısı olarak kasım seçimine girmesi fikrine soğuk baktığını dile getirdiler. Demokrat Partide bazı çevreler Clinton’ın Obama’nın yardımcısı olarak seçime katılmasının partinin kazanma şansını arttıracağını düşünüyor. Ancak Obama ile Clinton arasındaki uyumsuzluğa dikkat çeken uzmanların çoğu, bunun düşük ihtimal olduğunu belirtiyor. 4 Kasımdaki başkanlık seçiminde Obama ile Cumhuriyetçi senatör John McCain yarışacak. Obama İsrail’e dümen kırdı ABD’de Demokrat Parti’nin Başkan adayı olması hemen hemen kesinleşen Barack Obama, seçim kampanyasının dış politika boyutuna keskin bir başlangıç yaptı. Barack Obama ‘Kudüs İsrail başşehri olmaya devam etmeli’ diyor ABD’de hangi partiden olursa olsun siyasetçilerin yanlarına çekmeye çalıştıkları grupların başında Yahudi lobisi yer alıyor. Yahudi seçmenlerin siyasî eğilimi kadar, lobi gruplarının malî ve siyasî gücü de, Amerikan siyasetçilerinin gözardı etmedikleri bir olgu. Barack Obama’nın dış politika odaklı konuşmasını yaptığı platform da, Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi AIPAC’in yıllık konferansı oldu. Demokrat aday, İsrail’e güçlü desteğini yinelediği konuşmasında, İran konusunda da, sert mesajlar verdi. İran’ın nükleer silâha sahip olmasını önlemek için yetkisi dahilindeki her şeyi yapacağını vurgulayan Obama, alkışlarla karşılanan konuşmasında, ‘’gereken herşeyi yapacağım’’ ifadesini üç kez yineledi. Obama’nın İran konusundaki bu denli sert bir söylem kullanmasına Cumhuriyetçilerin adayı John McCain’den daha önce gelen suçlamaların sebep olduğu yorumu yapılıyor.

/ Washington

06.06.2008


 

BD’nin gizli Irak planı

İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesi, “ABD’nin Irak’ı kontrolü altında tutmaya yönelik gizli bir planı bulunduğunu” ve bu yönde bir anlaşmanın müzakere edildiğini iddia etti.

İlk sayfasını tümüyle bu iddiaya ayıran gazete, ABD Başkanı George Bush’un Irak’ta 50 askerî üstte sürekli bulunma, hava sahasını tümüyle kontrol altına alma ve bütün Amerikan askerlerine hukukî dokunulmazlık sağlama planları olduğunu yazdı. Bush’un böylece ABD’nin Irak’taki işgalini kalıcı hale getirmeyi amaçladığını belirten gazete, bu amaca hizmet edecek bir anlaşma üzerinde Bağdat’ta gizli görüşmelerin sürdürüldüğü iddiasına yer verdi. Gazetede Patrick Cockburn imzasıyla yer alan haberde, bu durumu ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminin sonucunun da etkilemeyeceği görüşüne yer verildi.

/ Londra

06.06.2008


 

Slovenya’da nükleer kaza

Slovenya Çevre Bakanı Janez Podobnik, ülkesindeki nükleer santralde meydana gelen olayın, tamamen personel hatası olduğunu söyledi.

AB çevre bakanları toplantısı için Lüksemburg’a gelen Podobnik, “Bu, tamamen insan hatası. Testlerde kullanılan bir formülü kullanmışlar. Nükleer güvenlik kurumu özür diledi” dedi. Krsko santralindeki hatanın birkaç dakika içinde fark edildiğini de söyleyen bakan, bunun kaza olmadığını, sadece soğutma suyunda minik bir sızıntı meydana geldiğini, çevre ve ahali bakımından sakıncalı bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Slovenya yetkilileri, durum vahamet arz etmediği için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun müfettiş göndermesine gerek olmadığını düşünüyor. Santraldeki “kaza” üzerine, Avrupa Komisyonu dün alarm yayınlamıştı.

/ Lüksemburg

06.06.2008


 

Suriye, elçilik için Lübnan’a şart koştu

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad, ülkesinin Lübnan’da büyükelçilik açma konusunu düşüneceğini söyledi.

Esad, Kuveyt’in resmî haber ajansı KUNA’nın yayımladığı açıklamasında, Lübnan’da büyükelçilik açma konusunun, Suriye askerlerinin 29 yıl sonra Lübnan’dan çekildiği 2005 yılında gündeme geldiğini, ancak daha sonra bu ülkeyle ilişkilerin kötüye gitmesi sebebiyle aksi yönde karar alındığını kaydetti. Beşşar Esad, Lübnan’da büyükelçilik açmaları için bu ülkede önce ulusal birlik hükümetinin kurulması ve bu hükümetle ilişkilerin iyi olması ön şartlarının bulunduğunu belirterek, “Besbelli, bütün Lübnanlı tarafları temsil edecek ulusal birlik hükümeti kurulursa, ilişkilerimiz iyi olur” dedi.

/ Kuveyt

06.06.2008


 

Hamas ile Abbas arasında bahar havası

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi’nde fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas ile diyaloğun yeniden başlaması çağrısında bulundu.

Filistin Televizyonu ve radyolarından halka seslenen Mahmud Abbas, iki rakip grup arasındaki uçurumu kapatmak için yapılan son girişime değinerek, ‘’Filistin halkına ve davasına zarar veren iç bölünmeyi sona erdirmek için Yemen’in yaptığı girişimin bütün unsurlarıyla uygulanmasına yönelik bir ulusal diyalog başlatılmasını’’ istedi. Abbas, konuşmasında, görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda yeni parlamento ve başkanlık seçimleri isteyeceğini bildirdi. Abbas, ayrıca ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Barack Obama’nın, ‘’Kudüs, İsrail’in bölünmez başşehri olarak kalacak’’ sözlerini de reddederek, başşehri Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti istediklerini yineledi.

/ Kudüs

06.06.2008


 

Bush: İran barış için tehdit

ABD Başkanı George W. Bush, İran’ın barış için tehdit olduğunu ve dünyanın bu tehdidi ciddiye alması gerektiğini söyledi.

George Bush, Beyaz Saray’da, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i kabul etti. Bush, Olmert ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, dünyanın İran tehdidini ciddiye almasının çok önemli olduğunu bildirdi. Olmert de İran’ın herkes için ana tehdit olarak göründüğünü kaydetti. Bush, ayrıca Olmert ile görüşmelerinde, Kasım ayında Annapolis’de başlatılan İsrail-Filistin barış çabaları ile Suriye’nin Lübnan üzerindeki etkisi gibi diğer konuları da ele alacaklarını dile getirdi.

/ Washington

06.06.2008


 

Amerikalı istihbaratçı İran için İsrail’de

ABD Ulusal İstihbarat Kurumu Başkanı Mike McConnell, İran’ın ‘’2 yıl içinde nükleer silâh geliştireceği’’ yolundaki iddialarla ilgili görüşmeler yapmak üzere İsrail’e gitti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in ABD’ye ziyarette bulunduğu sırada İsrail’e gelen Mike McConnell, ülkeden ayrılmadan önce İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşecek. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, McConnell’ın, ‘’İran’ın projesinin ne aşamada olduğu konusundaki tartışmalar kapsamında ülkeye geldiğini’’ kaydetti. Yetkili, istihbarat toplama konusundaki yöntemlerin karşılaştırılması ve istihbaratın nasıl analiz edileceği üzerine karşılıklı görüş alış verişinde bulunulduğunu söyledi. Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nden, McConnell’in ziyaretiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

/ Kudüs

06.06.2008


 

Zevahiri’den Mübarek’e hain suçlaması

El Kaide’nin 2 numaralı ismi Eyman El Zevahiri, Gazze Şeridi’ne uygulanan abluka sebebiyle İsrail’in yanısıra Mısır’ı da suçladı.

Bir internet sitesinde yayınlanan yaklaşık 11 dakikalık ses kaydında Zevahiri, Gazze’den Mısır’a geçişe izin verilmediğini hatırlatarak, ‘’İsrailli turist bile vizesiz girebiliyorken, Gazzeli kardeşlerimizin girişi reddedildi’’ dedi. Eymen El Zevahiri, kasette yer alan konuşması sırasında, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek için de ‘’hain’’ ifadesini kullandı. El Kaide lideri Usame bin Ladin de Hamas’ın denetimi altındaki Gazze Şeridi’ne İsrail’in uyguladığı ablukanın kırılması ve Arap ülkelerine İsrail ile savaşmaları çağrısında bulunmuştu.

/ Dubai

06.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır