Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Vatandaş borca sarıldı

Hızla yükselen enflasyon karşısında gelirleri yetmeyen vatandaşlar, borçlanmaya hız verirken, toplam borç yükü Ocak-Mayıs döneminde yüzde 13.4, son bir yılda ise yüzde 40.9 artarak 103 milyar 604 milyon YTL’ye ulaştı.

Makro ekonomik göstergelerin giderek kötüleştiği özellikle son bir yılda, hızlanan enflasyon karşısında gelirleri yetmeyen vatandaşlar, borçlanmaya hız verdi. Merkez Bankası verilerine göre, bireylerin tüketici kredisi ve kredi kartı kullanımı yoluyla oluşan toplam borç yükü Ocak-Mayıs döneminde yüzde 13.4, son bir yılda ise yüzde 40.9 artarak 103 milyar 604 milyon YTL’ye ulaştı. Bu borcun 74 milyar 847 milyon YTL’sini tüketici kredileri, 28 milyar 757 milyonunu da bireysel kredi kartlarındaki borç bakiyesi oluşturdu. Tüketici kredileri yılın ilk beş ayında yüzde 14.1, son bir yılda yüzde 46.1 artış gösterdi. Bireysel kredi kartlarıyla yapılan harcamalar da Ocak-Mayıs döneminde yüzde 11.6, yıllık bazda yüzde 29 artış gösterdi.

KONUT KREDİSİ ARTTI, TAŞIT AZALDI

Mayıs sonu itibariyle tüketici kredilerinin 35 milyar 368 milyon YTL’sini konut, 5 milyar 791 milyonunu taşıt kredileri, 33 milyar 689 milyon YTL’sini ise diğer krediler oluşturdu. Konut kredilerinde artış hızı önceki dönemlere göre gerilese de yüksek düzeyini korudu. İlk beş ayda yüzde 14.7 artan konut kredisi hacmi, son bir yılda ise yüzde 43.9 artış gösterdi. Yurttaşların taşıt talebi giderek azaldı; taşıt alımı dolayısıyla kullanılan kredilerin bakiyesi Ocak-Mayıs döneminde yüzde 1.2, son bir yılda yüzde 0.7 düşüş gösterdi.

YURTTAŞIN BORÇ YAPILANDIRMASI

En hızlı artış ise “diğer” kategorisinde gösterilen bireysel ihtiyaç kredilerinde yaşandı. Yurttaşların birikmiş borçlarını kapatmak ve temel ihtiyaçlarını finanse etmek için sık başvurduğu bu kredilerin bakiyesinin ilk beş ayda yüzde 16.6, son bir yıllık dönemde ise yüzde 61.7 arttığı dikkati çekti. Ödenemediği için biriken ve yüksek faiz oranları nedeniyle kartopu gibi büyüyen kredi kartı borçlarını tasfiye ederek borcu vadeye yayma yoluna başvuran yurttaşların ihtiyaç kredisine ağırlık vermesi sonucu, kart borçlarındaki artış tüketici kredilerine göre daha düşük kaldı. Ancak bu işlem borcun sadece vade yapısını değiştirdiği için toplam borç yükünde yıllık artış yüzde 40’ı aştı.

BORÇ ARTIŞI YÜKSEK ENFLASYONA DA FARK ATTI

Bu arada tüketici kredileri ve kredi kartı borç yükündeki artışın enflasyona da fark attığı belirlendi. Yılın ilk beş ayında tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyon yüzde 6.38 olurken, tüketici kredilerindeki nominal artış yüzde 14.1 oldu ve enflasyondan indirgendiğinde “reel” artış yüzde 7.3’e geldi. TÜFE artışının yüzde 10.74’e ulaştığı son bir yılda tüketici kredilerindeki yüzde 46.1 nominal artış bundan indirgendiğinde reel bazda yüzde 31.9’luk bir artış olduğu görüldü. Toplam borç yükünde Ocak-Mayıs dönemindeki reel artış yüzde 6.6, son bir yıldaki ise yüzde 27.2 oldu.

08.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Vatandaş borca sarıldı

  Kuveyt Türk’ten KOBİ’lere Pratik Ödeme Sistemi

  PUİS: Akaryakıt üzerindeki vergileri azaltın

  Vardan: Az gelişmişlik ezikliğinden sıyrılmalıyız

  Maliye Bakanlığı: Vergi kaçırmayan sektör yok

  Açlık sınırı 976 YTL

  www.ekoayrinti.com iş dünyasına yeni soluk

  Amme alacaklarına yeni düzenleme

  Türk Telekom’dan 398 milyon YTL kâr

  Çukurova Dogalgaz'a ilk kazma Ağustos’ta

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır