Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Düşüncenin sultanı rahmetle anıldı

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan aydınlar, Cemil Meriç’in düşünce dünyasını anlattılar.

Üsküdar Belediyesi Meriç’i sevenleriyle buluşturdu. Cemil Meriç (1917- 13 Haziran 1987) vefatının 21. yıl dönümünde önemli programlarla hatırlandı ve rahmetle anıldı,

Toplantıda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Cemil Meriç, zor bir zamanda bu ülkenin vicdanı olmayı seçti, sağ geleneğin de sol geleneğin de açıklarını bize göstererek, bizi önyargılardan kurtulmaya çağırdı. Kısaca Türkiye’de düşüncenin ve tefekkürün çıtasını yukarı çekti” dedi. Başbakanın konuşmasının ardından “Cemil Meriç: Tefekkür ve Tahayyül” başlıklı açıkoturum başladı. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Mete Tunçay, Adalet Ağaoğlu ve Dücane Cündioğlu’nun katıldığı toplantıda, Cemil Meriç’in ‘öteki’ dünyası anlatıldı. Prof. Mete Tunçay, Cemil Meriç’in çok okuduğunu ve kendi kendini yetiştiren bir kişiliği bulunduğunu belirterek, “Engin bir birikimi vardı. Kendi kendini yetiştirmişti. Çevirmenliği çok önemliydi. Çok uzun zamanlarını harcamıştı Batı edebiyatı için. Sadece çeviri ile kalmayıp eleştirmenlik yapmış bir ustaydı. Kendisini de başkasını da eleştirir, sorgulardı” dedi.

Dücane Cündioğlu ise Cemil Meriç’in “arafta” olduğunu belirterek “Biraz duyarlı olmak Cemil Meriç’i anlamaya yeter. İnsan hayatında şöhret, itibar ve haysiyet kavramının önemli olduğunu düşünüyorum. Cemil Meriç haysiyet sahibi bir aydındı” diyerek kısa bir konuşma yaptı. Cündioğlu konuşmasında özetle şöyle dedi: “Türkiye’yi en çok kim temsil eder? diye sorarlarsa, Nâzım Hikmet diyebilir miyiz? Bence hayır. Çünkü onun Türkiye’ye ilişkin bir cevabı vardır. Peki Necip Fazıl diyebilir miyiz? Yine hayır. Fakat Cemil Meriç Türkiye’nin kimliği hakkında kesin bir cevabın sahibi değildir. Araftadır. Bir tarafı Batı’ya bakmaktadır, bir yanıyla Osmanlı mirasını sahiplenmektedir.”

Yazar Adalet Ağaoğlu ise, Cemil Meriç’in “huysuz bir adam” olduğunu vurguladıktan sonra, mütefekkirin romanı Bir Düğün Gecesi hakkındaki değerlendirmelerinin kendisini çok etkilediğini söyledi ve “Meriç’in üretimi karşısında saygıyla eğiliyorum. En büyük kaybım onu hayattayken görememiş, ellerini öpememiş olmam. Kendisi olmak istedi ve oldukça huysuzdu, bu huysuzluk yazılarında da vardı” dedi. Programın sonunda üç mûsikişinas da konuştu: Ruhi Ayangil, Fırat Kızıltuğ ve Memduh Cumhur önce büyük mütefekkirle ilgili hâtıralarını anlattılar, daha sonra da onun sevdiği eserleri seslendirdiler. Faaliyetin bitiminde bütün katılımcılara Cemil Meriç’in fotoğraflarının yer aldığı bir albüm hediye edildi. (sanatalemi.net)

18.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Düşüncenin sultanı rahmetle anıldı

  İstanbul’dan belgesel geçidi

  Çanakkale, hikâye yarışması ödülleri sahiplerini buluyor

  Avni Anıl’a hatıra defteri

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır