Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran’dan, uranyum zenginleştirmeye devam

Nükleer programı yüzünden Batılı ülkelerle gerginlik yaşayan İran, bütün taleplere rağmen uranyum zenginleştirme programını “aralıksız” sürdürüyor. İran’ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki (UAEK) temsilcisi Ali Asger Sultaniye, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Uranyum zenginleştirme çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.

İran’ın bütün nükleer faaliyetlerinin 24 saat kameralarla UAEK yetkilileri tarafından izlendiğini, gerekli denetimlerin yapıldığını söyleyen Sultaniye, UAEK ile mevcut işbirliğini sürdürmek istediklerini belirtti.

BM Güvenlik Konseyinin 5 daimî üyesi ve Almanya’nın, uranyum zenginleştirmenin askıya alınması talebini “geçmişte kalan bir konu” olarak değerlendiren ve bu talebin “teknik ve hukukî temelden yoksun” olduğunu ifade eden Sultaniye, uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmayacaklarını vurguladı. Sultaniye, 5 artı 1 ülkelerinin, uranyum zenginleştirmenin askıya alınması şartıyla çeşitli alanlarda işbirliği sunan teklif paketini incelediklerini de kaydetti.

Dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi olan İran, enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer teknolojiden yararlanmak istediğini ifade ediyor, ancak başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler İran’ın nükleer silâh üretmesinden endişe ediyor.

İran, Batılı ülkelerin müzakereler sırasında dahi olsa uranyum zenginleştirmenin askıya alınması talebini kabul etmiyor.

İran, BM Güvenlik Konseyinin aldığı 3 yaptırım kararı ve ABD ile AB ülkelerinin yaptırımları şiddetlendirme tehditlerine rağmen Natanz nükleer tesisindeki aktif 3,600 santrifüjde uranyum zenginleştirmeye devam ediyor.

AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, geçen hafta, 5 artı 1 ülkeleri adına, uranyum zenginleştirmeyi durdurması karşılığında işbirliğini öneren paketi Tahran yönetimine iletmişti.

İran, uranyum zenginleştirmenin askıya alınması ön şartının yer aldığı hiçbir teklifi kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

/ Tahran

22.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye dost değil, rakip

  İran’dan, uranyum zenginleştirmeye devam

  TÜRKİYE’NİN, AVRUPA ÜLKESİ OLDUĞUNU GÖRDÜK

  Çin’de tabiî felâket silsilesi

  Obama: “Nükleer güç, her derde deva değil’’

  Baradey: “İran'a askerî saldırı olursa istifa ederim”

  Chavez'den ABD'ye yeni suçlama

  Afganistan'da çatışma

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır