Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Buğday tarlada satıldı

Buğdayın dünya genelinde değerlenmesi sebebiyle yaklaşık 1000 çiftçi, ürününü narenciye ve karpuzda olduğu gibi tüccara tarlada sattı.

Tahmini rekolteye göre anlaşma yapılarak kaparo verilen Ceyhan’daki üreticiler, yaklaşık 20 bin ton ürünün karşılığını hasadın ardından tahsil etti.

Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tahıl ürünlerinin önemli bölümünün üretildiği Çukurova yöresinde bu yıl buğdayda kalite ve verimin yüksek olduğunu söyledi.

Tezcan, geçen yıl 260 bin hektar olan ekim alanının bu yıl da yaklaşık aynı düzeyde kaldığını, ancak rekoltenin ise 2 milyon tona ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Yağışların istenen düzeyde olması sebebiyle kuraklık korkusu yaşamadıklarını belirten Tezcan, ‘’Geçen yıl kuraklık nedeniyle 1 milyon 300 bin ton olması gereken rekolten 1 milyon 150 bin ton düzeyinde kalmıştı. Bu dönem ise yöre üreticisinin korktuğu başına gelmedi’’ dedi. Tezcan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, Çukurova yöresi gibi şanslı olmadığını belirterek, şöyle konuştu: ‘’Güneydoğu’da bu sezon üreticiler yağışların yetersiz olması nedeniyle buğday rekoltesinde beklediği seviyeyi yakalayamadı. Umarız gelecek sezon da benzer durum yaşamazlar. Hasat, Çukurova’dan sonra Trakya’da devam edecek. Bu bölgemizdeki verimin de yüksek olduğunu söyleniyor. İç Anadolu Bölgesi’nde yüksek verim rakamlarına ulaşılırsa bu yıl buğday ithalatına hiç gerek kalmayacak. Ancak, TMO rehavete kapılmayarak 3 milyon ton buğdayı stok yapmalı. Gelecek yıl ne olacağı belli değil.’’

Tezcan, bu yıl, Çukurova yöresinde buğdayın dünya genelinde değerlenmesi sebebiyle üreticilerin ilk kez narenciye ve karpuzda olduğu gibi ürünü tarlada satmaya başladığını belirtti.

Bu yöntemle sadece Ceyhan’da yaklaşık 500 üreticinin toplam 40 bin dekar alandaki 20 bin ton tutarında ürünü tarlada sattığını belirten Tezcan, tahmini rekolteye göre anlaşma yapılarak kaparo verilen üreticinin, hasattan sonra alacağının tamamını tahsil ettiğini bildirdi. Tüccarın, piyasa şartlarının oluşmasıyla buğdayın kilosuna 5560 YKr ödediğini belirterek, ‘’Yaklaşık bin üretici, tarlada ürününü satarak bir ilki gerçekleştirdi. Narenciye ve karpuz gibi buğdayın tarlada satılması da gelenek haline dönüşebilir’’ dedi.

Tezcan, yüksek verimin yanı sıra ürünün fiyatının da üreticileri sevindirdiğini söyledi. Bu arada, hasat yapılan tarlalarda ikinci ürün ekimine başladığı ve yörede yaklaşık 20 bin dekar alanda mısır üretimi yapılmasının beklendiği bildirildi.

/ Konya

22.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Buğday tarlada satıldı

  Hangar, Avrupa'ya açılıyor

  Papua Yeni Gine Ticaret Bakanı Samsun'da

  Dedeman, 8 yeni otel yapacak

  EGEUROPA Ege bölgesini dünyaya açacak

  Hazine, 227,3 milyon dolar borç ödeyecek

  Anadolujet sefer arttırdı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır